icon

Predaj živočíšnych produktov z dvora -máte s tým skúsenosti?

woman21
21. máj 2020

Dobry den,

Som fyzická osoba nepodnikateľ, mám väčší pozemok, čo je teraz prázdny, ale plánujem tam chovať zvieratá a predať rôzne vlastné produkty z dvora, chcem byť prvovýrobcom (chcem predať včelí med, vajcia, hydinu, kozie mileko a syr) v malom množstve, na začiatku očakávam z nich príjmy ročne okolo 1 000- 1 500 Eur (je to iba predpoklad, u nás je záujem o takéto výrobky, teraz mám aj prácu na tvalí p.p., ale potom uvidíme ako sa to nabehne).

Má s tým niekto skúsenosti? Treba sa zaregistrovať na danovom úrade, alebo ako to všetko začať, aké úrady treba navštíviť?

dakujem za rady, skúsenosti

krisbar
21. máj 2020

Ano, danovy, 0bec, veterina, hygiena, jednoduche uctovnictvo, ak chces syr, tak musis mat priestor na vyrobu podla standardov - umyvadla, chladnicky, dodrziavanie hygieny, hccp plany, atd. Plus ked chces chovat kozy tak ti budi chodit aj z plemenarskych sluzieb. Je toho dost. Najlepsie zbehni na veterinu a hygienu prve.

jankapepe
21. máj 2020

@krisbar na obec? Dôvod?

sashka22
21. máj 2020

@jankapepe Práve Obec je prvá. Tam Ti dajú potvrdenie, že vlastnis pôdu na kt. pestujes a predavas 'Prebytok' ako predaj z dvora. Max do sumy 500€ nezdanujes tuším...ale ak to budeš prezentovať tak ako si tu spomenul, tak to je normálne podnikanie lebo to robíš za účelom pravidelného zisku. Na toto nepotrebuješ byť SZČO ale SHR- to tiež rieši obec, odvody platíš ako pri klasickej SZČO. Po návšteve veteriny a hygieny to mäso, mlieko a vajíčka zjes radšej sám, pretože naš štát nepodporuje mladých farmárov ale hádže polená pod nohy a čaká Ťa neskutočná byrokracia.

jankapepe
21. máj 2020

@sashka22 na to aby si si vybavila na veterine predaj z dvora nepotrebuješ žiadne potvrdenie od obce.
A ešte otázka: obec je inštitúcia ktorá ti dá výpis z listu vlastníctva??? Odkedy?

sashka22
22. máj 2020

@jankapepe potvrdenie nie výpis Listu vlastníctva. LV nikde nespomínam... Však pobehaj a zisťuj, pýtal si sa na skúsenosti, ja som napísala tie svoje.

jankapepe
22. máj 2020

@sashka22 ja zas hovorím o svojich skúsenostiach. Môj prvý a posledný krok bol stvps. Slová pani o pôde boli len: napíšte mi číslo parcely prípade lv_cka ja si to pozriem cez Pc.
To ťa z stvps poslali na obec pre toto? Alebo ti niekto iný odporučil takto postupovať.

krisbar
22. máj 2020

@sashka22 tak tak, ano obec prva. A najma ked zacne vyrobu vyrobkov, tak sa zacina rodeo, kde si to tozmysli. A to este nespominam, ze nam chodia kontrolovat, kde mame ulozene chemie (pestujeme ekologicky) a ako nakladame s hnojom 🙈 ).

sashka22
22. máj 2020

@krisbar keby len nakladate 😁...ale aj merajú hnojisko a rozpočítavajú na ks dobytka, nedajbože aby bolo viac ako zviera vyprodukuje a hneď Ťa majú 😅 preto manžel radšej postaví chladiak a budeme jesť zvyšok života mäso, lebo sú schopní nás aj zatvoriť 😂😂😂

woman21
autor
23. máj 2020

dakujem zatiaľ za skúsenosti. No na danovom úrade opýtala som to, vraveli že áno ročne do 500 Eur je to oslobodené od dane, a ked predávam iba pre fyzické osoby tak netreba ani registrovať na DU...že vraj vtedy nemusím byť ani SHR, ak som to dobre pochopila (no povedali to iba ústne...takže....)...iné úrady som ešte neriešila...ale ked som čítala o tom články zdalo sa mi to dosť komplikované...a v každom článku bolo niečo iné napísané...ani nehovoriac o dotácií- ak by som mala záujem aj o ničo také zdá sa mi že dotácie sú najmä pre "veľkých", sú dosť zložité...
No neviem...ale veľa ľudí predáva vlastné výrobky na trhovisku, neviem oni ako to riešia.
Počula som aj to že s predajom dvora ak človek chce urobiť podľa legislatívy tak je byrokratické, zložité ani by sme to neriešili (asi veľa ľudí robí to akože všetko načierno, nemajú nahlásené zvieratá nikde), ale my máme takých susedov že asi lepšie je neriskovať a robiť to tak aby bolo to aj zákonné...lebo pokuty sú veľké:(