icon

Psychické zdravie učiteliek

29. aug 2025

Ahojte!
Prihováram sa najmä učiteľkám, ale rada si vypočujem názory aj žien iných zamestnaní.
Po prvé chcem sa zdôrazniť, že si uvedomujem náročnosť aj iných povolaní, chcem však diskusiu zamerať primárne na toto povolanie.
Asi by ma zaujímalo ci je normálne ze po 6 týždňoch dovolenky ste v práci týždeň a je to horšie ako na konci júna....opäť to neskutočne nasadenie ma doslova valcuje....doma mi hlava visí nad tým, čo všetko treba urobiť....prosto mám pocit že posledný rok- dva sú šialené....ked som začínala cca 10 r. to bola pohoda
.....co sa pokazilo?.....osobne mam pocit ze je to edupage (neskutocna rýchlosť) a soc.siete, kde treba pridávať každú akciu HNEĎ- na mesiac september máme v pláne 1-3 akcie/deň....😙🤯🤯a to nerátam všetku ascagendu/plan exkurzii/vyletov/vyberanie poplatkov/porady/rodičovské/ hospitacie......

Ps- verte či neverte je samotná práca s deťmi a učenie je ta príjemnejšie časť 😇

Strana
z3
zmrzlinka2021
29. aug 2025

@anonym_autor nie som učiteľka, ale presne toto mi hovoria baby čo sú ucky.

Je to povolanie, kde človek rýchlo vyhori

anonym_ca594d
29. aug 2025

Ja robim tiez v skolstve,ale v administrative,ale ta byrokracia je na tom najhorsia🙈 Milion papierov,potvrdeni, systemov, do toho kazdy ucitel nieco urgentne potrebuje,volaju rodicia...🤯 Pridem a ani neviem ako,uz idem aj domov. Uchytkom zjem obed,kde,aka pol hodina. Clovek,co v tom nerobi si fakt stale mysli,ze ucitelstvo je o oduceni par hodin a veget a 2 mesiace prazdnin.

anonym_bbab90
29. aug 2025

@anonym_autor to je koleso, ktoré sa nedá zastaviť a hneď ideš na plno.Neda sa začať pozvoľne po takom dlhom oddychu.Len si strážiť mentálne zdravie po práci

lentilka78
29. aug 2025

Ja nepracujem v skolstve, pracujem manualne, to znamená, že psychicka zataz je sice mensia, ale fyzicka ma vie tierz poriadne prevalcovat.
Avsak, mam 2 kamaratky, ucitelky na tej istej zš a obe to prezivaju inak, jedna je už podla mna kusok od vyhorenia, byrokracia ju neskutocne vycerpava, dnes po 10 oducenych rokoch lutuje, ze si nevybrala ine povolanie... A naopak ta druha, je taka povaha, ze v kazdej situácii sa snazi byt nad vecou a ona si povolanie pochvaluje, kvoli pracovnej dobe, kvoli mnozstvu dovolenky atd... Coze vsetko asi zavisi od vnutorneho nadstavenia cloveka

zuzanita1609
29. aug 2025

Celkovo práca s ľuďmi je častokrát veľmi náročná,na psychiku hlavne,tým však netvrdím,že ťažká manuálna práca je "med lízať". Človek musí mať v sebe niečo také,ako odosobnenie sa a zároveň byť empatický, ľudský, tiež musí vedieť "vypnúť hlavu" v súkromí,aby to zvládal dlhodobo.

anonym_f08043
29. aug 2025

Ani mi nevrav. V pondelok beriem novú triedu - oboznámiť ich do školským poriadkom, BOZP, PO, všade všetko dať podpísať, prevziať vysvedčenia, rodné listy, urobiť kópie a odkontrolovať, rozdať im kľúče od šatni, čipy, vybaviť prihlásenie na obedy, rozdať a vyzbierať súhlasy GDPR od rodičov na všetko možné, poistenie, prevziať učebnice, zistiť záujem o štipendium, k tomu navyše agenda okolo ŠVVP žiakov, oboznámiť ich s akciami, ktoré sa chystajú, poplatkami a tie aj samozrejme vybrať, povodiť ich po areály školy, po večeroch doplniť AsC agendu... Normálne som si to musela spísať, samé papierovačky. K tomu ako každý rok prerábať osnovy a TVVP, aktualizovať to všetko na stránke školy. Má ich byť 30, tak len dúfam, že decká budú normálne a rodičia tiež. Inak to zabalím, vážne o tom rozmýšľam. A to ma učenie baví, ale tie veci okolo toho sú už neúnosné. Všetko v školstve musí byť má papieri, k tomu ihneď aj na internete a ešte aj treba zo všetkého urobiť aspoň dve kópie, pre každý prípad.

anonym_fe8e8a
29. aug 2025

Myslim si ze je to vekom v tvojom pripade a za druhe nemas ziadnu zmenu poslednych 10 rokov,skus zmenit povolanie a nebudes vyhorena.Po case sa mozes vratit.10 rokov na jednom mieste je samo o sebe na vyhorenie.

senta_sofia
29. aug 2025

@anonym_autor ja vidim najvacsi problem v tom, ze skoly sa pretekaju v tom, ktora toho robi viac, z toho samozrejme prameni kopa nadprace pre ucitelov, ktori to robia nad ramec svojej beznej pracovnej cinnosti a zadarmo. Ja osobne neznasam september, lebo je tam toho vzdy nahukaneho a to pisem z pohladu rodica, lebo tiez sa v pripade tychto akcii ocakava, ze sa deti, rozumej - rodicia, zapoja.

anonym_8e29f5
29. aug 2025

@anonym_autor poviem iba to, ze vcera som mala v sebe 3 tabletky proti bolesti hlavy. Po porade, skoleni, stretnuti s rodicom a praci s edupage.

marsmykkok
29. aug 2025

tieto pomáhajúce profesie ako učiteľ, psycholog, lekár, zdravotná sestra sú krásne v tom, že tam človek vidí nejaký zmysel práce ak ho to baví nie ako napríklad niekde za pásom niečo podávať... Ale zároveň tam často nastane vyhorenie po pár rokoch. Ideál je na nejakú dobu z odboru odísť a robiť niečo iné.

profantova
Autor odpoveď zmazal
profantova
29. aug 2025

Presne aj z tohoto dôvodu mám už len skrátené úväzky, prípadne asistenta, škola je už ako manažérska firma, kde sa frčí na 150 perc. a podľa mňa sa učiteľ už nemôže sústrediť poriadne na to, čo je jeho hlavnou úlohou....učenie / a prípravy na vyučovanie....myslím ťažké pri tom multitastingu - riešiť desiatky vecí naraz....a to ste ešte nespomínali neustále suplovanie, keď niekto vypadne, hoci aj poobede v škd a na menších školách vedenie krúžkov...

marca12
29. aug 2025

@anonym_autor Nerobim v skolstve,ale tiez mame vysoke pracovne nasadenie. Ja toto pocitujem po tyzdnovej dovolenke. Hned vhupnem do prace a ani neviem ako den prejde,nemas cas sa ani aklimatizovat,pospominat na dovolenku. Mne pomaha vedome sa nastavit a opakujem si vyhody tejto prace a to,ze po praci ma caka nieco pekne. Velakrat si nosim robotu domov,ale to sa uz snazim eliminovat. Ak si sama nevies pomoct,kludne skus psychologa. Vyrozpravat sa,nastavit si mysel,relaxovat,rucne prace,ktore su vynikajuce na psychiku.

anonym_167d78
29. aug 2025

My nemáme ešte stále rozvrh, lebo až do včera sme čakali, či noví kolegovia podpíšu zmluvy. Ak zástupkyňa cez víkend skolabuje, tak budeme mať celý budúci týždeň asi branne☹️

letfenixa
29. aug 2025

Ono je to hrozne nevyvážené. Po dlhom voľne hneď kvalt. Ja som sa v júni rozlúčila s deviatakmi, tak podľa nepisaneho pravidla mám byť bez triedy, tak som si 'vyprosila' nástup AŽ v pondelok, aby sme mohli byť na dovolenke až dodnes. Ale mňa tie papierovačky až tak neubíjajú, začala som v 2003 a to boli plány ešte rukou písané, ako mladá a bezdetna a plná nadšenia som ich všetky prepisovala do počítača, takisto všetka dokumentácia bola vypisovana ručne, to som tiež presadila tlač vysvedčení, postupne aj IŽK, následne EduPage, ktorý považujem za skvelý nástroj.
Ale mňa moja práca stále baví a k reformám hovorím len to, že aspoň sa stále niečo deje a nezakrniem.

anonym_d39a24
29. aug 2025

Áno, je to strašné, hlavne ten nával na začiatku. Ja som šla učiť, lebo som naozaj chcela učiť, nie ako mnoho spolužiakov, ja učenie milujem, ale skutočne to je len polovica práce. Zvyšok táto byrokracia, jednanie s rodičmi, vybavovanie prednášok a výletov, neustály tlak z vedenia, aby bolo všetko digitálne, lebo sme v digitálnej dobe - nehľadiac na to, aké metódy sa mi osvedčili a čo deti baví, stále tlak na výkon, viac súťaží, aby sa škola umiestnila, tlak na vzdelávanie učiteľov, na ktoré mám tiež vlastný názor - na tom len zarábajú, reálne využitie a posun nula celá nula, každý to robí len aby si pripísal kredity a všetci boli spokojní. Už aj škola mám pocit je ako biznis, aspoň ja som v takých robila, kde vedenie bolo tak smerované na vykon- viac súťaží, viac prednášok, viac podujatí, viac viac. Plat neadekvátny. Áno, viac dovolenky a ok pracovná doba- to je dôvod, prečo to robia na 99% len ženy. Lebo majú doma aj chlapa, ktorý zarába. Preto si aj podľa mňa učitelia nevedia vybojovať viac , ako napríklad lekári. Lebo väčšinou sú tu ženy, ktoré sa uspokoja s tou prac dobou a tým, že deťom pokryjú prázdniny. Tiež som cítila vyhorenie, už po dvoch rokoch v škole. Najskôr som bola nadšená, že konečne idem robiť, o čom som.snívala, ale všetko ma prevalcovalo.

letfenixa
29. aug 2025
@anonym_167d78

My nemáme ešte stále rozvrh, lebo až do včera sme čakali, či noví kolegovia podpíšu zmluvy. Ak zástupkyňa cez víkend skolabuje, tak budeme mať celý budúci týždeň asi branne☹️

@anonym_167d78 fuha, tak to je nepríjemné. Rozvrh som robila hneď v júli.

domkakvet
29. aug 2025

@anonym_autor ked mi kamaratka ucitelka rozprava veci z jej prace, tak sa chytam za hlavu a to mam vo svojej praci toho dost.

letfenixa
29. aug 2025

Mňa na práci učiteľky najviac baví to, že nie je monotónna.

anonym_a76f7d
29. aug 2025

Do skolstva som sa vratila po rokoch, velmi mi chybalo ucenie a praca s detmi. Robila som v nadnarodnej firme a isty cas aj podnikala. Financne som uz celkom zabezpecena, tak mozem ucit.
Z coho som prevalcovana to su rodicia a nekonecne papierovacky, som naucena “ slapat” a mat vysoke tempo ale tieto dve veci ma neskutocne vycerpavaju. Triednictvo uz nezoberiem ani za cele kralovstvo…

zuzana76
29. aug 2025

@anonym_autor tento rok som po 26 rokoch zo skolstva odisla a dufam, ze sa uz nikdy nebudem musiet do toho marazmu a nezaplatenej driny vratit

zuzana76
29. aug 2025

Podla mna si psychicke (ale aj fyzicke) zdravie uchovas jedine tak, ze bud zvolis taktiku - mam vsetko na haku a budes mat samozrejme aj taku reputaciu, ale vyhodit ta nevyhodia, lebo ucitelov je malo, ty urobis len to najnutnejsie, k detom zvolis pristup chladnej tvare a nebudu ta ich problemny zaujimat. Alebo ak to chces robit naozaj dobre a poctivo, tak po par rokoch odides robit nieco ine. Ak pojdes cez svoje hranice, tak skoncis s nejakym ochorenim (autoimunitneho charakteru).

benit
29. aug 2025

Ja to citim ako tlak preto, ze nase vedenie nam v juli do prace prist nedovoli. Teda mozes, ale cez svoju dovolenku. V auguste na posledne 3 dni a stihnut vsetko za 3 dni je masaker a zaberacka. Keby sme tam boli aspkn 5 dni v auguste a nebodaj a upratat si vsetko v juli, tak by sa to rozlozilo a mali by sme viac casu a klud.

anonym_b782a4
29. aug 2025

Ja neviem ale je skutočne potrebné všetko davat na edupage? Hovorím to z pozície rodiča. Každú chvíľu mi pípa mobil. Učiteľky sa potom menej venujú deťom. Celkovo sa mi ta pretechnizovanost v MŠ nepáči. Ja skutočne nepotrebujem vedieť každý prd o dietati keď som v praci, radšej nech sa venujú deťom. Čo je dôležité mi môže povedať p.ucitelka osobne keď ho vyzdvihujem.

hederamonstera
29. aug 2025

Cely svet je chory, rychly, stale musi byt nejaky progres, ale dokedy?

dismonika
29. aug 2025
@anonym_f08043

Ani mi nevrav. V pondelok beriem novú triedu - oboznámiť ich do školským poriadkom, BOZP, PO, všade všetko dať podpísať, prevziať vysvedčenia, rodné listy, urobiť kópie a odkontrolovať, rozdať im kľúče od šatni, čipy, vybaviť prihlásenie na obedy, rozdať a vyzbierať súhlasy GDPR od rodičov na všetko možné, poistenie, prevziať učebnice, zistiť záujem o štipendium, k tomu navyše agenda okolo ŠVVP žiakov, oboznámiť ich s akciami, ktoré sa chystajú, poplatkami a tie aj samozrejme vybrať, povodiť ich po areály školy, po večeroch doplniť AsC agendu... Normálne som si to musela spísať, samé papierovačky. K tomu ako každý rok prerábať osnovy a TVVP, aktualizovať to všetko na stránke školy. Má ich byť 30, tak len dúfam, že decká budú normálne a rodičia tiež. Inak to zabalím, vážne o tom rozmýšľam. A to ma učenie baví, ale tie veci okolo toho sú už neúnosné. Všetko v školstve musí byť má papieri, k tomu ihneď aj na internete a ešte aj treba zo všetkého urobiť aspoň dve kópie, pre každý prípad.

@anonym_f08043 presne, učenie je iba špička ľadovca...

letfenixa
29. aug 2025
@anonym_b782a4

Ja neviem ale je skutočne potrebné všetko davat na edupage? Hovorím to z pozície rodiča. Každú chvíľu mi pípa mobil. Učiteľky sa potom menej venujú deťom. Celkovo sa mi ta pretechnizovanost v MŠ nepáči. Ja skutočne nepotrebujem vedieť každý prd o dietati keď som v praci, radšej nech sa venujú deťom. Čo je dôležité mi môže povedať p.ucitelka osobne keď ho vyzdvihujem.

@anonym_b782a4 tak EduPage v MŠ ma minul, u nás bolo bežné nalepene oznamy na dverách plus osobný kontakt.

spongebob1
29. aug 2025

@anonym_autor Skus sa na to pozriet z druhej strany. Musis odpracovat 8 hodin denne. Da sa to s prehladom stihat, ked mas dobry time management.
Ucila som na skole a momentalne stale sa tomu venujem, ale vo firmach. Neexistuje, aby som zacala o minutu neskor a manazeri si myslia, ze su stredom vesmiru. Ucim 9-10 vyucovacich hodin denne, velakrat 4 taham bez prestavky. Tomu sa hovori zahul a nie v skolach. Hlavne sa nelutovat, pokial mas ten pocit, chod na rok do vyroby k pasu a tam si mentalne oddychnes.

momo00
29. aug 2025

@spongebob1 no neviem, že by život výrobe psychicky oddýchla. Tam sú zase iné stresy. Spĺňať stále sa zvyďujúce normy, opravy, nastavovanie a neúnosná drina. Domov prídeš ako vyšťavený citrón. A ešte robiť na smeny. Po niekoľkých rokoch si ako chodiaca mŕtvola. Nevieš kedy sa najesť... Robila som aj na ekonomickom a aj vo výrobe. A na smeny by som už teda robiť nešla nikdy. Síce teraz mi to už ani zdravotný stav nedovoľuje. Nie v každej robote je to ruzové.

spongebob1
29. aug 2025
@momo00

@spongebob1 no neviem, že by život výrobe psychicky oddýchla. Tam sú zase iné stresy. Spĺňať stále sa zvyďujúce normy, opravy, nastavovanie a neúnosná drina. Domov prídeš ako vyšťavený citrón. A ešte robiť na smeny. Po niekoľkých rokoch si ako chodiaca mŕtvola. Nevieš kedy sa najesť... Robila som aj na ekonomickom a aj vo výrobe. A na smeny by som už teda robiť nešla nikdy. Síce teraz mi to už ani zdravotný stav nedovoľuje. Nie v každej robote je to ruzové.

@momo00 Ved a v tom je pointa. Vecne stazujuce sa ucitelky, co lekari, sestricky, uradnicky, predavacky nerobia s ludmi? Staci rok vo vyrobe a velmi radi/y sa vratia do skolstva. Viem, lebo som to robila, ale som tam pracovne upadala. Stale papagajovat to iste ma nebavilo.

Strana
z3