icon

Prechod z hodinovej mzdy na fixnú mzdu v práci

ghost1993
14. jan 2025

Dobry den

chcel by som vas spytat ohladom mzdovych podmienok. Moja firma sa rozhodla prejst z hodinovej mzdy na fixnu mzdu. Pracovny pomer by mal zostat na 37,5h/tyzden.

Mam nasledovne otazky:
1. Za pracu nadcas v sobotu je 25percent z priemernej hodinovej mzdy + 50 percent z minimalnej hodinovej mzdy. Za ten den v sobotu budem mat len toto? Kedze prechadzame na fix tak doteraz som mal ze hodinova mzda + nadcas 25 percent /firma dava 50percent/ za pracu v sobotu a priplatok za sobotu 50 percent z minimalnej hodinovej mzdy.
Takze za pracu v sobotu len nadcas 25 percent z priemernej a 50 percent z minimalnej mzdy?

2. Sviatok bude ako počítaný? Kedze som nasiel na internete vselijake clanky a som z toho trosku mimo.

denisa_deniska
14. jan 2025

@ghost1993 1. Odpracovaných 7,5 h + 25% nadčas + príplatok sobota
2. Ako máš postavenú zmluvu, ak pracuješ pon-pia, a vtedy vyjde sviatok, tak by si to mal mať zaplatené

denisa_deniska
14. jan 2025

@ghost1993 2.* zaplatené ako pracovný deň, nie ako odpracovaný sviatok, samozrejme

biba_18
14. jan 2025

@denisa_deniska zaplatené ako sviatok - teda denný vymeriavací základ - toľko, ako keby bol u lekára na paragraf…

biba_18
14. jan 2025

sviatok - ak vyjde na tvoj bežný pracovný deň a nebudeš pracovat - ako som písala hore. ak budeš pracovať - riadny plat a príplatok ako za nedeľu

denisa_deniska
14. jan 2025

@biba_18 keď je odmeňovaný mes.mzdou, tak sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý prac.deň, považuje za klasický odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda, ako by bol v práci. Takže nie, nie ako keby bol u lekára (kedy sa to počíta ako náhrada mzdy v sume priemerného zárobku, tzv dovolenkový priemer)

denisa_deniska
14. jan 2025

@biba_18 DVZ s týmto nemá absolútne nič, používa sa napr pri PN.

biba_18
14. jan 2025

@denisa_deniska robím dochádzku a podklady k mzdám a na sviatok nevypisujem smenu, ale paragraf, volá sa to u nás, citujem: priemerný zárobok na PP účely a to isté číslo sa používa pri paragrafoch, dovolenke a sviatku ktorý je neodpracovaný v pracovný deň…

denisa_deniska
14. jan 2025

@biba_18 robím takisto mzdy a dochádzku. Zákon však hovorí ako píšem ja, ale samozrejme, môžete to mať tak, ako píšeš ty. Ale v tomto prípade to máte podmienené kolektívnou zmluvou, alebo rovno v prac.zmluvách zamestnancov.

biba_18
14. jan 2025

@denisa_deniska to je zaujímavé teda… pozriem zajtra ešte KZ, ale na to som doteraz nenatrafila…

tiika
14. jan 2025

@biba_18 štandardne je sviatok pri mesačne odmeňovaných zamestnancoch považovaný za odprac.deň a platený mzdou. Pri hodinovo odmeňovaných zamestnancoch je preplacany priem.hod.mzdou. Ale i s mesačne odmen.zam. je možné dohodnúť, že sviatok sa preplatí priem.mzdou (ako pri dovolenke, lekárovi).
A pokial vo sviatok bude pracovať, patrí mu príplatok 100% z priem. mzdy a nie ako v nedeľu (100% min.mzdy).
Pokial ti autor na sviatok nepripadne zmena a pôjdeš do prace, budeš mat okrem tohto príplatku priplatok za nadcas.

biba_18
14. jan 2025

@tiika veď v pohode, vravím že my to máme tak len som si to nevšimla v KZ, keď je to vraj nad rámec zákona…

123profil321
Autor odpoveď zmazal
tiika
18. jan 2025

@123profil321 Ok, vďaka za informáciu. A význam pre autora je teda aký?