icon

Predchádzajúca práca a jej vplyv na nové zamestnanie

21. aug 2025

Ahojte,
pracovala som v jednej firme 2+ rokov, moja prvá práca po škole. Dala som výpoveď z viacerých dôvodov.
Momentálne už mám za sebou pár pohovorov vo firmách s rovnakým zameraním, na viac-menej rovnakú pozíciu na akej som bola v predchádzajúcej práci. Avšak väčšina zamestnávateľov poznala alebo mala nejakú skúsenosť s mojou predchádzajúcou prácou.
Bola to administratívna práca v kancli, kde zobrali hocikoho kto má 2 ruky, 2 nohy a minimálne maturitu. Prevažne absolventov (ako som bola ja) alebo ľudí so skúsenosťami v úplne rozdielnych sférach (kuchár, vodič..), lebo nechcú zamestnať kvalitných ľudí s praxou.
Preto ich väčšina firiem pozná a nemajú zrovna najlepšiu povesť ( mala som skúsenosť čo za individuá tam pracujú 🙂) a mám pocit, že mne to sťažuje hľadanie novej práce v rovnakej brandži, keďže to bola moja prvá a jediná reálna práca na TPP.. na pohovoroch samozrejme sa snažím ukázať zo seba čo najviac, dať najavo že tejto sfére rozumiem a chcem v nej pracovať naďalej..
Dnes som bola na pohovore, kde sa ma samozrejme pýtali kde som robila a prečo som odišla ale po mojej odpovedi sa na seba len uškrnuli a potom povedali, že majú už nejakú skúsenosť s touto firmou.. pochopila som, že asi nie moc pozitívnu, keďže je to o nich známe v okolí hlavne kvôli tomu že zamestnávajú "nekvalifikovných" ľudí ktorí nevedia robiť svoju prácu profesionálne ..
Ako sa mám zbaviť tohto pocitu? Myslíte že to môže spolu súvisieť?
Žiaľ keď som nastupovala, nevedela som čo sú zač, bola som rada že mám prácu vo svojom obore..

biba_18
21. aug 2025

súdny človek posudzuje teba a nie to akú má oovesť firma z ktorej si odišla… ak sa voči konaniu firmy vyhradziješ, povedz to na pohovore…

cyberk
21. aug 2025

Vsak bud k nim uprimna a povedz to iste co tu.. budu aspon vidiet, ze si si vedoma toho, co to je za firmu..

billy_jean
21. aug 2025

Zlá povesť firmy neznamená, že všetci ľudia odtiaľ sú nekvalitní. Aj dobrí zamestnanci odchádzajú, keď vidia, že prostredie im nevyhovuje. Práve tým, že si odišla a hľadáš lepšie uplatnenie, ukazuješ, že máš vyššie ambície. Nespomínaj negatíva priamo (typ "brali hocikoho“ alebo "firma má zlú povesť“, to by nepôsobilo profesionálne. Drž sa neutrálnej a pozitívnej formulácie: "Bola to moja prvá pracovná skúsenosť, vďaka ktorej som sa naučila .. konkrétne veci. Získala som prehľad o procese, ale cítila som, že sa chcem posunúť do prostredia, kde sa kladie väčší dôraz na kvalitu."

Niekedy si personalisti spravia poznámku k sebe, lebo majú vlastnú skúsenosť s firmou, ale nevzťahuje sa to automaticky na teba. Je to ich predsudok, ktorý ty dokážeš prelomiť tým, že pôsobíš profesionálne a sebavedomo. Ty máš kontrolu nad tým, ako svoju skúsenosť podáš. Otoč ju na svoju výhodu , napríklad takto: "získala som skúsenosti, ale chcem viac a preto som tu“ 🙂.

anonym_8250ed
21. aug 2025

@anonym_autor ahoj, ako sa volá firma ? Ak môžem vedieť

mariaaaaa
21. aug 2025
@anonym_8250ed

@anonym_autor ahoj, ako sa volá firma ? Ak môžem vedieť

@anonym_8250ed ak by nespomínala TPP, tak dám ruku do ohňa, že OVB 🫣

lija22
21. aug 2025
@mariaaaaa

@anonym_8250ed ak by nespomínala TPP, tak dám ruku do ohňa, že OVB 🫣

@mariaaaaa ovb je na TPP?

mariaaaaa
22. aug 2025
@lija22

@mariaaaaa ovb je na TPP?

@lija22 asi sme sa nepochopili.... píše, že robila na TPP, preto si ja myslím, že OVB nie.... ,, ak by nespomínala TPP'' - čiže OVB nie - ale viem, že na ľudí odtiaľ majú často skreslený názor, lebo tam ozaj zoberú každého a prezentujú ho ako top manazera cez financie