icon

Premotivovaný nadriadený

swerph
17. feb 2022

Ahojte,

chcem sa len tak mozno poradit, a mozno len "pokecat".

Som IT administrator. Mam nadriadeneho ktory je vyzera byt asi zaostaly a zije niekde v roku 500 pred kristom, je samozrejme aj bez guli a respektu, proste clovek z masla z ktorym sa neda ani normalne bavit. K nicomu ...

Pozicia a vsetky IT veci a povinnosti boli ked som nastupoval uplne zanedbane, a tesne po nastupe som musel spracovavat az 2 roky stare poziadavky na uplne hocico.

Potom nadriadeny asi az po 1 roku zaviedol Jira od Alassian, pre tych co nevedia co to je:
Softvér Jira Software Vám umožňuje plánovať, zaznamenávať, koordinovať a monitorovať problémy, prideľovať úlohy, stanoviť priority a riadiť ich riešenia.

A teraz pointa:
Robim poziciu IT Systemoveho Admina, IT Databazoveho Admina, Webove stranky, SEO optimalizacie, aj nejaku grafiku ak treba. Tlacim manualy do vyroby.
Mam prace ako nasrate.

1. Najprv vytvorim ulohu v programe
2. Zapisem co idem robit
3. Zapisem co som urobil
4. Uzavriem ulohu.

Toto vsetko na kazdy jeden ukon, a on chce, aby som mu to vsetko zapisoval do programu.

Takych ukonov mam denne 20 a viac, takze len jiru musim za den riesit 80 krat, + tolko krat kolko chcem v nej este nieco citat alebo upravit ...

Aky mate na to nazor, mam mu to tolerovat ?
Sme uz na hranici hadky

stary_ujco
17. feb 2022

@swerph mas ten cas straveny jirou zaplateny? Ak ano, tak len plnis pokyny nadriadeneho. 80x za den je prehnane a spravny menezer nema potrebu bezproblemoveho zamestnanca takto mikromenezovat.

elenka74
17. feb 2022

@swerph Jedine nájsť tie správne argumenty, s ktorými ho presvedčíš, že pravdu máš pravdu. Alebo si nájdi nové zamestnanie.

swerph
autor
17. feb 2022

@stary_ujco To je taky trtko co si mysli ze ked ma VS a ma skoro 60 rokov tak je pan sveta, vsade bol, vsetko vie, o vsetkom a o vsetkych, a on bude urcovat aky si clovek, ci robis alebo nerobis 😉

Navyse hlavne nerozmysla ani sam za seba, konatelovi sefuje obchodny manazer, ktory mi zase dava pracu cez mojich kolegov lebo nema gule prist a povedat co chce bo je dosraty

swerph
autor
17. feb 2022

@elenka74 veru, pravu mas

stary_ujco
17. feb 2022

Uprimne, z tvojho prejavu mam rovnaky pocit...

tarvika
17. feb 2022

@swerph My používame tiež jiru a je to super nástroj, samozrejme 80 taskov denne je veľa. Ideálne ak by sa dali grupovat, napríklad všetky requesty na access za ten deň do 1 tasku atď. Vieš si tam potom reportovať co ti koľko trvá, na základe toho navrhovať riešenia pre zvýšenie efektivity atď.

lianka123
17. feb 2022

@swerph podla mna tvoj prejav je velmi ubohy tiez. On je frustrovany a ty si tiez frustrovany. Tvoja frustracia neprichadza z prace ale z tvojho postoju. Jira nie je ziadna rocket science medzi nami dvomi. Ty len nemas gule sa mu postavit...
A co sa tyka uloh... mas niaky pracovny cas, nie?? Co sa ako stane, ked o 5 vypnes pocitac? No nic... rob kolko vladzes, takych co robili 12tky su plne cintoriny...
Ja tiez robim IT, robim od 9 do 3, mam zmluvu na 5hodin s hodinovou lunch break. A dodrzujem to presne. Tak ako mam v zmluve, tiez na mna vselico skusali, ale ja som to zadefinovala presne a presne 3.00 vypinam. Je to o komunikacii. Tu na koniku nikto za tvojim sefom nepojde a nepovie tvojmu sefovi, ze to nedavas...

swerph
autor
17. feb 2022

@lianka123 No tak moment, ja ze nemam gule ?
Ide o to, ze som sa s nim o tom bavil, a povedal mi to z usmevom na tvari: ale ved vies ze ja som tabulkovy 😉

Jeho vobec toto nezaujima

Ja mam flex prac. dobu od 9 do 14 tam byt musim, a potom len nech mi sedia na konci mesiaca hodiny.

swerph
autor
17. feb 2022

@tarvika Ano toto som skusal, zgrupoval som napriklad upgrade-y software, alebo ESET kontroly alebo take veci co robim na vela PC naraz, no on zase chce, aby som mu podrobne pisal co robim.

tarvika
17. feb 2022

@swerph tak to je už fakt prehnaný micromanagement. S tým by s veru nesúhlasila. Alebo rob pomaličky a každý prd reportuj, po čase on zisti ze nič nie je urobené, lebo veľa času minies na tom.

jana_eyre_2
17. feb 2022

Inak mňa vždy pri podobnej téme napadne, ako som raz napísala niečo na svojho šéfa na internete.. nič urážlivé, ani nič podobne, len také skôr podpichovacne o našej firme.. a čo čert nechcel, môj šéf má spoznal a hneď to riešil.. 😅 v konečnom dôsledku sa veci pohli správnym smerom, avšak bol to dosť nepríjemný pocit.. no tým chcem len povedať, že príspevok je napisany dosť konkrétne na to, aby ten "trtko" vedel že ide o neho.. možno namiesto toho ako pisat na net a očakávať radu ktorá neexistuje by bolo lepšie skúsit navrhnúť šéfovi nejakú efektívnejšiu cestu.. keď sa vo svojej práci vyznas, nemalo by byť problém navrhnúť mu čosi diplomaticky tak, aby sa neurazil..

swerph
autor
17. feb 2022

@jana_eyre_2 ja uz som nastaveny na vypoved, riesim teraz pohovory. a nestras prosim ta, avsak pozrel som kolko novych tem tu vznika, ze kazdych 5 minut jedna, tak myslim ze k tomuto sa asi nedopracuje, facebook by bol podstatne horsi :D

stary_ujco
17. feb 2022

Držím palce, aby si bol v novej práci spokojnejší. Len ti musim fakt dvihnúť varovný prst, ze takto nastavenych mladych ľudí na pohovoroch do tretieho kola neposuvaju...

swerph
autor
17. feb 2022

@stary_ujco Co myslis tym "takto nastavenych" ? Vies mi to hodit do spravy please ?

mikadooo
17. feb 2022

@swerph robila by som tak ako radí @tarvika. PS: dva roky pred tebou to bolo zanedbávané, tvojmu šéfovi to bolo jedno. Mám pocit, že on nepotrebuje aby bola spravená práca, on potrebuje podrobné tabuľky. Čiže... Buď sa nastavíš na šéfove "priority", alebo tiež by som radšej dala výpoveď a išla niekam, kde chcú od teba, aby si robil normálnu prácu a nie balast... 🤷 Držím palce.

nique
17. feb 2022

Úprimne, Ty si prvý IT admin, ktorý hľadá pomoc na MK. Ja som tiež ITckarka, preto presne rozumiem, o čom hovoríš. Ale neuraz sa, nebude problem len v šéfovi. Ak sa chces posunúť Ty sám, požiadaj o odborný coachimg. Lepšie firmy Ti ho zaplatia. Ak si dobrý a firma Ti ho nepreplatí, zmeň firmu.Staviaš sa do pozície obete. To ti v kariére ani v živote nepomôže
Keby si bol žena s malými deťmi, pochopila by som, ťažko sa meni práca. Ale v Tvojom prípade je to pre mna len zbytočne sťažovanie sa. IT pozícii je na trhu milión.
Drž sa!

dskjhfdlkdjhl
17. feb 2022

@swerph Vyzera to tak, ze si najmudrejsi, tak sa prihlas na konkurz na sefa a ukaz to vsetkym, ako treba sefovat. Huba Ti teda ide dokladne.

swerph
autor
17. feb 2022

@nique Hej hej sestra odporucila ze mam sem napisat :D

swerph
autor
17. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl Nie urcite niesom najmudrejsi, ale nenecham si vyslahat hlavu pre niekoho ego ci pozitok a dobry pocit ...

nique
17. feb 2022

@swerph neviem, koľko máš rokov a ani ako dlho pracuješ v IT. Ja to už robím 16r, už som vo vyššom managemente ale pravda je taká, ze vždy budeš mat nad sebou egocentrického sociopata. V IT je to tak. Naozajstných leadrov, slušných ľudských cestných je na Slovensku len pár. Leadership sa nevyučuje. V IT kariere funguje logika: najlepší pasažier sa stáva pilotom. Netusi ako sa pilotujte lietadlo. Ja som mala šťastie, že som sa dostala do firmy, kde je majiteľ ozajstný leader a dal mi nahliadnuť do leadershipu. Školenia mám v Nemecku a Švajčiarsku a vidím, ako som sa vo všetkom mýlila. Že nestaci byt perfektný v práci. Empatia, emocionálna inteligencia, ucta. To sú tie práve hodnoty. Ja som v tom úplný zelenáč. Ale pochopila som, že kašlať na to, aký je moj nadriadený, lebo ja som ja. On sa nezmení. Ja ho môžem prerásť ľudskosťou. A ta je dôležitejšia ako pozícia v štruktúre.
Good luck!
P.S. ak si dobrý, pošli CV do správy 🙂

petamich
17. feb 2022

@swerph bez snahy sa ta dotknut, zamestnanca ako ty by som asi nechcela (aj ked tazko sudit na zaklade jedneho prispevku) - nemas absolutne ziadny respekt voci nadriadenemu, prispevok znie akoby si bol panom tvorstva a teda nadriadeny zrejme ma nejaky dovod preco ten tracking zaviedol (a ak nevies, tak sa ho spytaj, namiesto toho, aby si bol majster svetla) - bud sa naklady na teba preuctovavaju na rozne profi centra, pripadne ma pocit, ze pracujes neefektivne alebo potrebuje on dalej reportovat co robite atd. a len tak mimochodom ved aj s tou Jirou sa da pracovat efektivne ale to asi vies

pracujem ako Projektovy manazer v IT firme a Jiru alebo iny trackingovy tool pouzivame bezne - presne kvoli reportingu, trackovaniu, stavu rozpracovanosti, napoctu pracnosti, dodrziavaniu SLA atd. a ak kolegovia mali problem s tym ako som to ako PM chcela, ak som napr. nerozumela alebo chcela privela/primalo detailov a bolo to pre nich pracne v ramci statusov alebo kedykolvek za mnou prisli a prediskutovali sme si to, pripadne prisli s navrhom na zlepsenie ale nikto z nich nevyplodil takyto skvost (nastastie) a aj nas IT Administrator sam navrhol sam pre seba zadavanie ticketov cez Jiru, aby vedel reportovat kolko toho ma 🤷‍♀️ a je to bezna prax aj vo vsetkych korporaciach, kde som pracovala alebo bola ako externista na projekte - a asi to nebude tym, ze vsade je sef idiot

P.S. nerobis to vo volnom case, tak nechapem co akoze chces "tolerovat", zamestnavatel ma pravo vediet co robis a kedy...si za to zrejme ohodnoteny

cawes
17. feb 2022

Ved si sprav on board kde si jiru pridas kazdy jeden ticket a aj proces v akom sa nachadza posli mu link a on uvidi presne na com pracujes

laska86
17. feb 2022

@swerph nepaci sa ti?tak chod na ine miesto...