icon

Pravidlá jednorazového zárobku na úrade práce

3. feb 2025

Ahojte,

máte niekto skúsenosti s jednorazovým zárobkom ? Dnes som bola na úrade práce. Pani mi povedala, že môže byť najviac vo výške životného minima a najviac na 40 dní, lebo ma potom môžu vyradiť z evidencie na pol roka. Dá sa to vôbec takto "vykryť" ? Nestretli ste sa s týmto ?

katica06
3. feb 2025

Čo potrebuješ vykryť?

melanta
3. feb 2025

Vykryť čo? Podmienky sú dosť jasné, skús konkretizovať, na čo sa pýtaš.

Ak si v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, môžeš pracovať na dohodu, pričom podmienky sú nasledovné:
- dohoda môže trvať maximálne 40 kalendárnych dní - trvať, čiže ide o čas od prvého dňa dohody, bez ohľadu na to, či odpracuješ 2 dni alebo viac
- dohodu musíš doručiť na úrad práce minimálne deň pred jej začiatkom, aspoň mailom na pridelenú pracovníčku ju pošli
- po 40 dňoch ju ukonči, ak tak neurobíš, vyradia ťa z evidencie a znovu sa môžeš evidovať najskôr o 6 mesiacov (za tých 6 mesiacov ak nebudeš pracovať, musíš si mesačne platiť povinné zdravotné poistenie, čo je aktuálne 107,25 eur
- zároveň počas tejto dohody nemôžeš zarobiť viac ako 274 eur - potvrdenie o výške zárobku za predchádzajúci mesiac musíš na úrad práce dodať do 8 dní

Príklad: ak máš napríklad teraz dohodu od dneška 3.2., tak doručiť si ju mala povinnosť v piatok najneskôr a dohoda môže trvať maximálne do 14.3. Zvyšok roka už brigádovať nemôžeš, ak budeš stále na úrade. Zároveň zárobok za február musíš na úrad predložiť do 8.3.

Inak všetko ti pani určite vysvetlila a všetko je veľmi zrozumiteľne napísané na stránke úradu práce.
https://www.upsvr.gov.sk/obcan-hladajuci-zamest...

mogaa
3. feb 2025

neviem čo myslíš pod pojmom vykryť...dostávaš predsa podporu a prípadná dohoda za uvedených podmienok je len bonus- privyrobenie si k podpore.....ak sa ti to zdá málo, treba si hladať prácu na PP - a tá je bez poberania podpory

autor
3. feb 2025

@mogaa na podporu som nemala narok, nakolko som ani nie rok po skole , a zmluvu som mala na dobu urcitu do decembra

autor
3. feb 2025

@melanta dakujem velmi pekne za vysvetlenie 🙂 lepsie si to napisala a vysvetlila ako ta pani na urade