icon

Problémy so zamestnaním po štyridsiatke

18. nov 2025

Ahojte. Chytá ma depka.Snažím sa, skúšam, behám po pohovoroch s stále nič. Začína ma prepadať panika a cítim sa bezradne. Na smeny nemôžem, mám malé dieťa. Mám VŠ, odrobených 15 rokov a potrebujem už vypadnúť z domu do práce, lebo mi prepína. Som tesne po 40tke. Tiež ste to doma takto prežívali?

bosorkabb
18. nov 2025
@joannita

@anonym_2c9ca2 ale prečo tak neberú aj mužov otcov?

@joannita dôvod je že nechodia na OCR. Ak aj áno tak výnimočne. Málo kedy chcú voľno keď sú prázdniny.

prasiatko30
18. nov 2025

Preco tak neberu muzov? Vsak to vidis na mk - musim ist na ocr lebo muz nemoze - to je asi 90% prispevkov o ostavani s detmi. A nemoze z 2 dovodov - lebo chlap je v robote alebo lebo chlap sa nedokaze postarat o svoje deti - to je tak fifty-fifty.

prasiatko30
18. nov 2025

Dalsia vec co nechapem je preco sa chces dovzdelavat v odbore kde mas na mrte konkurencie - uctovnictvo/mzdy dnez uz ma urobeny kurz kazdy treti clovek. Skus najst nieco co by ti dalo to plus co nema kazdy clovek- logistika, bezpecnostny technik, medzinarodny obchod - vediet vybavit papiere na colnici, atd + zdokonalit sa v dalsom jazyku a hned mas nieco viac. Plus porozpravat sa s muzom a snazit sa aby bol aj on ochotny brat si ocr/dovolenky aby sa staral o deti, pripadne mat zabezpecenu babysitterku na pripadne urgencie

anonym_960ec9
18. nov 2025
@sisaka

Žijem v zahraničí a v živote sa ma na interview nepýtali na deti. Viete prečo? Lebo zamestnávateľa absolútne nezaujíma, kto sa stará o deti, keď je žena v robote a ani ho nezaujíma ako sa postará o choré deti. Na oplátku ale žiadna žena nebýva 2 týždne každý mesiac doma, lebo choré dieťa. OČR neexistuje a takáto ne(dochádzka) do zamestnania by nebola tolerovaná.
Keďže na Slovensku je to klasika, malé dieťa = nekonečné OČR, potenciálny zamestnávateľ radšej poruši zákon a opýta sa.
Treba patrične zareagovať - deti mám, ale je o ne postarané a v práci nebudem koli ním vymeškavať. Ak toho nie ste schopné, tak sa potom netreba diviť, že zamestnávateľ zoberie niekoho u koho je predpoklad, že bude v práci častejšie ako doma.

@sisaka ženy na SK si za to v mnohych prípadoch môžu same, ze ich zamestnávatelia nechcu. Takpu čerešničkou na torte sú "oblubene" letné OCRky, kedy nemajú studu si pokojne na mesiac hodiť OCRku na 2 skolkarov a potom ešte si na drzosť vezmu ďalšie 2 týždne dovolenku, lebo vsak mesiac doma len tak nestačilo. Nejaká ohľaduplnosť voči ostatným kolegom na bode nula, ony maju predsa deti a všetci ostatní sa z toho majú po💩. Tak nech sa nedivia

guiseppinka
18. nov 2025
@sisaka

Žijem v zahraničí a v živote sa ma na interview nepýtali na deti. Viete prečo? Lebo zamestnávateľa absolútne nezaujíma, kto sa stará o deti, keď je žena v robote a ani ho nezaujíma ako sa postará o choré deti. Na oplátku ale žiadna žena nebýva 2 týždne každý mesiac doma, lebo choré dieťa. OČR neexistuje a takáto ne(dochádzka) do zamestnania by nebola tolerovaná.
Keďže na Slovensku je to klasika, malé dieťa = nekonečné OČR, potenciálny zamestnávateľ radšej poruši zákon a opýta sa.
Treba patrične zareagovať - deti mám, ale je o ne postarané a v práci nebudem koli ním vymeškavať. Ak toho nie ste schopné, tak sa potom netreba diviť, že zamestnávateľ zoberie niekoho u koho je predpoklad, že bude v práci častejšie ako doma.

@sisaka zijem v at a otazka mate deti, kolko a ako su stare su na pohovoroch ako ukoncujuce otazky.. ze sa to nemaju pytat? To vie kazdy, v praxi to vyzera inak...

Autorka, administrativa je mega siroka a je o nu brutalny zaujem. Jedna nasa firma mala miesto Back office 400 !!! Ziadosti. Ako to filtrovali neviem, ale celkom by ma to zaujimalo

anonym_29a6a3
18. nov 2025

@anonym_autor neporadim, som na tom tak isto, vzdy sa ma spytaju na deti, vek a hned po tom "ozveme sa"... uz aj narovinu mi povedali, ze hladaju niekoho bez malych deti

joannita
18. nov 2025
@bosorkabb

@joannita dôvod je že nechodia na OCR. Ak aj áno tak výnimočne. Málo kedy chcú voľno keď sú prázdniny.

@bosorkabb a to je chyba žien. Potom prečo zeny majú nižšie platy a nechcú ich prijať do práce. Bohužiaľ si sami za to môžeme.
U mňa toto nehrozí. Raz on potom ja. Rodičia sme obaja a moja práca je rovnako dôležitá ako jeho.

joannita
18. nov 2025
@prasiatko30

Preco tak neberu muzov? Vsak to vidis na mk - musim ist na ocr lebo muz nemoze - to je asi 90% prispevkov o ostavani s detmi. A nemoze z 2 dovodov - lebo chlap je v robote alebo lebo chlap sa nedokaze postarat o svoje deti - to je tak fifty-fifty.

@prasiatko30 hlúpe sú tie ženy. Veľmi hlúpe.

anonym_e8f164
18. nov 2025

Ja som sa s tým ešte nestretla aby sa ma niekto na pohovore pýtal či mám deti. Po prvom RD som zmenila prácu, odrobila som pár rokov, potom druhé RD a zas zmena práce a hneď prvú robotu kam som sa isla spýtať zobrali ma bez problémov. Na očr som bola dvakrát za 15 rokov čo mám deti. Samozrejme nedostávam doma s každým soplikom ako väčšina žien to má vo zvyku. Cez leto mám dva týždne dovolenku, moje deti chodia do táborov. Babky k dispozícii nemáme.

anonym_2c9ca2
18. nov 2025
@joannita

@anonym_2c9ca2 ale prečo tak neberú aj mužov otcov?

@joannita to netusim, zena je v tomto diskriminovana.

anonym_4e1a59
18. nov 2025

nemas poriadnu kvalifikaciu v tvojom
veku administrativa je praca na ktoru zamestnaju absolventku alebo studentku VS
treba skor po znamosti skusit najst a zlavit naroky
aku mas VS ?

anonym_dddbb5
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_5bbe46 NR kraj

@anonym_autor kamaratka je tiež NR kraj, dcerku 1 rok ide dat do jaslí, lebo tiež už chcela skúsiť hľadať prácu a hneď z 3 poslanych ponúk sa jej ozvali a prijali ju všade..nástup má asap a musí sa rýchlo rozhodnúť..všetko sú to prace v kancelárii,administratíva, logistika..plat 1500EUR a nemá VS, len vie jazyk..dôvod bolo, že nemusia na ňu čakať, keďže urgentne na kazdom mieste potrebuju zamestnanca ASAP..ke mladsia od teba o par rokov, ale majú 4 male deti a nikto neriesil..takze držím palce, snáď sa podari..ale ani my vo firme teraz neberieme, čakáme, či vyhráme nove projekty a až potom sa rozhodne o prijímaní nových ľudí..momentálne u nás nákup stagnuje, pracuje tam 10 ľudí a ak skončia niektoré projekty,tak aj ľudia..

a0
18. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 v jednej firme sa ma opytali na pohovore, vi mam deti! Samozrejme uprednostili ineho kandidata. Co som mala klamat a zatajit? Je to strasne ako sa pozeraju na zenu s detmi. Hroza.

@anonym_autor na otázku o deťoch sa odpovedá “ súvisí to s mojou pracovnou náplňou?” 🙂

bosorkabb
18. nov 2025
@joannita

@bosorkabb a to je chyba žien. Potom prečo zeny majú nižšie platy a nechcú ich prijať do práce. Bohužiaľ si sami za to môžeme.
U mňa toto nehrozí. Raz on potom ja. Rodičia sme obaja a moja práca je rovnako dôležitá ako jeho.

@joannita napríklad ja ani muž na OCR nechodíme. Ja som bola raz keď mal syn operáciu a muž keď mala dcéra. Pri chorobách sa striedame. Ale necerpame OCR ale muž robí z domu a ja mám skrátený úväzok. Čiže sa dá.

anonym_cfe3fc
18. nov 2025

@anonym_autor ak by si chcela ísť cestou účtovníctva a miezd, skús po kurze pozrieť pozície junior účtovník, napríklad aj v účtovnej firme. Tam sa dajú získať skúsenosti, i keď na začiatku za menší plat.

anonym_d18243
18. nov 2025

ja som doma pol roka po vypovedi, mam 43 a tiež mam strach, ci si nieco najdem

domiklik
18. nov 2025
@anonym_fa482d

@anonym_autor tak bud rada, ze ti to padlo akurat na koniec RD, ze mozes cerpat max podporu. Niektore to robia ucelovo. A potom lamentuju, ze nemozu najst robotu.

@anonym_fa482d akože čo robia účelovo?

sissi2183
18. nov 2025
@sisaka

@sisaka nie je zahranicie ako zahranicie. Zijem v DE a na pohovoroch v pomerne velkych firmach sa ma este spytali aj na to, co robi moj muz. A podotazky k tomu. Ano, ma oblubene povolanie. Deti som mala napisane v zivotopise, ohladom nich samozrejme tiez kopu otazok. Perlicka bola aj otazka na typ nasho byvania.

lucik194
18. nov 2025

ono ak je to administrativa, logistika.... mate aj profil na linkedin.... ono to dost pomoze.....

podbel2512
18. nov 2025

Mna sa nikdy na deti nepytali. A tiez mam deti a ocr necerpam.Nebyvaju chori.

anonym_12b8ab
18. nov 2025

Pre tych, co si myslia, ze nakupca je obycajna administrativa, ktoru zvladne kazdy absolvent odporucam si pozriet poziadavky na takeho strategickeho alebo projektoveho nakupcu v korporate. A este by ma zaujimalo, ze co by akoze mala autorka mat absolvovane co sa tyka kvalifikacie, ked su tu take trapne komentare, co jedine nejaky trolo moze vyplodit. Skuseny zamestnanec s VS vzdelanim roky pracujuci v korporate je clovek, za ktorym sa na pracovnom trhu len tak zaprasi.
Zla konstelacia je vsak koniec roka plus ekonomicka recesia. Takze to moze trvat dlhsie.

anonym_2c9ca2
18. nov 2025

inac dalsia vec je aj vek. skoro vsade chcu mlade standy a je im jedno ci maju skusenost ci nie.

autor
19. nov 2025
@martinkatinka

@anonym_autor aku VS mas?

a0
19. nov 2025
@anonym_2c9ca2

inac dalsia vec je aj vek. skoro vsade chcu mlade standy a je im jedno ci maju skusenost ci nie.

@anonym_2c9ca2 alebo možno chcú len ženy, ktoré sa voči iným (aj mladším) ženám správajú úctivejšie 😉.

autor
19. nov 2025
@anonym_12b8ab

Pre tych, co si myslia, ze nakupca je obycajna administrativa, ktoru zvladne kazdy absolvent odporucam si pozriet poziadavky na takeho strategickeho alebo projektoveho nakupcu v korporate. A este by ma zaujimalo, ze co by akoze mala autorka mat absolvovane co sa tyka kvalifikacie, ked su tu take trapne komentare, co jedine nejaky trolo moze vyplodit. Skuseny zamestnanec s VS vzdelanim roky pracujuci v korporate je clovek, za ktorym sa na pracovnom trhu len tak zaprasi.
Zla konstelacia je vsak koniec roka plus ekonomicka recesia. Takze to moze trvat dlhsie.

@anonym_12b8ab presne na toto sa spolieham, že koniec roka je taký slabý, ale čo ak sa mýlim, naozaj už prepadám panike. Na pár pohovoroch som už bola, ale akosi sa to ďalej neposunulo. Keby ozaj som človek, čo nemá nič odrobené a zašívam sa doma na dávkach, ale veď ja som otvorená novým veciam, ochotná sa učiť, aj doma sa vzdelávam, či je to jazyk, snažím sa zlepšovať....ide ma už j.....ť cítim sa nepotrebná, že o mňa nie je záujem. Začínam to dosť preciťovať. Nemám ani nejaké vysoké platové očakávania, všade kde som bola na pohovore mi plat vyhovoval, nepýtala som si viac....naozaj neviem, čo ešte na sebe zlepšiť, lebo vek už zmeniť neviem 😀 Mám pocit všetko to ide po známosti a je to zverejnené len aby boli nejaký protikandidáti....neviem nevidím do toho.

autor
19. nov 2025
@lucik194

ono ak je to administrativa, logistika.... mate aj profil na linkedin.... ono to dost pomoze.....

@lucik194 Mám aj profil na Linkedine a aj tam som našla už nejakú tú pozíciu a mala som pohovor, ale ako vravím ďalej sa to neposunie a ja neviem, či už robím ja niečo zle, alebo až tak zle vyzerám 😀 alebo čo.

anonym_2b7544
19. nov 2025

Nie,neprezivala som to.Doma som povedala,ze po roku pojdem do prace.Aj ked plan bol spet do prace,co som bola na rd,ze aspon na par dni v mesiaci.Nakoniec som isla na riadnu zmluvu do inej prace,ktoru som chcela dlhe roky.Ano robim na smeny,ale menime si sichty a tym padom sa pri detoch striedame a netreba nam ziadne ocrky a ine srandy.Mam aj 4dni volna cez tyzden a hned ten dalsi tyzde ma zase muz 4dni volno.
Takze u nas sa da sklbit aj starostlivost o deti,aj byt na rp aj chodit obom do prace.A tiez mam o par dni 40tku na krku.

autor
19. nov 2025
@anonym_d18243

ja som doma pol roka po vypovedi, mam 43 a tiež mam strach, ci si nieco najdem

@anonym_d18243 a tiež máš takéto pocity ako ja? ja neviem prečo som to začala takto vnímať....Ozaj potrebujem vypadnúť medzi ľudí, mať pracovný režim, lebo ja sa tu idem zblázniť, nervózna som, furt striehnem, či mám zapnuté zvonenie na mobile, furt profesia, Linkedin, Upsvar, kariera a kukám obzerám, posielam, reagujem....

ingelika78
19. nov 2025
@sisaka

@sisaka Ako mama malého dietata (prvak na ZS) iba poviem - svataaaaa pravda. mam novu pracu od septembra kde absolutne toto nebolo diskutovane alebo nejako diskriminovane voci mne. Mam uz davno po 40. Zijeme v Australii.

autor
19. nov 2025
@anonym_cfe3fc

@anonym_autor ak by si chcela ísť cestou účtovníctva a miezd, skús po kurze pozrieť pozície junior účtovník, napríklad aj v účtovnej firme. Tam sa dajú získať skúsenosti, i keď na začiatku za menší plat.

@anonym_cfe3fc kľudne by som išla aj touto cestou, len sa obávam, či ozaj by ma niekde vzali bez praxe v tejto oblasti. Ja som si aj počas MD urobila nejaké školenie vo svojej réžií, aby som doma neosprostela, neupadla, ale vidím že mi bolo na prd, ale aspoň som doma neriešila iba plienky ale kúsok sa vzdelávala. Živnosť sa veru v dnešnej dobe veľmi neoplatí, obávam sa toho....desím sa, čo ide byť.