icon

Pracovná zmluva - doba neurčitá/určitá

18. máj 2025

Ahojte. Pracovala som 10 rokov u jedného zamestnávateľa. Po 10 rokoch som dala výpoveď. Chvíľu som bola nezamestnaná a potom mi ponúkli inú prácu u rovnakého zamestnávateľa na inej pracovnej pozícií.

Otázka je či musím hneď ako nastúpim dostať zmluvu na neurčito alebo dostanem znova 2x na dobu určitú? Ide o veľkú firmu kde všetko ide podľa zákonníka práce.

hankab
18. máj 2025

Nie, nemusis hned dostat zmluvu na dobu neurcitu. O tom rozhoduje tvoj zamestnavatel. Stadardne byva na zaciatok 1 rok na dobu urcitu. Nasledne bud dalsi rok na dobu urcitu, alebo uz na neurcito. To, ze si vo firme predtym pracovala 10 rokov v podstate nic neznamena z hladiska zmluvy. Dala si vypoved a nastupujes akoby nanovo.

chrobak7
18. máj 2025

Je to len na vzájomnej dohode. Čo navrhne zamestnávateľ. A ty to nemusíš prijať. Môžeš trvať na dobe neurčitej, ak ťa veľmi chcú, tak s tým môžu súhlasiť.

Poznám prípady, kedy firma súhlasila s dobou neurčitou hneď od nástupu.

melanta
19. máj 2025

Môžeš dostať rovno dobu neurčitú a dokonca aj bez skúšobnej doby (toto vedia získať aj ľudia, ktorí sa do firmy nevracajú a firma ich nepozná) a rovnako tak môžeš dostať dobu určitú pol roka a skúšobnú dobu.
Ja osobne by som ti dala dobu určitú a skúšobnú dobu. Po 10 rokoch sa neodchádza len tak bez rozmyslu.