Práva zamestnanca pri nečakanej výpovedi
Vo štvrtok mi môj nadriadený oznámil, že od septembra už nebudem musieť chodiť do práce, pretože vedenie sa rozhodlo ponechať si brigádnika. Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a skúšobná doba už uplynula.
Chcela by som sa informovať, aké sú moje práva v tejto situácii a na čo si mám dávať pozor pri podpisovaní akýchkoľvek dokumentov týkajúcich sa ukončenia pracovného pomeru.
Ďakujem
Dostala som ponuku, že pracovný pomer ukončíme dohodou a zamestnávateľ mi vyplatí 1 mesačné odstupné. Okrem toho mi bolo oznámené, že dovtedy budem sledovaná kamerovým systémom pri práci.
Čo by ste robili na mojom mieste?
Dostala som ponuku, že pracovný pomer ukončíme dohodou a zamestnávateľ mi vyplatí 1 mesačné odstupné. Okrem toho mi bolo oznámené, že dovtedy budem sledovaná kamerovým systémom pri práci.
@angelika890725 navrhni termín ukončenia aký tebe vyhovuje
trvaj na § 60 odsek 2
V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) a f)
ak zamestnávateľ robí niečo nezákonne zbieraj si dôkazy ktoré sa ti môžu neskôr zísť a môžeš si začať hľadať novú prácu
@angelika890725 Majiteľ nemôže povedať zamestnancovi, že keď „nechce odísť dobrovoľne, bude ho sledovať kamerou, až kým neurobí chybu“.
To by už nebol oprávnený účel podla GDPR (ochrana majetku, bezpečnosť), ale nátlak a bossing. Kamera nesmie byť použitá ako trvalý dohľad za účelom disciplinovania jedného človeka. - akoze vies, ze budes musiet odist, ale pan majitel by mal vediet co moze a co nie......
@angelika890725 Tak ako uz vyssie pisal maranco, ja by som pozadovala aby v Dohode o skonceni pracovneho pomeru bol uvedeny dovod § 63 ods. 1 písm. a) až c) a f) to su organizacne dovody) a ze zamestnavatel vyplati odstupne vo vyske 2 mesiacov. Ak si spokojna s tym, ze odstupne 1 mesiac, tak takto. Nesmie to spätne datovat, cize dohodnete sa napriklad ku 15.9. alebo ak je to mozne, tak ku 30.9.2025. Ak nebude chciet a tebe na tom nezalezi, tak najblizsi den. Ak by si mala ku 30.9., tak este cely september odpracujes a dostanes mzdu, pri skorsom termine len alikvotne podla odpracovanych dni. Dohoda je o tom, ze sa musia obe strany dohodnut. Doporucujem na nasledujuci den sa registrovat na urade prace, resp.do 7 dni je ochranna lehota.
@angelika890725 otvorene? Podpísala by som to, čo k najbližšiemu dátumu a vzhľadom k tomu, že si tam pracovala 4 mesiace, je to primerana dohoda.
Asi nemáš chuť sa ďalej naťahovať, byt sledovaná, riešiť či ta môžu/nemôžu kamerovat. Pokial bude v dohode napísané odstupne, tak podľa par.76, bod 7, tam nemusí byt uvedeny dôvod nadbytocnost, ani žiadny iný. Pride mi to zbytocne dotahovanie sa, jedine, že by si chcela z toho vyťažiť viac peňazí, zostávať, dokym nepristúpia na vyššie odstupne, ci sa sudit.

@oriesocek
@angelika890725 Ak vedia, že za tebou stoji právnik, budú sa obávať dať ti nejakú nezákonnú výpoveď, čo je v poriadku.
Len uvažujem, či za týchto okolnosti tam budeš spokojná a budeš chcieť zostat pracovať.
Možno by ste sa mohli predsa len dohodnut na ukončení PP dohodou (bez uvedenia dôvodu) s nejakym odškodnym či odstupným (nad rámec zákona, aspon mesačným).
@tiika Ja by som sa aj dohodla, ale bohužiaľ s nimi sa nedá.