Prikladá zamestnávateľ dôraz na spoľahlivú dochádzku?
Ahojte. Niekedy sa tak zamýšľam nad tým, či si vôbec zamestnávateľ všíma, že niektorý zamestnanec má PNky, OČRky, často home office lebo deti, alebo musel odísť z práce lebo sa necítil dobre... A či vidí toho, ktorý má pravidelnú, spoľahlivú dochádzku, nebýva chorý, môže chodiť do kancelárie a makať.
Prosím prosím povedzte mi, že to nie je niečo čo sa len tak prehliada...
@kaca222 takže znepríjemniť… človek môže byť chorý, mať choré dieťa alebo rodiča - a super zamestnávateľa čo mu chce znepríjemňovať život… paradzina…
@biba_18 Jednoducho máš pozície, kde z prevádzkových dôvodov nemôžu byť držaní ľudia, čo často vypadávajú. Sú zamestnania, kde sa ľudia zastúpia a zamestnania, kde na pár ľuďoch stojí chod firmy. Ak to povaha práce umožňuje, ten človek je prínosom pre tím a zamestnávateľ oňho nechce prísť, vytvorí mu podmienky na to, aby zvládal prácu aj napriek životnej situácii (napr. umožnenie home office, skráteného úväzku pri deťoch, možnosť flexibilnej prac. doby - ale opakujem, to nedá sa to na každej pozícii). Často ale tomu zamestnancovi chýba ochota a snaha, radšej si vezme to celodenné Pčko, už siedme, veď mám na to nárok, PN či OČR, hoci by sa vedel prispôsobiť a nestará sa o to, ako tým ovplyvní zvyšok firmy, kolegov. Povie nemôžem, nedá sa. Takéto človeka nikto v tíme nechce, ani kolegovia. Kvôli takému človeku totiž kolegovia musia ťahať nadčasy, nemôžu na dovolenku vtedy, kedy plánovali a v celom kolektíve je zlá atmosféra.
@biba_18 napadá mi tak 1000 spôsobov ako vie zamestnávateľ znepríjemniť zamestnancovi pobyt na pracovisku zákonnými spôsobmi, ale najhlavnejšie asi je, že nikto nechce pracovať v zlej atmosfére. Takže keď to nefunguje z jednej alebo druhej strany, nemá význam to ďalej naťahovať.
@kaca222 Teba mať ako zamestnávateľa musí byť "radosť".
Povedzme že je to nejaká forma administratívy. Nemusím za ňu robiť robotu len to asi (nesprávne) beriem ako nejakú krivdu alebo nespravodlivosť.. že ja tu chodím každý deň, poctivo na celý deň a niekto proste chodí do roboty ako do holubníka a má veľmi málo týždňov keď bol normálne celý v robote..
Tak sa to v sebe v tichosti nejak snažím spracovať...
@anonym_autor ver, ze si to vsima aj veduci, aj personalne oddelenie pri spracovaní dochádzky a vyplatach.
@biba_18 Jednoducho máš pozície, kde z prevádzkových dôvodov nemôžu byť držaní ľudia, čo často vypadávajú. Sú zamestnania, kde sa ľudia zastúpia a zamestnania, kde na pár ľuďoch stojí chod firmy. Ak to povaha práce umožňuje, ten človek je prínosom pre tím a zamestnávateľ oňho nechce prísť, vytvorí mu podmienky na to, aby zvládal prácu aj napriek životnej situácii (napr. umožnenie home office, skráteného úväzku pri deťoch, možnosť flexibilnej prac. doby - ale opakujem, to nedá sa to na každej pozícii). Často ale tomu zamestnancovi chýba ochota a snaha, radšej si vezme to celodenné Pčko, už siedme, veď mám na to nárok, PN či OČR, hoci by sa vedel prispôsobiť a nestará sa o to, ako tým ovplyvní zvyšok firmy, kolegov. Povie nemôžem, nedá sa. Takéto človeka nikto v tíme nechce, ani kolegovia. Kvôli takému človeku totiž kolegovia musia ťahať nadčasy, nemôžu na dovolenku vtedy, kedy plánovali a v celom kolektíve je zlá atmosféra.
@kaca222 pre teba by som nechcela pracovať. A to som vo firme,kde sme sledovaní,kvôli dochádzke. Ale toto
@kaca222 Teba mať ako zamestnávateľa musí byť "radosť".
@anonym_fe29c3 ja konkrétne mám pod sebou skvelý tím, aj matku s malými deťmi, s ktorou nikdy nebol problém, vieme sa vždy dohodnúť. Dobrých ľudí si treba vážiť a preto sa ich snazime aj pravidelne odmeňovať, či už finančne alebo formou teambuildingových akcií. A flákača treba čo najskôr odhaliť a eliminovať, lebo ti rozloží náladu v celom kolektíve. Ktokoľvek mal okolo seba takého človeka, vie o čom hovorím.
Podla mna sa to neda pausalizovat, zalezi od spolocnosti, zamerania, typu prace, poctu zamestnancov, vykonu zamestnanca.
Myslim, ze uz davno vieme, ze robit z domu neznamena zadrbavat sa alebo inak ten co sa zadrbava doma, robi/l to aj v praci. Ja pracujem vo firme, kde je dolezite, aby praca bola urobena a idealne v termine, kludne nech ludia robia z domu, chaty atd. ak to klient a povaha projektu dovoluje. Ak niekto zneuziva HO, OCR, PN a pod. a robota je nekvalitna, po termine, tak by sme to samozrejme riesili.
Mame x kolegyn s malymi detmi (vratane mna) a vzdy najdeme sposob ako to funguje, ja napr. robim vecer, ked je treba, OCR si ani neberiem, ked je dieta doma zo skolky chore, vystriedame sa s manzelom atd. Ale povaha mojej prace to skratka umoznuje.
U nás o sebe v kolektive vieme, aké má kto doma prostredie, situáciu, a vieme, že kto 'rád' chýba. A prejaví sa to na odmenách, ak sú. Vlani neboli.
Podla mna sa to neda pausalizovat, zalezi od spolocnosti, zamerania, typu prace, poctu zamestnancov, vykonu zamestnanca.
Myslim, ze uz davno vieme, ze robit z domu neznamena zadrbavat sa alebo inak ten co sa zadrbava doma, robi/l to aj v praci. Ja pracujem vo firme, kde je dolezite, aby praca bola urobena a idealne v termine, kludne nech ludia robia z domu, chaty atd. ak to klient a povaha projektu dovoluje. Ak niekto zneuziva HO, OCR, PN a pod. a robota je nekvalitna, po termine, tak by sme to samozrejme riesili.
Mame x kolegyn s malymi detmi (vratane mna) a vzdy najdeme sposob ako to funguje, ja napr. robim vecer, ked je treba, OCR si ani neberiem, ked je dieta doma zo skolky chore, vystriedame sa s manzelom atd. Ale povaha mojej prace to skratka umoznuje.
@petamich pekne zhrnuté. Tu sa ženy urážajú, ale je to presne tak, ako píšeš. Kto chce, hľadá spôsoby. My sa vždy snažíme zamestnancom vyhovieť, keď to ide, ale chce to aj ochotu z druhej strany.
@petamich pekne zhrnuté. Tu sa ženy urážajú, ale je to presne tak, ako píšeš. Kto chce, hľadá spôsoby. My sa vždy snažíme zamestnancom vyhovieť, keď to ide, ale chce to aj ochotu z druhej strany.
@kaca222 ibaze Ty si popisala situaciu v Tvojej firme tak, ze ides "riesit" zamestnankynu LEN kvoli tomu lebo si dovolila zobrat celodenne P a to dokonca 2x. To, ze je dany zamestnanec flakac si neuviedla. Flakacov samozrejme nikto nechce mat vo firme ani ako zamestnavatel, a ani ako zamestnanec - kolega.
@anonym_autor ja aj kolegovia chodíme do kancelárie 1-2x do týždňa, niekedy menej niekedy viac, nikto to nerieši ani nesleduje, pokiaľ ideš aspoň raz za čas. Väčšinou ale robi každý kde mu vyhovuje najviac. Keď je niekto pn, nikto to nerieši, tak isto lekára atď. Proste sú veci ktoré si človek musi vyriešiť cez pracovné dni. Na čo sa dbá je výkon, musíš byt k dispozícii vtedy, kedy máš. Ak si človek robí svoju prácu ako má, nikto to nerieši nijako. Podľa.mna je to tak super, lebo nepotrebujem mať nad sebou v práci šéfa čo nemá nič lepšie na práci ako sledovanie kto ako prečo kedy robí. Sme dospeli ľudia predsa.
@kaca222 ibaze Ty si popisala situaciu v Tvojej firme tak, ze ides "riesit" zamestnankynu LEN kvoli tomu lebo si dovolila zobrat celodenne P a to dokonca 2x. To, ze je dany zamestnanec flakac si neuviedla. Flakacov samozrejme nikto nechce mat vo firme ani ako zamestnavatel, a ani ako zamestnanec - kolega.
@zltalienka nenapisala som riešiť zamestnankyňu, to si si domyslela ty. Riešiť znamená riešiť situáciu, napríklad tak, že sa urobí porada, v rámci ktorej sa pripomenie, na čo slúži paragraf. Alebo to so zamestnancom osobne preberieš.
@zltalienka nenapisala som riešiť zamestnankyňu, to si si domyslela ty. Riešiť znamená riešiť situáciu, napríklad tak, že sa urobí porada, v rámci ktorej sa pripomenie, na čo slúži paragraf. Alebo to so zamestnancom osobne preberieš.
@kaca222 z Tvojich prispevkov mam pocit ze naschval zavadzas a prekrucas si slovicka tak, aby to Tebe vyhovovalo. Ale budis Tvoja firma, Tvoja vec.
V jednom sa zhodneme, flakaca v praci mat nechceme.
Joj ženy 🙂 viete čo… ja som sa vyjadrila k téme autorke príspevku. Že áno, v mnohých zamestnaniach si to zamestnávateľ všíma. A súhlasím s diskutujúcimi, že tam kde ide o výkon, na tom až tak nezáleží.
Vás sa môj komentár dotkol, asi tuším prečo. Vy by ste ma za šéfa nechceli, ani my by sme vás do tímu nebrali, svet je v rovnováhe 😃 už asi nemám potrebu tým ďalej strácať čas.
@anonym_autor ženy samoživiteľky s deťmi, kým sú menšie s choré, na výber nemajú. Ďalej kontroly každý rok na alergo, gastro, očné. Radšej by som bola cely deň v práci, ako chodila po doktoroch
@anonym_autor podľa mna ukazovateľom poctivej prace je niečo iné než 100% pritomnost, toľko k tvojej otázke.
Ja si hlavne všímam prístup k práci, snahu. Samozrejme, že je rozdiel vo výkonoch a silných stránkach zamestnancov. Niekto môže byt lepsi v komunikácii, iný v počítačoch, niekto iste veci zvlada lepšie či horšie ako ostatní a sú na rovnakých pozíciách. Sú preto lepšími či horšími zamestnancami? To závisí od uhla pohľadu a celkových súvislosti, nie jedného aspektu - dochádzky.
Zamestnavatel casto nerozozna a patricne neohodnoti, ani ked jeden robi na 50% a druhy na 130% - myslim realny vykon/odvedena robota.
V byvalej praci ma to pekne stvalo. Po 1.5roku som znizila vykon na 100, no po pol roku som dala vypoved a odisla do firmy, kde si moje nasadenie vazia viac.
@anonym_autor skor sa ta opýtam, ak by si nebola vo svojom postavení, ale mala napr. rodinu a potrebovala by si ísť s dietatom niekedy k doktorovi, zostat na OČR, keď je choré, považovala by si sa (iba z tohto dôvodu) za menej hodnotného zamestnanca?
Pokial by nejaky rodič radsej išiel do prace, len aby dokázal svoju poctivosť a nepostaral sa o vlastne dieťa, skôr by som to považovala za nezodpovedne, niečo negatívne, s tým, ze ma iste hodnoty pomylene nastavené.
@anonym_autor skor sa ta opýtam, ak by si nebola vo svojom postavení, ale mala napr. rodinu a potrebovala by si ísť s dietatom niekedy k doktorovi, zostat na OČR, keď je choré, považovala by si sa (iba z tohto dôvodu) za menej hodnotného zamestnanca?
Pokial by nejaky rodič radsej išiel do prace, len aby dokázal svoju poctivosť a nepostaral sa o vlastne dieťa, skôr by som to považovala za nezodpovedne, niečo negatívne, s tým, ze ma iste hodnoty pomylene nastavené.
@tiika niekedy nie je stale, ja som mala v time pani co mala v priemere za 2r 75% dochadzku, paragrafy, ocrky a robotu za nu tahal kolektiv, pre mna absolutne nespolahlivy clen aj ked bola mila, a tak som jej aj pridelila pracu ktora bola menejhodnotna aj za menej penazi, a vedela pockat. Ked prisla s tym ze da vypoved normalne mi odlahlo. Teraz robi v statnej institucii q pokracuje vo svojom pracovnom style.
Mozno vidis, ze je kolegyna na HO, lebo ma chore dieta a potrebuje sa o neho postarat. Na prvy pohlad to vyzera, ze takmer nic neodrobi. Ale mozno nevidis, ze zacala pracovat rano 6tej a po kuskoch pracovala cely den na striedacku so starostlivostou o dieta a pocitac definitivne vypla az o polnoci. Veci zvycajne nebyvaju cierno-biele. Kto sa flaka na HO, ten sa flaka aj v kancelarii. Vsetko zalezi od povahy prace a flexibility.
Inak autorka ja mam kolegynku, ktora ked si beriem ci uz dovolenku, alebo volny den (mam skrateny uvazok, viem si to vyskladat) kvoli detom aleco na cokolvek ine vzdy mi nezabudne podotknut, ze ONA si nikdy nebrala volno kvoli dietatu a vsetko (nielen) okolo dietata si vedela zariadit tak, aby z prace nechybala a mala 100% dochadzku. Ani dovolenku si nebrala, vzdy jej prepadla, vraj.
Nepovazujem sa za to za horsieho zamestnanca. Ano mam od nej nizsiu mzdu, lebo mam kratsi uvazok. Mojim cielom v praci si raz dva spravit svoje povinnosti a ist domov a nie sediet v kancelarii predpisany pocet hodin a klabosit s kolegami na cigaretke.
No tak ja mam narok na HO 2x do tyzdna a nevyuzivam ho, radsej a lepsie sa mi robi z prace. Ked mi ale napriklad ochorie syn, tak som na HO aj 5 dni po sebe. Takze OCR som este nemala nikdy. Nikdy sa mi to na odmenach neodzrkadlilo..
@zltalienka presne toto som sa raz dávno spýtala jedného šefa - či bude stačiť sedieť pol dňa na zadku - keď mal pindy že ráno na začiatku smeny sme plkali pri káve (podotýkam, pár minút, nie že 1/2 hodiny) - že nemám problém, aj celý deň ma neuvidí, ak je toto pre neho dôkaz urobenej práce 😂 už do mňa nerýpal…
@tiika niekedy nie je stale, ja som mala v time pani co mala v priemere za 2r 75% dochadzku, paragrafy, ocrky a robotu za nu tahal kolektiv, pre mna absolutne nespolahlivy clen aj ked bola mila, a tak som jej aj pridelila pracu ktora bola menejhodnotna aj za menej penazi, a vedela pockat. Ked prisla s tym ze da vypoved normalne mi odlahlo. Teraz robi v statnej institucii q pokracuje vo svojom pracovnom style.
@eeffka áno, môže byt rozdiel prave v prístupe, či niekto využíva alebo zneuziva rôzne spôsoby neprítomnosti v práci, avšak nie v porovnávaní ku 100% dochádzke.
Človek si niekedy nenavyberá, a len preto, že je niekto zdravý, bezdetný alebo ma niekoho, kto sa mu postara o deti, je ukazovateľ coho?
Určite je super, ak sa ten človek snaží, nechodí k doktorom, pokial to skutočne nepotrebuje alebo na to využíva svoj volny čas. Môže existovať niekto iný, kto si naopak robí “voľno a oddych”, no nie čerpaním dovolenky. Tam ten rozdiel v prístupe jednoznačne vnimam.
Autorka vsak otázku postavila inak.
@zltalienka presne toto som sa raz dávno spýtala jedného šefa - či bude stačiť sedieť pol dňa na zadku - keď mal pindy že ráno na začiatku smeny sme plkali pri káve (podotýkam, pár minút, nie že 1/2 hodiny) - že nemám problém, aj celý deň ma neuvidí, ak je toto pre neho dôkaz urobenej práce 😂 už do mňa nerýpal…
@biba_18 aj utváranie dobrých kolektívnych vzťahov veľmi napomáha k lepšej výkonnosti 😁👍
My si mozeme brat HO 2x do tyzdna a vyuzivam tento benefit na plnych 100%, chodim aj k lekarom a predstav si, ze som dostala z timu najvyssie bonusy a dnes dom sa dozvedela, ze do 3 mesiacov by som mala mat aj povysenie na managera timu. Mam 2 deti a pre mna HO znamena, ze mozem byt s nimi viac, najma teraz cez prazdniny. Spolocne sa mozeme naobedovat, kavicku vypit, bola by som sprosta, aknby som tento benefit nevyuzila a tieto 2 dni kavickovala a obedovala s kolegami (ako tie ostatne 3 dni v tyzdni). Kazdy ako si zariadi, pre mna je rodina priorita, preto aj nadcasy su pre mna NO GO. A zarabam lepsi priemer uz teraz (3000 v hrubom)
Povedzme že je to nejaká forma administratívy. Nemusím za ňu robiť robotu len to asi (nesprávne) beriem ako nejakú krivdu alebo nespravodlivosť.. že ja tu chodím každý deň, poctivo na celý deň a niekto proste chodí do roboty ako do holubníka a má veľmi málo týždňov keď bol normálne celý v robote..
Tak sa to v sebe v tichosti nejak snažím spracovať...
@anonym_autor Mne to tiez niekedy pride ako krivda. Kolegovci,ked potrebuju, chodia skor alebo ak idu s detmi po doktoroch,nepridu do prace. Nezazlievam im to,ale niekedy ma zamrzi,ked ja raz za rok idem skor,tak uz sa cuduju,ze naco bezdetna musi ist skor. Takisto sef neoceni,ze ja som stale v robote,nevymeskavam. Na druhej strane,ked som mala tazko chorych rodicov,bolo mi umoznene chodit s nimi k lekarovi,do nemocnic. Cize to beriem tak,ze plna dochadzka sa u nas neceni. Ale ani nie je problem s vymeskavanim,ked je robota spravena. Cize zalezi od zamestnavatela. V byvalej praci,ked som robila,sef mal problem s tym,ze chodim s ocom na chemoterapie. Daval mi to poriadne vyzrat,ze chybam v robote. Ja som chodila po veceroch dorabat vsetko,aby robota nestala. Vsetko som mala porobene,no jemu aj tak vadilo,ze cez den meskam.

Mala som kolegyňu, ktorá bola často doma, lebo mala 2 deti a bývala ďaleko. Väčšinou robila HO, výnimočne brala OČR. Niektorí kolegovia mohli cítiť krivdu, na druhu stranu, kvalita jej práce bola najlepšia z celého tímu a mala projekty navyše, o ktorých kolegovia veľa krát ani nevedeli/vedeli len čiastkovo. Takže ak nie si spokojná, skôr sa zameraj na seba a svoju kariéru, diskutuj možnosti ako sa posunúť ďalej so svojim nadriadeným. Takéto porovnanie nikdy neprinesie nič dobré a ak to takto povieš nadriadenému, neurobíš dobrý dojem.