icon

Praktická sestra - zdravotnícky asistent

5. júl 2022

Ahojte dievčatá dala som si prihlášku na praktickú sestru, lenže sa menil názov z praktickej sestry je momentálne - zdravotný asistent. Niektorí ma strašia že zdravotný asistent nemá také kompetencie ako praktická sestra. Nie je to to isté iba iný názov ? Neviete mi povedať? Veď ak by to bolo niečo iné tak škola by ma nato mala upozorniť nie?

autor
5. júl 2022

@huxy áno zrušili teraz v marci tuším...

autor
5. júl 2022

@monkasponka ok ženy ale vlastne čo bude náplň mojej práce ? Iba umývať zadky a prebalovat???

autor
5. júl 2022

@huxy ale ja píšem o externom štúdiu...

autor
5. júl 2022

Už aj rozmýšľam či robím dobre že idem na túto školu, už neviem...

trgypadl
5. júl 2022

Ahoj, prepac, ze sa zapojím... V prvom rade si musis v hlave usporiadat preco si sa rozhodla študovať dany odbor... ci chces naozaj k pacientovi pristupovat komplexne, alebo v tom vidis len vidinu, ze budes robit len tzv cistu robotu podavat injekcie, odoberat krv a podobne, zial takto to podla mna nefunguje... Ak si sa rozhodla pre toto štúdium musis pocitat s tym, ze aj tieto vykony Ta neminu, a hlavne vsetko zavisi od toho na akom oddeleni sa zamestnas

huxy
5. júl 2022

Vsak aj ja som studovala externe 2 roky. A neviem o tom, ze to zrusili. Teda rusili to, ale nasledne ponechali.

autor
5. júl 2022

@huxy od marca je to ten asistent.

autor
5. júl 2022

@trgypadl chapem

huxy
5. júl 2022

Nie je. Treba si vygooglit

matqa411211
5. júl 2022

@autorka a co si si myslela ze budes cely den sediet za pocitacom a tukat do monitoru? Ale utierat a prebalovat zadky uz nie? To uz sa ti nepozdava? Vies co kasli na to 🙃 zdravotna sestra alebo asistent hocikto kto chce pomahat ludom v nemocnici s tym ma pocitat a nemat s tým problém lebo to vsetko k tomu patrí

autor
5. júl 2022

@matqa411211 nemyslela som si že budem sedieť za Pc, ale zasa ani celý deň utierad zadok nie je fajn.

matqa411211
5. júl 2022

Nikto nevravel ze budes cely den len utierat zadky

autor
5. júl 2022

@huxy dala som prihlášku a tam bolo písané praktická sestra, prijali ma na školu a mám tam písané zdravotnícky asistent.

matqa411211
5. júl 2022

Ono to je vpodstate fakt jedno, kompetencie su rovnaké

vevapeto
5. júl 2022

U nás na odd je v službe sestra + asistent ( mala by byt sestra, ale je nás malo) a dvaja sanitari. Asistentka robí to čo sestra, áno, bohužiaľ, robí výkony ktoré by nemala ale vie ich, keďže je žalostne malo personálu že sme radi že fungujeme. A veru prebaluje aj asistentka, keď treba, aj sestra prebalí , keď ma čas.

ivaa_
5. júl 2022

@vevapeto presne. tak aj u nás . ja mám dokonca aj vysokú školu , a prebalujem . toaletu robíme ráno uplne všetci , sestry,asisenti aj sanitári

vevapeto
5. júl 2022

@ivaa_ áno, aj my tak. Mám VŠ a špecializáciu v odbore, momentalne som na Jis a tam si robím všetko sama, jedine ak mám ťažkého pacienta tak si niekoho zavolám.

ivaa_
5. júl 2022

@vevapeto pozerám, že patríme aj do jedného okresu spolu :D možno sa aj stretneme niekedy

vevapeto
5. júl 2022

@ivaa_ robíš v FNTT?

ivaa_
5. júl 2022

@vevapeto áno 🙂

vevapeto
5. júl 2022

@ivaa_ tak to sa nestretneme asi 🤣

vani190493
5. júl 2022

Jasné

monkasponka
6. júl 2022

Pozri, po študiu asistenta ci ZA je variabilne kde budes pracovať.Možeš robit v ambulancii, u zubara , v domove dochodcov, opatrovatelku v Rakusku..... možno bude treba doplniť študium ale nie je to len o vytierani zadku. Čo sa tyka prace na klasickom oddeleni je to zle v tom, že nie si nič poriadne ani sestra a už nie si sanitar. Dokonca sa pamatam ked som este robila v nemocnici tak vyslovene raz som bola napisana v službe medzi sestrami ( vzdy tam musela byt este jedna akoze dohlad) a o službu ďalej ako sanitar.. lebo boli vtedy dve sestry na oddeleni.. no jak u debilov 😉. A poviem ti ze tie hovna nie su niekedy najhoršie.. vačšia katastrofa su hlieny a take fajne z kanyly 😁😁😁

dagmarovita
6. júl 2022

Ale áno, smiala som sa.Je to super nápad. Kontrolovat umytý zadok bielou handrou. Predstav si chirurgov, ktorí operujú, alebo interných, alebo geriatriov. Velka potreba je raz za den, kym nema hnacku chorý. Ziskas prax a naucis sa to rychlo ako sa bude dat a bude to potrebné, tak aby Ti to nebolo az tak neprijemné, hlavne mat dostatok pomôcok. Tak isto sú neprijemné aj zvratky, alebo krv utierat. Dole klobuk ludom co sluzia s laskou. Mojej znamej teraz sestra povedala..zas ste sa posrala? Velmi ju to ranilo, mala zapal pankreasu, plno chorob, po vymene cievy zo 60 timi stichmi..velmi hrozi v tejto praci vyhorenie a clovek povie a spravi co by normalne sa nestalo.

kyra51
27. júl 2022

Ahoj, ja som momentálne skončila prvý ročník externého štúdia v odbore praktická sestra. Ak chces robiť toto povolanie, musíš byť pripravená k pacientovi pristupovať komplexne. Nie je to len povolanie, ale poslanie. Prvé čo sa v škole učíš je práve starostlivosť o posteľ, polohovanie pacienta, výmena jednorazových plienok, ošetrovanie kože po mikcii a defekacii atď. Jasné, že ťa naučia aj merať EKG záznam, odoberať kapilarnu a venoznu krv, prípravu infúzií, aplikáciu injekcií subkutanne aj intramuskularne, prevazy ran. No nemôžeš povedať "pán xy zameriam vám tlak, urobím EKG záznam, pichnem injekciu no je mi jedno, že ste sa pravé "pototo". Tým ľuďom je to tiež trápne a veľa razy sa boja vôbec povedať, že sa pravé pokakali. Ber to tak, že ani tebe by sa to nepáčilo a chcela by si ležať v čistom. Bez zaparenin a bolesti. Myslím si, že by bolo dobré ísť si to niekde vyskúšať. Prosto či to zvládneš, alebo nie. Práca v zdravotníctve, je naozaj o telesných tekutinach. Častokrát si od moču, krvi, hlienu, výkalov. No máš rovnošatu, ochranné pomôcky( rukavice,respirator. ). Nie je to nič hrozne, dá sa to zvládnuť. 😉 Držím palce. Ja mám vyštudovanú PF UMB a táto práca ma omnoho viac baví.

kajush38
Autor odpoveď zmazal
kajush38
10. feb 2023

Áno. Bonus, že môžete pracovať aj v ambulancii už.

modrykolibrik
11. feb 2023

Robila som v nemocnici a uz nikdy viac

kajush38
12. feb 2023

@modrykolibrik Prečo?