icon

Práca v dvoch reštauráciách. Je to možné?

28. júl 2025

Dobry den mozem pracovat v dvoch gastrach restauraciach? Robím v jednej a chcela by som aj druhej jedná sa o to isté mesto. Navzajom by o sebe zrejme vedeli. Mal by s tým zamestnávatel problém?

lasona
28. júl 2025

To sa musíš opýtať jeho, pozri co máš v zmluve napísané.

autor
28. júl 2025
@lasona

To sa musíš opýtať jeho, pozri co máš v zmluve napísané.

@lasona dokopy nic taka jednoducha nic tam neni ach o tomto spomenute:/

anonym_e6664e
28. júl 2025

Pracovat pre zamestnavatela, ktoreho predmet cinnosti a podnikania je rovnaky ako ma tvoj aktualny zamestnavatel mozes po jeho suhlase. Odporucam ti povedat mu o tom. My sme takto mali jedneho zamestnanca, ktory v case svojho volna pracoval v inom podniku. Dali sme mu na vyber, co chce robit, ci u nas alebo v druhom podniku. Kazdopadne sme to vyhodnotili ako rizikove.

melanta
28. júl 2025
@anonym_e6664e

Pracovat pre zamestnavatela, ktoreho predmet cinnosti a podnikania je rovnaky ako ma tvoj aktualny zamestnavatel mozes po jeho suhlase. Odporucam ti povedat mu o tom. My sme takto mali jedneho zamestnanca, ktory v case svojho volna pracoval v inom podniku. Dali sme mu na vyber, co chce robit, ci u nas alebo v druhom podniku. Kazdopadne sme to vyhodnotili ako rizikove.

@lasona v zmluve nemusí mať napísané nič, pretože ako píše @anonym_e6664e priamo v zákone je uvedené, že ak druhý zamestnávateľ má rovnaký alebo teda konkurenčný predmet podnikania, tak potrebuje človek súhlas prvého, aby mohol súčasne mať úväzok aj u druhého.

melanta
28. júl 2025
@anonym_autor

@lasona dokopy nic taka jednoducha nic tam neni ach o tomto spomenute:/

@anonym_autor potrebuješ súhlas prvého, písomný podľa zákona. Samozrejme, veľa ľudí ti tu možno v priebehu dňa napíše, že čo koho do toho. Už sa zariaď podľa seba, či to budeš riešiť podľa zákona alebo nie. Prvý zamestnávateľ sa k tomu môže postaviť tak, že mu je to jedno, ale rovnako sa k tomu môže postaviť tak, že ak nebudeš mať jeho súhlas a zistí to, dostaneš okamžitú výpoveď.

autor
28. júl 2025
@melanta

@anonym_autor potrebuješ súhlas prvého, písomný podľa zákona. Samozrejme, veľa ľudí ti tu možno v priebehu dňa napíše, že čo koho do toho. Už sa zariaď podľa seba, či to budeš riešiť podľa zákona alebo nie. Prvý zamestnávateľ sa k tomu môže postaviť tak, že mu je to jedno, ale rovnako sa k tomu môže postaviť tak, že ak nebudeš mať jeho súhlas a zistí to, dostaneš okamžitú výpoveď.

@melanta dakujem vam pekne

anonym_aa96b1
28. júl 2025

@anonym_autor môj kolega takto pracoval, u nás piekol pizzu, v druhej prevádzke robil pomocného kuchára, čiže ta pozícia nebola úplne rovnaká, to iste mesto. Robil to počas svojho voľna, naplánoval si dopredu.. horšie bolo že keď som ja náhodou vypadla a nemohla som prísť do roboty zo dna na deň, tak on nemohol robiť lebo vždy vo voľne pracoval u druhej konkurencie. Ja som zas chodila do iného mesta takze tam neriešili že by to bola konkurencia.

tiika
28. júl 2025
@anonym_autor

@melanta dakujem vam pekne

@anonym_autor tu zmluvu u prvého máš na trvalý prac.pomer alebo na dohodu?

autor
28. júl 2025
@tiika

@tiika zatial na dohodu chce mi dat tpp od 2.jula nabuduci mesiac lenze nanic je ze malo tam robim. Vela ludi tak má ze pomaly zdravotku platí viac ako vyplatu ach ľudom. Lebo tam je moc ludí nabratych preto rozmyslam aj sem aj inde.

autor
28. júl 2025
@tiika

@anonym_autor yo potom by mi ktory platit zdravotku? Obidvaja to sa moze vobec? Mam pocit zr ma ,zastrelia keby mam dva tpp alebo tpp a dohodu.
@tiika

tiika
29. júl 2025
@anonym_autor

@tiika zatial na dohodu chce mi dat tpp od 2.jula nabuduci mesiac lenze nanic je ze malo tam robim. Vela ludi tak má ze pomaly zdravotku platí viac ako vyplatu ach ľudom. Lebo tam je moc ludí nabratych preto rozmyslam aj sem aj inde.

@anonym_autor veď práve, pamätám si, že si už písala. Praca s konkurenčným charakterom sa týka len prac.pomeru. Ak ti da 1.zamestnávateľ zmluvu na TPP, tak už by to mohlo prekážať. Ale vtedy ma on povinnosť ti prideľovať prácu podľa zmluvy, čiže nedostatok prace už by si nemusela riešiť.

“Zamestnávateľovi sa vo všeobecnosti zakazuje obmedzovať zamestnanca vo výkone inej zárobkovej činnosti, a to či už pre iného zamestnávateľa v inom pracovnoprávnom vzťahu, alebo aj ak ide o zárobkovú činnosť na inom právnom základe (pracovný pomer, dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru s iným zamestnávateľom, vlastná podnikateľská činnosť zamestnanca atď.).”

tiika
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor yo potom by mi ktory platit zdravotku? Obidvaja to sa moze vobec? Mam pocit zr ma ,zastrelia keby mam dva tpp alebo tpp a dohodu.
@tiika

@anonym_autor obidvaja budú platiť povinne zdrav. odvody podľa vysky tvojho zárobku. Iného zamestnávateľa neriešia, nič v ZP nemenia.
Bezne maju ľudia dva a viac úväzkov. Ide o to, aby ste sa dohodli. Zákon vám ma umožniť lepšiu komunikáciu, spravodlivejšie a jasnejšie pravidla, nie ju nahradiť.