icon

Práca s malými deťmi

26. sep 2023

Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás spýtať, akú prácu vykonávate po skončení RD. Hlavne také čo máte deti skolkoveho veku, popripade jeden skolkar, jeden skolak. Ja som v 2,5 rokoch mladsej isla do prace na 5h uvazok. Nejakym zazrakom sa mi podarilo najist takuto pracu zaroven aj v mieste bydliska cca kilometer od domu. Teraz bohuzial firma konci a ja budem hladat nieco nove. Ciastocne uvazky neponuka nikto. Vsade 8,5 hodiny + ked si priratam cestu do prace a z prace som na 10h mimo domu. S detmi absolutne nesklbitelne. HO ked je tak systemom 3 dni praca, 2 dni HO. Som zufala pretoze ak na 10 hodin vypadnem denne z domu tak nebudem ani s detmi, domacnost bude absolutne zanedbana a cas s muzom nebudem mat snad ziadny. Takze sa chcem inspirovat co vy robite alebo ste robili alebo ako fungujete. Dakujem za vsetky reakcie 🍀

autor
27. sep 2023

@nwnw skrateny by bol ideal ale momentalne neviem najist ziadnu relevantnu ponuku v okoli. Na podnikanie sa necitim. Neviem co by som robila.

martul
27. sep 2023

Podľa mňa to moc komplikujes a vidíš čierno. Prísť domov o 16.00-16.30 je úplná paráda a ešte keď nemusíš ísť do obchodu. Kooopec žien ide o 16 ešte len z práce pre deti a do obchodu. Preboha veď si o po piatej doma čo nemáš stihnúť a užiť si deti a rodinu?!!

autor
27. sep 2023

@martul mne pride chore byt 8 a pol hodiny denne s cudzimi ludmi mimo domu a s vlastnymi detmi travit 3h bdeleho casu, vo vlastnom dome dajme tomu 5h bdeleho casu.

dankabetka
27. sep 2023

ahoj, ja pracujem od 7:00 - 15:00, mam v tom uz aj obednu pauzu, praca v kancelarii a v stavebnom odbore. Ja som za tuto pracovnu dobu velmi vdacna, dokonca nie je problem ani s OCR a lekarmi, obcasnym HO ...nejak to moj zamestnavatel chape... ze mam rodinu.

Mozem popisat nas den...a predpokladam den velaaa zien : Rano deti ( 4 a 7 ) nosi muz, vyberam ja. Koncim o 15:00...25 minut cesta domov, do obchodu pridem 15:25 zanesiem domov nakup a idem o 16:00 pre skolkara, potom s nim pre skolaka o 16:10, potom sme este vonku po ihriskach, obaja chalani tam maju svojich kamosov...takze neexistuje ist rovno domov, vonku sme tak do 17:30max a ideme domov. Starsi si robi ulohy popri mne ako chystam veceru ( robi si ulohy na kuchynskom stole...za svojim pisacim este ani nesedel 😅 ... uz je druhak), po jeho ulohach veceriame, potom maju rozpravku ( alebo tablet.. podla vyberu) o 19:30 hygiena, citanie knihy ( kazdy ma svoju...takze citame 2 kazdy vecer) a o 20:10max zhasinam.....V tomto kolotoci ideme pondelok az piatok.... priestor na spolocne aktivity takmer nemozny...mame len spolocne vikendy ( a tie zas nezvykneme travit doma na byte)...Ked su chlapci v posteliach dorobim domace prace maximalne ale do 20:45 dlhsie nie ani keby ma mala spina s bordel doma fackovat 😀, a letim sa ulozit do postele ku knihe, filmu, alebo manzelovi, alebo tabletu a dalsi den za nami. 😲😀

kvetinka75
27. sep 2023

@sasa1310 4 hod. denne nemusí robiť celý život. Začať niekde musí. Deti budú staršie , samostatnejšie o 4-5 rokov môže prejsť na plný úväzok. A možno aj skôr, neviem aké staré deti má

kvetinka75
27. sep 2023

autorka - zase nepreháňaj. Do práce chodíme, aby sme zarobili. Keď príde človek aj o piatej domov, má ešte kopu času byť s rodinou. A s deťmi nemusíš byť iba nad rozprávkovými knižkami. Môžu pomôcť s varením, upratovaním, môžete sa rozprávať popri varení. Aj to je čas strávený s rodinou a nie iba spoločné sedenie pri hraní , čítaní

autor
27. sep 2023

@kvetinka75 ak by som prisla domov o 17;00 tak akurat dame domace ulohy, veceru, vecernicka, rozpravku a ist spat o 19:00. To uz ich nestiham ani okupat. Kde su nejake kruzky? Ihrisko? Alebo cas pre mna na behanie napriklad?

autor
27. sep 2023

@dankabetka dakujem za podrobny rozpis. A ako to robite napriklad s kruzkami? Alebo ty ked si chces ist zacvicit napriklad? Lebo moje deti maju kazde po jednom kruzku a to uz teraz tak nejak tusim, ze absolutne nemame sancu stihnut. Muz vozi 1x tyzdenne a ja mam momentalne 2x tyzdenne vozenie na kruzky. A tazko pridem o 16:00 na plavanie ked ledvaj stihnem prijist o 16:00 do skolky.

kvetinka75
27. sep 2023

autorka - tak choď behať, keď ich uložíš. Muž nie je doma? Ja chodím behávať pravidelne po 19 hod. Ja som chodievala domov s dcérou po 16,30 a stíhali sme aj krúžky, ihrisko, aj školu. Aj domácnosť bola uprataná, navarené bolo. Chodila spávať o 20 hod. Alebo si zabehaj, keď čakáš dieťa na krúžku. Dcéra si úlohy robila v družine. Odpadla kopa roboty. Nech už boli akokoľvek spravené, toto bola jej zodpovednosť. Doma sme zopakovali, niečo prebrali a žiadne 2 hodinové sedenia nad knhami každý deň sa nekonali.

stannkal
27. sep 2023

Zaujímavé ako tu veľa žien obhajuje celodenné vysedavanie v práci ako ten najlepší model. No v živote sa nedá mat všetko a niekde si človek ten chýbajúci čas musí ukrajovat. Niektorí obetujú spánok, iní sa menej venujú deťom, ini sa vobec nevenuju svojim potrebam. Z tých možnosti mne teda príde najlepšie naozaj menej pracovať aj za cenu nižšieho príjmu. Ale to je samozrejme o prioritách.

autor
27. sep 2023

@kvetinka75 ano vecer by to asi slo aj ked cez zimu v tej tme sa asi pokadim od strachu behat u nas na ulici. Kruzky bohuzial na ktore vozim sa zacinaju 16:00 a druhy 16:15 takze tam by som musela naozaj chodit z prace skor a nejaky den to asi nadrabat, neviem. A k tym uloham - idealny stav ked dieta spravi ulohy v druzine. U nas to neni povolene. Naozaj tomu nerozumiem, pytala som sa na to ucitelky a vraj domace ulohy sa robia doma. Ja som si robila ulohy v druzine preto mi to neni jasne preco teraz sa to neda.

kvetinka75
27. sep 2023

autorka - každý kto teraz beháva, beháva po tme, pretože už o 17tej máš tmu. Treba si nájsť takú lokalitu, kde sa cítiš bezpečne. V zime s tým človek veľa nespraví, buď budeš behať okolo domu, paneláku alebo nebudeš chodiť.
Pokiaľ nie si vo výrobe, dá sa dohodnúť v mnohých firmách na posune prac. doby. Začneš skôr, odídeš skôr. Alebo aspoň v tie dni, kedy majú deti krúžky. Alebo si to nadrobíš v iný deň. Tiež som to tak robila, keď bolo treba. To je život, s tým nič nespravíš. Máš 2 deti a keď niečo chceš, treba hľadať riešenia. A tie sa vždy nájdu. Neviem koľko rokov majú tvoje deti , možno o 2-3 roky ich budeš môcť pustiť samé na krúžky alebo ich necháš doma a pôjdeš si skôr zabehať.

eliska13
27. sep 2023

Zvykla si si na kratší pracovný čas a ťažko si budeš zvykať na iný.Krúžky poobede bude mať na starosti muz, alebo ich zrusite.Takto vyzerá týždeň ženy čo pracuje tiež som bojovala za to, aby som nemusela byť v práci do 16-17.Preco chodia deti spavať o 19?

autor
27. sep 2023

@stannkal suhlsim, ze je to vzdy nieco za nieco. Tie prace, ktore su pre mna moznostou su take, ze naozaj vymenis svoj zivot za "par" eur, ktore v konecnom dosledku nemas ani kedy minut lebo si stale v robote alebo kmitas okolo deti a domacnosti.

autor
27. sep 2023

@eliska13 ano, bola som 2 a pol roku na RD a potom vyse roku ciastocny uvazok. Takze som si zvykla, ze mam cas na seba, deti aj domacnost. Aj ked na ukor penazi.
Vo sa tyka spania, chodia tak od narodenia. Vsetkym to vyhovuje.

kvetinka75
27. sep 2023

autorka- tak nikto nemá všetko. Musíš si vybrať čo uprednostníš a potom to jednoducho prijať.

gabikaa96
27. sep 2023

Autorka ja mám škôlkarku a ešte synčeka ktorý v decembri bude mať 2roky. Našla som si prácu na 4hodiny denne+v sobotu 6hodin, malého mi stráži svokra keďže už je na dôchodku a sama sa mi ponukla že môžem ísť pracovať. Ráno odvediem na 8 dcérku do škôlky, cestou domov nákupim, dôjdem domov navarim na pol desiatu dôjde svokra,idem do práce, skončím dám prať upracem idem po malú do škôlky,takto fungujeme zatiaľ

dankabetka
27. sep 2023

Kruzky ma len starsi syn, v ramci skoly maju plavanie (cez telesnu, bazen maju v skole -plavecky) , potom cez druzinu ma jeden kruzok...chodi si ich brat priamo ucitelka co vedie kruzok a po skonceni ich vracia do druziny. A potom 2x do tyzdna ho berem na Teakwondo, ktore mame do 5 minut peso od skoly...je ale asi na mieste spomenut, ze byvam pri skole a skolke a vsetko mam dookola v pesej dostupnosti v ramci sidliska do 2-5 minut ( byvanie sme vyberali velmi precizne..prave koli detom) , do prace dochadzam 25minut MHD, takze ja nevozim deti..chodime peso. Co sa tyka "mojho casu" tak ten nemam, respektive snazim sa vsetko vyriesit pocas prace 😉 ked stiham. Cvicit nechodim, mame zahradu , takze pohybu mam az az...ale cez vikend... ( pocas leta aj cez tyzden po veceroch) a este to kombinujeme s vyletmi a cestovanim, ja rada malujem, ale to veru nestiham a tento rok som stetec v ruke ani nedrzala 😕

autor
27. sep 2023

@dankabetka ano takto sa da ked zijes v BA. My sme z maleho mesta. Na oba kruzky vozim deti 20 minut do vedlajsieho mesta. U nas v meste neni ani ten bazen 😂 My zase byvame pod horou, v slepej ulici, do mesta je to pesky cca 20 min. S detmi tak 40. Cize vsetko riesim autom aby to bolo rychlo. MHD nemame. Ale nestazujem si, my sme si to takto vysnivali.
Len mne fakt nejde do hlavy ako je mozne, ze take mnozstvo mamiek je schopnych o 15:00 brat deti aj ked viem, ze uz nejsu na RD takze predpokladam pracuju. A ja najdem len pracu v ktorej v tom najlepsom pripade skoncim 15:30 ale este ma caka 20km v zacpe domov.

kvetinka75
27. sep 2023

autorka - tak možno pracujú od 6 hod a o 15 hod už môžu byť v škôlke, škole. Alebo možno nemajú také požiadavky ako ty - že nie v tomto odbore ale zobrali to, čo im časovo vyhovovalo. Ke´d si zariaďujem bývanie, vyberám lokalitu, tak musím pozerať aj do budúcnosti, čo chcem, čo mi je prioritou. Ak bývate tak, ako ste si to vysnívali - OK ale musela si už vtedy rátať s tým, že budeš mať iné podmienky, ako niekto , kto žije v meste a všetko má po ruke. Aj čo sa týka práce, aj krúžkov, školy atď. Takže nezostáva nič iné, len hľadať takú prácu a zatiaľ kým nenájdeš, rozhodnúť sa, čomu dáš prednosť.

eliska13
27. sep 2023

Asi necestujú 20 km v zácpe.Byvas na samote pod lesom, ak by nie deti môžu chodiť samé časom určite.Zivot je o prioritách maminky možno robia na smeny, alebo je sestrička, učiteľka robí pol úväzok ako ty

autor
27. sep 2023

@kvetinka75 dom sme kupovali roky pred tym ako sme mali deti a naozaj som nerozmyslala, ze kde su ake kruzky. Vedeli sme, ze je tu skola a skolka a ze je 5 minut autom a to nam stacilo. Dneska keby som sa stahovala tak tiez pochybujem, ze sa rozhodujem podla kruzkov.
Tak uvidim co najdem. Budem asi cakat na prilezitost 6h uvazku lebo inak nikto z toho zivota nic mat nebudeme 😔

autor
27. sep 2023

@eliska13 nebyvame na samote 😉 Ano asi nejake ucitelky tam mozu byt. A mozno nejake kadernicky, kozmeticky, nechtarky a podobne. Inak kamoska robi sestricku v nemocnici a je to teda casovo mega narocne tak to si nemyslim.

kvetinka75
27. sep 2023

autorka -tak keď uprednostníš jedno - lokalitu pred krúžkami, tak sa potom nemôžeš sťažovať, že to nestíhate.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
vulka
27. sep 2023

Choď učiť.

autor
27. sep 2023

@sheila121 dakujem za zhodnotenie. Ja som sa ale pytala co robite vy. Nie co chcem robit ja.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
scila
27. sep 2023

@autor ja som sa po RD vrátila do práce v čase covidu a karantén, čo bol velký problém, ale lepila som to ako sa dalo. Keď sa po skončení opatrení spustil kolotoč chorôb a x - krát bola zavretá škola a škôlka pre vysokú chorobnosť, deti každú chvílu choré, tak pri najbližšom prepúšťaní som letela. Skoro rok som bola doma, keďže tých chorôb čo deti doniesli bolo neskutočne veľa.
Teraz pár týždňov chodím do novej práce - tiež mám VŠ, ale rozhodla som sa ísť na polovičný úväzok do potravín. Robia tam aj dve mamy spolužiakov mojich detí zo škôlky. Plus ešte niekoľko iných mám na skrátený úväzok.
Ale mne sa ponúkla svokra, že mi tentokrát s deťmi pomôže. Keby nebolo toho, tak som stále doma, keďže muž je živnostník s nepravidelnou pracovnou dobou, ktorý zarobí viac. Viem, že niektoré sa tvária, aká je to hrôza, že robím len na polovičný úväzok. Ale kým sú deti malé, tak som uprednostnila ich, pred výškou svojho budúceho dôchodku a pred svojím egom. Veď malé sú len chvíľu.
Držím palce pri hľadaní 🙂

autor
27. sep 2023

@kvetinka75 ja sa ale nestazujem, ze nestihame kruzky. Ked sa na nieco stazujem tak kedy mam zit rodinny zivot ked pridem o 16:00 z prace a caka ma este domacnost, domace ulohy, cas s detmi a cas s manzelom. A to nehovorim o nejakom case pre seba...