icon

Práca v zdravotníctve

29. jún 2023

Dobrý večer, ako tak ležím v nemocnici kvôli častým chorobám/ zisťuje sa, či nemám SM pretože priznaky tomu nasvedčujú, tak veľmi začínam premýšľať, že praca v zdravotníctve je krásne povolanie. Samozrejme záleží na konkrétnejsej práci. Mám prácu, uctovnictvo, ktoré ma nenapĺňa. Pracujem lebo musím. Až dnes som dostala ozaj silnú potrebu sa vam tu zdôveriť a silno premyslam, či si nemám dorobiť nadstavbu a ísť pracovať ako sestricka. Mam veľmi rada deti tak možno by som aj veľmi bola spokojná na detskom oddelení, neviem. Zienky, pracuje niektorá z vás ako sestricka? Ak áno, mohli by ste mi napísať na akom oddelení a či ste spokojne/nespokojne? Ďakujem

Strana
z2
kvetinka75
30. jún 2023

@apolka77 presne tak. Mám sesternicu, robí v zdravotníctve 30 rokov. Po 20 rokoch si robila Bc, a robí stále to isté, čo pred tým. 20 rokov nikomu nevadilo, že nemá Bc. pre menom. Mala všetky kompetencie sestry. A len preto, že keď teraz nemáš Bc, tak máš menšie kompetencie ale pred tým robila všetko. Na hlavu

lenja123
30. jún 2023

Čo sa týka náročnosti štúdia...pred rokmi stačilo mať na sestričku len sš, dievčatá končili maturitou v 17- 18rokoch, ale boli perfektne pripravené na prácu, nával na tieto školy bol väčší ako na gymnázia. Teraz zdravotka v našom meste vypisuje druhé kolo prijímačiek, lebo nie je schopná naplniť kapacitu triedy, berú mám pocit naozaj každého, potom to tak niekedy aj vyzerá.

trgypadl
30. jún 2023

@apolka77 vies mna hneva hlavne to, ze politici to menia ako im to vyhovuje... Ked uz vidia, ze zdravotníctvo kolabuje, tak uz stacili aj 2 roky externe... Zrazu..... A prepac, ale mam aj skusenost, ze niektorym tie 2 roky proste nestacia, cest vynimkam, nikoho nechcem urazit....

huxy
30. jún 2023

@trgypadl tak potom netreba tvrdiť niečo, čo tak nie je. A nie je to ani len to cievkovanie. Sú tam rozdiely v kompetenciách a zodpovednosti, a je ich teda dosť.

kvetinka75
30. jún 2023

@trgypadl Nedá mi ešte nedopísať. Ak niekto na tú prácu nemá, tak mu ani tie 4 roky nestačia. Toto nie je o dlžke štúdia, pretože keď si porovnáš odborné predmety a prax denných a externých, je to presne to isté. Toto je o ľuďoch. Tak ako aj v iných povolaniach, aj tu sú ľudia, študenti, ktorí len tak plávajú, že veď nejako skončím. Niekde sa upracem. A môže ten človek študovať aj 10 rokov a bude rovnako ,,blbý,,.

Inak by ma zaujímalo, v čom im tie dva roky nestačia? Keď prax aj odborné učivo majú prebraté presne v takom rozsahu ako denni študenti.

trgypadl
30. jún 2023

@huxy dakujem za info, ak mas prehlad mozes mi napisat co vsetko

trgypadl
30. jún 2023

@kvetinka75 zial v zakladnych vedomostiach , odborných termínoch, atd.

kvetinka75
30. jún 2023

@trgypadl a to je to, čo ti stále píšem dokola - na hodinách to preberú. Cˇi sa to naučia, to je Len a Len na nich. Tak isto ako denní. Ty si myslíš, že keď máš denného študenta 4 ročného flákača, ten to bude ovládať? PReberú to rovnako aj jedni aj druhí. To ti môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti, keďže som to prednedávnom absolvovala. Všetko, všetky učivá, témy, terminologiu sme prebrali. Kto chcel naučil sa, kto nie, môže tam aj 10 rokov sedieť a bude kašlať na to . Aj takí boli. Ty si myslíš, že keby tam bola spolužiačka ktorá na to dlabala dalšie 2 roky, že by vedela viac? Nie, rovnako by na to kašlala. A to je to, čo sa ti snažím vysvetliť.

kvetinka75
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
30. jún 2023

@trgypadl vieš aké zážitky nám rozprávali učitelky čo zažili s dennými študentami? Napr. na maturite sa pýtajú žiačky, na čo slúži inkubátor - a ticho. Takže asi tak. A to študovala 4 roky.

trgypadl
30. jún 2023

@kvetinka75 je to Tvoj uhol pohladu, lebo si to studovala, a ked niekto napise nazor ako ja, tak sa Ta to dotkne, co chapem. Mala som kolegyne, ktore sa naozaj venovali studiu, doslova biflovali, a videla som rozdiel, ci sa Ti to paci, alebo nie...

kvetinka75
30. jún 2023

@trgypadl mňa sa to nedotklo. Tiež píšem iba svoj názor. Ja som si školu odmakala, aj prax. Mňa to baví, napĺňa. Iba sa ti snažím napísať, ako to vidím ja. ˇA to je to, že niekomu stačia 2 roky, a niekomu by ani 10 nestačilo. Ale prečo by sa mali pridávať roky štúdia, kvôli takým, čo na to dlabú. Lenže všade budeš mať ľudí aj takých, aj takých a stále by to nezaručilo, že tí poflakovači by sa zlepšili.

kvetinka75
30. jún 2023

@trgypadl ešte dodám - skôr by som riešila to, prečo sú tam takí, ktorým tie 2 roky nestačia.

hladamematku
30. jún 2023

prajem si raz ked budem v nemocnici natrafit na zdravotneho pracovnika ako si ty

huxy
30. jún 2023

@trgypadl
@kvetinka75 napíšem názor profesoriek na strednej a aj niektorých mojich kolegýň. Oveľa lepšie sa im "spolupracovalo" so staršími žiakmi, ktorí si dorabali pomaturitne štúdium. A prečo? Podľa nich kvôli väčšej zodpovednosti, že majú už čosi odzite, tým pádom majú iné skúsenosti, niekedy proste "sedliacky" rozum. Čo mladším žiakom chýbalo. A bolo to vidieť aj na výsledkoch, celkovom záujme o túto prácu. Aj keď všade sa nájdu flakaci.

kvetinka75
30. jún 2023

@huxy toto isté aj nám hovorili učiteľky.
(Aj medzi nami boli rôzni. Aj takí, čo na to zvysoka kašlali.)

Deti si nejakú strednú školu musia vybrať. A mnohí volia tento smer, aj keď vzťah k tomu nemajú. Kdežto my sme si to vybrali - teda väčšina z nás, preto, že nás to baví, naplňa a chceme to robiť. Dobrovoľne sme išli na tú školu. Nikto nás nenútil, nemuseli sme. Neviem si predstaviť, že by som to odflákla. Potom by som nevidela zmysel v tom, prečo som tam bola 2 roky. Veď voľný čas sa dá aj lepšie tráviť.

samimami777
30. jún 2023

Som už pár rokov na materskej ale pred materskou som pracovala na chirurgickom oddelení v nemocnici. Každá nemocnica je iná ale poviem ti skúsenosť s tou kde som pracovala ja..... Väčšinou u nás amputácie, okolo leta večne plno rán plných červou, v zime zasa bezdomovci s omrzlinami. ... A poviem ti takto, milovala som prácu lebo ma napĺňala ale je to ubíjajúca práca. Pracuješ 12 hodín na nohách s tým že reálne si v práci 13 hodín aj viac lebo musíš byť pol hodinu skorej v práci a často ešte pomáhaš kolegyniam a si dlhšie. Večne je nedostatok sestier a bohužiaľ často sa stáva že na 25 ľudí väčšinou ležiakov !!! sme boli 2 Max 3. Vyskúšaj si prebalovať, polohovať, kŕmiť , ošetrovať 12 hodín 25 ľudí ty sama plus jedna 50 ročná kolegyňa. Väčšina báb malo obrovské problémy s chrbticou, kolenami, ramenami a odchádzali do dôchodku zmrzačené, kopu odchádzalo kvôli zdravotnému stavu omnoho skorej.... A áno, robili sme väčšinou bez sanitára nakoľko tých bolo pár na celú nemocnicu a večne lietali po iných oddeleniach pomáhať, na vyšetrenia s pacientmi atď tých zohnať bol sviatok. Večne chýbali baby a niekto to vykryť musí takže sa bohužiaľ veľmi často stávalo že si mesačne musela odrobiť aj 250 hodín , ja som mala niekoľko krát aj cez 300 hodín ! Chodila som domov ako zombie ledva som zvládla sprchu a padala na hubu. Tiež rátaj s tým že ak nemáš deti alebo vyrastené tak ti pristanú všetky sviatky ako vtedy mne lebo však kolegyne majú malé deti chcú byť s nimi na sviatky a ty sviatky nepotrebuješ s nikým tráviť ... Chápala som to ale mrzelo ma že som premeškala veľa sviatkov s rodinou. Ísť na PN alebo neboj si dovoliť otehotnieť to ťa išla vrchná roztrhať v zuboch a baby často chodili nezdravé do práce aj s teplotou a aj ako tehotné pracovali čo najdlhšie aby nemali zle. Kopu babám aj mne sa vyhrážali že ak nepojdeme do roka od dieťaťa spať do práce že môžeme potom čakať vypoveď. kopu báb zo strachu aj utekali od ročných detí späť, kopu iných aj ja sme povedali len "nech sa páči" a "dovolili" si byť s deťmi. Ďalšia vec je že na Slovensku je práca zdravotnej sestry stále veľmi mizerne platená oproti zahraničiu preto kopu báb radšej aj do čiech odišlo nakoľko tam majú omnoho slušnejšie platy aj podmienky. U nás v nemocnici sme naviac si pripadali ako spodiny. Vrchná sestra sa po tebe vozí aby sis náhodou za celý deň nesadla lebo to predsa nemáš právo , aby si brala všetky zmeny na viac a nebola sebecká inak môžeš čakať naschvály keď budeš potrebovať voľno , aby si nechcela ochranné prostriedky naviac ideálne ak si sama budeš rukavice kupovať lebo nemocnica nemá na to kupovať rukavice 😒, lekár ťa považuje za slúžku a veľa sa nad teba povyšuje s poznámkami ako "však vy tomu ani nerozumiete" atď (sú samozrejme aj normálny ale čudovala by si sa koľko chrapúňov a nafrnených nájdeš, hlavne veľa našich chirurgov si myslelk že boli niečo viac ako iný ) , z vyšších miest na vás tlačia byť viac výdelečnejšie oddelenie !!! a lepia ti grafíky každý mesiac na nástenku či ste splnili/ nesplnili kvóty ako by sis ty rozhodovala koľko pacientov máš a koľko vám "zarobia" lebo však oddelenie má nábytok ktorý treba splácať, postele , toľko toľko stojí tak treba spĺňať grafíky inak vám budú chodiť hubovať z vedenia 😒. Pacienti tiež su niektorý normálny a vďačný a iný ťa považujú za slúžku a rozprávajú sa s tebou ako so psom. Prečo není telka na izbe , prečo nerobíme kávu, prečo keď oživujeme iného pacienta nemôžeme pánovi na druhej izbe ísť prezliecť duchnu kam mu padli 3 kvapky čistej vody 😒 , prečo nedávame dupľu na obed , prečo nedávame kanvicu a rádio na izbe ... Môžem ti menovať , niektorý ľudia si myslia že nemocnica je hotel a ty obsluha. Tiež kopu krát máš čo dočinenia s "pokladmi" ako napr keď sme zoperovali 120kg pani žalúdok a jej synovia sa nám vyhrážali že nás príde celá osada dobiť ak ich matke nedovolíme rezne so šalátom 2 hodiny po jej operacii lebo ona umrie predsa hladom !!! A reálne vtedy nabehla skupina Rómov a volali sme ochranku a políciu.... Tiež veľa pacientov bolo dementmých, agresívnych (kúsali nás , škriabali, hádzali po nás vecami ...) A predstav si že na takých ľudí ste často len 2 baby !!!!! U niektorých sme mali obrovský strach pracovať ... Ďalšia úžasná sorta je keď ti prinesú na mol ožratých... Napriek tomu som tú prácu milovala ale bola neskutočne vyčerpávajúca a úprimne druhý krát ak pôjdem pracovať späť do nemocnice vyberiem si určite lepšiu.... Verím ale že sú ľahšie oddelenia a nemocnice kde sa k tebe správajú s väčšou úctou ako sa správala tá moja k nám tak sa prosím nenechaj odradiť je to krásna práca 🙂 len treba počítať s tým že aj takto to v niektorých vyzerá ...

autor
30. jún 2023

@samimami777 fíha tak máš za sebou toho dosť, po materskej sa chceš vrátiť?

kvetinka75
30. jún 2023

@samimami777 mne doteraz v spomienkach zostala jedna pani cca 60 rokov, romka, Robila som príjem, odviezla na izbu, ,,ubytovala,, prezliekla, uložila veci, spravila bandáž a všetko čo bolo potrebné, vyzerala všelijako ale toľko vďačnosti čo som si od nej vypočula, ako mi ďakuje, ako si to cení, lebo ona nevládze atď... to som nezažila u nikoho. Zostala som normálne v šoku. Ale človek aj opak zažíva.

samimami777
30. jún 2023

Do nemocnice asi nie nakoľko partner robí v zahraničí a budem musieť po deti do škôlky chodiť takže skôr v ambulancii alebo v úplne inej sfére. Nemal by kto byť s deťmi

samimami777
30. jún 2023

@kvetinka75 kopu krát ťa prekvapia ľudia od ktorých by si to nečakala. 🙂 U nás si pamätám napriklad na bezdomovcov čo mali omnoho viacej lásky, vychovania a úcty k nám ako napr sudca ktorý u nás ležal a správal sa k nám ako k služobníctvu. Práveže väčšinou "vyššie" postavených ľudí sa správalo horšie ako rómovia či bezdomovci k nám. postavenie, rasa , majetok ani nič neurčuje aký je človek a jeho charakter 🙂

ahhola
30. jún 2023

To fakt taminka?
Ja som 2mesiace doma z nemocnice a v myšlienkach sa tam vraciam tak každú hodinu.... ze ako mi tam bolo týždeň dobre... Ja nemôžem od doktorov, sestier po upratovačku na nikoho krivé slovo povedať. Ešte aj na izbu mi dali super partacky... sme prekecali celé dni. S tou poslednou som si ani nechcela nič zacinat😃už som mala ísť domov, potom mi predĺžili o deň a tak sme si fajn padli do noty... Prečo sa v nemocnici tak darí úprimnemu kamarátstvu, aj keď len na deň, dva... Baby mi vykecali veci, ktore by možno starej kamarátke nepovedali. Keď sa ma na kontrole MUDr opýtal.... Chcete sa niečo opýtať? Skoro som spadla pod stôl. Žiadne tu más papier ďalší prosím. Tak som rada, ze žijem... 💦🌺💫

taminka1986

Dnes o 07:33
Presne som pred par dnami z nemocnice prisla a povedala si ze toto by som nerobila ani za milion. Okrem toho ja mam s nemocnicami len zle skusenosti okrem nemocnice v Ba,nebudem menovat. Sestry kaslu na pacientov,lekari konkretne v mojom pripade nevedia reagovat a nasledne liecit lebo nemaju skusenost,neporadia sa,lebo asi by to rozkopalo ich lekarske ego🥴 Pytam si odmerat teplotu,povedia mi ze teraz nie lebo oni idu merat o hodinu vsetkym,mam pockat. Podotykam,prisla som tam so silnym zapalom a teplotou nad 39. Akoze sorry ale toto je pristup k pacientovi?! A potom mi strcia dotaznik spokojnosti🤣Akoze cele zle toto. A neverim ze z uctovnictva by si presla dobrovolne k tomuto bordelu. O plate ani nehovorim teda lebo ja som uctovnik tiez...

5Odpovedz

zuzanka.zuzu
30. jún 2023

@lenja123 v ktorom meste vypísali 2.kolo na zdravotku?

mibel
30. jún 2023

@zuzanka.zuzu prečo by sa nedalo mám nadstavbu a robím sestričku 24 rokov

pivonka6
30. jún 2023

@kvetinka75 nebohy prof Krcmery (nech odpociva v pokoji) mal dobre styky na politikov, doteraz nevysllo na povrch, kto spiskal ten zakon o zdravotnych asistentoch a nasledne on zalozil prvu sukromnu zdravotnu VS. Ta skola im tolko vynasala, ze v zahranici stavali a prevadzkovali sirotince, skoly a ine zariadenia. Robili zasluznu cinnost. Neviem, preco v zahranici, nie dama.

lenja123
4. júl 2023

@zuzanka.zuzu Košice minulý rok.

domi235
5. júl 2023

Ahoj, kamoska vystudovala ucitelstvo ekonomickych predmetov, nakoniec to nerobi, a doraba si po pri praci nadstavbu zdravotnu sestru. Ak ta laka pracovat na detskom, tak si chod za tym

Strana
z2