Prečo je práca v gastre považovaná za menejcennú?
Často sa stretávam s názorom že: práca čašníčky alebo v kuchyni v reštaurácii je podradná …
Alebo že gastro je pre hlúpych …
Aký máte nato názor? Pretože ja si myslím že nie je gastro ako gastro a aj v tejto oblasti sa nachádzajú múdri ľudia s mnohými skúsenosťami a práca ich baví
Ale áno záleží od konkrétnej prevádzky
Ja napr. ucim na VS a pre mna to teda nie je praca o nic horsia od mojej. Pre mna casnicka, ktora dokaze cely den kmitat na nohach a hlavne reagovat na kopec poziadaviek hrnucich sa naraz, ma nadprirodzene schopnosti 🙂 Ja by som to nedala. Podobne kuchar. Mna velmi bavi varit, ale zvladat tempo a multitasking vo vytazenej restauracii by bolo nad moje sily. Kedysi som dva roky chodila s cukrarom/pekarom, tak trochu viem, o com to je a teda rozhodne som sa na jeho robotu nepozerala zvrchu.
Žiadna práca nie je podradna...ja si vážim ja,deho,kto svoju prácu vykonáva zodpovedne ..či je to lekár,skladník,upratovačka,riaditeľ ..každý má iné možnosti a schopnosti...
Jemine, práca v gastre je veľmi náročná a ( našťastie ) s názorom, že je menejcenná, som sa ešte nestretla, práve naopak. Zažila som kedysi krátku brigádu v jednom bare a klobúk dolu. Ja celkovo tomuto deleniu prác veľmi nerozumiem. Samozrejme, sú povolania s veľkou zodpovednosťou, ale aby "vesmír" fungoval, každé povolanie má svoje miesto. A neviem, čo by naša spoločnosť skôr rozchodila. Či polročný výpadok vzdelávania, či polročný výpadok smetiarov. A to píšem ako učiteľ. Vážim si každé a jedno povolanie, dôležité je, aby si za ním tí, čo si ho vybrali, aj stáli. A aby boli aj patrične ohodnotení. Hmm...
Lebo sa to berie, ze to zvládne každý, čo je síce blbosť, ale bezne sa to deje. Potom to robia ľudia čo k tomu nemajú vzťah a neznášajú zákazníkov, ti sa potom na nich vyvrsuju a kruh sa uzatvára. 😅 Mňa to baví už 20 rokov, ale pomaly sa obzerám po niečom kde nemusím robiť kazde sviatky a víkendy. Najviac ma ubíja keď musím robiť s tým typom ľudí, čo to robia len preto ze nič "lepsie" momentálne nenasli, to ma vyčerpáva oveľa viac ako nároční zákazníci. Áno, nie je to rocket science ale treba mat na to vlohy.
Pohybujem sa v gastre a za mňa takto... Neviem prečo sa táto práca považuje za podradnú, resp. ja ju tak nevnímam a ani som sa s týmto názorom nestretla v svojom okolí. Je to ťažká práca...
A pre hlúpych? Takto tvrdo by som to nepomenovala. Ale je pravda, že na tú prácu netreba vysoké kognitívne schopnosti (ale vyžaduje to zas iné schopnosti - lebo to fakt nie je ľahká práca, nezvládne ju len tak hocikto). To neznamená, že sa v tom odbore nevyskytujú hoc aj vysoko inteligentní ľudia - jasné, že áno... Aj takých to môže baviť, môžu tam nájsť to, čo ich napĺňa alebo sú tam z iných dôvodov.... Vôbec sa nedá tvrdiť, že robíš v gastre = si hlúpy, to vôbec! Jediným faktom zostáva, že sa v tomto odbore vyskytujú aj menej inteligentní ľudia (už len z povahy veci), ale či viac ako v iných sférach? To si nemyslím 🙂
Uz som sa stretla s tymto nazorom viac krat, nikdy som sa nad tym nezamyslala a ani uz neviem, kde som sa s tymto nazorom stretla a preco a kto to spomenul, ale teraz ked sa to pytas, tak ma napadlo, ze to moze byt sposobene tym, ze niektore casnicky su dost neochotne, napriklad si nepamatam, ze by som sa stretla s neochotnou predavackou, ale na neochotnu casnicku si viem spomenut a to spravanie tiez hovori o nejakej inteligencii. Tak aj to moze byt jeden z dovodov, ale ak ta praca casnicky bavi, tak nech uz je dovod akykolvek dolezite je aby teba praca bavila. Ak ta bavi nenechaj sa odradit nikym, lebo budes robit pracu,ktora ta nebavi. Na niektorych casnickach je vidiet, ze su spokojne a inu pracu si u nich neviem ani predstavit, lebo ich to bavi, no a potom su tu tie, ktore vyzeraju ako keby to robili zadarmo.
Som majitelka restauracie, a nikdy sme nemali zamestnancov, ktori by boli niekym povazovani za menejcennych alebo hlupych len preto, lebo pracuju v tomto odvetvi. Je to velmi narocna praca, ale tu je aj dobre platena (v porovnani napriklad s niekym, kto sedi za prepazkou v banke). Nie, nemoze to robit kazdy, na pracu s ludmi nie je vhodny hocikto, treba tam takt, urcite vedomosti, empatia. My sme v turistickej zone, a len ti lepsi su zamestnani v baroch a restikach, ti menej zapaleni pre pracu koncia v lepsom pripade v AI hoteloch, ktorych su tu mrte, a robia doslova mechanicku pracu s minimalnym kontaktom s klientmi, no ani to nie je podradna praca, aj ked jednoduchsia.
Žiadna práca nie je menejcenná. Každá práca je svojím spôsobom dôležitá. Keby sme nemali pekárov, tak by sme nemali v obchode čerstvé pečivo. Keby sme nemali šoférov, nemali, by sme sa ako dostať do práce a za rodinou. Keby sme nemali kuchárov, tak kto by nám robil tie úžasné obedy? Nemôže, byť každý lekár, učiteľ, právnik, či dokonca politik (aj, keď o tom potom🤦). V skratke každá práca je dôležitá, pretože nám zabezpečuje, aby sme mali strechu nad hlavou, jedlo, teplo domova, svetlo. Nech robíte, akúkoľvek prácu, či už na ňu potrebujete VŠ, alebo nepotrebujete, nikdy sa za ňu nehanbite.✨
Ziadna praca nie je podradna. Ten kto ma uroven sa chova rovnako Slusne k lekarke ako k casnicke ci smetiarom . Ten co uroven nema a chova sa zle to je uz len jeho hanba. To iste plati pre ludi v sluzbach ako pre zakaznikov .
Pozri je to super povolanie som vyštudovaná kuchárka .ale potom som maly šéf kuchára ktorý nebol studovany v danom odbore a a bol super kuchár .
A poznám ľudí čo aj z maturitou pracujú stále v kuchyni lebo ich to proste baví .
Podľa mna je brana ako menejcenná, lebo ju zväčša vykonávajú ľudia bez vzdelania (maturity). Na druhej strane, nie je to jednoduchá praca, ja napriklad vzdy dávam tringelty a je mi luto, že čoraz viac ludi plati kartou bez udelenia tringeltu, keď všetci vieme, že zarabaju zväčša minimalku a sú na ne odkazani.
vďaka dobrým kuchárom je dobrá aj reštaurácia. Takže za mňa je umenie byť dobrý kucháro. Lebo na ňom stojí a padá reštaurácia. Nie, žiadna práca nie je podradná. Čašníci sa veľa nabehajú , znášajú nálady zákazníkov.....
Nemyslím si, že je práca v gastre podradná. Každý má svoje nezastupiteľné miesto. Iba vdaka tomu môže byť reštaurácia dobrá.
Podľa mna je brana ako menejcenná, lebo ju zväčša vykonávajú ľudia bez vzdelania (maturity). Na druhej strane, nie je to jednoduchá praca, ja napriklad vzdy dávam tringelty a je mi luto, že čoraz viac ludi plati kartou bez udelenia tringeltu, keď všetci vieme, že zarabaju zväčša minimalku a sú na ne odkazani.
@lula313 povodny vyznam sprepitneho bol ocenit nieco navyse, vynimocne sluzby, dnes malokedy dostavam v restauracii nieco navyse, cize nemam absolutne ziadnu motivaciu davat im nieco navyse…a nechapem preco sa to dnes berie ako nahrada platu.
K otazke, myslim si ze je to dost narocna praca, na ktoru treba mat aj patricne predpoklady, ak aj nie vzdelanie. Ale tym, ze tieto predpoklady casto chybaju alebo to robia ludia len ako brigady a pod., tak nie su splnene urcite zakladne ocakavania zakaznikov a preto sa moze tato praca povazovat za horsiu, alebo niekto mozno by to nazval aj podradnu,
Praca v gastre je ( mylne) povazovana za menejcennu lebo kazdy uz jedol niekde nieco lepsie alebo "moja mama" vari ovela lepsie
Kazdy jeme kazdy den a tym padom sme odbornici na jedlo a hned mas 1000 veci co by sa dali robit lepsie.
Osobne si uz 20 rokov myslim,ze praca v gastre nie je pre kazdeho. Robila som to ako brigadu popri VS a naozaj si to vyzaduje sikovnych ludi a nie kazdy na to ma (lebo potom to aj tak vyzera). Iba blbec moze povazvat nejake povolanie za menejcenne a neuvedomuje si,ze napr. tie wc v praci sa same neupracu, ani postel v hoteli neustelie.
Vôbec tak gastro a tento personál nevnímam. Určite títo zamestnanci musia spĺňať určite predpoklady, vykonávať svoju prácu zodpovedne, zvládať ju fyzicky i psychicky.
A čo sa týka tých názorov, môžu byt spôsobené tým, že tam môže robiť i človek bez adekvátneho vzdelania, nemusí byt vždy priamo vyučený. Je tam velka sanca si nájsť prácu a menej záleží na vzdelaní, skúsenostiach. Tiež sa tam teda tým pádom pohybuje rôzna sorta ľudí a je tam dosť velka fluktuácia.
Je tam mala sanca urobit nejaký kariérny rast, nadobudnúť odbornejšie znalosti okrem úzkoprofilových praktických zručnosti.
Ďakujem všetkým za postrehy
Úprimne ma veľmi potešil vás pohľad na danú profesiu

Ja som sa s týmto názorom takto podaným nestretla, ale je pravda, že v gastre môžu robiť ľudia aj bez vzdelania, tak možno preto, lebo na istých miestach to môže robiť fakt hocikto.. no kto chce byt fakt dobrý, musí mať k tomu vzťah a ak sa chce vypracovať vyššie, tak aj skúsenosti… ja napríklad ľudí čo to robia fakt na úrovni obdivujem, mne stačila jedna brigáda v mladosti, aby som zistila, že to je náročné a niečo také ja osobne robiť nechcem..