Práca učiteľky s vysoškolským, ale nie pedagogickým vzdelaním
Ahojte, hľadám si prácu a uvažujem o práci učiteľky, lenže nemám pedagické vzdelanie. Mám skončenú vysokú školu, magisterské štúdium. Máte s tým nejaké skúsenosti? Uvažovala som buď o učiteľke angličtiny kedže AJ ovládam výborne alebo o učiteľstve na 1. stupni s tým že by som si popri práci dorobila pedagogické minimum. Alebo mate nejaké iné typy ako sa stat učiteľkou? Ďakujem vopred za odpovede.
@laretta tvoja VS ti je tak na dve veci....sorry, ale nepises pravdu. Ja som ucitelka, viem, ako to tu chodi. Nikto ta tu nezoberie na PGCE len preto, ze mas VS. Musis absolvovat kopec Levelov (NVQ a podobne), musis mat UK maturitu z anglictiny, matiky a science (slovenske vzdelanie neuznavaju, ak chces byt ucitelka), niekolkorocnu prax, dalej spominany undergraduate a az potom mozes ist na ten rocny kurz. Mne napriklad uznali moj VS diplom (ucitelstvo AJ-Historia), mozem zacat hned ucit, ale nikto ma nezoberie, nakolko nemam UK maturitu z anglictiny, matiky a science. Ty nemas ucitelske vzdelanie, takze by ti tvoj VS diplom neuznali. Mozno by si maximalne preskocila nejaky ten zakladny level, ale rozhodne by ta nikto nezobral na postgradual. Trosku si to prestuduj na webe 😉.
A na moju otazku preco nik neodpovie? 😢
@aliza
nemusis ma chytat za slovicka. v Uk som sa o pracu ucitela alebo kvalifikaciu ucitela nezaujimala, ale viem ze ten postgradualny kurz trva rok, kedze viacere moje zname sa po narodeni deti rozhodli z praktickych dovodov zmenit karieru. to ci by zobrali mna, to neviem, nikdy som to neriesila. zacala som o tom uvazovat po prichode sem a napadlo ma ci u nas to nie je podobne ako tam ze si vie VS vzdelany clovek dorobit kvafikaciu podobnym sposobom ako v UK. preto som sa pytala ci niekto nevie o tom nieco viac, ako to v praxi chodi. netvrdim ze som odbornik na skolsky system v UK alebo tu a uz vobec sa nesnazim "nehovorit pravdu".
moj SP diplom mi v UK uznali bez problemov a bola som registrovana ako SP a normalne pracovala
Ale drzme sa povodnej temy prosim
@klarikas podla toho, z coho mas statnice.....lebo obianska okrem prava obsahuje ekonomiku, filozofiu, sociologiu,politologiu....a na ZS je tak amlo hodin, ze z toho uvazok nenaplnis....a popravde,a k by sa aj podla tych statnic naslo nieco, co by si mohla ucit.....tak vystudovany ucitel s OV bude asi amt vacsiu sancu....a poviem ti, je nas dost.....obciankarov a prac. miest malo... 😒
@laretta pravo sa vyucuje vramci obcianskej...teda zaklady prava, moze mat niekotra skola aj pravnu nauku, my mame predmet Obcan v spolocnosti napr. ....a samozrejme aj seminare z prava mozu byt...zalezi od skoly
@klarikas suhlasím so @sorciera24 uväzok z toho neurobíš, možno keby si to nejako ,,zlátala,, na dvoch školách ale čo ja viem...obávam sa, že hlásiť sa s právom niekde o miesto v ZŠ ani ped. minimum nemáš ako ak by sa na to miesto hlásil kvalifikovaný učitel a človek ako ty tak nie je o čom, nemáš šancu jedine ak by si mala ,,tlačenku,, tak potom si to viem predstaviť lebo vela vecí závisí aj na vedení školy čo si budeme hovoriť.
@laretta este raz- nie, nezobrali by ta. Aj tie tvoje zname museli predtym absolvovat ucitelske vzdelanie. Takze nie, v UK sa neda dorobit len tak nadstavba bez predchadzajuceho ucitel. vzdelania. A to, ze ti uznali SP diplom je v poriadku, ale uznali ti to na pracu SP, nie ucenie v skole. Takze nemiesajme hrusky s jablkami. A dobra rada, ak nemas o niecom ani sajn, ani si sa o to blizsie nezaujimala, ako si sama napisala, tak by bolo vcelku vhodne sa k danej veci nevyjadrovat.
@aliza
tak teraz trepes lebo mam 2 zname ktore si v priebehu roka urobili postgradual, uplna zmena kariery, ziadne pedagogicke vzdelanie a uz ucia 1. stupen. nehraj sa na expera ked ocividne sama mas v tomto medzery 😉
ved to je bol velky boom v UK ze mamicky po materskej sa rychlo trenovali za ucitelky, za asistentky kvoli detom. dalsia znama si urobila kurz na asistentku a predtym robila v IT, ziadne pg vzdelanie. ale neviem preco silou mocou chces mat pravdu.
@laretta precitaj si entry requirements for PGCE prosim. Neviem, co tie tvoje zname konkretne studovali, ale na postgradual sa neda dostat bez prislusneho vzdelania a praxe v skole. A asistentka nie je ucitelka. Vacsina asistentiek nema ziadnu kvalifikaciu, nemaju ani maturitu a ich uroven je fakt biedna. Sama si teraz robim kurz asistentky, som na praxi, takze viem porovnat. Ale uz to od tohto roku zmenili, bez maturity z anglictiny a matiky ich nezamestnaju, je to novy zakon. A nie, ja nechcem mat silou mocou pravdu, ja len na rozdiel od teba mam osobnu skusenost, nie cez nejaku znamu.
@laretta dala som si tu namahu: http://www.skill.org.uk/page.aspx?c=265&p=384
Anyone wanting to teach in England and Wales must have a degree and complete initial teacher training (ITT).
The PGCE course is one of the most popular routes into teaching for postgraduate students. Courses generally take one year full-time or up to two years part-time. To start a PGCE course, you must have a UK undergraduate degree or an equivalent qualification.
Kazda univerzita ma ako poziadavku Honours degree (bakalar), takze asi ziadna mamicka len tak 'od sporaka' nesla studovat, zrejme uz mala nejaky degree urobeny predtym, o com ty si zrejme nevedela. PGCE sa studuje na Univerzite, to si fakt myslis, ze tu zoberu na univerzitu hocikoho?
@aliza
ako od sporaka? o com ty hovoris? vsak som pisala ze islo o zmeny kariery cize mali vystudovanu inu univerzitu a rozhodli sa pre ucitelstvo. ty asi deti nemas, ze takto utocis na matky po materskej alebo o co ti ide?
ja som si tiez dala tu namahu
Programme Entrance requirements
PGCE (Primary)
General entrance requirements
You should have an undergraduate honours degree e.g. BA (Hons) or BSc (Hons) of usually 2:1 from a university in the United Kingdom. As well as British qualifications, we accept many equivalent overseas qualifications. To check to see if your qualifications are of an equivalent standard to the UK academic entry requirements for the PGCE programme we recommend that you contact UK NARIC.
Additional information for overseas applicants: Please be aware that you will be required to attend the interview in person. You will also need to be knowledgeable of the UK educational system and - if your interview is successful and you are offered a place - have completed a 5 day school experience in a UK-based school before taking up your place at Goldsmiths. This is is a prerequisite for any successful applicant to take up their place on our PGCE Primary course.
The PGCE (Primary) is open to you
if
you have GCSE Grade C or above (or recognised equivalents) in English Language, Mathematics, and a science subject (including Combined Science). Please note that English Language proficiency exams such as TOEFL, IELTS or the Cambridge First or Advanced Certificates are not acceptable.
and
ideally, your degree is related to primary education - for example, English, Mathematics, Science, Art, Design and Technology, Geography, History, Music, PE, Child Development, Educational Studies or Early Childhood Education.
or
you studied one of these subjects as part of your degree
or
you have an A-level in one of these subjects in addition to a degree.
All PGCE(Primary) applicants must spend a minimum of five days in a UK primary school before starting the programme. We will send you a form that your host school will be required to complete.
@aliza
a ta prax o ktorej tu tocis je min. 5 dni na nejakej zakladnej skole 1.stupen, takze to sa da zvladnut hravo, nerob tu z toho velku vedu a precitaj si ostatne podmienky a poriadne, popripade si to daj prelozit aby si porozumela. a koniec, bodka, ja s tebou koncim na tuto temu.
pozrela som si to poriadne aj s manzelom a rozumieme tomu, len ty asi nie celkom 😀
necudujem sa ze ta nechcu zobrat ucit, kamoskin manzel uci a to ma PG tiez zo Slovenska 🙂
@fidka79
ale mne nikto nic nenahovoril, su to osoby ktore velmi dobre poznam, deti spolu chodili do skoly, byvali v susedstve, to nie je ze jedna moja znama hovorila o jej nejakej znamej
a tiez viem citat a veci som si uz pozrela aj sama
vidim ze ty s alizou ste si perfektne sadli ale tuto diskusiu som otvorila ja za uplne inym zamerom tak by som bola rada keby ste tu zbytocne neprispievali ked nemate co povedat, uz ma nebavi citat vase prispevky kde si vzdy nieco dokazujete a pretekate sa kto co lepsie vie
@laretta prosim ta, nebud smiesna. Na koho utocim? a co ked si po materskej? to nemozem napisat svoj nazor len preto, ze si po materskej? 😕. Ty si s tym zacala, ake je jednoduche sa stat ucitelkou v UK, ze na to staci jeden rok a ja som sa ti len snazila predlozit argumenty, ze nie, nestaci jeden rok. Aj tie tvoje zname mali roky studia predtym, takze sa nestali ucitelky za rok. Tu je iny system, ako na SK, cize to nemozes brat tak, ze im stacil len rok, aj ked predtym zrejme nestudovali priamo ucitelske smery, ale ako je uvadzane v tvojom skopirovanom clanku, malo by sa jednat o predmety zakladneho skolstva, bud samostatne studovane alebo ako sucast konkretneho degree alebo rozne childcare certifikaty a diplomy. To som ja myslela ako predchadzajuce ucitelske vzdelanie...asi som sa zle vyjadrila, ospravedlnujem sa 😖. Tu tie kurzy su dost intenzivne, mas prax cely rok, viac je to zamerane na prax, nez teoriu. Ja som studovala ucitelstvo na Komenskeho a prax sme mali az jeden semester a celych 5 rokov sa biflili vedomosti, ktore mi uz dnes vyfucali z hlavy. V UK sa nebiflia, ale ucia sa v terene a to je podla mna super. Cize aj ten rok v UK moze byt v konecnom dosledku kvalitativne ekvivalentom k 5 rokom na SK.
@aliza
ano zle si sa vyjadrila a presne to pisem aj ja ze mali uz diplom, len chceli zmenit karieru
Nikdy som nenapisala ze je lahke stat sa ucitelkou v Uk, ale ze sa to da za 1 rok, samozrejme stale hovorime o tom postgradualnom studiu, nie studium po strednej skole. A viem ze je to velmi velmi tazke. Velmi intenzivne a zamerane na prax ako pises. Jedna moja znama to nezvladla za rok, pri dvoch malych detoch uz nevladala cely den tam a potom po veceroch studovat dalej, robit si pripravy, tak to prerusila a dokoncila az na dalsi rok. Vobec to neznevazujem, skor som mala na mysli to ze ked niekto sa rozhodne v UK zmenit karieru, je to jednoduchsie ako tu, teda hlavne rychlejsie. makacka je to urcite poriadna.
Ano a suhlasim s tym ze tam je uplne iny system a rok studia tam je ekvivalentom tu mozno aj 4-5 rokom.
Prax je tam najdolezitejsia. Snad nikde sa neuci tolko zbytocnosti ako na slovenskych skolach, zacnuc v ZS a konciac na vyske.
Osobne zdieľam názor, že keď má niekto VŠ a červený diplom a zaujíma sa o nejakú konkrétnu prácu nebude hľadať rady na fóre, ale navštívi príslušný odbor (obec, mesto, UPSVR, a pod.) a bude si žiadať konkrétne informácie tam. Podľa toho čo píšeš mám obrovský všeobecný prehľad, tak sa čudujem, že tu vlastne robíš a žiadaš takéto nezmyselné rady.
Aj ja mám rada deti a rada ich učím, ale to neznamená, že je zo mňa učiteľ. Aj lieky si viem sama dať (paralen, ibalgin, oscillo, a pod) nie je zo mňa lekár a podobne.
A úprimne, nechcem aby osoba bez riadneho vzdelania učila moje deti. Kvôli tomuto problému som dokonca aj dcéru preložila do inej škôlky...
@laretta je jasne, ze samotne vzdelanie este z nikoho dobreho ucitela neurobilo ... ale, vzhladom k tomu, ze su iste nutne podmienky, ktore treba splnat, aby clovek mohol ucit, tak mas tieto moznosti: bud si doplnis potrebne vzdelanie, alebo sa vzdas svojich planov, alebo svoje predstavy o vzdelavani ucitelov sa budes snazit presadzovat tam, kde to ma zmysel (na MK si to sice mozeme precitat, ale tym to konci, k ziadnej zmene nutnych podmienok sa nedopracujes).
@zuzkaanicka
my sme trosku odbocili od temy, porovnavali sme system tu a system v UK, neboli to "moje predstavy" 😀
@lilly07
aj ja som kvoli tomuto problemu prelozila syna do inej skoly
nejako ma viacere dievcata nepochopili
na tomto fore je vela odbornych tem, je to dost prakticke urobit si rychly prieskum tymto sposobom, vsimla som si tu aj ovela vaznejsie temy, ved sa tu pohybuju rozne mamicky, zeny roznych profesii, problem je len v tom ze ludia sa k nejakej otazke/teme zacnu vyjadrovat a propagovat svoje nazory, nie skusenosti a vedomosti
@laretta no, ja som debatu citala od zaciatku, takze viem o com som pisala ... mas prosto 3 moznosti a musis si vybrat sama 😉
@zuzkaanicka
ano, toho som si vedoma
U nás v dedine je maminka s vyštudovanou sociálnou práce v základnej škole, ale pracuje ako družinárka...
@laretta @aliza Ked chcete info z prvej ruky, tak ja sa prave prekvalifikovavam, cize robim PGCE. Trva to rok a hoci mam relevantny titul zo slovenska k predmetom, ktore budem ucit, mam spoluziakov, ktorych vzali z inych odborov (SP, pravo...). Vtedy sa to riesi doplnkovym kurzom v roznej dlzke od 8 do 32 tyzdnov tusim. Niektore sa daju robit aj online, zalezi od univerzity, ktora ich sprostredkuje a dokonca aj cez leto (kamoska tak robila), takze zase zostavame len pri tom roku. Potom nasleduje NQT rok, kde novy ucitel uci 90% rozvrhu full time ucitela, by mal viac casu na pripravy a konzultovanie s mentorom. Co sa tyka tych maturit, tak uznaju slovensku, lenze ja som nematurovala z matiky ani AJ, tym padom som si musela spravit v UK. To si zas bud zabezpecuju univerzity (v tom pripade to ale nie je brane ako GCSE) alebo ak clovek nechce cakat, tak sa da vybavit si testy sukromne, ak take univerzita uznava (vacsina ano). To som zmakla za 2 tyzdne aj s pripravou, lebo som nemala viac casu na to. Inac ten rok je v celku intenzivny rok... Ked su prazdniny v skole, kde sa praxuje, tak sme na Uni a ked su prazdniny aj aj, tak mame kopu zadani, na ktorych musime pracovat. Je to akoby cast magisterskeho studia, takze prace a zadania musia byt na takej urovni tiez. Do toho sa nam snazia vstepit rozne vymozenosti, takze clovek ani nevie, kde mu hlava stoji. Volne vikendy alebo vecery neexistuju... Mozno ak sa clovek donuti, jeden vikend za mesiac sa da uvolnit. Takze casovo rok, ale pracou sa rovna aj za 3 ;)
Tolko k vasim dohadom ;)
Co sa tyka tvojho 'sna' laretta, urcite sa nevzdavaj a nedaj na negativne komentare. To, ze niekto studuje 5 rokov ho este nespravi dobrym ucitelom a naopak. Tiez sa ucis len praxou a nikto nebol dokonlym ucitelom uplne od zaciatku. Ani progrmatorom, ci testerom, ci socialnym pracovnikom, ci upratovacom... Kazdy niekde musel zacat. Ta novela skolskeho zakona by ti mohla len pomoct a ja definitivne suhlasim, ze profesionali by mali tiez ucit, lebo potom su tie deti zvyknute len na informacie podavane na tacke a ked pridu do riadneho zamestnania (realneho sveta), nebudu schopne samostatne uvazovat. Bohuzial ucitelia co nezazili inu pracu si to neuvedomuju.
Vela stastia! ;)
@scyler Ja mam maturitu z angl., mam vystudovane ucitelstvo na Un.Komenskeho -ang.jazyk a historia a neuznali mi to ako GCSE, kedze mam anglictinu ako second language. Tak mi to napisali aj v NARIC, ked som si dala uznat vzdelanie.
A ty budes primary teacher alebo secondary? zrejme secondary, ze? kedze pises o predmetoch... Ak ide o secondary school, tak tam neviem, ako to funguje, ja sa zameriavam na primary. Cize ak ja by som chcela ucit napriklad historiu na strednej skole, ktoru mam vystudovanu, tak by zrejme nebol problem urobit si PGCE aj bez GCSE, ale na zakladnej skole uci jeden ucitel vsetky predmety a anglictina a matika by mala byt na super urovni. Ak by som ucila historiu, tak matiku logicky az tak nepotrebujem. Poznam tu slovenky, cesky,cudzinky, ktore ucia na secondary spec. predmety (nemcina, matika, historia a pod.) a ich uroven jazyka nie az tak super, takze to asi nie az taky problem, ako primary teacher. To len dedukujem 😉.

@sardinka333
ano aj tie prazdniny su jednym z dovodov preco o tom uvazujem, kvoli detom. 🙂