icon

Preceňované profesie

anja27
15. jún 2021

Tieto moje uvahy..ale dufam ze nezoznem opat len kritiku 😁 vcera som sa tak zamyslela lebo moj kukal futbal. Ja nemam nic proti sportu naopak. Avsak pride mi zvlastne aj s mojim sme sa tak debatili a hovoril mi kolko zarabaju niektori hraci. Teraz vsuvka ja nikomu nic nezavidim to za prve za druhe viem ze je to strasn drina a disciplina od mala prakticky ked chce byt niekto sportovec atd. Co vsetko to obnasa neviem si ani predstavit. Avsak mam za to ze to ti ludia robia v prvom rade pre seba. A pride mi zvlastne ze taketo profesie ako sportovci znami a potom napr aj spevaci atd su za mna az nadhodnoteni. Kvoli comu zaraba nejaky futbalista dajme tomu miliony ci miliardy? Co ohromne a prospesne robi pre spolocnost ako taku? Ked si zoberieme profesie ktore su naozaj potrebne pre zivot cloveka ako su mizerne platene. Nepride vam to trosku paradox? 😁 Mne aj ano. A este co sa divim vzdy ako to niektori ludia najma chlapi dovaci prezivaju ten sport. Ja viem niekoho to bavi. Ale oni sa tvaria akoby hrali za nich a akoby slo o zivot 😁 A este si zaplatia nekrestanske peniaze za listok aby si sli zahulakat niekde no ja som asi divna ze to celkom nechapem. Viem ze chlapov to bavi sice dobre ok ale ze to tak prezivaju strasne? Vsak ti hraci beru velke peniaze hraju hlavne za seba. Co z toho ma ten divak vlastne? Ved si predstavte keby zena kuka telenovelu a zacne to komentovat hulakat pri tom robit sceny neviem co asi by chlap pozeral ci jej sibe 😁 ale ked je to opacne uz pohoda lebo je to sport 🙂

Strana
z5
mpg
17. jún 2021

@h2 V zahraničí skúsený lekár-odborník zarába viac, preto veľa lekárov zo Slovenska je v zahraničí, lekár môže robiť celý život a zdokonaľovať sa, ale športovec to má obmedzené, aj zraneniami, aj výkonom, len čo poklesne už hľadajú druhého ako aj pri Saganovi.
Ale lekári sú dôležitý, aj futbalistu, ktorý náhle odpadol zachraňovali. Každá práca je potrebná a to odmeňovanie, to asi nikdy nebude celkom spravodlivé. Dôležité je aj, aby všetko bolo upratané a upratovačka má dosť malý plat. Je to možno aj preto tak, že ten malý plat núti zdokonaľovať sa a začať robiť niečo lepšie platené.

h2
17. jún 2021

@number19 Nie, lebo na to sa ani pýtať netreba, to je jasné. 😉

h2
17. jún 2021

@mpg Upratovačka nezarába málo preto, aby ju to nútilo zdokonaľovať sa. Ale preto, že je nekvalifikovaná a hlavne nahraditeľná. Nie je dôvod dávať niekomu viac peňazí, keď hocikto iný urobí rovnakú prácu za menej. Nejde o to, či je to spravodlivé, alebo nie.

number19
17. jún 2021

@h2 Z celospolocenskeho hladiska ani moc nie.
Ak chirurg ma 5-6k/mesiac a pobehujuci futbalista 50k/mesiac. Tak toto mi jasne velmi nepride.
(Sumy su ilustrativne, nechcem ist do detailov).

emjee
17. jún 2021

Vyplata a schopnost udrzat si miesto sa odvija od:
- schopnosti zamestnanca (hard a soft skills)
- dopytu a ponuky na trhu (cim menej odbornikov v danej oblasti na trhu, tym vyssia ich cena)
- sebavedomia zamestnanca (kto nepozna svoju cenu, vypyta si malo a potom zan robi, alebo vypyta vela a pracovne miesto nedostane)
- sebavedomia zamestnavatela - su firmy, ktore zoberu aj neschopnych ludi za malo penazi a neuvedomuju si, ze tym prerobia na kvalite a renome svojej firmy. Naopak su firmy, kde zoberu len najlepsich z najlepsich a su si vedomi, ze kvalita nieco stoji, lebo im do buducna prinesie ovela viac.

h2
17. jún 2021

@number19 Čo Ti na tom nepríde jasné? Futbalista je platený preto, že to, ako hrá, sledujú milióny ľudí. Ale hoci každý z tých ľudí by uznal, že ten chirurg je prospešnejší, pokiaľ ho nepotrebujú, nemajú dôvod mu platiť. Ak by si aj niekto povedal, že dobre, nekúpim si lístok na futbal (alebo na koncert, alebo do kina, lebo nebudem podporovať "neužitočných darmožráčov") a radšej tie peniaze pošlem niekomu, kto si ich zaslúži viac, tak komu to má byť? Hasiči zarábajú určite menej, než kardiochirurgovia, hoci tiež zachraňujú životy. Aj ešte smiešnejšie zarábajúce zdravotné sestry. A čo takí humanitárni pracovníci, čo zachraňujú deti v Afrike?

rooberta
17. jún 2021

Pamatam si slova jednej mikrobiologicky alebo virologicky (neviem presne) ked vypukla pandemia. “Co sa cudujete, ze sme bezmocni, ked roky sa tlacia peniaze len do sportu a do vedy nic. Chodte teraz za Ronaldom, nech vam da liek na coronu.” Pekne to vystihla a uplne sa s tym stotoznujem.

emjee
17. jún 2021

Na tych "darmozracoch" z ihriska aspon vidno, ked odflaknu pripravu a nevladzu prebehnut ihrisko, na rozdiel od mnohych inych "darmozracov", ktori maju niekolko asistentov a poradcov a beru prachy za pracu ineho, ktoru potom len niekde kratko odprezentuju

h2
17. jún 2021

@rooberta Športovcov a vedcov platia iní ľudia.

rooberta
17. jún 2021

@h2 ano viem viem sponzori…, ale aj tie luxusne hokejove, futbalove stadiony stavaju sponzori? Alebo staty? Keby sa venovalo tolko isto pozornosti vede a zdravotnictvu ako sportu boli by sme inde.

leyah
17. jún 2021

@lubka2510 no od koho asi má UEFA na takéto odmeny? Bohaté firmy, sponzori. Hubu som otvorila, keď som počas prvého zápasu uvidela okolo celého futbalového ihriska vysvietenú reklamu na tik-tok, tí Číňania si normálne kúpili futbalové majstrovstvá Európy...

vroni
17. jún 2021

@rooberta, z toho jasne vidíš, že aj vysokovzdelany odborník môže byť ľudský blbec. Jednak je Ronaldo vzorom pre množstvo mladých ľudí v spolocenstvach, kde je inak vzorov i nádeje pramálo. A napriek tomu, že je evidentne sebestretny narcis, zachraňuje deti v Brazílii, buduje školy a robí spústu sociálnej nadprace. A možno tak zachráni viac existencii ako velkohuba pani mikrobiologicka/virologicka, ktorá možno v živote neobjaví vôbec nič.
Nechcem tým povedať, že je futbalista dôležitejší než lekár. Ale ze ta ľudská cena nie je daná len sumou, ktorá sa zjaví na jeho účte. A určovať, či je v živote dôležitejšia zábava alebo prežitie - nuž, nie som si celkom istá, či by život bez zábavy za nejaké prežitie stal.

emjee
17. jún 2021

Na Slovensku ze idu peniaze do sportu? Jedine tak do predrazenych tendrov (od dialnic, cez nemocnicne CTcka az po megalomanske developerske vystavby lyziarskych stredisk).

rooberta
17. jún 2021

@vroni ja si nemyslim ze ona utocila priamo na Ronalda, cenim si ako rozsiahlo si ho obhajila, ale mam pocit, ze jej pointa bola niekde ine.
A k tej zabave, myslim, ze by sme sa vsetci vyzabavali rovnako, aj keby sa tam netocilo tolko prachov.

acrobaleno
17. jún 2021

@anja27 Áno, na jednej strane speváci, herci, modelky, športovci,... v podstate nie sú nič oproti lekárom alebo inžinierom. No na druhej strane ľudia potrebujú aj to "duševno". Dobrí herci, speváci a športovci to napĺňajú.

h2
17. jún 2021

@rooberta A ako si to teda predstavuješ, že by to fungovalo? Napríklad taký toľko spomínaný futbal. Kluby reálne zarábajú veľké prachy. Povedzme, že by radikálne znížili platy futbalistom. Potom taký futbalista prejde tam, kde mu dajú viac. Ak by klub povedzme znížil aj cenu vstupeniek na vychytené zápasy, pár špekulantov by vykúpilo všetky lístky a bohatli by na nich oni. Rovnako s prijímami športovcov z iných oblastí, napríklad z reklamy. OK, taký Ronaldo si napríklad povie, že si nezaslúži milión za reklamu nejakého výrobku a povie, že mu stačí aj zlomok tej sumy. Reklamná agentúra, alebo firma, ktorá to platí, si pomyslí, že sa zbláznil a tie prachy si s radosťou nechajú oni. Takže, asi tak to funguje. Nie tak, že čím viac prachov, tým väčšia zábava.

marcela64
17. jún 2021

Neviem podľa mňa nič nie je preceňované. Za zaždou jednou prácou a profesiou stojí proste človek, ktorý vynaložil isté úsilie aby mohol vykonávať svoju prácu

vroni
17. jún 2021

@rooberta, ver tomu, že by mi ani futbal a ani Ronaldo v živote nechýbali. Pointa bola, že ten výrok bol možno neumyselne ale napriek tomu nekonečné arogantný a hlúpy. Veľa milióny zarábajúcich sa venuje sociálnym projektom a robia a financujú iných. U nás sa veľa peňazí leje len do vreciek politikov a ich pusipajtasov. Nie do vedy a výskumu, nie do vzdelania, nie do športu ci kultúry. Ale kultúrne štáty veru do vedy a výskumu peniaze leju. A podstatne viac než do športu (co je dobre) Na vývoj a výskum coronovej vakcíny išli mnohé miliardy. Lenže (našťastie) mame oveľa viac špičkových vedcov než špičkových športovcov a tak sa tie sumy pri vyplácani scvrknu.

rooberta
17. jún 2021

@vroni tak o SK sa vobec bavit nemusime, tu je kazdemu jasne, ze peniaze nikam inam nejdu len do sukromnych vreciek.
Ale naozaj je to tak ako vravis? …Ale kultúrne štáty veru do vedy a výskumu peniaze leju. A podstatne viac než do športu (co je dobre)… chcela by som tomu verit, ze leju podstatne viac ako do sportu, no nejako sa mi to neda ☹️

vroni
17. jún 2021

@rooberta, no, omrkla som napríklad Rakúsko. Veda a výskum zo štátneho rozpočtu 12 miliárd na rok 2019 (novšie som nenašla), Sport, kultúra a volny čas (všetko dokopy, už polozkovito som nehľadala) 4,5 miliardy, predpokladám, že na šport z toho šli tak 2 a to ide na všetky športy, kluby, združenia.....

u2jana
17. jún 2021

@h2 ...áno žiaľ, ľudia nie sú platení podľa prospešnosti pre spoločnosť, ale mali by byť. A preto je podľa teba v poriadku, keď nejaký chalanisko, čo kope do lopty a zarobí oveľa viac ako napr. opatrovateľka v domove dôchodcov.

@number19 presne to som myslela aj ja.

rooberta
17. jún 2021

@vroni tak to sa mi velmi paci, dakujem 😊

h2
17. jún 2021

@u2jana Ja už fakt končím s vysvetľovaním v tejto téme, prečo to tak je, že ten "chalanisko" toľko zarobí a tá teta nie. Už som to sem písala snáď trikrát. Nikde som nepísala, ako je to v poriadku a ako by to malo byť. Snažila som sa vysvetliť, prečo a ako. Ale je to boj s veternými mlynmi. Ja neviem, či to chápať nechcete, alebo je v tom závisť... ?
Vypínam si upozornenia k tejto prospešnej téme. Nezabudnite si zajtra popoludní pozrieť futbal a ponadávať na tých chalanov, čo len kopú do lopty. Alebo môžete namiesto toho poslať 100,- € vybranému kardiochirurgovi. Určite sa poteší.

number19
17. jún 2021

@h2 Tomu kardiochirurgovi das aj 10000 (ak budes mat) ak by ti islo o zivot.
A vtedy ti bude pobehujuci Ronaldo uplne vies kde...spolocnost by mala viacej podporovat zmysluplnejsie profesie, nie len behajkov a komediantov...

h2
17. jún 2021

@number19 Mne je pobehujúci Ronaldo vieš kde aj teraz, futbal mi je úplne ukradnutý. A áno, kardiochirurgovi, ktorý mi zachráni život, tie peniaze dám. Ale to je len 1 kardiochirurg. Nebudem platiť všetkých. A ani iných ľudí, ktorí by si tie peniaze zaslúžili, keď na to nemám dôvod.
A už sa mi to fakt nechce opakovať, ale to, že nejaký futbalista zarobí milióny, NIE JE preto, že ho tak podporuje spoločnosť.

annamalaga
17. jún 2021

Ináč tuto knihu mám a je tam všetko veľmi pekne vysvetlené.

emjee
17. jún 2021

Nie, nedam.peniaze kardiochirurgovi, je to uplatok a ten je trestny na oboch stranach. Kardiochirurg je plateny z mojich aj vasich odvodov, neviem preco by som mu mala z vdacnosti este davat bokom.

Strana
z5