icon

Práca učiteľky v materskej škole

16. sep 2025

Ahojte baby, nie som tu preto aby som sa sťažovala. Ale už som zúfalá z toho čo sa naozaj okolo mňa všetko deje. Čím ďalej dni plynu mesiace vidim že bude vždy vačši a vačši problém s financiami. Aby som to dala na pravu mieru. Mam 25rokov, pracujem už od strednej školy ako učiteľka v materskej škole, magisterský titul z pedagogiky. A čo z toho? Uvedomujem si že ako človek z 830€rami vyžiť bude časom extrémne ťažké. Privyrábam si upratovaním kancelárie, kde chodim 2x v tyzdni cize dokopy viem mat za mesiac 1100€… ano mozno si niekto povie čo viac chcem??? Nič nechcem som vďačna za tieto práce🙏🏻 ale ked si uvedomim, s priateľom spolu žijeme 4 roky v jeho byte, on takisto pracuje a domov chodí o 20:00 večer čo po práci uteka aj inde aby si aj on privyrobil… potom sa zamyslim že sme dvaja pracujuci ludia makame od rana do večera ale ked si predstavime napriklad postaviť si nejaky domček je to nerealne v dnešnej dobe na ake su všade neskutočne ceny… chceme svadbu? Hoc menšiu aj ta nevyjde par šupiek (ano da sa mat aj svadba s 4 ludmi dokopy ja viem ale ked si predstavim ze nasi rodicia mali normalne svadby a pod a tu aby sa človek sužoval)… chceme rodinu? Byvanim v jendoizbaku s dietatom do určitej miery vyžijeme a potom? Ovšem, z mojho platu takisto tankujem, kupujem do domacnosti takisto aj priatel plus nejaky smiesny uver na byt ale to tu 100ka tam 100ka a zistis ze ti z tvojho plati ostane 400e… praca s detmi ma neskutočne bavi…milujem to…ale kazdym dnom ma prepadaju myslienky ze kolko usilia snahy vynalozim za 830€ a pani v parlamente sedia za 8000€ mesacne…az ma srdce zaboli… niekedy si vravim ze pojdem robit hoc 8h denne ale za vyssi plat…donekonecna za taky plat robit nemozem… predtym som robila na dedine a mala som pomaly o 100€ vyssi plat potom som sla do mesta a mam o 100€ mensi… no je to bieda na slovensku a miestami mam chut sa odstahovat a nikdy sa sem nevratit..

zobaka
16. sep 2025

nevidim dovod sa tu ostat trapit, chodte do zahranicia, ste mladi, co by som za to dala mat teraz tvoj vek ani sekundu by som tu nezostavala v mrtvej krajine

denkabemommy
16. sep 2025

@anonym_autor určite si nájdi lepšie platenú prácu teraz, rovnako tvoj priateľ. Je však super, že máš vyštudovanú pedagogiku, to sa ti zíde v budúcnosti, keď sa budeš potrebovať zamestnať po materskej 🙂.

autor
16. sep 2025
@denkabemommy

@anonym_autor určite si nájdi lepšie platenú prácu teraz, rovnako tvoj priateľ. Je však super, že máš vyštudovanú pedagogiku, to sa ti zíde v budúcnosti, keď sa budeš potrebovať zamestnať po materskej 🙂.

@denkabemommy mam na to rovnaky nazor…. Ak by som mala deti veľke nejake zazemie byvanie a 40 rokov tak by som sa možno na tych 830€ nesťažovala… len toto je najhoršie že v mojom okoli lepšej práce niet

denkabemommy
16. sep 2025
@anonym_autor

@denkabemommy mam na to rovnaky nazor…. Ak by som mala deti veľke nejake zazemie byvanie a 40 rokov tak by som sa možno na tych 830€ nesťažovala… len toto je najhoršie že v mojom okoli lepšej práce niet

@anonym_autor tak nepozeraj v okolí, si mladá, nemáš záväzky, kľudne sa rozhliadni ďalej 🙂

anonym_ca20de
17. sep 2025

@anonym_autor ste mladí, bez záväzkov, spakujte sa a choďte do zahraničia. Využite možnosť prežiť život ináč. Predstav si váš život, keby si bola na materskej, živorenie. Držém palce, nebude to spočiatku ľahké, ale po pár rokoch si budete nadávať, že ste neodišli hneď po maturite. Viem, o čom píšem. Veľa šťastia

lasona
17. sep 2025

Nepomôžem, len skonstatatujem ze bohužiaľ takto to je na Slovensku....kto môže ide preč, byty v nedohladne, no cele zle...ani sa nečudujem mladým ze odkladajú založenie rodiny

sfet
17. sep 2025

My sme mali svadbu malu. Okolo 12 ludi. Bolo by aj na velku, ale my to saskovanie okolo fakt nemusíme. A dobre bolo. A že je chudoba? Ano, na SVK to lepsie nebude. Odist len za hranice do Čiech bolo super rozhodnutie, už sa nevrátim. Sú to len Čechy, ale vsetko lepsie. Na Slovensko chodím len na dovolenku a za rodinou a kamosmi s vždy som zhrozena zo vsetkeho. Netvrdím, že tu lietaju pečené holuby do úst, ale vsetko sa mi zdá lepsie. Aj zdravotnictvo, sociálna oblast, Slovensko je strašne kostrbate až zaostalé. Bez urazky.

anonym_7c15b2
17. sep 2025

@anonym_autor ako učiteľka by si sa mala dobre vydať 🥰😁 aby ťa muž živil a ty si mohla robiť ďalej to čo ťa bavi.

anonym_9e05c8
17. sep 2025

ucila som v statnej skolke za rovnake peniaze a povedala som si dost, porozhliadla som na po sukromnych a mam dvojnasobny plat, sice ma to stalo prestahovanie a robim viac hodin ako klasicke statne skolky ale plat si neviem vynachvalit plus mam menej deti v triede, mlady kolektiv a naozaj sa dokazem venovat detom individualne kvoli poctom v triedach...Tak ako kazdy ucitel si zasluzi dobre financne ohodnotenie za pracu s detmi a za zodpovednost za ne tak isto si aj to dieta zasliuzi vyrovnaneho a nevyhoreneho ucitela, kamarata a vychovavatela v jednom...Len teda odisla som z miesta kde som sa narodila a dlho zila ale nelutujem, casom prisiel aj priatel ked si nasiel pracu a odvtedy je to fajn, nemusim chodit na vedlajsie brigady a celkom dobre financne vychadzame

anonym_ca20de
17. sep 2025
@anonym_9e05c8

ucila som v statnej skolke za rovnake peniaze a povedala som si dost, porozhliadla som na po sukromnych a mam dvojnasobny plat, sice ma to stalo prestahovanie a robim viac hodin ako klasicke statne skolky ale plat si neviem vynachvalit plus mam menej deti v triede, mlady kolektiv a naozaj sa dokazem venovat detom individualne kvoli poctom v triedach...Tak ako kazdy ucitel si zasluzi dobre financne ohodnotenie za pracu s detmi a za zodpovednost za ne tak isto si aj to dieta zasliuzi vyrovnaneho a nevyhoreneho ucitela, kamarata a vychovavatela v jednom...Len teda odisla som z miesta kde som sa narodila a dlho zila ale nelutujem, casom prisiel aj priatel ked si nasiel pracu a odvtedy je to fajn, nemusim chodit na vedlajsie brigady a celkom dobre financne vychadzame

@anonym_9e05c8 bohužiaľ vo väčšine súkromnách materských škôl majú učiteľky platy rovnaké, ako v štátnych, alebo o niečo vyššie, ale vzhľadom na pošet hodín, ktoré tam strávia, v podstate rovnaké.

anonym_9e05c8
17. sep 2025
@anonym_ca20de

@anonym_9e05c8 bohužiaľ vo väčšine súkromnách materských škôl majú učiteľky platy rovnaké, ako v štátnych, alebo o niečo vyššie, ale vzhľadom na pošet hodín, ktoré tam strávia, v podstate rovnaké.

@anonym_ca20de ja som teda zarobila ako pise baba vyssie tabulkovo 830 uz aj s priplatkom, tu kde som mam 1610 v cistom 🙂 takze je to len o tom co skolka ponuka

sisska96
17. sep 2025

Ty máš 1100, priateľ koľko? 1500 alebo viac? No tak dokopy máte cez 2000 eur mesačne a neviete sa vyžiť a zobrať hypo na dom/byt?. Alebo si založiť rodinu?

anonym_ca20de
17. sep 2025
@anonym_9e05c8

@anonym_ca20de ja som teda zarobila ako pise baba vyssie tabulkovo 830 uz aj s priplatkom, tu kde som mam 1610 v cistom 🙂 takze je to len o tom co skolka ponuka

@anonym_9e05c8 ja to nespochybňujem, moje skúsenosti sú ale iné. A vyššia mzda je väčšinou podmienená väčším počtom odpracovaných hodín.

sajmonka_1216
17. sep 2025

to máš nejaký nízky plat na to, že máš Mgr. vzdelanie. Ja mám 27 rokov, tiež pracujem od strednej, tiež mám Mgr. a 830€ veru nemám... štátna MŠ.. a okrem toho, teraz od septembra išli hore platy, čiže tvoj základ hrubej mzdy by mal začínať niekde okolo 1300€ (neviem presne podľa tabuľky) Či nemáte žiadne príplatky? Zmennosť, triednictvo, profesijný rozvoj??
Tým neobhajujem, samozrejme, výšku platu, lebo napr. moj švagor tesne po strednej škole zarába ako údržbár vo fabrike na korenie tak ako ja, hoci mám VŠ a 8 rokov praxe, ale tvoj plat sa mi zdá naozaj nízky vzhľadom na vzdelanie a prax.

sajmonka_1216
17. sep 2025
@sajmonka_1216

to máš nejaký nízky plat na to, že máš Mgr. vzdelanie. Ja mám 27 rokov, tiež pracujem od strednej, tiež mám Mgr. a 830€ veru nemám... štátna MŠ.. a okrem toho, teraz od septembra išli hore platy, čiže tvoj základ hrubej mzdy by mal začínať niekde okolo 1300€ (neviem presne podľa tabuľky) Či nemáte žiadne príplatky? Zmennosť, triednictvo, profesijný rozvoj??
Tým neobhajujem, samozrejme, výšku platu, lebo napr. moj švagor tesne po strednej škole zarába ako údržbár vo fabrike na korenie tak ako ja, hoci mám VŠ a 8 rokov praxe, ale tvoj plat sa mi zdá naozaj nízky vzhľadom na vzdelanie a prax.

@sajmonka_1216 či nemáš uznané Mgr. vzdelanie?

majlo1234
17. sep 2025

Moja, zasluzila by si si nasobne viac za to, ze sa staras o nase usoplene deti a my nemusime🤣 ale toto je problem tabuliek. Ked mozes, vyskusaj sukromny sektor.

michaela789
17. sep 2025

Odíďte kým nemáte záväzky (hypo, deti,....). Akurát veľmi čerstvo sme mali s manželom debatu, že nemať deti a hypo tak už sme preč za podmienok, aké táto republika ponúka.

autor
17. sep 2025
@sajmonka_1216

@sajmonka_1216 či nemáš uznané Mgr. vzdelanie?

@sajmonka_1216 neuznali mi nakoľko mam učiteľstvo ale špecializovane na stredne školy…

sajmonka_1216
18. sep 2025
@anonym_autor

@sajmonka_1216 neuznali mi nakoľko mam učiteľstvo ale špecializovane na stredne školy…

@anonym_autor ahaaa, jooj tak to je škoda, asi jedine že dorobiť školu, ak to naozaj chceš robiť, lebo je to škoda že máš síce Mgr., ale nepomôže ti to v plate, keďže robíš iné... naozaj sme na tom podobne vekovo aj vzdelaním, a mám teda oveľa vyšší plat, akurát ja mám Mgr. Predškolskú pedagogiku

anonym_28a26d
19. sep 2025

@anonym_autor Tak nemaj veľké oči. Moja známa je učiteľka v škôlke (teda bývalá)rozhodla sa pre závod, lebo lepšie zarobí.Ale na jihu Slovenska sa nedá očakávať veľké platy.
Ale zničená, strhaná a co má s toho..aj to ľutuje a naspäť ju po rokoch vziať nechcú a nikde nepotrebujú.

anonym_be6e82
19. sep 2025

@anonym_autor nemeniť prácu ale bohatšieho priateľa 😬😀