icon

Preplatenie dovolenky pri ukončení pracovného pomeru

alex1212
16. okt 2025

Ahojte, viete sa mi fundovane niekto vyjadriť, či štátny zamestnanec, ktorý bol prepustený z org dôvodov( konsolidácia) po 11 rokoch ma narok na preplatenie dovolenky? Prepustenie k 1.1.2026, zostatok 23 dní.. koľko dovolenky by mal stat preplatit, ak si nechce čerpať, resp. Koľko Max moze zamestnávateľ nariadiť, aby vyčerpal? Je možné takémuto zamestnancovi nariadiť vyčerpať celú dovolenku a nič nepreplatit? Ďakujem

lucik194
16. okt 2025

zamestnavatel moze nariadit vycerpat celu dovolenku, ma nato pravo ....

lenka7477
16. okt 2025

akože tohtoročnej dovolenky 23 dní ? Dobre tomu rozumiem ? Môže nariadiť čerpanie do konca roka 2025 .

jaroe
16. okt 2025

@alex1212 zamestnávateľ disponuje celou tvojou dovolenkou, takže ti môže nariadiť čerpanie.

alex1212
autor
16. okt 2025

Ďakujem. Čiže mesiac doma.. ok

chrobak7
16. okt 2025

@alex1212 Buď ti nariadi dovolenku vyčerpať, alebo jej zostatok ti bude zo zákona automaticky preplatený.

alex1212
autor
19. okt 2025
@chrobak7

@alex1212 Buď ti nariadi dovolenku vyčerpať, alebo jej zostatok ti bude zo zákona automaticky preplatený.

@chrobak7 a musí to nariadiť písomne? Lebo zatial je to v rovine, ,,vyčerpaj si dovolenku celu''. Lepšie by však bolo jej preplatenie

mamina7070
19. okt 2025

14 dni vopred nariadi tj staci ze oznami napr mailom a pod a
moze nariadit vycerpat celu dovolenku
asi munteraz dava prilezitost naplanovat si to sam ak to neurobi nariadi termin cerpania

chrobak7
19. okt 2025
@alex1212

@chrobak7 a musí to nariadiť písomne? Lebo zatial je to v rovine, ,,vyčerpaj si dovolenku celu''. Lepšie by však bolo jej preplatenie

@alex1212 Môže mu aj sútne povedať, že od zajtra si čerpá dovolenku, aby nechodil do práce. Teraz sa zamestnávateľ spolieha na to, že to zamestnancovi povedal, aby si vyčerpal dovolenku a ten si určí, kedy. Ak si ju nevyčerpá, tak mu ju bude musieť nariadiť.