icon

Práca v personálnej agentúre

19. aug 2025

Ahojte, chcela by som vedieť váš názor na prácu v agentúre zameranej na executive search. Čo si o tom myslíte? Išli by ste do toho? Vymenili by ste internú personalistiku a nábor za consulting v zrelom veku?

anonym_316f0c
19. aug 2025

@anonym_autor nešla by som.
Je tam veľký tlak na čísla a výkon. Ak sa ti nezadari jeden mesiac už ťa riešia, po dvoch-troch horších mesiacoch už si na odstrel...neviem aké máš skúsenosti, ale práca v agentúre nie je istá práca na veľa rokov...iba ak ta to veľmi baví a si v tom naozaj sikovna.

yoginka231
19. aug 2025

Vždy sa pozeraj na biznis model firmy a uvažuj na základe toho. Ak si personalistka tak chceš ísť do firmy kde máš vysokú pridanú hodnotu a do firmy ktorá má vysoké marže. To personálna agentúra nieje. Maju desiatky personalistov, čiže nie si ničím výnimočná. Zároveň majú nízke marže lebo jediný zisk majú z tvojej hodiny práce, preto si tie hodiny aj strážia a robia vysoký tlak na výkon v porovnaní s internou. Ak robíš niekde interne a naberieš skúseností tak si zaujímavá pre danú firmu, už máš skúsenosti v danom segmente a keď ideš do firmy v rovnakom segmente tak ich ocení, lebo máš network. Agentúry sú pre mladých čo chcú nabrať skúsenosti lebo tam naberú skúsenosti na rozdielnych klientoch a vedia zistit ktorý segment im je najbližší.

autor
19. aug 2025
@yoginka231

Vždy sa pozeraj na biznis model firmy a uvažuj na základe toho. Ak si personalistka tak chceš ísť do firmy kde máš vysokú pridanú hodnotu a do firmy ktorá má vysoké marže. To personálna agentúra nieje. Maju desiatky personalistov, čiže nie si ničím výnimočná. Zároveň majú nízke marže lebo jediný zisk majú z tvojej hodiny práce, preto si tie hodiny aj strážia a robia vysoký tlak na výkon v porovnaní s internou. Ak robíš niekde interne a naberieš skúseností tak si zaujímavá pre danú firmu, už máš skúsenosti v danom segmente a keď ideš do firmy v rovnakom segmente tak ich ocení, lebo máš network. Agentúry sú pre mladých čo chcú nabrať skúsenosti lebo tam naberú skúsenosti na rozdielnych klientoch a vedia zistit ktorý segment im je najbližší.

@yoginka231 myslíš si, že headhunting a executive search nemá vysoké marže? V top firmách nepracujú 25 roční mladí ľudia, ale na týchto postoch sú senior consultanti, partneri. Sú to ľudia 35, 40 +. Často manažéri, ktorí skončia v consultingu. Poznám kopec mojich seniorských HR kolegov, ktorí sú dnes v externom HR.

yoginka231
19. aug 2025
@anonym_autor

@yoginka231 myslíš si, že headhunting a executive search nemá vysoké marže? V top firmách nepracujú 25 roční mladí ľudia, ale na týchto postoch sú senior consultanti, partneri. Sú to ľudia 35, 40 +. Často manažéri, ktorí skončia v consultingu. Poznám kopec mojich seniorských HR kolegov, ktorí sú dnes v externom HR.

@anonym_autor Keď máš odpoved načo sa tú chceš poradit. Executive search a headhunting má vyššie marže ako bežné agentúry ktoré čo sa týka marže sú na tom lepšie ako gastro alebo retail. Ale nieje to terno a veľa ide agentúre. To koľko má firma peňazí na zamestnanca je veľmi dôležité, ak ti proste povedia že nie nemáme peniaze tak sa môžeš aj na hlavu postaviť a z povahy biznis modelu majú jednoducho menej peňazí ako keď si inhouse v kvalitnej firme s vysokou maržou.

autor
19. aug 2025
@yoginka231

@anonym_autor Keď máš odpoved načo sa tú chceš poradit. Executive search a headhunting má vyššie marže ako bežné agentúry ktoré čo sa týka marže sú na tom lepšie ako gastro alebo retail. Ale nieje to terno a veľa ide agentúre. To koľko má firma peňazí na zamestnanca je veľmi dôležité, ak ti proste povedia že nie nemáme peniaze tak sa môžeš aj na hlavu postaviť a z povahy biznis modelu majú jednoducho menej peňazí ako keď si inhouse v kvalitnej firme s vysokou maržou.

@yoginka231 ako priemerny HR manager dostanes v internom HR 3.500 - 4.000 eur, ako top headhunter zarobis v pohode nad tuto sumu v priemere. Jeden mesiac ides na 5000 - 7000, potom mozes ist na 3.000, ale v priemere si stale na tom lepsie.

melanta
20. aug 2025

@anonym_autor na toto sa nedá jednoznačne odpovedať. Aké interné HR? Veľký zahraničný korporát, kde máš možnosti rastu alebo malé HR o 3 ľuďoch v menšej firme? V prípade prvej alternatívy by som sa zamýšľala, či som v spoločnosti dosiahla maximum a nemám tam už kam rast a ako sa odborne posúvať. V prípade druhej alternatívy, išla by som smer agentúra alebo korporát. Ale teda agentúru by som si dôkladne vyberala.

A aká personálna agentúra? Zameraná na nízko a stredné kvalifikované pozície či zameraná primárne na manažment a vyššie platené odborné pozície? V prvom prípade, nešla by som. V druhom prípade záleží od tvojej doterajšej praxe. Vyberala si pozície pre stredný a vysoký manažment a sama máš manažérske zručnosti a skúsenosti? Potom má význam ísť robiť headhuntera a dohodnúť si podmienky. Pretože ak robíš pre agentúru, nie je pre teba podstatné, že agentúra dostane zaplatený 3 násobok mzdy človeka, ktorého nájde. Pretože ty dostaneš len nízke percento z tej sumy. Tiež je tu podstatná jazyková zručnosť aspoň AJ a ďalšieho jazyka minimálne na úrovni B2.

Ja robím headhuntera, ale mám svoju jednoosobovú s.r.o.