Práva zamestnanca pri nečakanej výpovedi
Vo štvrtok mi môj nadriadený oznámil, že od septembra už nebudem musieť chodiť do práce, pretože vedenie sa rozhodlo ponechať si brigádnika. Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a skúšobná doba už uplynula.
Chcela by som sa informovať, aké sú moje práva v tejto situácii a na čo si mám dávať pozor pri podpisovaní akýchkoľvek dokumentov týkajúcich sa ukončenia pracovného pomeru.
Ďakujem
@anonym_89cee9 a odkiaľ vie môj zamestnávateľ, že som nepovedala tie akcie, keď ani nestál pri mne každý deň?
@angelika890725 nedostala som písomné upozornenie
@anonym_89cee9
@anonym_89cee9
@angelika890725 v obchodoch su bezne kamery, kvoli zlodejom. Upozornili ta na to urcite. Preco si tu akciu nespomenula teda?
@angelika890725 v obchodoch su bezne kamery, kvoli zlodejom. Upozornili ta na to urcite. Preco si tu akciu nespomenula teda?
@anonym_89cee9 Ale aj keby ju na to vopred upozornili a ona tie akcie zakaznikom nehovorila, podstatne je to, ze jej nemozu len tak povedat, ze v septembri uz nemusis chodit a nedat jej pisomnu vypoved. Nedostala ani pisomne upozornenie, ze to tak nerobila a teda nemozu jej dat okamzitu vypoved pre hrube porusenie pracovnej discipliny. Podla toho co pise, ona nema ziadny papier v rukach a to nie je ok.
@anonym_89cee9 Ale aj keby ju na to vopred upozornili a ona tie akcie zakaznikom nehovorila, podstatne je to, ze jej nemozu len tak povedat, ze v septembri uz nemusis chodit a nedat jej pisomnu vypoved. Nedostala ani pisomne upozornenie, ze to tak nerobila a teda nemozu jej dat okamzitu vypoved pre hrube porusenie pracovnej discipliny. Podla toho co pise, ona nema ziadny papier v rukach a to nie je ok.
@anonym_07604a to som predsa pisala aj vyssie.
@anonym_07604a presne, ďakujem
@anonym_89cee9 spomenula, ale zákazníci nemali záujem, tak neviem čo by som mala povedať.
@anonym_89cee9 spomenula, ale zákazníci nemali záujem, tak neviem čo by som mala povedať.
@angelika890725 tak ak si spomenula, tak to nemôže byť dôvodom. Predpokladám, ýe neboli s tebou celkovo spokojní. Všetky rady o spôsoboch skončenia si dostala.
@angelika890725 tak ak si spomenula, tak to nemôže byť dôvodom. Predpokladám, ýe neboli s tebou celkovo spokojní. Všetky rady o spôsoboch skončenia si dostala.
@anonym_89cee9 áno, ďakujem
@angelika890725 zamestnávateľ má 3 možnosti...
1. ukončiť PP výpoveďou s lehotou podľa trvania tvojho PP, dovtedy chodíš do práce podľa tvojho pracovného času
2. Ak zrušili tvoje miesto, nemajú iné pre teba a nepotrebujú aby si chodila do práce, opätovne ti musia ukončiť PP výpoveďou avšak po dobu trvania výpovednej lehoty je zamestnávateľ povinný ti dať prekážku na strane zamestnávateľa so 100% platom samozrejme.
3. Zamestnávateľ ti môže predložiť dohodu o ukončení PP avšak ty musíš súhlasiť, čo by som nerobil, je to najmenej výhodná možnosť pre zamestnanca
Takže pokiaľ nedostaneš písomne výpoveď alebo sa rozhodneš nepodpísať dohodu o skončení PP ak ti ju zam.predloží, chodíš normálne do práce, bez ohľadu na to, čo ti povedal.
@anonym_89cee9 a odkiaľ vie môj zamestnávateľ, že som nepovedala tie akcie, keď ani nestál pri mne každý deň?
@angelika890725 píšeš, že kolegyňa hovorila častejšie o akcii, nepotrebujú to mat potvrdené každý deň. Ide o nedostatočne plnenie prac.povinnosti nie porušenie prac.disciplíny. Zamestnávateľ ta ma upozorniť a dať ti primer.čas na odstránenie nedostatkov.Až pri ďalšom upozornení môže s tebou ukončiť prac.pomer.
Asi ti dajú podpísať najskôr dohodu o ukončení PP -par.60 (bez odstupného), budú tvrdiť, ako je to pre teba výhodnejšie podpísať. No pod takym nátlakom to nepodpisuj.
Pokial s tebou chcú skončiť prac.pomer výpoveďou, ta musí byt písomná a doručená (oznamenie vedúceho nebolo ani pisomne, ani nemá svedkov o oznámení).
Na výpoveď však musí byt dôvod, napr. nadbytocnost. Potom však na tvoje miesto najbližšie mesiace nemôžu nikoho prijat. Môžu ti dať podpísať dohodu o ukončení pp z dôvodu nadbytočnosti (par.63, ta je s odstupným a je tam uvedeny dohodnutý dátum skončenia). Pre teba asi výhodnejšie podpísať.
V opacom prípade ti mozu dať ešte výpoveď, kde prevezmes prevzatie k určitému dátumu. PP skonci uplynutím vyp.doby.
Ak by pre teba nemali prácu počas vyp.doby/ nechceli, aby si tam chodila, je to prekážka na strane zamestnávateľa s náhradou mzdy 100% resp.60%.To sa však málokedy stane.
@angelika890725 píšeš, že kolegyňa hovorila častejšie o akcii, nepotrebujú to mat potvrdené každý deň. Ide o nedostatočne plnenie prac.povinnosti nie porušenie prac.disciplíny. Zamestnávateľ ta ma upozorniť a dať ti primer.čas na odstránenie nedostatkov.Až pri ďalšom upozornení môže s tebou ukončiť prac.pomer.
Asi ti dajú podpísať najskôr dohodu o ukončení PP -par.60 (bez odstupného), budú tvrdiť, ako je to pre teba výhodnejšie podpísať. No pod takym nátlakom to nepodpisuj.
Pokial s tebou chcú skončiť prac.pomer výpoveďou, ta musí byt písomná a doručená (oznamenie vedúceho nebolo ani pisomne, ani nemá svedkov o oznámení).
Na výpoveď však musí byt dôvod, napr. nadbytocnost. Potom však na tvoje miesto najbližšie mesiace nemôžu nikoho prijat. Môžu ti dať podpísať dohodu o ukončení pp z dôvodu nadbytočnosti (par.63, ta je s odstupným a je tam uvedeny dohodnutý dátum skončenia). Pre teba asi výhodnejšie podpísať.
V opacom prípade ti mozu dať ešte výpoveď, kde prevezmes prevzatie k určitému dátumu. PP skonci uplynutím vyp.doby.
Ak by pre teba nemali prácu počas vyp.doby/ nechceli, aby si tam chodila, je to prekážka na strane zamestnávateľa s náhradou mzdy 100% resp.60%.To sa však málokedy stane.
@tiika ďakujem za informácie
@angelika890725 tak má to na kamere alebo nie?
@anonym_89cee9 inak podla mna je na slovensku vseobecne zauzivaný zlozvyk - kontrolovat zamestnancov na kamerách. pre vysvetlenie kamery na prevádzke nie su na online pozorovanie zamestnancov a ani na prezeranie kolko krát povedal o akcii. Kamery su na riesenie staznosti, rekloamaci, kradezi a pod. ak kontrolujes takto zamestancov, kedze mne to pripadá z komunikácie, tak s tym prestan, ak by to zamestannec dal na urad - napr urad pre ochranu osobných informácii, resp inpektorát práce - tak je v práve. toto je uz za hranicou etiky, ochrtany sukromia zamestnacov, Nie je to od zamestnavatela ani nevyhnutne a nie je to ani primeraný krok. a jedno je sledovat offilen zaznam a druhe mat aj zaznam zvukovy - to musela podpisat, muselo jej to vyt vysvetlene a rovnako, nie je to bezny postup na predajni a rovnako je to uz na hrane (za hranou) ako som pisala.....Jej nadriadená mala byt na predajni, a ak jej komunikácie nebola primeraná, resp neobsahovala vsetko co mala - mala jej to povedat, upozornit ju.... nie sme gestapo, aj hoci to vela krát tak vyzerá...
@anonym_89cee9 inak podla mna je na slovensku vseobecne zauzivaný zlozvyk - kontrolovat zamestnancov na kamerách. pre vysvetlenie kamery na prevádzke nie su na online pozorovanie zamestnancov a ani na prezeranie kolko krát povedal o akcii. Kamery su na riesenie staznosti, rekloamaci, kradezi a pod. ak kontrolujes takto zamestancov, kedze mne to pripadá z komunikácie, tak s tym prestan, ak by to zamestannec dal na urad - napr urad pre ochranu osobných informácii, resp inpektorát práce - tak je v práve. toto je uz za hranicou etiky, ochrtany sukromia zamestnacov, Nie je to od zamestnavatela ani nevyhnutne a nie je to ani primeraný krok. a jedno je sledovat offilen zaznam a druhe mat aj zaznam zvukovy - to musela podpisat, muselo jej to vyt vysvetlene a rovnako, nie je to bezny postup na predajni a rovnako je to uz na hrane (za hranou) ako som pisala.....Jej nadriadená mala byt na predajni, a ak jej komunikácie nebola primeraná, resp neobsahovala vsetko co mala - mala jej to povedat, upozornit ju.... nie sme gestapo, aj hoci to vela krát tak vyzerá...
@oriesocek
Aj my sme mali na firme kamery v kanceláriách.
Na pohovore mi sice povedali z akých dôvodov ich tam majú ,.
Ale bolo mi od kolegov povedané ,nech si dávam pozor, aby som neprišla do nepríjemnosti.
Ako oni na začiatku.
Lebo povedané zrazu vedel šéf, ktorý nad tým sedel .. vrchol
@oriesocek
Aj my sme mali na firme kamery v kanceláriách.
Na pohovore mi sice povedali z akých dôvodov ich tam majú ,.
Ale bolo mi od kolegov povedané ,nech si dávam pozor, aby som neprišla do nepríjemnosti.
Ako oni na začiatku.
Lebo povedané zrazu vedel šéf, ktorý nad tým sedel .. vrchol
@pe_mi toto je vela krát protiprávne - tuto agendu som riesila aj nedávnou u nas vo firme z hladiska nastavenia procesov. akoze dat si na pracoisko do kancelárie kameru a sledovat zamestnancov - to je protiprávne. bez ohladu na to, ze o nej vedia - lebo ju vidia. musi to byt odkomunikovane s odbormi, musi byt presne popisany ucel zhotovovania zaznamu a hlavne nemoze to fungovat tak, ze sef chce pozriet, tak pozrie a este nedajboze aj si vypocuje.... toto je na vysoku pokutu. kamery maju sluzit na nieco ine vo firmách - nie kamerovat zamestnancov pri praci v kancelarii, odpocuvat ich... je to na staznost na uraqd pre ochranu osobných informacii a rovnako inpektorat prace...
Vraj veľa známych, aj bývalých kolegov zo Šiach bolo v predajni, a tým pádom majiteľ dostal spätnú väzbu.
Vraj veľa známych, aj bývalých kolegov zo Šiach bolo v predajni, a tým pádom majiteľ dostal spätnú väzbu.
@angelika890725 Tak co si dnes vyriesila? Ako to dopadlo?
@angelika890725 a riesil to s tebou? navrhy na zlepsenie, spätnú väzbu. akoze rovno prepustit je postup - som majitel, mozem si robit co chcem.... takze dávaj pozor, co podpises.
@angelika890725 a riesil to s tebou? navrhy na zlepsenie, spätnú väzbu. akoze rovno prepustit je postup - som majitel, mozem si robit co chcem.... takze dávaj pozor, co podpises.
@oriesocek majiteľ nemôže robiť, čo chce, existujú aj práva pre zamestnancov
@oriesocek majiteľ nemôže robiť, čo chce, existujú aj práva pre zamestnancov
@angelika890725 ale ved preto pisem. ak mu podpises dohodu, tak si sa dohodla. ak vypoved, tak nie so spätným dátumom, to je jeho problem. a teda v normálnej firme by sa pred vypovedou riesili korektne zaucenie, kontroly nadriaeneho na pracovisku a pod. - nie pozeranie kamery a potom rieseniem, ze vlastne povedal kamarát majitela, ze tam bol.. takých si vymyslim aj sto...
Nepodpísala som dohodu. Bude mi poslané poštovnou cestou výpoveď, len dúfam, že bude tam aj výpovedná lehota
Nepodpísala som dohodu. Bude mi poslané poštovnou cestou výpoveď, len dúfam, že bude tam aj výpovedná lehota
@angelika890725 aj ti povedali dôvod? To fakt len na základe toho že si nepovedala zákazníkovi o akcií? Prosím ťa môžeš napísať aspoň začiatočné písmeno, aby som vedela ktorému reťazcu sa vyhnúť?🤮
@angelika890725 aj ti povedali dôvod? To fakt len na základe toho že si nepovedala zákazníkovi o akcií? Prosím ťa môžeš napísať aspoň začiatočné písmeno, aby som vedela ktorému reťazcu sa vyhnúť?🤮
@sasa2 áno, dôvod bol to, že veľa známych, aj bývalých kolegov zo Šiah boli v predajni, a tým pádom majiteľ dostal spätnú väzbu ako ja neponúkam tovar a brigadnik áno
@sasa2 nemá reťazec, len 2 obchody na Slovensku.
@sasa2 áno, dôvod bol to, že veľa známych, aj bývalých kolegov zo Šiah boli v predajni, a tým pádom majiteľ dostal spätnú väzbu ako ja neponúkam tovar a brigadnik áno
@angelika890725 😔 kašli na to . možná na nejaké napomenutie by to bolo, ale ak sa zachovali takto skôr či neskôr im nebude vyhovovať nikto. Skús vybojovať čo najlepšiu pozíciu pri tej výpovedi, pozor na dátum .
@angelika890725 výpoveď musí byt podľa zákona, takze s vypov.dobou. Ale dôvod nemôžu uviesť, že si neponúkala tovar. A nemôže to byt dôvodom ani porušenia prac.disciplíny ani okamžitého skončenia. Zaujimalo by ma, čo ti pošlú. Ak nebudes niečomu rozumieť, napis, pokojne aj sukr.správu.
A čo dovtedy? Máš chodit do prace, či ako to vyriešili?
@angelika890725 výpoveď musí byt podľa zákona, takze s vypov.dobou. Ale dôvod nemôžu uviesť, že si neponúkala tovar. A nemôže to byt dôvodom ani porušenia prac.disciplíny ani okamžitého skončenia. Zaujimalo by ma, čo ti pošlú. Ak nebudes niečomu rozumieť, napis, pokojne aj sukr.správu.
@tiika na dôvod som strašne zvedavá aj ja ,čo tam napíšu...dovtedy sedím doma a čakám na papier.
Ďakujem, ozvem sa, ak niečomu nebudem rozumieť ❤️
@tiika majú za mňa náhradu už, brigádnikovi dali zmluvu
@tiika majú za mňa náhradu už, brigádnikovi dali zmluvu
@angelika890725 no to som zvedavá, čo ti budí chcieť dať podpísať…. Iba nejakú dohodu si myslím, keďže porušenie z tvojej strany tam nie je, vytýkaci ti nedali, tak si nemala ako zjednať nápravu, organizačnú zmenu rovnako nie, keďže miesto nerušili… aj majiteľ si trošku zavaril, keď už podpísal zmluvu na tvoje miesto a teba nedoriešil….
pravdepodobne na teba poslali mystery shopping a neuspela si 🤷 takže nie kamerou v robote ťa nahrali ale pravdepodobne mali diktafón, to si určite podpísala súhlas (je to úplne bežné). no a ak si naozaj neponúkala akcie, tak načo si v tej robote?

@angelika890725 tak má to na kamere alebo nie?
@anonym_89cee9
@anonym_89cee9