icon

Pracovné vyhliadky a bývanie vo Švajčiarsku

madaviriod
17. júl 2025

Ahojte, volám sa Mário a rad by som sa s vami poradil ohľadom môjho plánu ísť pracovať do Švajčiarska. Asi začiatok alebo stred 2026.
Momentálne pracujem 9ty rok v Nemecku v stolárskej firme.
Chcem sa posunúť ďalej a skúsiť niečo nové/lepšie. Stolár nie som vyučený, naučil som sa všetko tu. Práca na Plattensäge, Kreissäge a obsluha CNC so základným programovaním. Takisto VZV, na ktoré mám aj papiere robené v Nemecku ale ako som počul tam mi ich asi neuznajú.
Nemecky hovorím A2 možno B1. Neviem to moc posúdiť. Komunikácia mi nerobí žiaden problém, možno tak pri inom obore kde ešte nepoznám slovíčka. Do toho virm ešte anglicky a poľsky.
Vyučený som zdravotnícky asistent s Maturitou. Toto povolanie ale nemám v pláne robiť, jedine že by som nemal na výber. Moja otázka je, hľadať cez agentúru? Ako je to s bývaním? Chcem bývať rozhodne sám, stačí mi aj garsónka niečo do 1000 peňazí. Pomôže mi agentúra alebo musím sám?
Rád by som ostal v stolárskom obore ale nie som to vyučený, len to čo som sa naučil tu. Nebude to problém?
Ale nebránim sa ani inej práci stavba, robil som v Anglicku v pekárni rok a pol. Aké sú podľa vás moje vyhliadky? Ďakujem za odpoved3

sisa_s
17. júl 2025

@tundra 🙃

tundra
17. júl 2025

@madaviriod prace je dost,problem môze byt povolenie.Isiel by som na priamo.
Poslem ti do spravy kontakt.
Aktualne, viem o dvoch miestach,kde hladaju stolarov.