icon

Práca vo VÚC

3. júl 2023

Dobrý večer, máte skúsenosti s prácou pre VUC? Ako sa líši od práce v súkromnom sektore? Na akých pozíciách ste pracovali a boli ste spokojní?

jj298
Odpoveď bola odstránená
anne_mary2
3. júl 2023

ci je to praca ina ako v sukromnom sektore.. Akoze cim?? 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
No ano, mas tabulkovy plat ak nemas tlacenku ze ti daju aj osobne, pracovny cas 7,5 hod, piatky moznost koncit o 14tej,
Ja som robila s eurofondami cez projekt tak ok plat, prac cas klasika pre mna 7-15, inac neviem klasika urad…
Asi tazko to porovnam s nejakou sukromnou poradenskou firmou , a zalezi ci sa bavime o vychode, zapade.. Lebo ist za tabulkovy a splacat hypo v ba - alebo mat moznost nejakej firmy tak je to jasne 😀😀….
Ale netusim absolutne ako by ti to v rozhodovani o zamestnani malo pomoct 🤷🏼‍♀️…

autor
3. júl 2023

Dobrý večer, práveže neviem čím. Len častokrátj tu narážam v diskusiách na pripomienky, že práca v štátnej správe je pre matky vhodnejšia. Dá sa lepšie sklbiť s rodinnými povinnosťami a podobne. Z toho dôvodu sa pýtam, ak si niekto skúsil obe sféry, či to vie posúdiť. Z diskusíí tu mám pocit, že tieto "závery" nemusia vždy vyplývať z reálnych skúseností.

anne_mary2
3. júl 2023

no urcite zalezi od pozicie… podla mna.
Proste ked je cosi dolezite tak 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️…
Ale dnes je zase koopec firiem s flexi casom, home officom..
Neviem ak ide o ( nezlahcujem ) “ tradicnu uradnicku poziciu” aneb ziadna veduca, ze proste o 15:00 sa odpipnes a je to kazdemu fuk tak nech sa paci 😀🤷🏼‍♀️…
Zase HO sa na urade nedockas…
Neviem, ci a ake mas ine moznosti..
Ja som bola 5 r v sukromnej, potom vo verejnj sprave, pred materskou v statnej sprave…
Ale ako ja som sa po 10 r vratila z ba na vychod, pozicia na vucke mi padla vtedy velmi vhod lebo som z kraja kde si moc nejde vyberat neni to ze otvoris profesiu a hajde na pohovory 🙂)…
Ako fajn ale .. neviem. U mna zohraval hlavnu rolu plat , pracovna napln ( prava a prax v oblasti o ktoru som mala zaujem a chcela som ), prac cas ako bonus…
Inak teda za mna nic viac extra.
No a ano, take to rodinkarstvo, dohadzovanie miestiek, platov.. to funguje vo velkom, mnam. To mi vadilo velmi, az inak neverim ze som sa tam dostala “ len tak” tj cez pohovor bez tlacenky..
Potom dosli kadejake kolegyne co nesplnali poziadavky, dostali ale vyssi plat lebo su tam cez Joza, dovolovali si lebo sak ritolez a veduci je mamin znamy.. akoze toto bolo take ze uff 😀😀…
A personalne a tety na nom.. citila som sa ako na studijnom niekde na VS…

Ci je to pre matky vhodnejsie- nemyslim. Je to jedno. Resp neni to o tom ale aku pracu robis hlavne…
ak referenta na odbore tak ano, ale zase 90% velkych firiem tiez absolutne nepreziva pracovny cas 4736262 zamestnancov…..

jj298
Odpoveď bola odstránená
anne_mary2
4. júl 2023

@jj298 urcite nie taky flex ako v sukromnej firme, nemyslim flex tym ze tam musis byt 8:00- 15:00 ale mozes prist aj o 7:30 alebo o 7mej.. HO mimo covidu sme sa teda na vucke nedockali aj to preboha denne vykazy kazdy den, tabulky jak keby to bolo neviem co…
Ale pytala sa na nazor, toto bol moj , nic viac.
A valorizacia- istota?? 😀😀😀 Prosim ta….

jj298
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
4. júl 2023

Ja teda pracujem v inej verejnej inštitúcii, ale výhodou je viac dovolenky, sick days niekoľkokrát do roka, všakovaké benefity z kolektívnej zmluvy, flexibilný pracovný čas (v lete musíme byť v práci od 8 00 do 13,00; mimo leta 8,00-14,00 = kludne môžeme prist do prace aj o 6,00 a odchádzať o 20,00), nikto nerobí problém s OČR, čerpaním paragrafov a pod.

oliii123
2. jan 2024

@anne_mary2 Zdravim náhodne som narazila na túto diskusiu keďže tiež plánujem vúc kvôli tomu že v súkromnom nemám istotu v dnešnej dobe 🙈 ako je to s výpoveďami tam prosím? Dostávajú bežne ľudia výpovede len tak z rozmaru alebo len ak je extra vážne porušenie pracovnej disciplíny? Tam by mala byť v tomto asi väčšia istota stabilnej práce ..či mýlim sa?

jj298
Odpoveď bola odstránená
anne_mary2
3. jan 2024

@oliii123 akoze bezny obyc zamestnanec ak si uz na dobu neurcitu neviem o tom, ze by to niekoho zaujimalo.. Vyssie pozicie urcite- co volby, to svoji.
A vlastne aj radovi , ak sa medzitym vymeni vyssie vedenie, nedajboze mas zmluvu na dobu urcitu, kludne ti ju nemusis predlzit , to je jasne.

Akoze ale , co je dnes istota? Tak sa na to pozerat neda, ani okolo toho spekulovat, kedze asi netusis do akejo kolektivu / aky veduci atd ti pripadne….

Za mna je vsak vucka / statna sprava - samozrejme z toho co mam skusenost, neda sa to pausalizovat !! jeden velkyy bordel kde hra obrovsku!! ulohu rodinkarstvo, mozes sa aj pos, ak dojde slecna co ma ocka kamosa s veducim, mat omnoho viac skusenosti, makat, aj tak ona dostane lepsi plat, osohne hodnotenie, plne odmeny, a ty nie, lebo si nevliezla do zadku….

Ale na to co sa sa pytala, nie o nic vavsia istota ako inde to neni, podla mna.