icon

Pracovný čas brigádnika

Dnes o 12:04

Dobrý deň, chcem sa spýtať niekoho kto s tým ma reálnu skúsenosť. Som študentka a popri škole mám brigádu, no mám ju dva týždne takže som tam zatiaľ bola 3x. Dovtedy som mala brigády trochu iné a toto sa tam neriešilo, v zmluve mám napísaný maximálny týždenný čas 20h, dostala som rozpis na celý január a vždy som si na to dala pozor, ale na jeden týždeň som sa nejak pozabudla a napísala som si 3x po 8h, čiže 24h. Kamarátka mi hovorí, že ona keď brigádovala v každej brigáde si mohla nadrobiť a tie hodiny navyše sa jej prerátali na týždne kedy robila menej a riešil sa vlastne iba ten mesačný čas. Samozrejme viem, že nejlepsie je ísť priamo za nadriadenými, ale tam sa všetky problémy riešia kričaním a vulgarizmami preto sa tomu snažím vyhnúť. Je to nejak uzákonené že sa tie hodiny prerátavajú či to je na dobrej vôli vedúcich? Ďakujem 😄

anonym_9f3a17
Dnes o 12:08

@anonym_autor 20 hodín týždenne je myslené v priemere na mesiac. Študent nemôže odrobiť viac ako polovicu z pracovného fondu. Takže ak jeden týždeň odrobíš 30 hodín, ďalší môžeš 10 hodín. Tak aby ti súčet hodín nepresiahol 1/2 fondu v mesiaci.

mogaa
Dnes o 12:48

@anonym_autor no toto ale bez zamestnávateľa nevyriešiš....buď sa s ním treba dohodnúť že tam je nejaký nadčas a ten to preplatí alebo ťa niekedy pustí skôr....toto bez nadriadeného neporiešiš sama nijako.....prípadne tam budeš 4 hodiny zadarmo....

autor
Dnes o 13:46

Aha ďakujem pekne, takže môžem potiahnuť tých 24h za jeden týždeň pod podmienkou že ďalej si to rozrátam tak aby som nepresiahla 80h mesačne. Pretože áno viem, že v zákone je napísané 20h týždenne v priemere a ja mám v zmluve 20h týždenne maximálne takže ma to zmiatlo či je to zla formulácia alebo si to mohli oni zmeniť že tých 20 je proste fixných.

nelca84
Dnes o 17:40
@anonym_9f3a17

@anonym_autor 20 hodín týždenne je myslené v priemere na mesiac. Študent nemôže odrobiť viac ako polovicu z pracovného fondu. Takže ak jeden týždeň odrobíš 30 hodín, ďalší môžeš 10 hodín. Tak aby ti súčet hodín nepresiahol 1/2 fondu v mesiaci.

@anonym_autor je to 20 hodín týždenne v priemere, pričom sa myslí priemer za celú dobu trvania dohody
@anonym_9f3a17 nie za mesiac, ale za celú dobu trvania dohody, takže ak je dohoda na 12 mesiacov, tak sa počíta priemer za celých 12 mesiacov

autor
Dnes o 17:53

Pardon ja sa veľmi ospravedlňujem asi som ako hotentót😄 ale teda nemôže si to zamestnávateľ nejak upraviť že limituje maximálny pracovný čas na 20 hodín týždenne? Žiadne priemerne ?

nelca84
Dnes o 18:01
@anonym_autor

Pardon ja sa veľmi ospravedlňujem asi som ako hotentót😄 ale teda nemôže si to zamestnávateľ nejak upraviť že limituje maximálny pracovný čas na 20 hodín týždenne? Žiadne priemerne ?

@anonym_autor moze, ale nemusi, lebo zakon neporusuje

autor
Dnes o 18:08

Takže keby si stanovuje maximálny čas na 20h moje 4h navyše by boli problém. Takže asi tam budem musieť zájsť.