Práceneschopnosť a kontrola počas prvých 10 dní

kaji1212
1. dec 2016

Ahojte som na PN kvôli vysokému tlaku ale nie som si istá ako to chodí s kontrolou.. je pravda ze prvých 10 ma kontroluje zamestnávateľ aj keď som už tento rok PN čerpala? Alebo ma už kontroluje sociálka od začiatku keď ze som už druhý krát chorá za rok ? Dakujem za info

shia
1. dec 2016

prvych 10 dni by mal zamestnavatel, pokial ja viem, potom socialka...

kaji1212
autor
1. dec 2016

@shia ja si tiež myslím len som si nie istá tak ze je jedno koľko krát som bola za rok PN prvých 10 dni za každým kontrolu zamestnávateľ ?

evittam
1. dec 2016

@kaji1212 Prvých 10 dní ti platí PN zamestnávateľ a má právo ťa skontrolovať. Od 11.dňa ti platí PN Sociálna poisťovňa a aj ona ťa má právo kontrolovať. Takto to funguje pri každej PN - nech ich máš za rok aj 10.

majusqa77
1. dec 2016

zamestnavatel ta moze podla mna aj vtedy, ked uz plati socialka...

kaji1212
autor
1. dec 2016

@evittam Dakujem za info 🙂

rakywanda
1. dec 2016

@majusqa77 a prečo by to robil? a keby volačo nemáš povinnosť mu nič vysvetlovať, či dokladovť, po 10 dňoch máš túto povinnosť len voči SP

evittam
1. dec 2016

@rakywanda No som počula, že niektorí zamestnávatelia to robia - a prečo? Si zamestnanec a ak si na PN "len tak" tak ťa môže pekne "natrieť" SP, že nedodržuješ liečebný režim ak sa tak stane - a potom nastanú problémy,ktoré nikto nechce ale na druhej strane ani zamestnávateľ nepotrebuje takého zamestnanca čo si doma "šunky váľa" lebo sa mu nechce chodiť do práce.

mon895
1. dec 2016

Prvych 10dni plati zamestnavatel ale pozor na kontrolu chodi aj socialka - z osobnej skusenosti mam ze na 3ti den cerpania pn prisla ku nam domov kontrola zo socialky aj ked neplatia ich dovod bol ked uz kontroluju ulicu tak uz vsetkych od lekara to totiz idd na socialku hned. Aspon v nasom pripade to tak bolo.

rakywanda
1. dec 2016

@evittam to mi je jasné, ale že ma zamestnávateľ natrie, že som mu neotvorila? to nie je pádny argument (po 10 dňoch) pre nevyplatenie dávky a pod.. podstatné je, či ma pracovník SP nájde na uvedenej adrese.

majusqa77
1. dec 2016

@rakywanda presne ako pise
@evittam . Mam skusenost, ze zamestnanec na pn a predaval na trhoch..

evittam
1. dec 2016

@rakywanda Tak to máš pravdu, ale sú ľudia a ľudia - proste ťa doma nenájde a pekne ťa "natrie" SP a tá už pošle svojho pracovníka - o to ide - a je možné ak teda "flákaš" liečebný režim, že ani ten ťa doma nenájde - a potom už problém je.

rakywanda
1. dec 2016

@evittam samozrejme, že ak si raz na PN, tak to treba dodržiavať, ale zasa sa nenechať zbytočne buzerovať od zamestnávateľa, lebo sú aj takí, čo v tom vidia možnosť ako sa zamestnanca zbaviť pre zdravotné problémy. Jednoducho po 10 dňoch zdôvodňujem neprítomnosť na adrese iba SP, či už ma niekto natrel, alebo to bola náhodná kontrola.
a potom zamestnávateľ ma natrie, že ma nenašiel doma, ale silne pochybujem, že pracovníci SP sú tak pružní, že tam okamžite prídu, a potom sú "ľudia", ktorí si dokážu vybaviť pečiatku na tú svoju neprítomnosť, ono človek zažije všeličo v tejto sfére

amyamyamy
1. dec 2016

A kontrola prebieha tak, ze niekto neohlasene zazvoni pri tvojich dverach a ked neotvoris, znamena to, ze nie si doma? To sa uz berie ako dokaz, ze si niekde inde ako doma?

lorela
1. dec 2016

@amyamyamy Áno. Nechajú ti lístok s údajom dátumu a času, kedy ťa navštívili.
Jediným ospravedlnením môže byť, ak si bola v tomto čase u lekára a ten to musí aj potvrdiť.

nivea777
1. dec 2016

@lorela tak dovod preco neotvoris moze byt hocico..bola si v sprche,spala si,mala si zazivacie problemy..zial keby grckam a mne niekto zvoni,tak asi tazko otvorim

lorela
1. dec 2016

@nivea777 To ti nikto neuzná 😉

nivea777
1. dec 2016

@lorela to je jedna vec..ale ma to logiku :D co im mam grckat na topanky alebo do tvare? :D

simca06022011
1. dec 2016

@rakywanda máš povinnosť voči zamestnávateľovi. Ak chýbas v práci je to aj jeho vec a je jedno kto to platí... Fakt je ten že on to na tú sociálku nahlási a keďže s tým mám skúsenosti, sú v sociálke na také veci veľmi pružni 🙂))) zamestnávateľ ťa za to nevýhodu, ale zráta ti to po príchode do práce... Ak sa stane že príde kontrola a nie som doma treba volať lekárke, alebo proste byť doma a ak viem že nosím dcéru z/do škôlky, nakúpiť musím, tak to nám v pnke vyznačené.. osobné sa nám raz stalo že prišla kontrola chlapovi ( bol na pn 1. Krát v živote, a bol to hneď 2-3.den pnky) a on práve bol pod oknom v obchode, čiže otvorila som ja a vysvetlila stav 🙂)) nik to neriešil, jesť sa musí... Ale predpokladám že niekomu s minimalkou ba kontrolu utekať nebudú, on má najvyššie vymeriavacie základy vo všetkom, tak radi dobehnú :D

lorela
1. dec 2016

@nivea777 To je už otázka na zamestnancov SP vykonávajúcich kontroly, s nimi si o tom pokecaj 🙂

matulikm
1. dec 2016

Áno prvých 10 dní platí zamestnávateľ, no sociálka chodí na kontroly už aj na 2-3 deň, takže netreba sa spoliehať na to, že až od 11. dňa. Oni môžu hocikedy.

simca06022011
1. dec 2016

@nivea777 povedala by som že zakricis, ale u nás Iba zvonia na zvonček domovy... a ešte aj dole sa kvôli nim musím dovliect 🙂)) ale niekde som toto už čítala, len si nepamätám ako sa k tomu postavila sociálka... Lebo je to bežné. Napr ak s teplotou zaspím tak ma
nejaký zvonček nezobudí

lorela
1. dec 2016

@simca06022011 Nie každý lekár berie ohľad na to, či musíš nakúpiť alebo nie. Pretože sú diagnózy, pri ktorých vychádzky dať nemôže, resp. ich nemôže dať hneď v prvý alebo druhý týždeň PN.

rakywanda
1. dec 2016

@simca06022011 kopec zamestnávateľov tie PN-ky potom zráta. Nie raz som na konci roka spisovala počet P-čok, PN-niek, tam sa urobila hrubá čiara a písali sa výpovede.
ja som bola teraz 4 dni na OČR s malým dieťaťom, prvý raz za 4 roky a mám z toho peklo, kolega si zobral PN-ku lebo sa mu kotil pes (o čom zamestnávateľ vedel) a to bolo o.k.
tak to teda nie, nerobme zo seba ovce. máme určité povinnosti ale buzerovať ma nikto nebude.

rakywanda
1. dec 2016

@simca06022011 poviem pravdu, že ja na mieste tej sociálky by som toto neuznala, že chorý chlap v obchode, ty doma a jesť sa musí. keď je chorý, má byť doma a ty v obchode, nie? iné je ak by ten človek žil sám v domácnosti.
veľmi záleží na tom, na koho človek natrafí.
mame tak prišla kontrola, nebola doma, ja v 9-tom mesiaci som sa dogúľala k bránke a panička na mňa spustila, že kde je tá a tá, ja som sa tam rozplakala, ledva som zo seba dostala, že je na chemoterapii. pani zlatá sa mi 3x ospravedlnila, že urobili omyl, vraj takéto diagnózy nekontrolujú, neviem či ma to utešovala, alebo je to pravda

rakywanda
1. dec 2016

@nivea777 keby som sa dostala do takej situácie, normálne zavolám svojej lekárke, vysvetlím jej situáciu a verím tomu, že by mi dala potvrdenie

simca06022011
1. dec 2016

@rakywanda to si ty... Ja som bola doma z nejakého dôvodu a bol pod oknom v obchode, keby mali čas 5 minút obišli by sa :D oni sa cez to preniesli 🙂)

shia
1. dec 2016

a ked nam nefunguje zvoncek? mame bytovku, zvonceky na ulici len z nasho zaujmu,ale nieje tam natiahnuta elektrika, tak sme dali na baterky, ale nefunguje to, nema to dosah na tu dialku ani cez steny bytovky, nefunguje asi ani jednemu zo 4 susedov, postar ma kluce od branky (okolo bytovky je pozemok so zahradou)a a schranky su az v budove, co teda robit, kedze sa nedozvoni a susedia, ci chcem ci nehcem, vonkajsiu branku zamykaju takze sa sem nikto nedostane? stokrat som nechala otvorene, ale oni naschval pozamykaju...kto nema kluc, nema sancu...co mam stat pri branke?? nemoze socialka este zavolat, ak sa nedozvoni (co sa teda nedozvoni)??

lorela
1. dec 2016

@shia Na PNku máš poskytnúť okrem adresy aj telefónne číslo ak je problém s bránou 😉

shia
1. dec 2016

@lorela uz nepamatam , ci ho tam pisala sestricka, ale snad je tam, lebo ako bez zavolania vazne neni sanca...dufam, ze ich napadne zavolat.......zvoncek nejde, branka na pozemok zamknuta, postar kluce ale ma....kedze pracujem z domu, som doma stale, a aj tak mi postarka hadze k dveram listok "adresat nezastihnuty" ked som sa uz stokrat stazovala na poste, ze ja som doma, este ju aj vidim ako odchadza, ale nestihnem ju dohonit, takze sa obavam, co raz spravi socialka, ako im dokazem, ze ja som doma vazne bola len oni sa neskusali nijak dostat...susedy take, ze radsej aj naschval povedia ze nie sme doma...no comment

simca06022011
1. dec 2016

Na zvonček keď nejde treba napísať že nejde... A všetci pochopia