icon

Prechod na živnosť: Ako ovplyvní PN manžela?

11. feb 2024

Ahojte ,rada by som sa vás spýtala a dozvedela sa čo najviac manžel je zamestnaný na čiastočný pracovný pomer už 2 roky...teraz musí celá firma prejsť na živnosť (niekto s tým súhlasí ,niekto dáva výpoveď ) je to lepšie? Viem,že prvý rok je oslobodený od odvodov ..ale keď pôjde na PN z čoho sa to bude počítať? Chcela by som či najviac info. Ďakujem 🙏

Strana
z2
nelca84
11. feb 2024

Tak som to docitala do konca a rovno ti hovorim, toto nie je legalne. Ak na to pride inspektorat prace, firma dostane pokutu.

hiro
11. feb 2024

1. Toto nie je legálne 2. Platiť si minimálne odvody? Budúcnosť nič? 3. Teória pravidelnej mesačnej faktúry? Môže sa stať že aj 3 mesiace nedostane nič. A aj od štátu potom dostane skoro nič...
A o dovolenke ani nehovorím, budete mať v podstate neplatené voľno...

autor
11. feb 2024

@nelca84
@hiro tak vôbec neviem čo a jak ma urobiť aby bolo najlepšie . Možno už rozmýšľame robrat si živnosť a začať robiť sám na seba tam moz zobrať dotáciu a nejake peniažky,aby si nakúpil potrebné náradie k tomu . Ale je podmienka koľko musí živnosť trvať?

babulkomale
12. feb 2024

Kamarat je typicky podnikatelko, vy.ebávač s ludmi.
Nepoznas nejaku uctovnicku, aby ti to nacrtla na papier aby si videla ako to realne je? Kedze tomu ani jeden vobec nerozumiete?
Mozete na to doplatit a sefko sa bude smiat aki su ludia hlupi a sami sebe skodia.

simca06022011
12. feb 2024

no zalezi ako bude mat zmluuv postavenu, ak na odpracovanu dobu tak nic moc, ak fix na mesiac, tak teoreticky ok... PN nebude mat ak nebude odvadzat odvody, ak bude odvadzat odvody, PN bude mat = z vymeriavaceho zakladu , z ktoreho si bude platit.
Nevyhody dalsie su = pracovny uraz, dovolenka, stravne = nic. Ak by mal fixnu zmluuv ze napr. 1600EUR mesacne, bez rozpisania, za aku pracu, teoreticky by sa to dalo brat ako fix, naozaj fix...

Potom je tu otazka legalnosti = ako pisu zienky predo mnou... este aj faktury mu bude robit ich uctovnicka, to je totalne "ciste" :D takmer na inspektroat by som povedala.. budu podozrivi vsetci, kedze budu mat jedinu fakturu mesacnu a aj to iba tomuto "zamestnavatelovi". Doteraz to mal uplne o nicom tiez... to co je za zamestnavatela, nema moznost najst si inu pracu? ja by som im tam vsetky kontroly sveta poslala... :D

mimochodom, este ratajste s danami, lebo on ak VYFAKTURUJE napr. 1500EUR mesacne, a nakald bude mat takmer nic, alebo pausal, tak mu vyjdu aj dane platit, este o rok.. tak aby nebol prekvapeny. Treba si naklady atd skusit zbierat.

kikushaa
12. feb 2024

Ziadne hadtrace/prispevok na stravu hradenu zamestnavatelom, nepreolatene dni dovolenky.

ewelea
20. feb 2024

... a velke riziko nezaplatenia faktur. Lebo ak firma nezaplati mzdu a skrachuje, tak do maximalnej vysky uvedenej v zakone to pokryje garancny fond SP, ale v tomto pripade ostanu SZCO uz len oci pre plac ...

Strana
z2