Prečo učiteľky a zamestnanci školstva odchádzajú?
Buď som si to začala všímať až teraz, alebo sa roztrhlo vrece s nespokojnými učiteľkami a zamestnancami v školstve.
Alebo píše to dookola jedna a tá istá osoba 😅
Ale fakt, každá píše ako chce odísť atď. Čo sa stalo?
@simsalabim nemám ani služobne auto, mobil, poukážky, vstupy atď., dovolenku mám flexibilnejšiu avšak kratšiu a tiež si ju čerpám cez leto kvôli deťom a ich prázdninám, keď je všetko drahšie, , lebo nemajú s kým inym byt.
Ale inak som za, nech vyskúšajú, trosku možno dojde k zmenám v školstve a prístupe rodičov a rovnako i oni budú vidieť, ako to inde funguje.
@anonym_99b32a a co? Nie si jedina (ani ja nemam sluzobny mobil ci auto, ale kopec inych profesii ano)... ale na teba nikto nekyda tak, ako na ucitelov. Ja sa divim, ze to niekto chce robit - decka drze, este drzejsi rodicia, nezmyselne poziadavky na ucitelov zhora, a totalne odsudenie vacsiny spolocnosti. No dakujem pekne, ak to chce niekto robit. A pritom kazda z nas by chcela k detom nadseneho motivovaneho ucitela s individualnym pristupom k jeho dietatu.
@anonym_autor ja som odisla, tiez som pisala, ze odidem
@anonym_99b32a a co? Nie si jedina (ani ja nemam sluzobny mobil ci auto, ale kopec inych profesii ano)... ale na teba nikto nekyda tak, ako na ucitelov. Ja sa divim, ze to niekto chce robit - decka drze, este drzejsi rodicia, nezmyselne poziadavky na ucitelov zhora, a totalne odsudenie vacsiny spolocnosti. No dakujem pekne, ak to chce niekto robit. A pritom kazda z nas by chcela k detom nadseneho motivovaneho ucitela s individualnym pristupom k jeho dietatu.
@simsalabim presne tak, spravanie sa rodicov k ucitelom je ako k handram a vyzaduju, aby sa oni spravali k ich detom slusne. V podstate beru ucitelov za poskokov, zasahuju do ich pravomoci.
@anonym_0360d2 prepáč, ale čo je nízky plat? Lebo mne nepride, že maju tak malo. Poznám vela ľudí s VŠ a xy rokmi praxe a zarábajú podobne. Si anonym, môžeš teda pokojne napísať…
@tiika mne 1200 v cistom pride malo vzhladom na to, co sa od nich vyzaduje a aky material rodicia do skol dodavaju.
Moja mama je učiteľka a teda, ja by som to povolanie nerobila, lebo to " postavenie " v spoločnosti sa ani nedá nazvať postavením.
Zriaďovateľ ťa má za nič, riaditeľka ťa má za nič, decká ťa majú za nič, rodičia ťa majú za nič... vlastne si na absolútnom spodku rebríčka, čomu nasvedčuje aj ten plat, napriek vysokoškolskému vzdelaniu, nekonečnému vzdelávaniu sa, náročnej práci a všetkému s tým spojeným.
Moja mama je učiteľka a teda, ja by som to povolanie nerobila, lebo to " postavenie " v spoločnosti sa ani nedá nazvať postavením.
Zriaďovateľ ťa má za nič, riaditeľka ťa má za nič, decká ťa majú za nič, rodičia ťa majú za nič... vlastne si na absolútnom spodku rebríčka, čomu nasvedčuje aj ten plat, napriek vysokoškolskému vzdelaniu, nekonečnému vzdelávaniu sa, náročnej práci a všetkému s tým spojeným.
@procrastique presne tak. Nikto sa nevyvysuje, ale si este pod upratovackami, nam bolo X krat povedane, ze mame to a to s detmi upratat, lebo upratovacky nemozu tak vela, pocas pandemie sme balili pribory cez volne hodiny v jedalni do servitok a prestierali stoly taniermi , lebo pani kucharky nemozu a nestihaju. Len ucitel ma stihat vsetko. ten je tam dievca pre vsetko.
A kolko by bolo adekvatne? 5000 brutto? A sluzobne auto kazdemu?. Kazdy zamestnanec ma mat plat ako senior manazer? Takto to asi nefunguje. Mozte byt radi ze sa vam bude zvysovat pocas konsolodacie. Zoberte si ine pozicie s vs nejaky meteorolog alebo nejaka referntka ma 1300 bruttoo. Niektori ludia ked zaziiju sukr sektor tak bezia rychlo naspat.
A kolko by bolo adekvatne? 5000 brutto? A sluzobne auto kazdemu?. Kazdy zamestnanec ma mat plat ako senior manazer? Takto to asi nefunguje. Mozte byt radi ze sa vam bude zvysovat pocas konsolodacie. Zoberte si ine pozicie s vs nejaky meteorolog alebo nejaka referntka ma 1300 bruttoo. Niektori ludia ked zaziiju sukr sektor tak bezia rychlo naspat.
@anonym_b39725 ak budu rodicia dodavat do skol slusne a vychovane deti, tak ten plat je ok.
@anonym_autor nemôžem hovoriť za všetkých, ale napíšem zopár dôvodov prečo som neváhala odísť keď sa mi naskytla lepšie platená práca:
- prestarnutý kolektív, a ešte k tomu ženský (ohováranie, hádky, drámy…),
- šikana od vedenia (nezmyselné prepisovanie triedných kníh, krik na pedagógov pred žiakmi, vyhrážanie,…)
- neochota spolupráce s vedením pri riešení šikany žiakov,
- komunikácia s rodičmi (očakávanie že mi môžu kedykoľvek volať, že žiakom 5-9 sa budú písať domáce úlohy na EduPage)
- vytvorenia matematických tried (respektive tried pre “lepsie” deti) malo akurát účinok vytvorenie “slabých tried”, ktoré sa ťahali dole,
- a mnoho iného.
Jediné čo mi chýba sú deti, aj keď to bolo s nimi občas náročné a aj príprava na hodiny bola super! Možno ešte niekedy do školstva vrátim, ale zopár rokov to určite nebude.
@procrastique no tak za to si mozu sami lebo vytvaraju medialny obraz "chudaka ucitela" . Ale vsak maju pravnu ochranu. Maju plat viac menej primerany ostatnym platom v hospodarstve. Pre zenu absolutne idealne ked su cez prazdniny doma s detmi. Iny rodicia si musia vykryvat aj tak prazdniny dovolenkami a starymi rodicmi. V beznej sukromnej firme cest vynimkam si ta kto vazi? Si casto stale pomaly a lenivy a cervene cislo. Non stop dostupnost na elefone nie je bezna? Aka je tam konkurencia a tlacenica medzi kolegami?
@procrastique no tak za to si mozu sami lebo vytvaraju medialny obraz "chudaka ucitela" . Ale vsak maju pravnu ochranu. Maju plat viac menej primerany ostatnym platom v hospodarstve. Pre zenu absolutne idealne ked su cez prazdniny doma s detmi. Iny rodicia si musia vykryvat aj tak prazdniny dovolenkami a starymi rodicmi. V beznej sukromnej firme cest vynimkam si ta kto vazi? Si casto stale pomaly a lenivy a cervene cislo. Non stop dostupnost na elefone nie je bezna? Aka je tam konkurencia a tlacenica medzi kolegami?
@anonym_b39725 Veď ale prečo dávaš ženu do pozície rodičky, dojičky a strážičky detí? nemá tá žena dieťa nahodou s mužom? 😀
@anonym_b39725 Veď ale prečo dávaš ženu do pozície rodičky, dojičky a strážičky detí? nemá tá žena dieťa nahodou s mužom? 😀
@procrastique Pisem o ucitelovi a toze byt muz aj zena. Opravujem. Tak pre ucitela je idealne byt doma cez prazdniny
@noone007anonym píše,, pre ženu ... " a nemá zmysel tu hovoriť, že učiteľ môže byť aj žena, keď síce môže ale v podstate nie je (kedže žien je tuším 83% čo sa pedagogickej sféry týka) , preto aj ten smiešny plat.
a nemusíš sa zatajovať, už vieme že anonym xxx725 je noone007 :D
@procrastique Pisem o ucitelovi a toze byt muz aj zena. Opravujem. Tak pre ucitela je idealne byt doma cez prazdniny
@anonym_b39725 preco pises pod anonymom, noone
Praveze uplne naopak. Ludia sa do skolstva hrabu lebo je to celkom celkom pohoda z hladiska vedenia a slusny prijem a prazdniny a aka taka istota oproti niektorym sukromnym.
@anonym_b39725 https://www.ta3.com/clanok/984029/nedostatok-uc...
https://spravy.stvr.sk/2024/04/cim-menej-ucitel...
https://spravy.stvr.sk/2022/08/vypadok-ucitelov...
nemáš nejaké divné informácie?
@anonym_b39725 https://www.ta3.com/clanok/984029/nedostatok-uc...
https://spravy.stvr.sk/2024/04/cim-menej-ucitel...
https://spravy.stvr.sk/2022/08/vypadok-ucitelov...
nemáš nejaké divné informácie?
@anonym_1d214d zavisi kde zije, mozno niekde na vychode sa do skolstva hrabu (stale lepsie ako nezamestnany) , tam kde je viac inych prilezitosti, tak nie.
@anonym_autor nemôžem hovoriť za všetkých, ale napíšem zopár dôvodov prečo som neváhala odísť keď sa mi naskytla lepšie platená práca:
- prestarnutý kolektív, a ešte k tomu ženský (ohováranie, hádky, drámy…),
- šikana od vedenia (nezmyselné prepisovanie triedných kníh, krik na pedagógov pred žiakmi, vyhrážanie,…)
- neochota spolupráce s vedením pri riešení šikany žiakov,
- komunikácia s rodičmi (očakávanie že mi môžu kedykoľvek volať, že žiakom 5-9 sa budú písať domáce úlohy na EduPage)
- vytvorenia matematických tried (respektive tried pre “lepsie” deti) malo akurát účinok vytvorenie “slabých tried”, ktoré sa ťahali dole,
- a mnoho iného.
Jediné čo mi chýba sú deti, aj keď to bolo s nimi občas náročné a aj príprava na hodiny bola super! Možno ešte niekedy do školstva vrátim, ale zopár rokov to určite nebude.
@simsalabim som rada, že to píšeš. Podstata problému bude teda inde, nielen v plate a benefitoch, ale v nespokojnosti s pracovným prostredím, svojim postavením, správaní žiakov a rodičov, podmienok v školstve. urobit viac. Pekne to popisala @anonym_8b1959
V tomto by teda mohli učitelia otvorenejsie komunikovať s vedením, vytvárať tlak na zmenu podmienok a priestor na spätnú väzbu, vzdelávať sa v komunikácii, byt asertivnejsi, budovať jasne pravidla, určovať svoje hranice.
Je tak trochu rozdiel východné/ stredné Slovensko a západ krajiny.
Na západe je plat učiteľa nízky ale na východe je miest v školstve minimum a veľa krát po známosti ( poznám osobne baby v školstve).
Áno majú výhody ale nie prázdniny. Čerpajú dovolenky poprípade náhradné voľno.
Takže nič nie je čierno - biele.
@tiika mne 1200 v cistom pride malo vzhladom na to, co sa od nich vyzaduje a aky material rodicia do skol dodavaju.
@zuzana76 malo je relatívny pojem a je to individuálne, áno, zrejme sa cítia nedocenení, vyhorení či pod stresom. Či by zvýšenie platu dlhodobo pomohlo k spokojnosti…?
Deti ani rodičia sa nebudú zázračne správať inak. Doterajší systém spoluprácu, kompromisy a otvorenú komunikáciu, nepodporoval. Teraz sa ukazujú jeho nedostatky. Pomohlo by podporiť učiteľov v ich kompetenciách, nech vedia zvládať konflikty, nove výzvy. Niekto si mysli, že staci zvýšenie platov. Potom uz by neboli učitelia frustrovaní? Uz bude v školách dobrá spolupráca? Uz budú vedieť efektívne riesit problem bez jeho eskalácie aj v napätých situáciách?
@zuzana76 malo je relatívny pojem a je to individuálne, áno, zrejme sa cítia nedocenení, vyhorení či pod stresom. Či by zvýšenie platu dlhodobo pomohlo k spokojnosti…?
Deti ani rodičia sa nebudú zázračne správať inak. Doterajší systém spoluprácu, kompromisy a otvorenú komunikáciu, nepodporoval. Teraz sa ukazujú jeho nedostatky. Pomohlo by podporiť učiteľov v ich kompetenciách, nech vedia zvládať konflikty, nove výzvy. Niekto si mysli, že staci zvýšenie platov. Potom uz by neboli učitelia frustrovaní? Uz bude v školách dobrá spolupráca? Uz budú vedieť efektívne riesit problem bez jeho eskalácie aj v napätých situáciách?
@tiika pisala som, ze bud vychovane deti a rodicov a celkovo spolocnost a tym padom prijemnejsiu pracu pre ucitelov, alebo take zvysenie platov, ktore do tejto sfery prilaka ludi, ktori budu stresu odolni podobne ako stredny a vysoky manažment.
@tiika pisala som, ze bud vychovane deti a rodicov a celkovo spolocnost a tym padom prijemnejsiu pracu pre ucitelov, alebo take zvysenie platov, ktore do tejto sfery prilaka ludi, ktori budu stresu odolni podobne ako stredny a vysoky manažment.
@zuzana76 tie zmeny by bolo ideálne urobit na všetkých stranách a úrovniach. Avšak ako učiteľ tu spoločnosť, druhých ľudí nezmeníš. Môžeš sa ale naučiť zvládať stres lepšie. To sú práve tie veci, o ktorých píšem. Ti, ktorí to zvládajú lepšie, maju akurát iste kompetencie (bez ohľadu na prijem). Niekto napriklad ide do útoku, boja, či sa naopak stiahne, najlepsi efekt ma však vyrovnaná reakcia.
@zuzana76 tie zmeny by bolo ideálne urobit na všetkých stranách a úrovniach. Avšak ako učiteľ tu spoločnosť, druhých ľudí nezmeníš. Môžeš sa ale naučiť zvládať stres lepšie. To sú práve tie veci, o ktorých píšem. Ti, ktorí to zvládajú lepšie, maju akurát iste kompetencie (bez ohľadu na prijem). Niekto napriklad ide do útoku, boja, či sa naopak stiahne, najlepsi efekt ma však vyrovnaná reakcia.
@tiika samozrejme, ale spolocnost by si mohla uvedomit, ze je nieco zhnite v state danskom. Neviem, ci ludom prospieva celkovo agresia v politike, skolach, v celej spolocnosti a potom sa cuduju. ved co sami davaju, to dostavaju. A ja som si povedala, ze ked sa uz mam tolko nervovat, tak aspon za viac penazi a nie v skolstve.
Ja som len vyjadril slusne svoj nazor ze ucitelia aj odchadzaju ale aj prichazaju. Mozno na zapade BA je to v porovnani so sukromnym sektorom "malo". Ale platy maju zodpovedat vykonnosti celej ekonomiky. Ked je tu priemerna mzda nejakych 1560 eur. Median je nizsie. Minimallka neviem 900. Tak kolko by mala byt spravodliva mzda? A kto to ma hlavne zaplatit resp. komu znizit? Mzdy su tabulkove a verejne.okrem zacinajuceho ucitela su Cca 1500 az 1900 a plus za roky praxe od par eur az do 300e plus triednictvo a pk a pripadne dalsie priplatky. Kolko by to malo byt aby bola spokojnost? Okrem toho sa odpracuje dni a vyucovacich hodin?. Vacsina zamestnani ma nejake nevyhody ale aj nejake vyhody. A o tom sa nerozprava. Hovorim iba ze je to pre ludi zo severu a vychodu celkom zaujimave zamestnanie. Pokial viem chybaju v BA a hlavne napr matikari. Ale ostatnych az tak vela podla mna nechyba. V sukromnej sfere sa tiez musi makat, tiez ste v kontakte s roznymi ludmi. To vyznieva akoby sa nikde nepracovalo. Osobne obdivujem napr ludi co dokazu robit nocne, to je extrem.
A este jedna vec. Ten tabulkovy plat. Na to zvykne nadavat. Ze je to limit. Ano ale je to aj istota. Kdekolvek prides ides svoj standard a kazdy ti to musi dat. Trieda nepusti. Je tak? V sukromnej sfere robis napr. z 1700. Ides do druhej firmy a nikoho to nezaujima kolko si mala. Dostanes 1500 a roky sa skrabes od nuly nahor. Kolko vyjednas v konkurencii dalsich X uchadzacov tolko dostanes. Nech sa paci kazdy si moze vybrat
Ja som len vyjadril slusne svoj nazor ze ucitelia aj odchadzaju ale aj prichazaju. Mozno na zapade BA je to v porovnani so sukromnym sektorom "malo". Ale platy maju zodpovedat vykonnosti celej ekonomiky. Ked je tu priemerna mzda nejakych 1560 eur. Median je nizsie. Minimallka neviem 900. Tak kolko by mala byt spravodliva mzda? A kto to ma hlavne zaplatit resp. komu znizit? Mzdy su tabulkove a verejne.okrem zacinajuceho ucitela su Cca 1500 az 1900 a plus za roky praxe od par eur az do 300e plus triednictvo a pk a pripadne dalsie priplatky. Kolko by to malo byt aby bola spokojnost? Okrem toho sa odpracuje dni a vyucovacich hodin?. Vacsina zamestnani ma nejake nevyhody ale aj nejake vyhody. A o tom sa nerozprava. Hovorim iba ze je to pre ludi zo severu a vychodu celkom zaujimave zamestnanie. Pokial viem chybaju v BA a hlavne napr matikari. Ale ostatnych az tak vela podla mna nechyba. V sukromnej sfere sa tiez musi makat, tiez ste v kontakte s roznymi ludmi. To vyznieva akoby sa nikde nepracovalo. Osobne obdivujem napr ludi co dokazu robit nocne, to je extrem.
@anonym_autor aj ja som odišla. Pred tromi rokmi a áno som jeden z tých chýbajúcich matikarov. A nie, nerobím za pásom ani za kasou. A dôvodom sú okrem iného aj ľudia podobní tým rypajucim aj na MK. Viď spomenutá nizsie
@anonym_b39725 netuším, kde si prišla k tým sumam, ale pozri tabuľky na ministerstve, ty 1500 až 1900.
@anonym_autor aj ja som odišla. Pred tromi rokmi a áno som jeden z tých chýbajúcich matikarov. A nie, nerobím za pásom ani za kasou. A dôvodom sú okrem iného aj ľudia podobní tým rypajucim aj na MK. Viď spomenutá nizsie
@anonym_b39725 netuším, kde si prišla k tým sumam, ale pozri tabuľky na ministerstve, ty 1500 až 1900.
@anonym_15426e ok. Beriem s matikou sa da zarobit aj lepsie. Teda hlavne v BA No a co? Vzdy sa da zarobit aj lepsie. Je to aj o praci samotnej a kolektive a dalsich vlastnostiach prace alebo ideme porovnavat ciste peniaze? Co sa tyka tych tried. Ok. Beriem na strednej aktualne triedy 7 az 9. Zaklad 1450. 1620. 1816. Dobre tu nie 1900. Opravujem. Plus 0 az 320 za roky a ostatne priplatky. Pisal som nie absolventi. Plny uvazok. Kvalifikacia. Ak sa mylim ta sa opravedlnujem a rad sa opravim. Dakujem.

V práci keď sa snažíš, dostaneš pochvalu od šéfa a odmenu, ak robíš zle ťa "zdrbe".
V školstve ak sa snažíš tak ťa "zdrbe" študent aj rodič a šéf sa ťa nezastane.
Tak im ostáva to mať na háku, vyhorieť a robiť si len najnutnejšie veci, lebo si rovnako hodnotený a "zdrbaný" či sa snažíš alebo nie.
Alebo kto nemá na to žalúdok takto fungovať, odíde zo školstva sklamaný preč. Prípadne tam ostanú taký čo im je to jedno a majú to na háku aby dotiahli to do dôchodku.
Rodič keď berie učiteľa ako nepriateľa, namiesto toho aby s ním spolupracoval tak doženie učiteľov do stavu vyhorenia, alebo odchodu.