icon

Priestor pre znepokojených zdravotníkov. Ako sa vysporiadať s útokmi?

21. feb 2025

Pracujem ako zdravotná sestra v nemocnici a úprimne? Už mám dosť. Som vyčerpaná, fyzicky aj psychicky. Denne prichádzam do práce s cieľom pomáhať, robiť svoju prácu čo najlepšie, starať sa o pacientov, ktorí ma potrebujú. A čo za to dostávam? Nadávky, ponižovanie, fyzické útoky, sexuálne narážky a obťažovanie.

Stačí chvíľka, kedy pacient musí čakať dlhšie, než by si predstavoval, a hneď letia urážky – „lenivá krava“, „neschopná“, „čo si tu vôbec robíš?“. Niektorí sa neboja ani fyzicky zaútočiť – kopance, údery, trhanie za ruky. Máme byť profesionálne, ale kde je rešpekt k nám?

A čo internet? Všade čítam len nenávisť voči zdravotníkom. „Len beriete peniaze a nič nerobíte.“ „Keby ste sa snažili, zdravotníctvo by nevyzeralo tak zle.“ Nikto nevidí, že bežne ťaháme nadčasy, že nemáme čas sa ani napiť vody, že si nemôžeme len tak sadnúť a oddýchnuť. Ale keď urobíme chybu? Hneď sme tie najhoršie, najneschopnejšie bytosti na svete.

Pacienti mi znechutili prácu. Mala som sny, chcela som pomáhať, no teraz sa pýtam, či to celé má vôbec zmysel. Lebo ako zdravotník v tejto krajine si len fackovací panák.

Strana
z3
aandrea9
21. feb 2025

Nevieš zmeniť oddelenie? Možno by ti to pomohlo.

zuzulkika
21. feb 2025

@lilope presne ako vravíš...este som takuto situáciu nezažila.. momentálne dosť často chodim po lekároch a kazdy je usluzny,poďakuje sa...bola som aj hospitalizovana ..každý trpezlivý, vdacny

matana2
21. feb 2025

Necitala som diskusiu, ale spomenula by som. Zijem v zahranici a vsade v ramci zdravotnickych zariadeni je napisane ze ak sa nebudeme spravat slusne tak nas vyhodia. Cize nikdo si nedovoli zanadavat v cakarni na personal, lebo by sme sa k nekarom ani nedostali.

jamidea
21. feb 2025

@suve99 pekne napisane.
Na druhej strane, autorka, pozri si svojich nadriadenych, myslim tych PANOVdoktorov, ako sa spravaju k pacientom, ktori pridu po radu, vyliecenie, zbavenie problemu, bolesti a dostanu len povrchne odporucania, ktore viem dat aj ja...

autor
21. feb 2025

@jamidea Doktori nie sú nadriadení sestričkám. Doktori a sestry sú kolegovia, ale na to sa zabúda. Jedine tak, že doktor by sestru platil z jeho vrecka a to tak v nemocnici nefunguje.

lneviemmeno
21. feb 2025

Fúha, no na internom väčšinou nikto nechce pracovať, keď som tam mala prax, stretla som sa s kadečím. Kde nejakého pacienta nechcú, preložia ho na interné. Večne sú plní. Ja som pracovala dlhšiu dobu na urologii (oddelení), tam nebol problem s pacientmi, veľmi zlatí všetci, trpezliví. Teraz som na kardiologickom oddelení a tiež je to bez problémov našťastie. Sú aj iné internistické oddelenia, tak možno by ti zmena pomohla. Ja som veľmi spokojná s mojou prácou, áno, tiež sa veľakrát nezastavím, to asi všade je tak, ale my máme pacientov, ktorí si nás vážia, porozprávajú sa s nami, zasmejú, keď k nám prišla nová kolegyna po škole, ktorá veľmi nevedela robiť odbery alebo pichat kanyly, väčšinou žiadny pacient nemal problem aby si to skúsila na ňom. A to pracujem v zdravotníctve dlhú dobu

estellas
22. feb 2025

@nurse0 Áno, aj príbuzný

jamidea
16. mar 2025

Povedz dokrorovi, ze nie je nadriadeny alebo nadradeny sestre 🙂. Sestry sa trasu, aby sa krivo na doktora nepozreli, ci aby sa doktor zle nevyspal. Tolko k ne-nadriadenym.

Strana
z3