icon

Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?

6. jan 2020

Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂

hettinka
6. jan 2020

Tak nechápem, ako si mohla ukončiť úspešne štúdium DPŠ, vôbec urobiť skúšky, ak neovladas už teraz to, čo máte v materiáloch zo školy. Čo vas teda skúšali?

tortelinka
6. jan 2020

jedine nejaký vychovávateľ, internát, detský domov...neviem

lenocka12345
6. jan 2020

@pininka1 ja som mala kolegyňu , adaptačné si robila ako 54 ročná , vzdelanie gymnázium a nadstavba, prax u manžela v kancelárii, bol to masaker .... ona ostala , lebo bola kamoška , ja som musela ísť ( mimochodom bola som ako jediná v MŠ s predškolskou a elementárnou)
to čo sa deje v školstve je jeden veľký hnus
zažila som aj také , že včera kuchárka a dnes pani učiteľka ( nechcem znevažovať prácu kuchárok ) ....

hettinka
6. jan 2020

@tortelinka možno asistent učiteľa. Ale tam 750 nezarobí ani omylom. A vychoška v družine je v robote od rana do vecera.

autor
6. jan 2020

@gabu_lienka ja sa nevyhovaram na neznalosť zákona :D ani raz . Bože ja fakt neviem prečo necitate všetci čo tu mudruhju a poocuju má o tom co dávno viem aj som ti napísala či neviete čítať s porozumením alebo vám nefunguje pamäť .fakt už posledný x to napíšem podľa legislatívy viem čo môžem a nemôžem a v realite je to inak podľa viacej ľudí čo som sa rozprávala . A presne to ako funguje realita nám povedala aj tá osoba o ktorej hovorím že nás teda asi oblbla

autor
6. jan 2020

@hettinka tak tu sa ukázalo to že sa vyjadrujes k téme o ktorej nevieš . Na DPS su není skusky ale závěrečná práca a obhajoba

pininka1
6. jan 2020

@lenocka12345 presne toto, ja som robila hospodárku v škôlke keďže mám strednú ekonomickú, výšku som ani nebrala do úvahy, ale len som žasla ale učiteľky ku nám.posielali. ani jedna nevydržala, a ten prístup k deťom, som myslela,že budem strieľať.

hettinka
6. jan 2020

No zbohom... potom tie “vedomosti” sú ake sú. Takze si si to odchodila, napísala nejaký kompilát, obhájila, zaplatila a dostala diplom “za účasť”.
A hurá učiť hocičo, len nech dajú 750 a naobed ta pustia domov 😂😂😂
No veľa šťastia a potom sa ozvi, ako ti to ide.

basullinka
6. jan 2020

Nie @hettinka vie o com hovori. Ja som mala na dps zaverecne skusky z 3 predmetov, pracu a obhajobu.

pininka1
6. jan 2020

Tak už prezrad tu školu, lebo u nás sú na dps normálne aj skúšky.

eliska13
6. jan 2020

Ok takze si myslíš, že budú chýbať učitelia a budeš učiť ty, lebo budú radi aspoň za niekoho dobre chapem?lebo už viac x tu pises, že realita býva ina...Vobec neviem ako Ta mohlo napadnut, že učiteľky neabsolvujú zaučenie.Mas to celé pomýlené a svoju energiu by som venovala iným smerom, alebo si teda overila na tvojej skole za čo vlastne študuješ.

autor
6. jan 2020

@pininka1 určite to nebudem prezrádzať už len z princípu a ešte preto že ešte ani nemám doma vysvedcenie

lenocka12345
6. jan 2020

@pininka1 táto konkrétna bola násilná k deťom , chlapcovi s Aspergerom narvala do úst ponožky , aby bol ticho , som sa zo sna budila niekoľko dní

letfenixa
6. jan 2020

@erikavesela tak zas ale nie pre toto školstvo vyzerá tak akoby vyzerá, naozaj hocikto nemôže učiť hocičo, a ani sa tak nedeje.

autor
6. jan 2020

@eliska13 ja som si to overovala viac x a u veľa ľudí . Ale z praxe, lebo zákony si prečítam aj na internete . A to že sa nezauca ako učiť v triede som usúdila z toho že na mojej strednej(8 ročne gymnázium) vždy nová učiteľka hneď sama učila )

katrin21
6. jan 2020

Akoze neabsolvuju..ved ucis sa o tom,ako ma vyzerat hodina,chodis na prax s tam ti poradia a potom mas aj prvy rok uvadzajucu ucitelku, ktors ti pomaha... na nete je kopec vzorovych priprav, videi atd..hladaj a najdes.
Ved ano, tu ucis sama ale navod ti vedia poradit... struktura hodiny ,to mas vediet aj zo skoly.

hettinka
6. jan 2020

Dievčatá, bohvie, čo ta študovala... a príde jej “vysvedčenie” a až tam bude mat napísané, čo vlastne má. Lebo ona sama nevie. 😂😂😂 a bolo vy fajn, keby tie zákony na internete preštudovala, aj aktuálne najnovší školský zákon. Nech vie, do čoho ide.

Škoda, nemám doma pukance🍿

autor
6. jan 2020

@hettinka Ako že neviem :D veď som sem skopirovala študijný odbor :D

eliska13
6. jan 2020

@lenocka12345 moja suseda začala robiť asistenta ešte popri svojej práci kozmeticky, ktoru vykonáva v svojom salone chcela po x rokoch trocha zmeny a ísť medzi ľudí, deti....Vydrzala presne 3 m povedala, že takú šikanu akú predvádzali niektorí učitelia ešte nevidela aj boli sťažnosti na vedení nič sa neriešilo, tak odisla.Povedala, že rodičia by neverili ako niekto dokáže slovne napádať a zhadzovať prvákov, druhákov. Sú to ešte asi malé vystrašene deti, ktoré doma o tom nerozprávajú.

erikavesela
6. jan 2020

@hettinka neprebera sa nahodou vysvedcenie osobne?..aj diplom aj vysvedcenie sme.si museli preberat osobne...

pininka1
6. jan 2020

@lenocka12345 preboha, ani nehovor, lebo hned si spomeniem na svojich autistov v škôlke a je mi do plaču. U nás jedna ťahala za ruky tak že skoro až vytrhla a môjho syna chytila pod krk.

nikaeli
6. jan 2020

som velmi prekvapena z toho, ako si myslis, ze by si mohla zvladnut prvy stupen cely.. a niektore predmety zo strednej.. ja som specialny pedagog, vystudovany "5 rocny" a v skolstve fungujem uz 15 rokov.. studovala som to, co ucitelia 1-4 plus cosi navyse (specialno.pedagogicku metodiku, pristup, atd) - keby som chcela ucit na ZS - napr. na prvom stupni - mohla by som tam byt ako specialny pedagog odborny zamestnanec, nie ako ucitel prveho stupna.. v materskej skole by som mohla byt iba v specialnej materskej skole, nie v klasickej - tam by som si musela dorobit nejake vzdelanie.. na strednej by som ucit nemohla, opat iba ak na nejakom ucilisti pre deti s mentalnym postihom, aj to neviem, ci by som si nemusela tiez nieco dorobit.. ty mas len DPS a trufas si naozaj velmi.. svojim sposobom ta obdivujem.. vies si predstavit, ze by si napr, ucila matematiku? alebo anglictinu? hoc aj na prvom stupni? to nie je len o tom, ze ty vies pocitat a ze vies anglicky.. je uz uplne bezne, ze aj na prvom stupni ucia deti anglictinu anglictinari a nie triedna ucitelka.. moja dcera mala dokonca na prvom stupni triednu ucitelku anglictinarku a ta bola s nimi dve - tri hodiny denne, ostatne hodiny ucila anglictinu v inych triedach a moja dcera mala napr. matematiku s inou ucitelkou, vlastivedu/ prirodovedu s inou ucitelkou.. je zvlastne, ze si nemala ziadnu prax.. u nas mame par kolegyn s DPS a tie robia pedagogickych asistentov, ani jedna z nic neuci.. mozno ze niektore pracuju aj ako vychovavatelky v druzine, ale to si uz nie som ista..

odporucam ti ozvat sa riaditelom skol, na ktore by si chcela ist ucit - oni ti najlepsie povedia, ci by si sa so svojim vzdelanim mohla u nich uplatnit a ako.. aku poziciu by si mohla zastavat.. a necakaj do velkych prazdnin, rozdelenie tried a ucitelov zvyknu riesit riaditelia ovela skor - my napr. uz v juni na koncorocnej porade vieme, kto z nas bude v akej triede na dalsi rok..

a este som chcela k tomu uvadyajucemu ucitelovi - ak by si pracovala ako ucitelka, ten ti bude pomahat hlavne s papierovackami, urcite si budes musiet robit pripravy (co ti len pomoze, ak by si sa nahodou pocas hodiny zasekla a nevedela ako dalej, jednoducho mrknes do papiera a pokracujes), ci ti bude chodit na hodiny je dost otazne - zalezi aj od jeho uvazku, mozno sa bude moct prist pozriet pocas svojej volnej hodiny, ako ti to ide, ale urcite tam nebude stat s tebou a nebude ta pred ziakmi ucit a usmernovat, co mas robit (ked sa nad tym zamyslis, nebolo by to ani vhodne - z pohladu studentov by si asi dost stratila)

hettinka
6. jan 2020

@erikavesela no vidíš, asi sú nejaké nové trendy, o ktorých nevieme. Ja tiež tak viem, že dôležité dokumenty sa dávajú proti podpisu. Aj obyčajne vysvedčenie na strednej mi žiaci podpisujú, že prebrali.

deedol
6. jan 2020

fuha, co je toto za tema?

ja som vystudovala na ekonomickej, a ked som chcela ucit AJ (ucto ma az tak nebralo:D), musela som si najprv urobit DPS k ekonomickym predmetom, a potom rozsirujuce studium AJ, cize 2+2 roky... a mali sme skusky na konci kazdeho semestra + statnice + zaverecnu pracu + prax (na DPS aj na RS).

ano, riaditel ma prijal ako nekvalifikovanu (uprostred roka po nahlom odchode kolegyne), ale s podmienkou, ktoru tu uz niekto spominal, ze do 2 rokov si zacnem doplnat kvalifikaciu a do 4 rokov studium ukoncim.

momentalne mozem ucit vsetko to, z coho mam statnicu, cize ekonomicke predmety na odbornych SS a tu AJ, ku ktorej som si spravila RS. nemozem napr. ucit ani obciansku/NOS-ku, lebo tam okrem ekonomie su aj dalsie zlozky, a na tie uz kvalifikaciu nemam. ine predmety by som mohla ucit len nekvalifikovane (t.j. za menej penazi, kedze by som bola v nizsej platovej triede, ak sa nemylim - az tak som to neskumala).

autorka temy, skus mozno napisat, ako PRESNE to s tym studiom bolo u teba a mozno sa k niecomu dopatrame.

autor
6. jan 2020

@katrin21 jasne že budem hľadať aj videá a podobne ale ja si myslím že je dobrý nápad opýtať sa na ozajstné skúsenosti

pininka1
6. jan 2020

Aha, no tak princíp neprincip myslím si o tej tvojej škole svoje a aj o tom kde to funguje s ako učíš. Ja robím na súkromnej škole kde tiež nie každý má príslušné vzdelanie, ale každý vrátane mňa si ho dorabame hneď po nástupe do zamestnania.

lenocka12345
6. jan 2020

@pininka1 niečo podobné som mala aj ja , alebo čiapku ošľahala o tvár, atď atď , hovorila som to mojej nadriadenej , výsledok ? Nepredlžená zmluva
@eliska13 áno , tak malé deti sa boja , je to strašné :(

era777
6. jan 2020

@pininka1 nemala prax lebo nieje ziadna stredna skola socialnej prace, nemaju tu prax realne, robit ... Soc.praca robia dps bez praxe ... ine odbory s praxou ....

hettinka
6. jan 2020

@era777 a čo teda môžu učiť?

pininka1
6. jan 2020

@era777 môže byť, toto sa nehadam a tým pádom ťažko môže učiť keď aj prax nemali na škole.