icon

Práca v obchode

4. feb 2023

Myslíte, že práca v obchode je hanbou? Môj muž tvrdí, že s OA mam na viac. Ale som 7 rokov mimo trhu práce doma pri deťoch. Teraz som začala pracovať v potravinách a on mi to neustále nepriamo vyčíta. 🤨

doriiis
4. feb 2023

@viestta ...tak Zuzanka,ktorá má plné ústa múdrosti o niečom,čo nikdy nerobila....čo na to povedať?
Bohvie akú školu má ona a čo vie robit

zafir01
4. feb 2023

Som na tom rovnako. Vyštudovaná OA. 4 pôrody. 35 rokov. Najmladšie ma 1 rok. Robila som rok v kancelárii. Vôbec ma to nenaplnalo. Inak v obchodnom reťazci a rok vo výrobe. ( pon-piat. Od 7 - 15... Takže len koli prac. Času)
Anj na urovni niečo medzi A2 a B1, Co je bieda . Koli manželovej práci, ktorá si vyžaduje čas, sa do práce skôr ako o 2 roky nedostanem.
Ale môj muž mi nikdy nič nevycital. Vždy ma podporil. Vždy som popri MD sa snažila mat aspoň menší zárobok. Chodila som upratovať jednu vilku, pomáhala som cez víkendy v hotely keď boli akcie...
Mám nejaké veci v hlave, že začnem sama na seba.
Avšak mne by ani ten obchod nevadel, len nemám tentokrát záujem o potraviny, ale o sortiment, ktiry sa týka môjho hobby. Mam rada ten kontakt s ľuďmi a ani platovo to nebola v našom okrese taka bieda

katica06
4. feb 2023

Práca v obchode je podľa mňa práca ako každá iná.
Mám OA ale iba mizivé percento mojich spolužiakov pracuje ako účtovníci, či inak v administratíve. Medzi spolužiakmi mám učiteľku, kňaza, poštárku, krupiérku, sbskára, policajta, včelára, chovateľa dobytku, finančnú poradkyňu, chyžnú, cukrarku, jeden pracuje na vrtnej veži na mori, aspoň desať bá pracuje vo fabrikách pri výrobnej linke.
Ak ťa tá práca baví, nenechaj sa odradiť.

autor
4. feb 2023

Mzda nieje až taká podstatná pre mňa. Dôležité je, že už nebudem doma ako inventár a poskytovať full servis muzikovi a deťom 😁 mam zatiaľ zníženy úväzok, takže pohoda

dianka555
4. feb 2023

Tvojmu manželovi sa malí tvoja výplata, povedzme si keby že v Jednote , Bille atď, alebo butik, obchod s oblečením a donesieš domov 1500 netto alebo 2000 netto tak by bol rád a povedal vidíš čo si dokázala s Obchodnou akadémiou. Teraz je už bežne že vysokoškolský vzdelaní ludia aj učiteľky robia v obchode, vo výrobe lebo nie je veľa ponúk práce. Hlavne záleží kde bývate a v ktorom ste regióne. Nech ti nájde prácu v kancelárii s platom 1200 netto nič mu v tom nebráni. Riadne naivný ak si myslel že sa ožení s milionárkou.

adam7122023
5. feb 2023

@autorka Zaujímalo by ma, či by manžel vedel nablokovať jeden predaj, urobiť uzávierku, vklad a výber z pokladne, či nejaké ďalšie úkony...

Ako programátor (okrem iného aj systémov pre maloobchodné reťazce, vrátane pokladní) som presvedčený, že práca maloobchodnej predavačky, ktorá má častokrát ešte ďalšie povinnosti, nielen prácu za kasou, je jednou z najdôležitejších a zároveň najmenej doceňovaných profesií na Slovensku.
Nemôže byť ani reči o tom, že by to mala byť hanba, či podradná práca.

nelca0510
5. feb 2023

@martinkatinka no ale úprimne,čo čakáš s bakalarom z takej školy? Buď rada,že ťa zobrali s Bc. za predavačku.

martinkatinka
5. feb 2023

@nelca0510 poznas ten odbor? Vies kde sa da zamestnat s takou specializaciou? Lebo ja viem 😉

biancanicol
5. feb 2023

Hodnotiť sa na základe škol a porovnávať sa s ĺudmi , ktorý pracujú v obchode je dosť úbohé.
Toto fungovalo možno dávno . Podradné mi príde sa porovnávať a písat sem hluposti .
Je to práca ako každa iná . Kto vysoko skáče nízko padne .

nelca0510
5. feb 2023

@martinkatinka hej vieš, preto robíš predavačku oblečenia

sszuzu8
5. feb 2023

Prioritne pracujem v inej prevádzke ale niektoré dni keď ma strieda kolegyňa tiež pomáham v potravinách. Nie je to hanba.. Aj keď asi každý by sa rád videl na inom mieste 🙂

martinkatinka
5. feb 2023

@nelca0510 a presne takto ako ty sa sprava autorkin manzel. Ja som pracovala vo svojom odbore, vzdy na zastup materskej. Tych miest je malo, tak hadam nebudem sediet doma na zadku, kym sa zase nejake uvolni. Navyse, asi nevies kolko toho musi vediet taka "obycajna predavacka" .... A kto by ta obsluzil, krby kazdy bol lekar alebo manazer?

modrykonik33
7. feb 2023

@adam7122023 ale no 😀 vážim si prácu predavačiek, sama som počas školy brigádovala v obchode, ale všetko sú to veľmi jednoduché činnosti inak by ju nemohli robiť študenti a ľudia bez vzdelania, zas nie je to žiadna veda

dianka555
7. feb 2023

@modrykonik33 a teraz robíš čo? Pracuješ na verejných toaletách? Záleží kde v obchode si robila. A čo taký brigádnik môže robiť vybavovať tovar?

modrykonik33
7. feb 2023

@dianka555 samozrejme, že môže 😀 ako som písala nie je to žiadna veda 😁

dianka555
7. feb 2023

@modrykonik33 a akú máš školu, hádam nie sociálnu prácu, lebo tú má skoro každá piata predavačka hlavne v Žiline.

heln
7. feb 2023

@modrykonik33 ano, brigadovanie v obchode nie je ziadna veda, lebo tam robis jednoduche cinnosti, na ktore netreba vzdelanie,
ine to je, ked si uz zodpovedna za urcite veci, v potravinach za hygienu potravin a zaruky, mas na starosti pokladnu, alebo viac pokladni a ked niekde vyde pri uzavierke nejaky rozdiel musis to vediet vyriesit hned, niekde sa robia faktury v SAPe, musis mat tovar vylozeny podla urcitych poziadaviek a nie len tak od buka do buka, musis vediet riesit reklamacie a komunikovat s narocnym zakaznikom....

doriiis
7. feb 2023

@modrykonik33 ...tak ty si riadne mimo.

viestta
7. feb 2023

@modrykonik33 ty uz si robila v obchode?

doriiis
7. feb 2023

@viestta ...píše,že brigádovala v obchode ešte za študentských čias.Dalsia,čo teoreticky vyštudovala od smetiara až po raketove inžinierstvo všetko.🤦🏻‍♂️

modrykonik33
7. feb 2023

@viestta @doriiis nechápem prečo ste sa do mňa obuli, píšem že si vážim vašu prácu a že nie je náročná a nie potrebné mať pri nej vzdelanie, či sa mýlim?

dianka555
7. feb 2023

@modrykonik33 to si kde robila? Vedúca predajne, predavačky, predavači v elektre, O2, atď,tak tam potrebuješ minimálne učňovské vzdelanie alebo maturitu. Veľa ľudí robí v obchode ktorý majú len gymnázium, všeobecné vzdelanie potrebuješ, či tam robia ľudia zo základným vzdelaním?

modrykonik33
7. feb 2023

@dianka555 asi máš pravdu,, že záleží od konkrétneho obchodu, také predavačky v potravinách majú koľkokrát len základné vzdelanie

viestta
7. feb 2023

@modrykonik33 samozrejme, zvaldne ju aj cvicena opica. Prihlasit sa do pokladne, blokovat, spravit uzavierku pokladne, objednat tovar, sledovat skladove zasoby, sledovat datumy trvanlivosti, dodrziavat regalovy plan, preberat tovar, riesit reklamacie, poradit zakaznikovi, strazit dlhorpstych, umyvat predajnu, kydat sneh na parkovisku, pomedzi to vykladat tovar a este byt mily aj k zakaznikom nech su akykolvek. Samozrejme na toto netreba ziadne vedomosti, staci mat ukoncenych 5 tried ludovej.

doriiis
7. feb 2023

@modrykonik33 ....áno mýliš.A velmi

adam7122023
7. feb 2023

@modrykonik33 Úroveň dôležitosti práce nie je závislá od jej zložitosti, či formálneho vzdelania.
Ak by vymreli všetci VŠ absolventi, prežilo by (percentuálne) viac obyvateľov Slovenska než keby vymreli všetci bez VŠ vzdelania.
Zároveň, ak by sa predavačky nas*ali a na pol roka by prestali chodiť do práce (a nikto by ich nenahradil) - trpelo a zomrelo by viac ľudí než keby to isté urobili lekári alebo právnici, sudcovia, kozmonauti, vedci... A to aj keby ich bolo počtom viac než predavačiek.

modrykonik33
7. feb 2023

@adam7122023 dúfam že toto bol žart 😀 práca predavačiek bude zachvilu pasé a nahradia ich stroje

doriiis
7. feb 2023

@modrykonik33 ...nakoľko práca predavačky nie je čisto manuálna,automatická práca tak o tom pochybujem Jedine,kde stroje nahrádzajú ľudí sú automobilky.Tie budú o pár rokov plne automatizovane

adam7122023
7. feb 2023

@modrykonik33 Presne tak, nahradia ich stroje (aj to súčasť mojej práce, žiaľ). Pretože predaj tovaru je nevyhnutná práca a nikto nepotrebuje ľudí, ktorí sa môžu búriť alebo pýtať väčšie mzdy. Nie náhodou museli predavačky chodiť do práce aj za nedávnej doby, keď mnoho iných zamestnaní tvrdlo zamknutých doma - pochopili to aj štátni úradníci. Ak to budú robiť stroje, môžu si to páni hore zaškrtnúť a oslavovať veľké víťazstvo. Mimochodom, stroje už dnes nahradzujú niektorých lekárov, vedcov, programátorov, umelcov, atď... Zatiaľ nie úplne, ale už moc času neostáva, nikomu.

adam7122023
7. feb 2023

@doriiis To je pravda, predavačky často vykonávajú aj iné, zložitejšie činnosti, ktoré častokrát už nebývajú zverované brigádnikom a tak málokto "zvonku" o nich vie. A hoci sa na automatizácii a eliminácií týchto činností už pracuje, tiež si myslím, že automatizácia automobiliek pôjde rýchlejšie. Teda ak sa niečo technologicky nezmení alebo nebudú miesta umelo udržiavané.