icon

Prikladá zamestnávateľ dôraz na spoľahlivú dochádzku?

1. aug 2025

Ahojte. Niekedy sa tak zamýšľam nad tým, či si vôbec zamestnávateľ všíma, že niektorý zamestnanec má PNky, OČRky, často home office lebo deti, alebo musel odísť z práce lebo sa necítil dobre... A či vidí toho, ktorý má pravidelnú, spoľahlivú dochádzku, nebýva chorý, môže chodiť do kancelárie a makať.

Prosím prosím povedzte mi, že to nie je niečo čo sa len tak prehliada...

Strana
z3
biba_18
1. aug 2025

ako ktorý zamestnávateľ, že ...
a že je niekto v práci a niekto na HO lebo ráno potreboval dieťa odniesť do škôlky namiesto partnera - to neznamená že ty v práci toho urobíš viac alebo lepšie ...

majusqa77
1. aug 2025

nesledujem kedy a odkial robi. sledujem, ci ma vsetko, nacas a v pozadovanej kvalite

viestta
1. aug 2025

Tak ak si vzorny zamestnanec, ktori je vzdy v praci a robi minimane na 100% by si mala mat vyssie odmeny ako ten, ktory casto vynechava pre choroby. On je potrestany tak ci tak mensim prijmom akoby bol v robote. Mozno nedostava ani dochadzkove bonusy a ani odmeny v plnej vyske. Ako ho este treba znevyhodnit? To, ze je na HO ale poda plny vykon nie je dovod aby sa na neho prihliadalo ako na menejvykonnu pracovnu silu. Jeho HO znamena pre zamestnavatela aj iste uspory. Voda na splachovanie, elektrika...

autor
1. aug 2025

Tak asi je to tak ako som sa obávala.. že na tom nezáleží..

lindous
1. aug 2025

Záleží od charakteru práce, ale u nás všetkých zaujímajú výsledky a výkon… niekedy spravím z domu viac ako keď “pol dňa” preklábosím s kolegyňou (lebo aj také dni sú), rovnako tiež občas potrebujem odísť skôr, ale nemám problém dorobiť veci večer alebo cez víkend napríklad… túto flexibilitu vnímam ako veľkú výhodu a keď treba, som ochotná potiahnuť aj navyše proste…

autor
1. aug 2025
@viestta

Tak ak si vzorny zamestnanec, ktori je vzdy v praci a robi minimane na 100% by si mala mat vyssie odmeny ako ten, ktory casto vynechava pre choroby. On je potrestany tak ci tak mensim prijmom akoby bol v robote. Mozno nedostava ani dochadzkove bonusy a ani odmeny v plnej vyske. Ako ho este treba znevyhodnit? To, ze je na HO ale poda plny vykon nie je dovod aby sa na neho prihliadalo ako na menejvykonnu pracovnu silu. Jeho HO znamena pre zamestnavatela aj iste uspory. Voda na splachovanie, elektrika...

@viestta nemáme dochádzkové bonusy...čo sa týka odmien tak to sa neviem vyjadriť samozrejme...

nelca0510
1. aug 2025

Človek za to nemôže ,že chore deti. U nás v práci pozerajú na výkon,nie na dochádzku.

zltalienka
1. aug 2025

@anonym_autor zalezi od zamestnavatela, zalezi od pozicie. Ak napriklad je casto na pn, ocr a pod asistentka konatela, tak si to konatel firmy vsimne (a moze mu to vadit, ze mu nema kto prichystat podklady). Ak chyba castejsie napriklad pani z personalneho, tak pokial ma svoje veci hotove vcas, nikoho to nemusi trapit, ze bola na ocr, ci na pn

viestta
1. aug 2025

@anonym_autor tak pracuj ako najlepsie vies a o druhych sa nestaraj. Ak musis robit za tych co nie su v praci, tak si s vedenim vydiskutuj ako ti budu kompenzovat pracu navyse. Oni tym, ze miesto mzdy poberaju nemocenske davky a OCR su potrestani dostatocne, netreba im zavidiet. Raz ked budes ty potrebovat PN alebo OCR, tiez budes na tom rovnako.

anonym_d02a48
1. aug 2025

Záleží od povahy práce. Keď neustále chýba taký učiteľ prváčikov, učiteľ maturitného predmetu alebo lekár, nie je to nič príjemné. Rovnako pani na verejných wc. Keď chýba historik v múzeu asi sa nič hrozné nestane. Ak zrovna na ňom nevisí dokončenie nejakého projektu a čerpanie dotácie.

anonym_bcf91e
1. aug 2025

V tomto pripade,veru ide o urobenu pracu,ci je ci nie je dokoncena na cas.A ak ty robis za niekoho robotu,naozaj sa treba stazovat vyssie.Ako oni mozu vediet,ze to realne robis ty,ked si mozte brat ho.Ine je zavod,ano tam zamestnavatel hladi hlavne na dochadzku a ako si robi svoju robotu.

autor
1. aug 2025

Povedzme že je to nejaká forma administratívy. Nemusím za ňu robiť robotu len to asi (nesprávne) beriem ako nejakú krivdu alebo nespravodlivosť.. že ja tu chodím každý deň, poctivo na celý deň a niekto proste chodí do roboty ako do holubníka a má veľmi málo týždňov keď bol normálne celý v robote..

Tak sa to v sebe v tichosti nejak snažím spracovať...

kaca222
1. aug 2025

Áno, ja si to všímam. Občas to aj odrazím v mzde formou odmeny a uvažujem od nového roka nad dochádzkovým bonusom.
Neprekáža mi, keď zamestnankyňa čo má malé deti s nimi chodí k lekárovi, keď vidím, že je do dvoch hodín naspäť. Posledné dva razy ale zobrala celodenné P a to plánujem riešiť.
Keby zamestnanec často čerpal OČR (alebo PN), už by u nás nerobil - nie sme taká veľká firma, že by sme sa vedeli zastúpiť, takže každý výpadok personálu je problém

biba_18
1. aug 2025

@kaca222 ale vieš že na to aby si prepustila zamestnanca musíš mať iný dôvod ako časté pn alebo očr, že ...

zltalienka
1. aug 2025
@anonym_autor

Povedzme že je to nejaká forma administratívy. Nemusím za ňu robiť robotu len to asi (nesprávne) beriem ako nejakú krivdu alebo nespravodlivosť.. že ja tu chodím každý deň, poctivo na celý deň a niekto proste chodí do roboty ako do holubníka a má veľmi málo týždňov keď bol normálne celý v robote..

Tak sa to v sebe v tichosti nejak snažím spracovať...

@anonym_autor tak pokial za danu zamestnankynu nemusis zaskakovat ani Ty a ani nikto iny, teda ze ona si svoju pracu spravi sama a pokial vsetku svoju pridelenu pracu stiha, tak nevidim dovod preco by mal mat zamestnavatel problem. Pokial vezme 5 dni ocr, ona dostane o 1/4 nizsiu mzdu (+-) a pre zamestnavatela je o 1/4 mzdovych nakladov lacnejsia.

melanta
1. aug 2025

Nikdy som si prvotne nevšímala, kto koľko robí. Vždy som si všímala, kto koľko urobí. Pretože to je rozdiel a obrovský. A následne ako dôsledne, bezchybne, v termíne. A nie je neštandardné, že človek so 100% dochádzkou urobil menej, ako ten, ktorý išiel na OČR či čerpal tzv. paragrafy. Zároveň nie je neštandardné, že ľudia, ktorí robia svojvoľne nadčasy, ich nerobia preto, že viac urobia, ale preto, že sa motajú, opravujú chyby a pod.

Za mňa je veľmi otázne, prečo ťa tak veľmi dusí dochádzka niekoho, za koho nemusíš zastupovať. Prečo sú tým máš potrebu zaťažovať život.

kaca222
1. aug 2025
@biba_18

@kaca222 ale vieš že na to aby si prepustila zamestnanca musíš mať iný dôvod ako časté pn alebo očr, že ...

@biba_18 jasné, že viem. A keď niekto často vypadáva, aj to odstupné za to stojí, len nech už človek nemusí riešiť čo s prevádzkou, keď zase nie je personál

zltalienka
1. aug 2025
@kaca222

Áno, ja si to všímam. Občas to aj odrazím v mzde formou odmeny a uvažujem od nového roka nad dochádzkovým bonusom.
Neprekáža mi, keď zamestnankyňa čo má malé deti s nimi chodí k lekárovi, keď vidím, že je do dvoch hodín naspäť. Posledné dva razy ale zobrala celodenné P a to plánujem riešiť.
Keby zamestnanec často čerpal OČR (alebo PN), už by u nás nerobil - nie sme taká veľká firma, že by sme sa vedeli zastúpiť, takže každý výpadok personálu je problém

@kaca222 zamestnankyna ma zo zakona narok na 7 x celodenne P na clenov rodiny, ak ich vycerpa, potom mas co riesit. Dovtedy neviem co vlastne (v ramci zakona) chces riesit.

melanta
1. aug 2025
@biba_18

@biba_18 áno, to máš pravdu. Na druhej strane, sú pozície, kde ak človek chýba veľmi často, tak zamestnávateľovi vznikajú prevádzkové problémy, ktoré pri pravidelnom opakovaní môžu ovplyvniť plnenie termínov, objednávok od zákazníkov apod. A potom je na mieste nechcieť takého človeka v tíme.

autor
1. aug 2025
@melanta

Nikdy som si prvotne nevšímala, kto koľko robí. Vždy som si všímala, kto koľko urobí. Pretože to je rozdiel a obrovský. A následne ako dôsledne, bezchybne, v termíne. A nie je neštandardné, že človek so 100% dochádzkou urobil menej, ako ten, ktorý išiel na OČR či čerpal tzv. paragrafy. Zároveň nie je neštandardné, že ľudia, ktorí robia svojvoľne nadčasy, ich nerobia preto, že viac urobia, ale preto, že sa motajú, opravujú chyby a pod.

Za mňa je veľmi otázne, prečo ťa tak veľmi dusí dochádzka niekoho, za koho nemusíš zastupovať. Prečo sú tým máš potrebu zaťažovať život.

@melanta neviem si pomôcť a tiež si hovorím že to nie je môj problém a netýka sa ma to.. asi PMS..

kaca222
1. aug 2025
@zltalienka

@kaca222 zamestnankyna ma zo zakona narok na 7 x celodenne P na clenov rodiny, ak ich vycerpa, potom mas co riesit. Dovtedy neviem co vlastne (v ramci zakona) chces riesit.

@zltalienka
Na začiatok slovné upozornenie, že paragraf platí po dobu nevyhnutne nutnú na návštevu lekára. Čiže keď som u lekára do deviatej, mám sa vrátiť do práce a nie že si urobím deň voľna .)

zltalienka
1. aug 2025
@kaca222

@zltalienka
Na začiatok slovné upozornenie, že paragraf platí po dobu nevyhnutne nutnú na návštevu lekára. Čiže keď som u lekára do deviatej, mám sa vrátiť do práce a nie že si urobím deň voľna .)

@kaca222 cize na ospravedlnenke nebolo napisane od lekara, ze plati na cely den?
A mas informaciu ako dlho bola s dietatom u lekara?

kaca222
1. aug 2025
@zltalienka

@kaca222 cize na ospravedlnenke nebolo napisane od lekara, ze plati na cely den?
A mas informaciu ako dlho bola s dietatom u lekara?

@zltalienka preboha zbytočne sa tu naťahuješ, nie som blbá. Nie sme korporát že by sme jedna o druhej nič nevedeli. Žiaden vytýkací list za to nedostane, poznám svoje práva a povinnosti. Myslieť si, že zamestnávateľ nevidí kto vymešká právom a kto sa ulieva z práce je naivné.

anonym_46981f
1. aug 2025

Pokial za danu osobu nemusis robit pracu je to len tvoj problem. Zamestnavatel si moze vsimat kadeco. Alenv prvom rade je to vzdy ci je praca splnena. To uz musis ty vediet ako sa nadriadeny sprava voci nej a tebe. A ver ze s dietatom na ocr nie je sranda. My sme tiez mali rozne pozicie v praci kde si napriklad mohla ist obcas na HO ale vo vynimocnom pripade. Potom boli pozicie kde mohli byt hocikedy na HO a stacilo prist raz za tyzden do prace.
Vsetko zalezi od toho o aku pracu ide. To ze tam sedis poctivo kazdy den neznamena ze tu pracu robis lepsie.
Idealne je starat sa o seba a svoje miesto. Ja som tiez napriklad bola radsej v praci ako na HO.

biba_18
1. aug 2025

@melanta ale ako to chceš urobiť podľa zákona?

kaca222
1. aug 2025
@biba_18

@melanta ale ako to chceš urobiť podľa zákona?

@biba_18 napadá mi tak 1000 spôsobov ako vie zamestnávateľ znepríjemniť zamestnancovi pobyt na pracovisku zákonnými spôsobmi, ale najhlavnejšie asi je, že nikto nechce pracovať v zlej atmosfére. Takže keď to nefunguje z jednej alebo druhej strany, nemá význam to ďalej naťahovať.

biba_18
1. aug 2025

@kaca222 takže znepríjemniť… človek môže byť chorý, mať choré dieťa alebo rodiča - a super zamestnávateľa čo mu chce znepríjemňovať život… paradzina…

kaca222
1. aug 2025
@biba_18

@kaca222 takže znepríjemniť… človek môže byť chorý, mať choré dieťa alebo rodiča - a super zamestnávateľa čo mu chce znepríjemňovať život… paradzina…

@biba_18 O tom reč nebola.

biba_18
1. aug 2025

@kaca222 ale bola. že autorka chodí do práce a niekto nie…

anonym_9f2539
1. aug 2025

Aj v mužovej aj v synovej práci chvalabohu pozerajú na to, či je práca spravená. A tak je to v poriadku. Pretože dochádzať "poctivo" do práce ešte neznamená, že dotyčný tú prácu spraví. Za socíku všetci dochadzali, ale čo tam skutočne robili je otázne. A aj dnes máme nemálo dochádzajúcich, ktorí si myslia, že stačí byť prítomný. Ale zase, nečudujem sa, už v škole sa prikladá viac dôraz na "odsedieť si", ako na nejaký reálny zmysluplný čas.

Strana
z3