Pracovný čas brigádnika
Dobrý deň, chcem sa spýtať niekoho kto s tým ma reálnu skúsenosť. Som študentka a popri škole mám brigádu, no mám ju dva týždne takže som tam zatiaľ bola 3x. Dovtedy som mala brigády trochu iné a toto sa tam neriešilo, v zmluve mám napísaný maximálny týždenný čas 20h, dostala som rozpis na celý január a vždy som si na to dala pozor, ale na jeden týždeň som sa nejak pozabudla a napísala som si 3x po 8h, čiže 24h. Kamarátka mi hovorí, že ona keď brigádovala v každej brigáde si mohla nadrobiť a tie hodiny navyše sa jej prerátali na týždne kedy robila menej a riešil sa vlastne iba ten mesačný čas. Samozrejme viem, že nejlepsie je ísť priamo za nadriadenými, ale tam sa všetky problémy riešia kričaním a vulgarizmami preto sa tomu snažím vyhnúť. Je to nejak uzákonené že sa tie hodiny prerátavajú či to je na dobrej vôli vedúcich? Ďakujem 😄
@anonym_autor https://www.ip.gov.sk/brigadnicka-praca-student...
@anonym_autor no toto ale bez zamestnávateľa nevyriešiš....buď sa s ním treba dohodnúť že tam je nejaký nadčas a ten to preplatí alebo ťa niekedy pustí skôr....toto bez nadriadeného neporiešiš sama nijako.....prípadne tam budeš 4 hodiny zadarmo....
Aha ďakujem pekne, takže môžem potiahnuť tých 24h za jeden týždeň pod podmienkou že ďalej si to rozrátam tak aby som nepresiahla 80h mesačne. Pretože áno viem, že v zákone je napísané 20h týždenne v priemere a ja mám v zmluve 20h týždenne maximálne takže ma to zmiatlo či je to zla formulácia alebo si to mohli oni zmeniť že tých 20 je proste fixných.
@anonym_autor 20 hodín týždenne je myslené v priemere na mesiac. Študent nemôže odrobiť viac ako polovicu z pracovného fondu. Takže ak jeden týždeň odrobíš 30 hodín, ďalší môžeš 10 hodín. Tak aby ti súčet hodín nepresiahol 1/2 fondu v mesiaci.
@anonym_autor je to 20 hodín týždenne v priemere, pričom sa myslí priemer za celú dobu trvania dohody
@anonym_9f3a17 nie za mesiac, ale za celú dobu trvania dohody, takže ak je dohoda na 12 mesiacov, tak sa počíta priemer za celých 12 mesiacov
Pardon ja sa veľmi ospravedlňujem asi som ako hotentót😄 ale teda nemôže si to zamestnávateľ nejak upraviť že limituje maximálny pracovný čas na 20 hodín týždenne? Žiadne priemerne ?
Pardon ja sa veľmi ospravedlňujem asi som ako hotentót😄 ale teda nemôže si to zamestnávateľ nejak upraviť že limituje maximálny pracovný čas na 20 hodín týždenne? Žiadne priemerne ?
@anonym_autor moze, ale nemusi, lebo zakon neporusuje
Takže keby si stanovuje maximálny čas na 20h moje 4h navyše by boli problém. Takže asi tam budem musieť zájsť.

@anonym_autor 20 hodín týždenne je myslené v priemere na mesiac. Študent nemôže odrobiť viac ako polovicu z pracovného fondu. Takže ak jeden týždeň odrobíš 30 hodín, ďalší môžeš 10 hodín. Tak aby ti súčet hodín nepresiahol 1/2 fondu v mesiaci.