Problém s pracovnými hodinami tehotnej
Ahojte, potrebovala by som prosím poradit. Žijem/pracujem v ČR ako casnicka, otehotnela som a mám od lekára rizikové tehotenstvo a všetko čo nemôžem vykonávať. Preradili má teda na inú pozíciu kde mesačne nedokážem odpracovať daný počet hodín a teda odpracujem tak o 75h menej. Pravidelne mi zacinaju rušiť smeny a teda moja výplata je tak o polovicu menšia. Neviete mi poradiť prosím čo presne robiť ? Pokial by bola chyba na strane zamestnávateľa, tak ostanem doma so 100% náhradnou mzdou, ale ten človek si vždy niečo najde ako sa všetkému vyhnúť. Ďakujem za rady
Myslím, že s náhradou mzdy by si mohla zostať doma len vtedy,keby ťa zamestnávateľ nevedel preradiť na iné miesto,poprípade by pre teba nemal vhodnú prácu
Nech ta vypise na pn a vybavene, ved ked si rizikova isto moze. Od 13t dostanes tehotenske a mas to spolu ako v cistom ak nie aj viac.
Autorka: Na Sk ak by sa ti tehotenstvom znížil plat, mala by si nárok na vyrovnávaciu dávku. Ale ako je to v ČR si musíš zistiť tam, kde platíš odvody. Mám nárok na vyrovnávaciu dávku?
Nárok na vyrovnávaciu dávku má zamestnankyňa preradená na inú prácu:
počas tehotenstva, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je podľa všeobecne záväzného predpisu zakázaná tehotným ženám alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje tehotenstvo,
do konca deviateho mesiaca po pôrode, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je podľa všeobecne záväzného predpisu zakázaná matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej zdravie alebo materstvo,
ak pri práci, na ktorú bola preradená, dosahuje bez svojho zavinenia nižší príjem ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením.
@lelelienka
To vyplácajú aj v Česku?
@lelelienka tehotenské je špecifikum SK, nie CZ.
@lelelienka v cz zehotenske nie je
@jj298 aha to som si neuvedomila 😂😂

@laura1230 Keď máš rizikové tehotenstvo prečo nie si PN?