Práca v sobotu. Mám nárok na príplatky?
Dobry den,
prosim radu od niekoho kto sa vyzna. Zamestnavatel mi oznamil ze v sobotu budem musiet makat. A ako oplatku mi da nejake nahradne volno. Ale to mi nesedi, praca v sobotu ma priplatok, za nahradne volno dostanem obycajnu hodinovu mzdu. snazi sa ma teda odrbat. je tu niekto kto by mi poradil na co mam nemam narol za taku pracu v sobotu? zatial neviem ani len ci budem pracovat 8 hodin alebo este aj viac + asi aj cesta do ineho mesta za pracou ako pracovna cesta. Dakujem
treba si do dochádzky riadne napísať hodiny do príslušného dňa čiže sobota a voľno si potom vybrať hoc ktorý deň... nebudeš mať zaplatené za ten voľný deň ale za ten odrobený.... náhradného volna by si mal/mala dostať tolko kolko odrobíš hodín navyše alebo si dať zaplatiť nadčas
@tina1549 lenze praca v sobotu je s priplatkom 50% minimalnej hodinovej mzdy. ked si vezmem nahradne volno cez tyzden, ziaden priplatok mi neda. Navyse je to aj zakazane, za pracu cez vikend sa presne kvoli tomu neda cerpat nahradne volno.
Nesnaží sa ťa odrbat,je to bežná prax.Je to úplne jednoduché.
V sobotu odrobis napríklad 8 hod.Sobotny príplatok dostaneš riadne zaplatený za mesiac apríl.Co však nedostaneš zaplatené je hodinová mzda.Nakolko si nadrabas a tých 8 hod si vyberieš ako NV,takže tých 8 hodín budeš mať zaplatených v deň,keď budeš čerpať NV
Za prácu cez víkend sa úplne normálne dá čerpať NV.Na to,že sa nevyznás sa vyjadrujes strašne ostro.
Príplatok musis mať riadne vyplatený.Aj sobotný aj poprípade nočný ak tam budeš v noci
Za prácu cez víkend sa úplne normálne dá čerpať NV.Na to,že sa nevyznás sa vyjadrujes strašne ostro.
Príplatok musis mať riadne vyplatený.Aj sobotný aj poprípade nočný ak tam budeš v noci
@doriiis neviem kde sa vyjadrujem ostro, to mate iba v hlave. Ide o to, ze ziadny priplatok by mi vyplateny nebol ak som sa nevyjadrila jasne. nebolo by to tak, bolo by to tak zeby som si do dochadzky nejaky den dala ze som bola v praci aj ked som nebola, a mala by som to zaplatene ako normalny den, teda ziadny priplatok, nic. Som si 100% ista ze sa ma takto snazi na tej pracovnej sobote odrbkat. Okrem toho nie, za pracu cez vikend nie je mozne cerpat nahradne volno. Za pracu nadcas ano. Na to ze sa nevyznate, celkom ostro utocite.
Aj za pracu v sobotu sa samozrejme da cerpat nahradne volno a funguje to presne tak, ako ti napisala doris.
Ak nechces nahradne volno cerpat, mozes si tu sobotu dat zaplatit ako nadcas a budes mat zaplatenu mzdu, aj priplatok za sobotu aj priplatok za nadcas.
Aj za pracu v sobotu sa samozrejme da cerpat nahradne volno a funguje to presne tak, ako ti napisala doris.
Ak nechces nahradne volno cerpat, mozes si tu sobotu dat zaplatit ako nadcas a budes mat zaplatenu mzdu, aj priplatok za sobotu aj priplatok za nadcas.
@nelca84 na podnikajte.sk vyslovene pise ze v roku 2025 nie je mozne za pracu v sobotu a nedelu cerpat nahradne volno
Tak sa mylia, zavolaj si na Inspektorat prace.
Nasla som ten clanok, to si len nespravne vysvetlujes, je to dost nestastne formulovane. Mysli sa to tak, ze za to mzdove zvyhodnenie sa neda cerpat nahradne volno, ze to musi byt vzdy vyplatene.
Ta informacie totiz nie je k situacii, ze praca v sobotu je zaroven nadcasom, ako v tvojom pripade. Teda ja som to pochopila tak, ze to bude u teba nadcas, ze v sobotu normalne nepracujes. Oprav ma, ak sa mylim.
Autorka.Tvrdohlavo si ideš svoje a nepočúvaš,čo ti vravíme my,ktoré s tým máme bohaté skúsenosti.
Pracujem ( aj ) cez víkendy už roky a náhradné voľno za sobotu čerpám pravidelne.
Zjavne vôbec nerozumieš pojmom ako hodinová mzda,príplatky a nevyznás sa.
Sobotný príplatok musis mať zaplatený v mesiaci máj vo výplate za apríl ( samozrejme až po odpracovaní) a hodiny budeš mať preplatene až vtedy,keď si vyčerpas náhradné voľno.
V roku 2025 sa náhradné voľno za víkend čerpať dá.
Zbytocne nieco pisat...
Určite sa dá čerpať náhradné voľno je to bežná prax
@ada_alica Autorka sa pýtala, že keď dostane náhradné voľno, či dostane vyplatenú tú časť, ktorú má dostať za prácu cez víkend (keďže cez víkend je príplatok). Alebo či ju chce šéf obabrať o príplatok.
@ada_alica Autorka sa pýtala, že keď dostane náhradné voľno, či dostane vyplatenú tú časť, ktorú má dostať za prácu cez víkend (keďže cez víkend je príplatok). Alebo či ju chce šéf obabrať o príplatok.
@unicornlady no tak teda ešte raz to zhrnieme, to,že pracuješ hodiny v sobotu nijako nebráni čerpať tie hodiny ako náhradné voľno( alebo si nechať preplatiť), na sobotný príplatok má nárok s keď jej ho nevyplatí je rozhodnutie jej šéfa v preklade, ak ju chce odrbat tak to urobí ale to sa už rieši niekde inde
Čerpanie náhradného voľna možno dohodnúť len za prácu nadcas alebo vo sviatok, nie za prácu v sobotu či v nedeľu, v noci. Toto plati a v tomto máš autorka pravdu.
Je potrebné rozlíšiť, či ta praca v sobotu je súčasťou rozvrhu tvojich pracovných zmien alebo je to niečo navyše/nadcas.
V každom prípade ti musia zaplatiť príplatky za sobotu. Tu sa nedá dohodnúť na náhradnom voľne. Pokial je to nahradne voľno robené s cieľom to obísť, ide zrejme o úmyselne obohatenie, vyhnutie sa povinnostiam.
Či ti však maju zaplatiť i príplatok za nadcas, rozhoduje to, či ti nejaký nadcas vznikne (odprac.hodiny nad rámec mesačného fondu prac.času napr. 184 h namiesto 178 h).
Ak budeš čerpať (po dohode) voľno namiesto tej prace v sobotu a odpracujes koľko máš, príplatok za nadcas (25% z priem.mzdy) ti už nepatri.
áno,chce ťa odrbať
Aj ked budes mat za tu sobotu volno, tak musis mat priplatok.
No takto...z toho co píše autorka mam pocit,ze majú pravdu obidve strany - všetky čo tu píšu ohľadom príplatkov a čerpania náhradného voľna majú pravdu, ale zároveň keď od autorky zamestnávateľ žiada, aby robila sobotu, ale reálne si tu odpracovanú zmenu napísala do iného dňa a ten daný deň mala "náhradné volno",tak v tom prípade padá celý víkendový príplatok. Hore to vyššie spomenula autorka a tu sa teda nebavíme o náhradnom voľne ako takom oficiálnom, ale o odrobenej sobote,ktorá reálne nikde v dochádzke nebude zapísaná, ale tá zmena bude písaná iný deň (hociktorý deň v prac.týždni pon-pia) ,akurát ten deň nepríde do práce a keďže táto zmena nebude reálne písaná v dochadzke v sobotu,tak nemôže mať ani príplatok.

treba si do dochádzky riadne napísať hodiny do príslušného dňa čiže sobota a voľno si potom vybrať hoc ktorý deň... nebudeš mať zaplatené za ten voľný deň ale za ten odrobený.... náhradného volna by si mal/mala dostať tolko kolko odrobíš hodín navyše alebo si dať zaplatiť nadčas