icon

Prečo mám problém nájsť si brigádu?

astrid10
25. okt 2024

Ahojte, mám otázku ohľadom zamestnania a vašich skúseností.
Počas tohto leta som poslala vyše 50 CVčiek do rôznych oblastí na rôzne brigády, keďže som študentka.
Nezobrali ma nikam.
Totižto aby som bola presná, jeden pohovor mi bol poskytnutý (z banky na študentský program) a následne mi viac nezavolali.... netuším prečo. Iba mi volali, že by sa radi stretli, a že mi na mail dajú vedieť kedy a kde a prišlo len, že Ďakujeme za váš záujem ale našli sme vhodnejšieho kandidáta....
Druhá skúsenosť bola s OVB to som bohužiaľ zistila až po pohovore, a samozrejme hneď som to odmietla. Ale kokos to čo vám tam narozprávajú, a potom, že na živnosť, zháňať XY ľudí, a plat dostanete 10 Euro aj s cestou, keď nikoho nenájdete....
A to najlepšie na záver, poslala som do rôznych butikov, nákupných centier, na predavačku atď... na koľko nemám žiadne skúsenosti a chcem ich nadobudnúť, a nemám ani kontakty a chcem ich získať, tešila som sa, že budem predávať oblečenie a tak, chápete to je super na brigádu, no ani z jedného butiku, obchodu, proste odnikadiaľ sa mi nikto neozval.
Som už zúfala.
Napadla mi jedna vec. Nakoľko som v CV mala svoju fotku, a nie som zrovna modelka, a nemám ani peknú pleť, či to nemôže byť aj s tým? Nejaká diskriminácia? Alebo už moc premýšľam? Keď si všímate koľko dievčat pekných na takýchto pozíciách pracuje, aj by to sedelo....no neviem, už. Ale viem, že sa ozvali proste dve ponuky kde nemusíte byť vystavený pred XY ľuďmi. A tam kde by som mala byť na očiach ako je obchod ma nezobrali ani nič, alebo je to len o kontaktoch a teda nemám vôbec šancu? Alebo kvôli mojim nulovým skúsenostiam? Totižto zarábala som si ,,načierno" po susedoch strážením detí a to referencie nezískam od nich chápete, a rada by som si spravila prax v tom čo študujem nech brigáda nie je od veci.
Ale keď to takto je, tak pochybujem, že ma v mojom manažmentskom obore zamestnajú, a ešte keď som aj žena.... dovidenia.
Vidíte, ešte mi napadlo, že ja som v tom čase nebola braná ako študentka lebo som bola na prelome Bc a Ing, a vtedy by za vás zamestnávateľ mal asi platiť viac odvody, nie?
No neviem už, čo si o tom myslíte?

ssimusska
25. okt 2024

@astrid10 Fotka na Cv spraví toho veľa, napr. k nám do hotela na recepciu nezobrali baby, ktoré, no poviem to blbo, ale neboli pekné fyzicky

astrid10
autor
25. okt 2024

@ssimusska áno jasne, na recepciu to je pochopiteľné.
Ale tak aspoň som si ušetrila čas chodením na viac pohovorov, keďže potom by došiel sklamaný výsledok. A boli by to zbytočné peniaze vyhodené za cestovanie, keďže kde ja bývam nie je práca a všetko hľadám vo vedľajšom meste čo je hodina cesty dopravou.

ssimusska
25. okt 2024

@astrid10 no stretla som sa s tým nielen v hoteli, ale aj napr. new yorker a podobné obchody 😄

lucik194
25. okt 2024

predpokladam, z tohto co pises nemas ziadnu prax, tak co vies ineho ponuknut zamestanvatelovi?

vies nejaky extra program, bola si niekde na stazi? co vlastne ovladas?

mas profil na linkedin? robila si niekde dobrovolnictvo? proste potrebujes sa niecim odlisit, ked uz nemas prax.
O tom, ze si zena resp muz je v zamestnavani v sucasnosti uplne jedno, aspon napr. vo firmach kde som ja robila....
za mna nemas prax, ...... to je tvoj problem.

zic
25. okt 2024

Podla mna do obchodov ako Decathlon a podobne beru rad radom kazdeho... take si skusala?

rozculena
25. okt 2024

@lucik194 a kde má tú prax získať?

colsami
25. okt 2024

Nechce sa mi verit. V kazdom vacsom meste je na kazdych druhych dverach restiky ze zhanaju personal (ci uz casnik ci pomocna sila, to fakt skoro hocikto moze robit, ziadna kvalifikacia, len pracovat) a na mnohych obchodoch ze zhanaju predavacky... A ja si nemyslim ze si vyberaju a maju 50 zaujemcov. Aj na obycajne pozicie je nedostatok ludi.

Navyse, za takymito pracami by som chodila normalne osobne s CV, priamo na predajnu, tam kde maju vyvesene ze hladaju brigadnika/casnika/pomocnu silu/predavacku, nechala kontakt, pytala by som sa...
Vela stastia.

tiika
25. okt 2024

@astrid10 Fotka na CV je dôležitá. Niekedy nejde o to, či si pekná, ale či je ta fotka sama o sebe vhodná, profesionálna, kvalitná, niektori si dajú take fotky, že strach a hrôza.

Okrem iného to CV musí aj nejako vyzerať, mat potrebné informácie, štylizáciu, úpravu. To tvoje som nevidela, ale tiež som sa stretla s kadečím a potom sa ľudia čudujú, že sa im nikto neozve.
Do CV by som dala všetky skúsenosti, pokojne i to stráženie deti, nie vždy si firmy vyziadaju referencie a overujú si to, prip.vysvetlíš ako to bolo úplne v pohode. Je jedno, či si mala zmluvu, dôležité je, čo si robila a aké skúsenosti si pritom nadobudla.
Ak ta ešte nejaká praca napadne, daj to tam. Ako i povinnú prax na SŠ môžeš uviesť, školské, mimoskolske, komunitné aktivity, akcie, súťaže, školenia, krúžky… nech to CV nejako zaplnis.

A určite dobrý motivačný list. Vôbec nemusí byt dlhy, staci pár viet, ale nie odniekiaľ opísaných. Zdôvodni prečo si hladas brigádu, prečo práve v tej oblasti, prečo máš predpoklady pre danú pozíciu. Vela šťastia.

laura9876
25. okt 2024

Ja som mala a vlastne aj mám rovnaký problém. A nakoniec som si tú fotku aj z CV vymazala :D Aj teraz sa hanbím chodiť na pohovory lebo mám akné ktoré vidno aj cez makeup a už rozmýšlam, že ostatné sú krajšie ako ja. Ale u teba nemusí byť problém vo fotke, možno len nie si vhodný kandidát. Len sa nevzdávaj a neboj, raz to určite vyjde. Držím ti palce 🙂

nevenka
25. okt 2024

@rozculena dobra otazka

tiika
26. okt 2024

@laura9876
@astrid10 áno, skús si tu fotku vymazať a uvidis o nejaký čas, či to bolo tým. No pokial máš v CV iba svoje údaje a školu, nič viac o sebe ani v sprievodnom či motivačnom liste nenapíšeš, ničím ich to nezaujme.

lucik194
26. okt 2024

@rozculena a práve to je to dolezite aby mala nejaku inak zaujimavu cinnost napisanu .....

nenapisala nic co by navyse robila. u nas a aj kamaráti hr mi hovoria, bez problemov dokazu najst prácu studentovi bez praxe len musi mat nieco navyse. to navyse byva dobrovolnictvo, znalosť SW, zaujimavy kurz,

to ,ze posle 50 CV bez odozvy , znamena,ze posiela CV, ktory nezaujme , ze tam nie je nic navyse. studuje 3-4 roky na vyske bez brigady? ma linkedin profil? na taketo otazky neodpovedala ......

lujza123
26. okt 2024

Mas blbe CV, musíš ho spraviť trochu zaujímavejšie.
Pekne graficky upravené, stručné ale so všetkými podstatnými info, nie úplne krátke ale ani ziadne litánie. Fotka - daj sa odfotiť niekde ked si si neni istá ako ju spraviť pekne. Trochu sa nalíč, úprav, mierny úsmev ziadne naspulene pery ani zamračený výraz
Skúsenosti napis všetky, vrátane opatrovania deti . Aj práca zdarma je práca, vytiahni všetky skúsenosti ake môžeš. Aj toto môže byt problem, väčšina ľudí už očakáva nejaké skúsenosti od človeka 20+ , co si robila cez prázdniny cele tie roky? Rozdávanie letákov, zber jabĺk, hrozna, brigády po festivaloch, animátor v detskom tábore, dobrovoľníctvo hocikde … proste nejaké bezne skúsenosti študentov počas leta….
Opis svoje vlastnosti, koníčky, skratka musíš sa predat, byt zaujímavou pre potencionálneho zamestnávateľa.

Životopisy aj vytlač a prejdi sa, porozdávaj ich osobne, po gastro prevádzkach, butikoch, firmách

lilian183
26. okt 2024

@astrid10 ja pracujem v mecdonal' s a je tam kopu brigádnikov -študentov strednej aj vysokej školy

leidin
2. nov 2024

@ssimusska zo skusenosti viem ze maloktore ,,reprezentativne” vybrane zeny su aspon trochu pekne. Staci im ze si napatla makeup akoze sa ,,stara”

ssimusska
2. nov 2024

@leidin ja zasa zo skúsenosti viem, že kolegyne sú prirodzene pekné 🙂 každý zamestnávateľ má iný vkus