Práca v Čechách - životopis

7. feb 2024

Je tu niekto, kto pracoval/pracuje v čr a prezradil by mi, či sa tam môže poslať životopis v sk jazyku, alebo treba v češtine?
Prosím o normálne odpovede a len niekto kto s tým má skúsenosť. Je to pre mňa niečo nové. Ďakujem vopred.

melanta
7. feb 2024

Môžeš poslať v SJ, v ČJ iba v prípade ak ovládaš ČR. Napríklad ja som vyrastala v Československu, ale češtinu neovládam. Mluvím, ale gramatiku určite neovládam a na to, aby ju človek ovládal sa ju musí učiť ako iné jazyky. Takže v slovenčine alebo potom v AJ. Tam ale platí to isté, v cudzom jazyku iba vtedy, ak to CV vie človek napísať gramaticky bezchybne.

barka1
7. feb 2024

"Može sa" cokolvek, ale lepší dojem urobí CV v ČJ. Ja som nad slovenským CV ani neuvažovala. A to bolo pred 10 rokmi, nie v čase Google prekladačov....

valeria_h
7. feb 2024

Určite lepšie v češtine.

akvi
7. feb 2024

Podľa mňa záleží aj aká pozícia. A teda ja čo pozerám, tak kto vyžaduje češtinu, tak tam by som poslala v češtine, len teda v takých prácach je nutné jazyk naozaj ovládať. Ja napríklad nevnímam, keď čítam alebo pozerám niečo v češtine, ale gramatiku určite neovládam a hovoriť by som vedela ale s trápnym prízvukom. Tak to si treba fakt dobre premyslieť, či do takej práce pôjdeš. A na pozície, kde ČJ nie je vyslovene vyžadovaná by som kľudne poslala v SJ.

melanta
7. feb 2024

@barka1 @valeria_h prečo lepšie v ČJ? Som headhunter a teda nemala som jediného českého klienta (a to som ich mala aj mám viac ako slovenských), ktorý by mal problém so CV v SJ. Zato každý bude mať problém, ak bude CV v ČJ a bude tak gramatický preklep, pretože úprimne si povedzme, koľko z nás sa učilo českú gramatiku? Takmer nikto a preto ju ani neovládame. Bežne kde my píšeme "y", český jazyk píše "i" a tých rozdielov je neskutočne veľa. A použiť prekladač, tak to je úplný out kandidáta.

valeria_h
7. feb 2024

@melanta Ja mám skúsenosti, že je lepšie v češtine. Gramatiku si vie dnes každý pozrieť, dá sa to naučiť, nie je to nič ťažké, robila som skúšky z češtiny a v práci mi šéfka hovorí, že viem česky písať lepšie než česi a bez chýb.

autor
7. feb 2024

Ďakujem všetkým. Práve mi odpísali, že chcú v češtine 😃 tak idem na to. Vďaka ešte raz.🙏