icon

Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?

xopino
20. nov 2025

Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....

sss777
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@viestta nacase prestať dotovať vysoké školy a všetky urobiť súkromné. Buď si to zaplatia, alebo môžu študovať za štátne, ale po ukončení štúdia a atestácie zostanú na SVK aspoň päť rokov.

@anonym_a262e7
Keby mal lekár po škole odísť do zahraničia a zaplatiť si spätne svoje štúdium, pri plate v takom Nemecku by to zvládol za rok. Takže myslím, že ani týmito vyhrážkami tu lekárov nikto neudrží.
Ale predpokladám, že navrhuješ, aby sa spoplatnili všetky univerzity, nie len lekárske fakulty.

anonym_814d90
20. nov 2025

ja som rada ze mam svoj biznis teda ze pracujem sama na seba.Ozaj by som nechcela dakde otrocit teda vo fabrike a minule tu bola aj taka tema ako zeny pocas ms oznacuju ako nejaki dobytok cervenymi naramkami.No podla mna uplne mimo ludsku dostojnost.Uz vtedy by som tam skoncila.Teda s mojou povahou by som dostala asi na sekundu vyhadzov alebo by som neprisla sama od seba na dalsi den takze ja som sa nikdy nezamyslala zamestnat sa ako zamestnanec co je len dobre v mojom pripade 😂

danica2711
20. nov 2025
@anonym_707640

Kto a kam odchádzajú z krajiny by ma zaujímalo

@anonym_707640 kto? Šikovní, vzdelaní, ambiciózni ľudia, ktorí sa vedia uplatniť kdekoľvek. Kam? Tam, kde si nájdu dobré zamestnanie a ovládajú jazyk. Také si ešte nepočula? Či si si len "nevšimla" ako súdruh Fico november 1989?

anonym_e5519d
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@viestta nacase prestať dotovať vysoké školy a všetky urobiť súkromné. Buď si to zaplatia, alebo môžu študovať za štátne, ale po ukončení štúdia a atestácie zostanú na SVK aspoň päť rokov.

@anonym_a262e7 Suhlasim, mali by vysokoskolaci zaplatit skolne, ak sa rozhodnu ist po skole do zahranicia.
Ludia sa im skladaju na studium, tak by nieco z toho mohli aj vratit tym ludom

anonym_f0051f
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@anonym_a262e7 presne týmito trápnymi rečami (v horšom prípade raz možno aj) rozhodnutiami treba z tejto krajiny vyháňať mladých, vzdelaných a šikovných ľudí, akými sú aj spomínaní lekári… potom som zvedavá, čo si tu už v tejto krajine počneme, keď bude aj na ošetrenie infarktu čakačka pol roka (irónia).

anonym_a262e7
20. nov 2025
@viestta

@anonym_a262e7 Robo, o si ty? Neprezentoval si pred nedavnom podobny genitalny napad verejne?

@viestta sorry, nie som Robo. Len si myslim, ze ak zaplatime cloveku, co este nic neodviedol, tak by mohol nieco zaplatit spat. Ved aj tie vlaky im platime my a to sa promenaduju vsade :D nie len do skoly a spat :D

anonym_a262e7
20. nov 2025
@anonym_f0051f

@anonym_a262e7 presne týmito trápnymi rečami (v horšom prípade raz možno aj) rozhodnutiami treba z tejto krajiny vyháňať mladých, vzdelaných a šikovných ľudí, akými sú aj spomínaní lekári… potom som zvedavá, čo si tu už v tejto krajine počneme, keď bude aj na ošetrenie infarktu čakačka pol roka (irónia).

@anonym_f0051f pozri. Ak si to zaplatia, nech idu, a my budeme moct zvysit plat lekarom prave z tychto penazi. Ak ostanu, tak mas minimalne kazdych pat rokov po atestacii lekarov, ci?

anonym_a262e7
20. nov 2025
@anonym_e5519d

@anonym_a262e7 Suhlasim, mali by vysokoskolaci zaplatit skolne, ak sa rozhodnu ist po skole do zahranicia.
Ludia sa im skladaju na studium, tak by nieco z toho mohli aj vratit tym ludom

@anonym_e5519d akoze je velmi vela krajin, kde si ludia skolne platia. Slovensko nie je jedna z nich, v poriaku, ja som za to, aby sa to platilo z nasich dani. Ale nech ten clovek aj nieco vrati. Ta situacia je na hovno, uz ked sa pan doktor rozhodne studovat vysku - tak nech sa tie peniaze vracaju, alebo nech rata s tym, ze oki, tak si chvilu odrobi, ale mal skolu zaplatenu - a uvidime. mozno fakt sa nam podari zdvihnut kopu platov.

anonym_a262e7
20. nov 2025
@sss777

@anonym_a262e7
Keby mal lekár po škole odísť do zahraničia a zaplatiť si spätne svoje štúdium, pri plate v takom Nemecku by to zvládol za rok. Takže myslím, že ani týmito vyhrážkami tu lekárov nikto neudrží.
Ale predpokladám, že navrhuješ, aby sa spoplatnili všetky univerzity, nie len lekárske fakulty.

@sss777 jasne, ze navrhujem ze vsetky. Po prve zacinaju ziadat vysoku skolu aj na poziciach, kde ozaj vysku nepotrebujes. Takisto zaciname mat velmi malo majstrov - a to je prave kvoli tomu, ze to nie je tvrda praca. Ale dobry majster si vie zarobit aj 4-5t na mesiac - sestrin manzel ma takto firmu a plati ludi 2-3t a viac, pocas sezony. Drzi si ich aj mimo sezony, tam je ten plat nizsi, tusim okolo 1300 v cistom alebo tak, ale na druhu stranu az tak sa nenarobia + si beru dovolenky. A za vsetko odvadza odvody, lebo odmieta drzat ludi na cierno. Akurat je obrovsky problem s ludmi. napriklad.

viestta
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@viestta sorry, nie som Robo. Len si myslim, ze ak zaplatime cloveku, co este nic neodviedol, tak by mohol nieco zaplatit spat. Ved aj tie vlaky im platime my a to sa promenaduju vsade :D nie len do skoly a spat :D

@anonym_a262e7 zakazy a prikazy este nikdy nic nevyriesili. Nikdy nevyriesili. Na to aby mladi ludia neodchadzali netreba ani prikazy ani zakazy. Keby sa tu oplatilo ostat, tak ostanu ani ked im to nikto zakazovat nebude. Ale to by tento stat musel na tom popracovat, vytvorit prostredie, ktore netresta sikovnych a zdatnych. Pretoze ten kto je uspesny a sikovny plati najvyssie dane a este mu zoberu aj ten blby danovy bonus na deti (napriklad). O vymozitelnsti prava ani pisat nebudem.

eva_176
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@anonym_e5519d akoze je velmi vela krajin, kde si ludia skolne platia. Slovensko nie je jedna z nich, v poriaku, ja som za to, aby sa to platilo z nasich dani. Ale nech ten clovek aj nieco vrati. Ta situacia je na hovno, uz ked sa pan doktor rozhodne studovat vysku - tak nech sa tie peniaze vracaju, alebo nech rata s tym, ze oki, tak si chvilu odrobi, ale mal skolu zaplatenu - a uvidime. mozno fakt sa nam podari zdvihnut kopu platov.

@anonym_a262e7 ved aj ja som pisala, ze si myslim, ze by mali zaplatit za skolne, ak pojdu vyuzit svoje vzdelanie a vedomosti do inej krajiny (???!)

anonym_a262e7
20. nov 2025
@eva_176

@anonym_a262e7 ved aj ja som pisala, ze si myslim, ze by mali zaplatit za skolne, ak pojdu vyuzit svoje vzdelanie a vedomosti do inej krajiny (???!)

Veď ja som súhlasila :D len som pridala ešte ďalší fakt

anonym_8d600f
20. nov 2025
@viestta

@anonym_a262e7 zakazy a prikazy este nikdy nic nevyriesili. Nikdy nevyriesili. Na to aby mladi ludia neodchadzali netreba ani prikazy ani zakazy. Keby sa tu oplatilo ostat, tak ostanu ani ked im to nikto zakazovat nebude. Ale to by tento stat musel na tom popracovat, vytvorit prostredie, ktore netresta sikovnych a zdatnych. Pretoze ten kto je uspesny a sikovny plati najvyssie dane a este mu zoberu aj ten blby danovy bonus na deti (napriklad). O vymozitelnsti prava ani pisat nebudem.

@viestta veľa mladých ľudí odchádza po škole spoznať svet, pracovať a cestovať, zdokonaliť sa v cudzích jazykoch... nie je to vždy kvôli tomu, že sa tu neoplatí pracovať. Nechcú sedieť doma na riti, nič nezažiť, nadávať na Slovensko a mať nudný život ako ty. Tak isto cestujú po svete a pracujú mladí Švédi, Francúzi, Maďari....

anonym_f0051f
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@anonym_f0051f pozri. Ak si to zaplatia, nech idu, a my budeme moct zvysit plat lekarom prave z tychto penazi. Ak ostanu, tak mas minimalne kazdych pat rokov po atestacii lekarov, ci?

@anonym_a262e7 ale toto sú také riešenia… Nikdy nebude riešenie sa mladým vyhrážať, ja s mladými ľudmi pracujem, oni tu ostať chcú, je to ich domovina, majú tu rodiny, ale keď vidia, kde popredu sú v zahraničí a tu tie inovácie neprichádzajú, lebo sme mafiánsky rozkradnutý štát, tak akú majú motiváciu? Jednoducho, aby som to povedala jasne, tu je problém to, že dôsledok dlhoročného rozkrádania a chabnutia tohto štátu sa dáva za vinu mladým, ktorí, prirodzene, chcú ísť za lepšími podmienkami. Ja sa pýtam prečo? A hlave, prečo lekári? Nech zaplatia všetci, aj základnú, aj strednú, veď aj to je vzdelanie.

doriiis
20. nov 2025

A čo tak autor začať niekde a vypracovať sa? V roku 2012 som zarábala 450 €.V Bratislave. Dnes zarábam 4x toľko za rovnaký čas.

anonym_39e3ac
20. nov 2025
@doriiis

A čo tak autor začať niekde a vypracovať sa? V roku 2012 som zarábala 450 €.V Bratislave. Dnes zarábam 4x toľko za rovnaký čas.

@doriiis za to že ty si robila za almužnu, tak musia všetci? Tvoj problém, že na niečo lepšie platené nemáš kapacity. Čo takto sa skôr zamyslieť, ako to v tomto štáte vyzerá aj vďaka ficovoličkám ako si ty?

sss777
20. nov 2025
@anonym_a262e7

@sss777 jasne, ze navrhujem ze vsetky. Po prve zacinaju ziadat vysoku skolu aj na poziciach, kde ozaj vysku nepotrebujes. Takisto zaciname mat velmi malo majstrov - a to je prave kvoli tomu, ze to nie je tvrda praca. Ale dobry majster si vie zarobit aj 4-5t na mesiac - sestrin manzel ma takto firmu a plati ludi 2-3t a viac, pocas sezony. Drzi si ich aj mimo sezony, tam je ten plat nizsi, tusim okolo 1300 v cistom alebo tak, ale na druhu stranu az tak sa nenarobia + si beru dovolenky. A za vsetko odvadza odvody, lebo odmieta drzat ludi na cierno. Akurat je obrovsky problem s ludmi. napriklad.

@anonym_a262e7
Klobúk dole pred švagrom, všade počúvam, že hlavne načierno a je to podľa mňa hnus. Ale nemyslím, že platením za vysokú školu dosiahneme to, že bude viac majstrov. Vážim si každého odborníka, ale keď má mladý človek predpoklady a možnosť výberu medzi prácou v akomkoľvek počasí/prachu/špine a prácou v kancelárii alebo z domu, asi si málokto vyberie tú druhú možnosť. Aj keď poznám kopec ľudí, ktorí sa v zamestnaní živia hlavou a po práci vyslovene vyhľadávajú manuálne záľuby, aby si hlava oddýchla.
Nech sa švagrovi darí!

anonym_eb84d3
20. nov 2025

@xopino 1000€ by bodlo ale nikdy som toľko nemala,
Verejná správa tabulkový plat bez šance na zvýšenie

doriiis
20. nov 2025
@anonym_39e3ac

@doriiis za to že ty si robila za almužnu, tak musia všetci? Tvoj problém, že na niečo lepšie platené nemáš kapacity. Čo takto sa skôr zamyslieť, ako to v tomto štáte vyzerá aj vďaka ficovoličkám ako si ty?

@anonym_39e3ac .... Kludne sa popytaj iných koľko zarábali v tom čase.

anonym_eb84d3
20. nov 2025
@anonym_39e3ac

@anonym_39e3ac úplne odveci komentár. Aj čítas čo píšeš? Či?
V roku 2012 bola minimálka 327 čo je v čistom cca 284 € ak niekto zarobil 450 to už je super.
Ty , majsterka sveta si už v 2012 mala 1k v čistom. Určite.
Ja som začínala s hrubou mzdou 2700 SKK . Prepočijaj si to ak chceš

carolynka
20. nov 2025
@anonym_707640

Kto a kam odchádzajú z krajiny by ma zaujímalo

@anonym_707640 napr: Rekordný odlev Slovákov: Až 61 % najlepších maturantov z matematiky študuje v zahraničí.
https://www.startitup.sk/rekordny-odlev-mozgov-...

viestta
20. nov 2025
@anonym_8d600f

@viestta veľa mladých ľudí odchádza po škole spoznať svet, pracovať a cestovať, zdokonaliť sa v cudzích jazykoch... nie je to vždy kvôli tomu, že sa tu neoplatí pracovať. Nechcú sedieť doma na riti, nič nezažiť, nadávať na Slovensko a mať nudný život ako ty. Tak isto cestujú po svete a pracujú mladí Švédi, Francúzi, Maďari....

@anonym_8d600f ale ja to viem a ja sa im to nechystam zakazovat. Na zlom hrobe places. To @anonym_a262e7 by im to zakazovala, tam sa obrat

anonym_8e28a3
20. nov 2025

Ja mám tisícku v čistom a minule v diskusii sa mi vysmievali že za také peniaze by ani z postele nevstali..

a0
20. nov 2025
@vilma7

Voľakedy sme aj my pracovali za nízke mzdy, prvá výplata 2700 Svk z toho 1100 postel na internáte v 3.postelovej izbe ale robili sme. Tiež sme prežívali od do výplaty. Dnes su ľudia lenivý v tom je skor problém. Podľa mna viac ako polovica národa zarobi na prežitie a nie to este na odkladanie na horšie časy.
A keď mi mama povedala, šetri si, tak som jednoducho išla do zahraničia l3bo tam sa ozaj nedalo z čoho...zamestnanie zdravotná sestra v BB.

@vilma7 aj dnešní vysokoškoláci žijú z 500€ a platia si internát/najom v zdieľanom byte. Tu sa píše o mladých ľuďoch, ktorí majú už po škole… nehovoriac o tom, že tvoja doba a dnešná doba sú 2 neporovnateľné svety. V tvojej dobe bolo dostupné bývanie ale všetko ostatné nie. V tejto dobe je bývanie nedostupné ale všetko ostatné dostupnejšie. Či sa bavíme o štúdiu (zahraničie aj tu), cestovaní, plných obchodoch,… 🙂

a0
20. nov 2025
@doriiis

@doriiis takže si zarábala cca 37% nad minimálnou mzdou ale príde ti divné, že teraz chcú mladí cca 22% nad minimalku? 🤔 mimochodom za 13r skúsenosti si zvýšila plat len 4x oproti roku 2012? Asi by som sa neobúvala do mladej generácie. Lebo tvoj aktuálny plat mám aj ja po tom, čo pracujem 2 roky…

doriiis
20. nov 2025
@a0

@doriiis takže si zarábala cca 37% nad minimálnou mzdou ale príde ti divné, že teraz chcú mladí cca 22% nad minimalku? 🤔 mimochodom za 13r skúsenosti si zvýšila plat len 4x oproti roku 2012? Asi by som sa neobúvala do mladej generácie. Lebo tvoj aktuálny plat mám aj ja po tom, čo pracujem 2 roky…

@a0 .... Kde vidíš obuvanie sa? Som sa spýtala, či by nebolo lepšie sa vypracovať ako hneď chcieť pečené holuby. Ale aspoň si si kopla a zhodila si ma. Gratulujem ti.

anonym_8d600f
20. nov 2025
@viestta

@anonym_8d600f ale ja to viem a ja sa im to nechystam zakazovat. Na zlom hrobe places. To @anonym_a262e7 by im to zakazovala, tam sa obrat

@viestta prosím ťa nezavádzaj, vieš dobre, že som reagovala na tvoju poznámku " Keby sa tu oplatilo ostať... " Ty si prečo neodišla ?? Nadávaš na SK pritom si nikdy v zahraničí nežila a stále porovnávaš. Všade je ťažké začínať a vymakať sa. Mnohí skúsili šťastie vonku a vrátili sa, nie je to také ľahké ako si predstavuješ, alebo si myslíš, že prejdeš hranicu a začnú ti padať pečené holuby do huby ?

bavlnka92
20. nov 2025

aj ja chcem 1000 v čistom. narobím sa jak otrok 120-140 hodín mesačne a čo z toho.. ledva 800€... TT kraj

a0
20. nov 2025
@doriiis

@a0 .... Kde vidíš obuvanie sa? Som sa spýtala, či by nebolo lepšie sa vypracovať ako hneď chcieť pečené holuby. Ale aspoň si si kopla a zhodila si ma. Gratulujem ti.

@doriiis znovu sa pýtam, prečo by mal chcieť absolvent menej, ked je to v konečnom dôsledku ešte o 15% menej, než si zarábala ty v roku 2012. Vypracuje sa určite, ale prečo by mal začínať na minimálke, ktorá je 800€ a nemohol si pýtať viac?

doriiis
20. nov 2025
@a0

@a0 .... A mne to vôbec nepríde divné. Za 1000 € by som nerobila ani ja. A nato, že som viac doma ako v práci je to pre mňa celkom ok plat. A nemám HO.