icon

Psychické zdravie učiteliek

29. aug 2025

Ahojte!
Prihováram sa najmä učiteľkám, ale rada si vypočujem názory aj žien iných zamestnaní.
Po prvé chcem sa zdôrazniť, že si uvedomujem náročnosť aj iných povolaní, chcem však diskusiu zamerať primárne na toto povolanie.
Asi by ma zaujímalo ci je normálne ze po 6 týždňoch dovolenky ste v práci týždeň a je to horšie ako na konci júna....opäť to neskutočne nasadenie ma doslova valcuje....doma mi hlava visí nad tým, čo všetko treba urobiť....prosto mám pocit že posledný rok- dva sú šialené....ked som začínala cca 10 r. to bola pohoda
.....co sa pokazilo?.....osobne mam pocit ze je to edupage (neskutocna rýchlosť) a soc.siete, kde treba pridávať každú akciu HNEĎ- na mesiac september máme v pláne 1-3 akcie/deň....😙🤯🤯a to nerátam všetku ascagendu/plan exkurzii/vyletov/vyberanie poplatkov/porady/rodičovské/ hospitacie......

Ps- verte či neverte je samotná práca s deťmi a učenie je ta príjemnejšie časť 😇

Strana
z3
anonym_23f6d8
6. sep 2025
@jana_eyre_2

@lulua15 inak ja len k tým spravam - to, že pisu o pol noci predsa neznamená že musíš na to reagovať hneď o pol noci..

mne tiež bežne pípne nejaký oznam od učiteľov v noci, alebo večer, neberiem to ako niečo čo musím okamžite riešiť - len proste vybavujú veci keď majú čas.. ja tiež píšem veci na ktoré sa musím sústrediť keď deti idú spať aby mi furt neprerusovali myšlienku.. ale druhá strana vklude môže reagovať vtedy keď ma čas kedykoľvek na druhý deň.. veď od toho sú správy/maily, že sa na ne dá reagovat vo vhodnom čase pre teba..

@jana_eyre_2 Rodič ale napíše otázku na Edu večer a odpoveď potrebuje hneď, lebo sa to týka nasledujúceho dňa.

zazka666
8. sep 2025

@anonym_autor Asi je dobé vedieť, ako sa pedagogovia cítia. Ja som len z drhého brehu nadávala (sorry, ale sú aj učitelia, čo by učiť nemali) Ani sa veľmi nechcem rozpisovať, len chcem podotknúť, že to Edupage mi zachránilo nervy. Ja mám ADHD dieťa, a konečne som vedela, čo robia v škole a čo mu mám prirpraviť , aké úlohy... Takže toto je za mňa bod do čierneho, žiadna byrokracia

zazka666
8. sep 2025
@valise

Ja robim v ms a je to kombinacia fyzickej a psychickej prace, niekedy fakt masaker. Robim s malymi detmi, a aj ked sa to podla BOZP nema, ako mozem dieta, ktore spadne nedvihnut, nepritulit, nevziat na chvilu naruky(fakt nemam cas rozmyslat, ci ma do 15 kg alebo nie).Na pobyte vonku sa citim ako pastierky pes, lebo hlavne tie najmladsie deti treba doslova zahanat ako ovecky, aby sa nerozutekali na vsetky strany. Kultura stravovania? Urcite budem dlho krasna, lebo kavu pijem zasadne studenu na ex a obedujem tak, ze zo trikrat odbehnem utriet zadok, pretoze u nas vsetkym detom treba kakat ked dojedia teplu polievku ( a do toho ta zachodova aroma). Nespominam papierovacky, maily a komunikaciu s rodicmi. A po 10 hodinovej sichte, ked si odbehnem na wc a pri 3 detoch, ktore ostali je na tych 30 sekund pani upratovacka, ma privita vo dverach rodic so slovami, ze nemam co pocas pracovnej doby chodit na toaletu. Tak sa ho teda pytam, kedy? Vraj, cez prestavku. Hmm, tak som rozmyslala, ci si oni doma pri starostlivosti o deti planuju prestavky, pretoze my taku vymozenost nemame

@valise Ja ti ďakujem a zároveň sa ospravedlňujem. Kým si to takto nezhrnula, ani som netušila, ž ej to taký záhuľ. Mala som len kec na "blbé" učky, ale ono je dôležité počúvať aj druhú stranu. ❤

zazka666
8. sep 2025
@krtko1313

@profantova všetky ste úžasné, ktoré utriete, dieťaťu zadok. V Bratislave, zástupkyňa zahlásila,že to už deti majú vedieť! Nechci vedieť, v akom stave boli mnohé deti. Brušká ich boleli, nervózne čakali na rodičov, kedy prídu. A utekať domov lebo.......

@krtko1313 Ja som to môjho 3 ročného naučila. Nebol s tým problém. Ale bol to lapaj. takže učka sa pravidelne sťažovala, že si nemôže ani kávuáý vypiť. Vtedy som jej to mala za zlé. Teraz sa celkom hanbím, ked tu baby čítam a zisťujem, aký je to záhuľ.

letfenixa
8. sep 2025
@anonym_23f6d8

@jana_eyre_2 Rodič ale napíše otázku na Edu večer a odpoveď potrebuje hneď, lebo sa to týka nasledujúceho dňa.

@anonym_23f6d8 tak odo mňa sa ju nedozvie, nemám EduPage ako aplikáciu a na web už doma nejdem.

evansova
9. sep 2025

@anonym_autor Mám dve vnučky, učiteľky na ZŠ. Učia tretí a štvrtý rok. Jedna je rozhodnutá zo školstva odísť o rok, keď jej mladší syn nastúpi do školy, podľa nej mzda neadekvátna k množstvu práce. Druhá mieni odísť, ak pôjde na materskú, do školstva sa nevráti.
Pre obe to bolo vysnívané povolanie, zrážka s realitou im otvorila ocim

Strana
z3