Práca v zahraničí verzus na Slovensku
Zdravim , co si myslíte? ...oplatí sa pracovať na Slovensku este v takejto situácii aku tu mame u na SK alebo radšej odísť odtiaľ preč do zahrančia pracovať?
Zalezi, co chces robit. Pokial v sklade alebo v kuchyni, tak nie, neoplati sa... platy su nizke a bez jazyka aj tak nic nenajdes
Ak vies robit nieco co nedokaze kazdy druhy tak mas uzasnu moznost predavat svoje schopnosti na najvacsom volnom trhu prace na svete (EU) za podmienok ktore tebe budu najviac vyhovovat.
Ak dokazes robit to co dokaze uplne hocikto mas na najvacsom trhu aj najvacsiu konkurenciu ludi z cekeho sveta co su v este trosku horsej situacii ako si ty ochotnych robit hocico , dlhsie a za menej.....
Zalezi na tom, kam chces odist, uroven jazyka a celkovo co ponukas buducemu zamestnavatelovi… ak nejake pomocne prace … tak 2-3 roky tvrdeho makania a setrenia … a pripadne rozbehnutie niecoho vlastneho … 10-20 rokov pomocnych prac sa ti neoplati … jedine ak chodis na turnusy a nemas pri sebe rodinu …
ak mas nejaku super kvalifikaciu nic Ti nestoji v ceste
zalezi aj od toho co sama vies ponuknut ..si radovy zamestnanes,alebo vynikas v niecom co mozes rozvijat ... praca v zahranici znie super-ale aj tu sa platia ucty a vsetko je drahe -takze dalsia otazka ides len pracovat a nasetrit -tj uskromnit sa prenajat si len izbu a setrit setrit setrit..alebo chces aj normalny zivot na ako takej urovni mat byt pracu chodit von si posediet a podobne ....
@jauzneviemakodalej Zaujímavé je, že veľkej väčšine ľudí sa oplatí pracovať na Slovensku, pre prácu v zahraničí treba ovládať jazyk a byť v niečom odborník, na obyčajné pomocné práce tam majú dosť uchádzačov, čo im to budú robiť aj za nízky plat. Čo poznám ľudí z okolia tak ešte ako tak sa oplatí chodiť opatrovať na turnusy, ak nemá doma deti.
@jauzneviemakodalej Zaujímavé je, že veľkej väčšine ľudí sa oplatí pracovať na Slovensku, pre prácu v zahraničí treba ovládať jazyk a byť v niečom odborník, na obyčajné pomocné práce tam majú dosť uchádzačov, čo im to budú robiť aj za nízky plat. Čo poznám ľudí z okolia tak ešte ako tak sa oplatí chodiť opatrovať na turnusy, ak nemá doma deti.
@petronelag raz povedal jeden kamos kamoske, ked sa vyjadrila, ze by sla hned do at, ze aby si zratala, ake naklady ma tu, aky plat ma tu a ako by to bolo v at. A ze pride na to, ze sa tu ma ako prasa v zite (bolo to povedane niekedy v roku 2017)
Uz ani opatrovanie nie je to, co byvalo...
Záleží podľa tvojho vzdelania...nie všetky práce sú v zahraničí dobre platené
To je velmi individualne a neda sa jednoznacne odpovedat. Zalezi aka praca, aka kvalifikacia a ci sam alebo s rodinou. Ci ide o peniaze alebo celkovy zivot. Ak sam byvat na ubytovni s dalsimi ludmi a jest konzervy resp. turnusy, tak mne to za to nestoji. Dakujem neprosim. Ak s celou rodinou tak je drahe a neprakticke - co tam budu robit? Dokazem platit drahe anglicke skoly? Ked som si pocital kolko mi odstane v SR a kolko v zahranici ktore ma zaujim tak mne osobne je lepsie tu. Fakt. Dost ludi tu na zitie nadava ale ja si myslim ze sa mame celkom dobre. V priemere clovek sa o moc lepsie nema inde (v mojej situacii). Aj uroven bezpecnosti je tu dobra.
To je velmi individualne a neda sa jednoznacne odpovedat. Zalezi aka praca, aka kvalifikacia a ci sam alebo s rodinou. Ci ide o peniaze alebo celkovy zivot. Ak sam byvat na ubytovni s dalsimi ludmi a jest konzervy resp. turnusy, tak mne to za to nestoji. Dakujem neprosim. Ak s celou rodinou tak je drahe a neprakticke - co tam budu robit? Dokazem platit drahe anglicke skoly? Ked som si pocital kolko mi odstane v SR a kolko v zahranici ktore ma zaujim tak mne osobne je lepsie tu. Fakt. Dost ludi tu na zitie nadava ale ja si myslim ze sa mame celkom dobre. V priemere clovek sa o moc lepsie nema inde (v mojej situacii). Aj uroven bezpecnosti je tu dobra.
@anonym_818cf8 Väčšina ľudí to takto hodnotí, pred takými 10-15 rokmi sa lepšie oplatilo ísť do zahraničia, ale ako poprichádzali migranti a z južných štátov Bulharsko, Slovinsko tak oni budú robiť aj za nižšie platy.
Lepšie urobia aj mladí, ktorí sa tu zapracujú alebo si postupne aj zvyšujú kvalifikáciu, ako tam ísť robiť nejaké pomocné práce a nijako sa nevypracujú ani v staršom veku.
Utekaj do zahraničia, vôbec neváhaj.
Príbuzní sa v septembri vracajú po jedenástich rokoch z Mníchova.
Tu sa dobre pytas, tu ti kazda co v zivote nevystrcila nos z rodnej obce povie, aby si sa ani neobtazovala ak nie si hyperodbornicka, lebo inak sa neda. Tak ja ti poviem, ze ja som odisla na zapad Europy, ked som bola 20-rocne, ledva vystudovane kura, a nevedela som okrem dvoch cudzich jazykov (Aj, Nj) nic. Iba som uz nechcela zostavat na Slovensku. V zahranici som dostudovala magister, vypracovala sa, a dnes som tu 12 rokov. Nad navratom ani neuvazujem. Takze urcite chod.
@anonym_818cf8 Väčšina ľudí to takto hodnotí, pred takými 10-15 rokmi sa lepšie oplatilo ísť do zahraničia, ale ako poprichádzali migranti a z južných štátov Bulharsko, Slovinsko tak oni budú robiť aj za nižšie platy.
Lepšie urobia aj mladí, ktorí sa tu zapracujú alebo si postupne aj zvyšujú kvalifikáciu, ako tam ísť robiť nejaké pomocné práce a nijako sa nevypracujú ani v staršom veku.
@petronelag Nebude nikto robit za nizsie platy, lebo platit niekomu menej na zaklade narodnosti je nezakonne, a zamestnavatel tym riskuje destruktivne sankcie a basu. Toto ze chudobni migranti nam budu brat pracu, lebo robia za menej, je rozsirene tvrdenie, ale nepravdive. Unia to tak kontroluje, ze to riskne malokto.
@jauzneviemakodalej ake povolanie mas? Mas VS alebo ovladas nieco specialne? Ja robim s VSzo Sk v zahranici a fajn - skolstvo

ak mas moznost, zahranicie. okrem skusenosti aspon mas moznost vidiet iny svet ako je doma. pre mna velka zivotna skusenost plus naucila som sa rec.