icon

Prepustenie zo zdravotných dôvodov

mimik80
22. okt 2025

Dobrý dievčatá viete mi niekto poradiť ohľadne toho keď zamestnávateľ chcem aby ma prepustil zo zdravotných dôvodou? A ako je to? Musím potom maródovat aspon pol roka?

Pracujem ako upratovačka no mam polovičny invalidný a maju na mna nesmierne veľké nároky v práci reku čo spraviť jednak si to tam vydyskutujem ale čo je vhodne pokračovať v takejto práci či isť na maródku.

janai1
22. okt 2025

@mimik80 posudok od lekára máš?

anonym_553dd9
22. okt 2025

@mimik80 1. Máš dôvod ísť na PN? Neopodstatnené PNky SP ruší.
2. Posudok od lekára, kde je jasné, že zdravotné problémy sú spôsobené pracovnou náplňou?
3. Zo zdravotných dôvodov nedostaneš výpoveď len tak, iba naozaj opodstatnene, keďže by ti museli vyplatiť odstupné - radšej ti dajú výpoveď z nadbytočnosti alebo iného dôvodu ako zdravotného. Tu systém neodrbeš, len preto, že si na ID.

anonym_0ebafd
22. okt 2025

@mimik80 ist na marodku lebo ty chces alebo sa ti nechce pracovat? lebo ak ti dana praca nevyhovuje, tak je na case zmenit. a nie riesit to PNkou. pocula som este, ze ak poberas ID tak nemozes marodovat s tym istym problemom.
teraz mi napises ze mas problemy s chrbticou a ze ta boli ze?

billy_jean
22. okt 2025

V prvom rade potrebuješ od lekára odborný posudok, že nemôžeš ďalej vykonávať túto prácu. Ten predložíš svojmu zamestnávateľovi, ktorý má 15 dní na to, aby ťa preradil na inú vhodnú pozíciu v súlade s posudkom. Ak takú pozíciu nemá, tak ti dá výpoveď zo zdravotných dôvodov § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce.

zmrzlinka2021
22. okt 2025

@mimik80
A aku pracu chces robit?

anonym_0ebafd
22. okt 2025
@billy_jean

V prvom rade potrebuješ od lekára odborný posudok, že nemôžeš ďalej vykonávať túto prácu. Ten predložíš svojmu zamestnávateľovi, ktorý má 15 dní na to, aby ťa preradil na inú vhodnú pozíciu v súlade s posudkom. Ak takú pozíciu nemá, tak ti dá výpoveď zo zdravotných dôvodov § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce.

@billy_jean hej, tam sa tusim vtedy dava aj odstupne. ale pokial ide stym, co ma na ID tak pochybujem. lebo ju zamestnavatel zamestnaval s tym vedomim, ze ona ma zdravotny problem. a to je rozdiel.

billy_jean
22. okt 2025
@anonym_0ebafd

@billy_jean hej, tam sa tusim vtedy dava aj odstupne. ale pokial ide stym, co ma na ID tak pochybujem. lebo ju zamestnavatel zamestnaval s tym vedomim, ze ona ma zdravotny problem. a to je rozdiel.

@anonym_0ebafd je to jedno, aj keď má ID. Ideálne by bolo, ak by mal Z-teľ PZS a keby ju vyslal pred nástupom na VLP a teraz na mimoriadnu LP. Ale to pochybujem. V tomto prípade sa však postupuje rovnako. Je jasné, že Z-teľ sa s ňou bude snažiť dohodnúť.

ibrunova
22. okt 2025

Ak ti tá práca nevyhovuje, ukonči PP dohodou.

melanta
22. okt 2025

@mimik80 ak chceš relevantnú odpoveď, nestačia tie informácie, ktoré si dala. Takže:
1. Nastupovala si do práce už ako ID? Čiže si ako človek s ID dobrovoľnej išla robiť upratovačku? Informovala si zamestnávateľa o ID a konkrétnych dôvodoch ID, aby zamestnávateľ vedel, že tvoj zdravotný stav ťa môže obmedzovať vo výkone práce?
2. Ak si do práce nastupovala zdravá, súvisí tvoje ochorenie na ID s prácou? Čiže vznikli tieto problémy z práce? Nepýtam sa v tomto prípade na tvoj názor, ale na lekársky posudok. Lekársky posudok, t.j. nie potvrdenie od tvojho bežného lekára, ale posudok od lekára, ktorý je oprávnený vystavovať lekárske posudky.

anonym_aa0196
22. okt 2025
@anonym_0ebafd

@mimik80 ist na marodku lebo ty chces alebo sa ti nechce pracovat? lebo ak ti dana praca nevyhovuje, tak je na case zmenit. a nie riesit to PNkou. pocula som este, ze ak poberas ID tak nemozes marodovat s tym istym problemom.

@anonym_0ebafd mozes mat id aj byt pn na rovnaky problem

alickapusinka
22. okt 2025
@ibrunova

@ibrunova a to by asi nedostala odstupne o to jej ide

rozculena
22. okt 2025
@anonym_0ebafd

@anonym_0ebafd ja neviem,kde beriete,že nemôže maródovať s tým,na čo má ID.
Keď má niekto ID na chrbticu,tak čo bude robiť,keď bude mať problém s chrbticou?
ID na psychické problémy akože čo bude robiť,keď sa mu zhorší stav? Reálne mi to vysvetli.

rozculena
22. okt 2025

@mimik80 prečo by si po prepustení musela maródovať pol roka?

rozculena
22. okt 2025

@mimik80 ty si nemôžeš povedať,že chceš,aby ťa prepustili zo zdravotných dôvodov.
keď to nezvládaš,tak daj výpoveď ty,dôvod uvádzať nemusíš.
O náplni práce si nevedela,keď si tam nastupovala? Nevedela si,ako a čo budeš robiť?

Zo zdravotných dôvodov ťa môže prepustiť vtedy, keď dlhodobo stratíš spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, čo musí potvrdiť lekársky posudok (§ 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce).

kacena4
22. okt 2025
@rozculena

@mimik80 ty si nemôžeš povedať,že chceš,aby ťa prepustili zo zdravotných dôvodov.
keď to nezvládaš,tak daj výpoveď ty,dôvod uvádzať nemusíš.
O náplni práce si nevedela,keď si tam nastupovala? Nevedela si,ako a čo budeš robiť?

Zo zdravotných dôvodov ťa môže prepustiť vtedy, keď dlhodobo stratíš spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, čo musí potvrdiť lekársky posudok (§ 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce).

ako pise @rozculena len tak prepustenie zo zdravotnych dovodov nie je. to by isiel kazdy druhy. mna prepustili zo zdravotnych a bolo okolo toho veeela papierovaciek. takto to nejde ze mam ID a nevladzem robit. ak nevladzes daj ziadost o ukoncenie pracovneho pomeru dohodou. ini nemaju dovod ta vyhadzovat a este zo zdravotnych dovodov. ine je ak si k danej dg. prisla vplyvom zamestnania.

mimik80
autor
26. okt 2025

Ďakujem vám babi, na koniec to uplne ináč riešim cez svojho lekára. Takže vážim si každý komentár a každú dobre myslenú radu.

mimik80
autor
26. okt 2025
@ibrunova

@ibrunova no práve to zvažujem, ako prácu rada vykonávam len žiaľ mnohokrát sa stretnem s tým istým problemom že proste kôli tomu zdraviu to niekedy toľko nestíham, niekedy my neviem či z unavy lubi oči ťahať. A aj v práci sa vyjadrili že takýto výkyv alebo stav v práci som ešte nemala. Sú to doživotné psychické problémy žiaľ a musím s tým bojovať do konca života už. No vážim si každú radu.

mimik80
autor
26. okt 2025
@kacena4

ako pise @rozculena len tak prepustenie zo zdravotnych dovodov nie je. to by isiel kazdy druhy. mna prepustili zo zdravotnych a bolo okolo toho veeela papierovaciek. takto to nejde ze mam ID a nevladzem robit. ak nevladzes daj ziadost o ukoncenie pracovneho pomeru dohodou. ini nemaju dovod ta vyhadzovat a este zo zdravotnych dovodov. ine je ak si k danej dg. prisla vplyvom zamestnania.

@kacena4 ja toto už riešim hneď ako som napísala tento status a otázku, som išla aj k lekárovy s tým problémom som chcela poradiť. Ale myslím že to nejako vyriešim a nebudem musieť odísť z práce. Napokon čas je niekedy najlepší lekár. Ale riešiť z lekármi to budem ako to že mi nieje dobre až tak, tak viem že druhý nemôžu cítiť to ani nechcem. Ale chcela som sa len poradiť a porozprávať(popísať) o tom. Lebo sa priznám som nevedela kde začať. Tak ale už som našla riešenie snáď to vybavím ako to bude možne čo najlepšie.

mimik80
autor
26. okt 2025
@janai1

@mimik80 posudok od lekára máš?

@janai1 už sa to rieši, ďakujem.

mimik80
autor
26. okt 2025
@anonym_0ebafd

@anonym_0ebafd neviem je to úplne ináč ako si myslíte práveže mám snahu pracovať len sa mi stane niekedy to stihnem velmi dobre v práci a niekedy mam problem začne mi oči tahat a to nosím aj okuliare, no tak nejak.

mimik80
autor
26. okt 2025

momentálne ale pracujem a nechcem tiež len tak opustiť toto miesto, len zisťujem aké sú možnosti pri prípadnom zhoršení, koľko zvládnem toľko snažím sa aj sa budem snažiť. No tak uvidím časom ešte. Lieky užívam tak že neviem. Tá jeseň bude pre mňa asi krytická síce ju mam rada aj narodeniny vtedy oslavujem ale musím si dávať pozor na svoj stav.

anonym_0ebafd
26. okt 2025
@mimik80

momentálne ale pracujem a nechcem tiež len tak opustiť toto miesto, len zisťujem aké sú možnosti pri prípadnom zhoršení, koľko zvládnem toľko snažím sa aj sa budem snažiť. No tak uvidím časom ešte. Lieky užívam tak že neviem. Tá jeseň bude pre mňa asi krytická síce ju mam rada aj narodeniny vtedy oslavujem ale musím si dávať pozor na svoj stav.

@mimik80 tak podla toho co pises tvoj stav nie je vazny.

mimik80
autor
27. okt 2025
@anonym_0ebafd

@anonym_0ebafd Ďakujem teda som rada za povzbudenie, určite to poskúšam ešte. No nehovorím že nemám problemy no mna takáto správa poteší len nechcem sa moc precenovať zas ani podcenovať.

mimik80
autor
27. okt 2025
@anonym_0ebafd

@anonym_0ebafd ale ako mám depresie aj lieky no musím to nejako dať skúšam aj budem skušať čo to zvládnem. Tak uvidím podľa toho.

mimik80
autor
27. okt 2025

včera som si zas po dlhšej pauze zacvičila a snažím sa to takto zlepšiť tu moju životnú úroveň

anonym_0ebafd
27. okt 2025
@mimik80

@anonym_0ebafd ale ako mám depresie aj lieky no musím to nejako dať skúšam aj budem skušať čo to zvládnem. Tak uvidím podľa toho.

@mimik80 lieky a depresie mas ako dlho? ja uz roky a pracujem a beriem lieky a mam hrozne stavy

mimik80
autor
29. okt 2025
@anonym_0ebafd

@mimik80 lieky a depresie mas ako dlho? ja uz roky a pracujem a beriem lieky a mam hrozne stavy

@anonym_0ebafd prvé lieky užívam od 2013 roku tak nejak. Ďakujem za opýtanie.

anonym_0ebafd
29. okt 2025
@mimik80

@anonym_0ebafd prvé lieky užívam od 2013 roku tak nejak. Ďakujem za opýtanie.

@mimik80 tak zo zd dovodov by ta prepustili len kebyze mas dokazene ze 2013 stav to sposobuje zhorsuje terajsia praca, resp ze ked ti lekar napise ze nie si sposobila dalej pracovat tam kde si. ale pisat ze mas z prace stres, tak to ti asi neprejde.