Prečo učiteľky a zamestnanci školstva odchádzajú?
Buď som si to začala všímať až teraz, alebo sa roztrhlo vrece s nespokojnými učiteľkami a zamestnancami v školstve.
Alebo píše to dookola jedna a tá istá osoba 😅
Ale fakt, každá píše ako chce odísť atď. Čo sa stalo?
@kalifka Bohužiaľ, do školstva idú dnes húfne predovšetkým také typy žien, ktoré mali kedysi problém dostať sa na kvalitnejšiu strednú školu a zmaturovať. Predtým by ostali po zvyšok života vo fabrike alebo v obchode, kde mentálne aj patria, lebo študovať pri normálnych nárokoch neboli schopné. Dnes, keď sa nároky na VŠ znížili na suterénnu úroveň, idú pracovať s deťmi. A potom vám vychovávateľka napíše správu, kde má v troch riadkoch 5 pravopisnych chýb. A pri takejto osobe si majú deti robiť úlohy! A ako asistentku dostanete do triedy ženu, ktorá by sama mala byť integrovaná, pretože nechápe učivo 7, 8 ročníka ZŠ ani po opakovanom vysvetlení. Len tam tak sedí celý deň v lavici a jediné, čoho je schopná, je opísať niečo z tabule. To je tá sľubovaná pomoc pre učiteľov, pre žiakov s poruchami a ich rodičov. Na toto sa v školstve vyhadzujú peniaze.
@anonym_7785f0 v niečom máš pravdu, za asistentky berú občas 🫣 sama to veľa krát vidím...
Ale v tomto ti nedám za pravdu, koho berú do školstva.
Doteraz si ja pamätám, keď sme riešili strednú školu, čo nám povedal školská poradkyňa. A presne na pedagogické školu išli spolužiaci, ktorí sú doteraz spokojný, lebo je to pre nich poslanie.
@anonym_3f861b vážne z toho vyžijete? Keď dáte len na bývanie 500 eur?
@anonym_2d527b a vy prosim zijete z akej sumy vyzijete? V cistom 2x1100=2200. Tak dajme 2500 na par to je norm. prijem priemernej slov. rodiny... tak neviem co robite ked sa to zda nenormalne.
@tiika Veľmi kategorizujete učiteľov. Som učiteľka,nie som pod stresom, moja práca ma baví. Dnes mi píplo 1080€ výplata. Som spokojná! Nie každý učiteľ má kvantum problémov. Prídem do triedy a som prirodzená autorita. Učí sa mi výborne. Píšete, akoby sme boli lapači konfliktov s deťmi a s rodičmi. Sme aj takí, čo vieme riešiť konfliktné situácie a zbytočne ich nevyhrocujeme.
@anonym_3f861b dakujem konecne norm. odpoved. Cca 1100 v cistom je mozno 1400-1500 v hrubom. Zalezi od podmienok. Nie je to vela . To je fakt. Da sa zarobit aj viac. Ale podla mna to nie je ziadna zobracenka. Je to norm. plat v sr hlavne u junior ludi. Normalna rodina zije z 2.5 k v cistom napriklad. Tak neviem ci su ocakavania 4k plus alebo ako ked take udivenie
@procrastique Pisem o ucitelovi a toze byt muz aj zena. Opravujem. Tak pre ucitela je idealne byt doma cez prazdniny
@anonym_b39725 učiteľ nie je celé prázdniny doma ako si mnohí myslíte. Aj my musíme vykrývať prázdniny manželom a starými rodičmi
@tiika Veľmi kategorizujete učiteľov. Som učiteľka,nie som pod stresom, moja práca ma baví. Dnes mi píplo 1080€ výplata. Som spokojná! Nie každý učiteľ má kvantum problémov. Prídem do triedy a som prirodzená autorita. Učí sa mi výborne. Píšete, akoby sme boli lapači konfliktov s deťmi a s rodičmi. Sme aj takí, čo vieme riešiť konfliktné situácie a zbytočne ich nevyhrocujeme.
@anonym_3f861b to je výborne a teším sa z toho, že vám to so žiakmi ide 😀👌. Možno som sa nestastne vyjadrila, mojim cieľom nebolo kategorizovať a zároveň som odpovedala na otázku, že: 1200€ v čistom je nízky plat vzhľadom na správanie deti a rodičov.
Vy ste to vyjadrili výstižnejšie, podobne som to myslela i ja. Že niekto je i s týmto či nižším platom spokojný (teda je to relatívne a individuálne, coho ste dôkazom) a závisí to od toho, ako si vie udržať respekt a komunikovať s deťmi. Naopak ak ma v tejto oblasti problém a nezvláda to podľa predstav, zvýšenie platu tieto nezhody samo o sebe nevyrieši a nezabezpečí dlhodobú spokojnosť.
@anonym_autor zo skolstva ludia odchadzaju? Mam opacny pocit. Som ucitelka 1-4., z rodinnych dovodov som musela dat vypoved a zostat dlhsie doma. Rok, prizvukujem rok som si potom nevedela najst pracu v okruhu skoro 40 km. Kazda skola ma plny stav. Teraz do prace dochadzam denne 28 km, som tu len docasne na zastup pocas RD. Preposielala som si ziadosti na skoly v okruhu 40 km, aby ma evidovali, ked sa im uvolni miesto a z kazdej skoly som dostala odpoved, ze okrem mna eviduju aj dalsie ziadosti. Skola, kde som ucila predtym 6 rokov, za 6 rokov sa tam neuvolnilo ziadne miesto, ziadna ucitelka neodisla. Na skole, kde som teraz, za rok a pol, nikto z kolektivu neodisiel a ani neplanuje, ani 2 kolegyne v dochodkovom veku. Ja mam deti velmi rada, mam rada pracu s detmi, ten pocit, ked vdaka mne napreduju. Neviem si predstavit nic ine, co by som mohla robit.
@anonym_b39725 učiteľ nie je celé prázdniny doma ako si mnohí myslíte. Aj my musíme vykrývať prázdniny manželom a starými rodičmi
@anonym_f498b3 mozno to zavisi od vedenia skoly, ale v mojom pripade aj v byvalej skole aj v terajsej sme pocas letnych prazdnin v skole prvy julovy a posledny augustovy tyzden.
@anonym_f498b3 7 týždňov vykryvate? My nemáme ani starých rodičov, ale tak nejako sme to dali. Neprijemne mi len akurát bolo citat diskusiu, že sa matky zneužívajú 2 týždňovú OČR cez prázdniny.
@anonym_3f861b dakujem konecne norm. odpoved. Cca 1100 v cistom je mozno 1400-1500 v hrubom. Zalezi od podmienok. Nie je to vela . To je fakt. Da sa zarobit aj viac. Ale podla mna to nie je ziadna zobracenka. Je to norm. plat v sr hlavne u junior ludi. Normalna rodina zije z 2.5 k v cistom napriklad. Tak neviem ci su ocakavania 4k plus alebo ako ked take udivenie
@anonym_b39725 áno, určite sú take očakávania. Je skvele, že každý ma moznost sa rozhodnut a nemá príkazane školstve zostat. Možno inde zarobi viac.
@anonym_b39725 Áno, máme príjem s partnerom cca 2500€ v čistom. Ja mám v škole aj 13-ty plat - vianočná odmena.
@anonym_f498b3 7 týždňov vykryvate? My nemáme ani starých rodičov, ale tak nejako sme to dali. Neprijemne mi len akurát bolo citat diskusiu, že sa matky zneužívajú 2 týždňovú OČR cez prázdniny.
@tiika máte nárok na 20 dní dovolenky, 20 muž.. to máte vykryté celé prázdniny... Učiteľ si nemôže brať dovolenku počas roka kedy sa mu zažiada
@tiika máte nárok na 20 dní dovolenky, 20 muž.. to máte vykryté celé prázdniny... Učiteľ si nemôže brať dovolenku počas roka kedy sa mu zažiada
@malamimi6 zijes kvalitne mimo realitu. ZIADEN zamestnavatel ti neda 20 dni dovolenky v lete. 10 dni a spokojne suchaj nozickami. a mnoho korporatov ma presne dane celozavodne 2 tyzdne.
@malamimi6 zijes kvalitne mimo realitu. ZIADEN zamestnavatel ti neda 20 dni dovolenky v lete. 10 dni a spokojne suchaj nozickami. a mnoho korporatov ma presne dane celozavodne 2 tyzdne.
@matkahelka tak potom ste mali ísť všetci do školstva keď vám vadí, že majú učitelia "prázdniny" ..
Mimo iné, my poobede nezamkneme dvere a máme hotovo do ďalšieho dňa
@malamimi6 lenže takto to v súkromnom sektore nefunguje. Zamestnávateľ rozhoduje kedy dá komu dovolenku. A isto nedá 20 dní v celku a cez prázdniny. Človek je rád ak dostane 10 dní. Niekde dokonca je celozávodna dovolenka.
@matkahelka tak potom ste mali ísť všetci do školstva keď vám vadí, že majú učitelia "prázdniny" ..
Mimo iné, my poobede nezamkneme dvere a máme hotovo do ďalšieho dňa
@malamimi6 mne nevadi, ze maju ucitelia prazdniny. vadi mi, ze zo seba robia neskutocnych martyrov, akoby ich praca bola ta najnarocnejsia v celej galaxii. pritom by im stacilo zazit mesiac v sukromnom sektore a boli by za to skolstvo opat nekonecne vdacni.
@malamimi6 mne nevadi, ze maju ucitelia prazdniny. vadi mi, ze zo seba robia neskutocnych martyrov, akoby ich praca bola ta najnarocnejsia v celej galaxii. pritom by im stacilo zazit mesiac v sukromnom sektore a boli by za to skolstvo opat nekonecne vdacni.
@matkahelka z časti súhlasím, každé povolanie je niečím náročné. Tiež som názoru, že si treba vyskúšať školstvo, aby človek pochopil a potom prestal hovoriť, že učitelia "nič nerobia" a ešte "sú stále doma".
Praveze uplne naopak. Ludia sa do skolstva hrabu lebo je to celkom celkom pohoda z hladiska vedenia a slusny prijem a prazdniny a aka taka istota oproti niektorym sukromnym.
@anonym_b39725 v mojom okoli ta "pohoda zo strany vedenia" je skor buzeracia a slepacinec
@matkahelka z časti súhlasím, každé povolanie je niečím náročné. Tiež som názoru, že si treba vyskúšať školstvo, aby človek pochopil a potom prestal hovoriť, že učitelia "nič nerobia" a ešte "sú stále doma".
@malamimi6 nikdy a nikde som nepisala, ze ucitelia nic nerobia. vazim si pracu pedagogov, ale neskutocne mi ide na nervy, ako sa stale stazuju. nikto sa nestazuje tak, ako ucitelia. na podmienky, na platy, na vsetko. staci otvorit profesiu, dnes je 1000€/brutto bezne ponukany plat. neraz clovek pracuje v spine, prachu, hluku, nema moznost ist na wc kedy chce, ani sa nenaje a nenapije kedy chce, je nonstop buzerovany, o moznosti mat dovolenku v lete moze neraz snivat. nasa postarka nemala 2 leta po sebe dovolenku, lebo ju nemal kto zastupit. vlani dostala dovolenku prikazom na cely november. minuly tyzden mi povedala, ze predpoklada, ze tento rok to bude urcite rovnako. pracovala som v korporate, 02.01. sme dostali rozpis a do konca januara sme si museli naplanovat na leto 2 tyzdne dovolenky tak, aby nas v time bolo vzdy min. 60%. malokedy som z prace odisla po 8.5 hodinach, pretoze vzdy niekto zavolal, sefka napisala mail, trebalo nieco akutne doriesit. bolo vela prace? povinne nadcasy neraz do 19.-20.00 vecer. o tabulkach, hodnoteniach, vykonoch radsej nepisem. pracovala som v statnej sprave, rovnako- 2 tyz.v lete dovolenka, planovana od jari. natahujes sa denne s analfabetmi, ciganmi,bezne ti vulgarne nadavaju a cakas kedy ta pockaju vonku pred budovou a nafackaju ti, lebo si im nepomohla podla ich predstav. papiere dorabas po pracovnej dobe. a zdaleka nemas ucitelsky plat. pisala som to uz, mam 2 dobre kamosky ucitelky. 10 rokov zo skolstva odchadzaju a este neodisli. lebo pracovna doba, lebo vela volna pocas celeho roka, lebo nizky tlak na vykon a nizsia miera buzeracie oproti sukromnemu sektoru. a plati to klise- naco sa neustale stazovat? otvorit profesiu a zmenit pracu. alebo byt vdacni, za to, co mam, lebo by to mohlo byt vyrazne horsie.
@malamimi6 nikdy a nikde som nepisala, ze ucitelia nic nerobia. vazim si pracu pedagogov, ale neskutocne mi ide na nervy, ako sa stale stazuju. nikto sa nestazuje tak, ako ucitelia. na podmienky, na platy, na vsetko. staci otvorit profesiu, dnes je 1000€/brutto bezne ponukany plat. neraz clovek pracuje v spine, prachu, hluku, nema moznost ist na wc kedy chce, ani sa nenaje a nenapije kedy chce, je nonstop buzerovany, o moznosti mat dovolenku v lete moze neraz snivat. nasa postarka nemala 2 leta po sebe dovolenku, lebo ju nemal kto zastupit. vlani dostala dovolenku prikazom na cely november. minuly tyzden mi povedala, ze predpoklada, ze tento rok to bude urcite rovnako. pracovala som v korporate, 02.01. sme dostali rozpis a do konca januara sme si museli naplanovat na leto 2 tyzdne dovolenky tak, aby nas v time bolo vzdy min. 60%. malokedy som z prace odisla po 8.5 hodinach, pretoze vzdy niekto zavolal, sefka napisala mail, trebalo nieco akutne doriesit. bolo vela prace? povinne nadcasy neraz do 19.-20.00 vecer. o tabulkach, hodnoteniach, vykonoch radsej nepisem. pracovala som v statnej sprave, rovnako- 2 tyz.v lete dovolenka, planovana od jari. natahujes sa denne s analfabetmi, ciganmi,bezne ti vulgarne nadavaju a cakas kedy ta pockaju vonku pred budovou a nafackaju ti, lebo si im nepomohla podla ich predstav. papiere dorabas po pracovnej dobe. a zdaleka nemas ucitelsky plat. pisala som to uz, mam 2 dobre kamosky ucitelky. 10 rokov zo skolstva odchadzaju a este neodisli. lebo pracovna doba, lebo vela volna pocas celeho roka, lebo nizky tlak na vykon a nizsia miera buzeracie oproti sukromnemu sektoru. a plati to klise- naco sa neustale stazovat? otvorit profesiu a zmenit pracu. alebo byt vdacni, za to, co mam, lebo by to mohlo byt vyrazne horsie.
@matkahelka tým som neútočila konkrétne na vás, viem že ste to v komentoch voči mne nepoužili, ale s tým sa stretávam stále.
Áno všade je niečo, to som už písala.
A k tomu platu, ja som nemala ani tisícku v čistom .. kvalifikovaní kolegovci mali 1200€ v čistom, na wc alebo k jedlu sa tiež nedostaneme kedy potrebujeme ... A to či dostaneme cez hubu pred školou 😃 to je na dennom poriadku a k tomu celému, sme jednou nohou v base každý jeden deň.
@matkahelka máš úplnú pravdu.
@anonym_2d527b môžme aj vedieť za koľko hodín týždenne?
@sono2 37.5 tyzdenne🙂
@anonym_2d527b môžme aj vedieť za koľko hodín týždenne?
@sono2 tu podla mna chcela byť narazka ze ucitel pracuje do 1 max pol 2 ako som tu neraz citala a j neviem kde to takto funguje.
@malamimi6 dakujem za tvoj pohľad. Teda vykryť musia všetci rodičia obdobie, kedy sú v práci alebo kedy je zatvorena skola, škôlka. Učitelia možno menej, lebo cez leto sú v práci as 2 týždne. Zas maju nevýhodu vo flexibilite.
Mimo školstva miniem dovolenku tiez na prazdiny (v lete a cez rok), čiže flexibilita by mozna bola, ale je takmer nevyuzitelna.
@anonym_15426e ok. Beriem s matikou sa da zarobit aj lepsie. Teda hlavne v BA No a co? Vzdy sa da zarobit aj lepsie. Je to aj o praci samotnej a kolektive a dalsich vlastnostiach prace alebo ideme porovnavat ciste peniaze? Co sa tyka tych tried. Ok. Beriem na strednej aktualne triedy 7 az 9. Zaklad 1450. 1620. 1816. Dobre tu nie 1900. Opravujem. Plus 0 az 320 za roky a ostatne priplatky. Pisal som nie absolventi. Plny uvazok. Kvalifikacia. Ak sa mylim ta sa opravedlnujem a rad sa opravim. Dakujem.
@anonym_b39725 neviem, čo si pozerala. Ale v 7. triede je to 1356. Platí to pre ZŠ a SŠ. Tie vyššie platy sú pre specky. Takže ty sa vlastne ani tomu nerozumieš. A deviata platová je až, keď ma učiteľ 2. atestácie. K nej sa dostať nie je jednoduché. Takže si ďalej ži vo svojej bubline závisti.
@malamimi6 máš veľkú pravdu v tom, že pokial si nevyskúšame prácu v školstve / či učitelia v súkromnom sektore, nevieme úplne pochopiť toho druhého. Sú to väčšinou iba naše predstavy o niečom, čo by mohlo fungovať inak a lepšie.
@sono2 tu podla mna chcela byť narazka ze ucitel pracuje do 1 max pol 2 ako som tu neraz citala a j neviem kde to takto funguje.
@anonym_2d527b vacsina ucitelov ma pracovnu dobu rano od 7:30 - do 14:00, alebo aj dlhsie, to je teda 6,5 hodiny priamo na pracovisku (tych 6,5 som pracovala v plnom nasadeni - dozory, hodiny kazdy den 5, alebo aj 6 hodin a potom som riesila pripravu na dalsi den, pisomky) doma som este doklepla edupage, pripadne dalsia priprava, obcas som mala hodinu, kde priprava bola niekolkohodinova a vyucovacia hodina trvala 45 minut, napr hodina s ochutnavkou potravin, hodina, kde sme vyrabali hodiny a ucili sa ich po anglicky atd....) Cize, ak si niekto mysli, ze o jednej prchame, tak mozno niekde na dedine panu bohu za chrbtom s malym poctom ziakov. U nas boli kolkokrat aj neohlasene rychle porady, ak sa nieco zomlelo. Ale ano, je rozdiel ucit a ucit a tiez predmet a predmet. Verim tomu, ze telocvikar nema tu pripravu taku narocnu (pomocky ma v skole, premysli si plan hodiny a hotovo) Nemusi ani pisomky opravovat, ani skusat, ale zase je tam riziko zranenia vyssie na jeho hodinach, cize na hodine byt nonstop v strehu. Denne mi to urcite so vsetkym vyslo na 7,5 hodin, kedze len 6,5 hodiny som stravila na pracovisku.

@anonym_2d527b Záleží aj od pracoviska. Samozrejme, čo je potrebné, urobíme. Pomôžeme si kolegovia/kolegyne navzájom. Sme tím. Vedenie školy si nás váži. Som šťastná a spokojná.
@anonym_3f861b Tak to si váž 🙂 veľa šťastia. Z počutia máloktorá škola je taká aspoň u nás..