icon

Relokácia do zahraničia v zrelom veku

Dnes o 07:12

Ahojte, mam 42 rokov a som rozvedena, bezdetna zena. Aktualne ma k Slovensku uz nic velmi neviaze. Velmi rada by som odisla zit niekde do zahranicia, idealne niekde, kde je trosku teplejsie a more, kvoli zdraviu (astma, ekzem). Zatial nad tym iba premyslam, nie som rozhodnuta. Povodne som zvazovala Taliansko alebo Spanielsko. Ale som otvorena aj krajinam ako Grecko, Portugalsko apd.

Co sa tyka prace, no neviem. Pohybujem sa v oblasti HR uz takmer 20 rokov a mam fluent anglictinu. Nejake zaklady spanielciny viem, ale to je skor turisticka. Rada by som asi ostala v oblasti HR, avsak nepoznam ich zakony, tie sa vsak viem doucit. Predpokladam, ze by som v zahranici robila nabor, s cim mam najvacsie skusenosti.

Toto je naozaj len tema, prosim neberte to ako moje rozhodnutie.
Rada by som pocula od vas, ktory ste sa relokovali - plusy/minusy, ten vek, lebo je uz pokrocily, na co si dat pozor, co vsetko zvazit, co ak je clovek sam a nema partnera, kam ano, a kam nie. Naozaj by som len chcela nejake tipy a rady, s cim vsetkym pocitat.

Na zaver : Na Slovensku sa financne nemam zle. Len zo dna na den mam vacsi pocit, ze tu nechcem zostat. Kym som tu mala vazby, tak som ten pocit potlacala, ale teraz ked sa vsetko ukoncilo, ten pocit vnimam silnejsie a silnejsie.

Strana
z2
melanta
Dnes o 09:00
@anonym_autor

@melanta nie som orientovaná na BD. Čiže ak by som mala robiť akvizície a získavať si klientov ako dodávateľ worldwide, tak to by som asi nie veľmi uspela - sebareflexia 🙂 Aktuálne nábor robím, ale ako full time zamestnanec/manažér. Tu však riadim skôr delivery časť a všetky tie procesy od začatia spolupráce po uzavretie pozície, KAM smerom na klientov apd. Mne osobne celkom vyhovuje to, že nemusím riešiť IT, marketing, finance a všetky tie supportné činnosti okolo toho. Osobne si myslím, že nie som typ "contractora", vyhovuje mi v určitom smere tá istota. Ja sa však absolútne ani zďaleka nepribližujem tvojej úrovni, som iba na území ČR a SVK, občas príde C level pozícia, ale štandardne sú to pozície na úrovni bežného whitu, prípadne FML, MML a max SML.

@anonym_autor rozumiem. Tiež nie som typ obchodníka na akvirovanie, takže uznávam, že začiatky boli náročné, keď som si sama musela hľadať a získavať klientov. Dnes už riešim len existujúcu klientelu a nová prichádza komplet na odporúčania, takže som happy, že nemusím akvirovať. Riešiť komunikáciu s klientom a vyjednávanie je ok, ale akvirovanie - ako obchodník by som veru nikdy nemohla pracovať, asi by som nebola neúspešná, ale stálo by ma to všetky sily a chuť. 😂 Čo sa týka toho územia - ja som tiež začínala na SK/CZ, ale postupne som SK prestala robiť a to z viacerých dôvodov - nízka úroveň slovenského manažmentu a vedúcich pracovníkov, z toho vyplývajúca niekedy až desná komunikácia. A slabé podmienky pre zamestnancov - nízke príjmy, slabé benefity a to hovorím aj o manažérskych pozíciách či vysoko seniorských odborných. A ďalším mínusovým faktorom pre SK trh je cena - časté vyjednávania o nižšej cene mojich služieb, bežné nedodržiavanie splatnosti faktúr. To sa mi na mnou zastrešovaných mimo SK trhov nestane. V každom prípade, držím palce, kedykoľvek napíš, ak ti niečo napadne. Som zvedavá, kam sa nakoniec rozhodneš nasmerovať sa.

autor
Dnes o 09:20
@melanta

@anonym_autor rozumiem. Tiež nie som typ obchodníka na akvirovanie, takže uznávam, že začiatky boli náročné, keď som si sama musela hľadať a získavať klientov. Dnes už riešim len existujúcu klientelu a nová prichádza komplet na odporúčania, takže som happy, že nemusím akvirovať. Riešiť komunikáciu s klientom a vyjednávanie je ok, ale akvirovanie - ako obchodník by som veru nikdy nemohla pracovať, asi by som nebola neúspešná, ale stálo by ma to všetky sily a chuť. 😂 Čo sa týka toho územia - ja som tiež začínala na SK/CZ, ale postupne som SK prestala robiť a to z viacerých dôvodov - nízka úroveň slovenského manažmentu a vedúcich pracovníkov, z toho vyplývajúca niekedy až desná komunikácia. A slabé podmienky pre zamestnancov - nízke príjmy, slabé benefity a to hovorím aj o manažérskych pozíciách či vysoko seniorských odborných. A ďalším mínusovým faktorom pre SK trh je cena - časté vyjednávania o nižšej cene mojich služieb, bežné nedodržiavanie splatnosti faktúr. To sa mi na mnou zastrešovaných mimo SK trhov nestane. V každom prípade, držím palce, kedykoľvek napíš, ak ti niečo napadne. Som zvedavá, kam sa nakoniec rozhodneš nasmerovať sa.

@melanta ďakujem veľmi pekne. Práve tvoj názor ma zaujímal 🙂.

tilly
Dnes o 09:34

Ja by som asi tiež riešila najprv sabatical, resp. vieš byť pár mesiacov na úrade práce s aspoň nejakým príjmom. A išla by som omrknut maltu, Portugalsko a Taliansko. Španielsko má celkom problémy so zamestnanosťou a najmami
Čo by som ešte určite urobila, našla všetky možné fb skupiny Slováci v danej krajine. Len Španielsko má podobných skupín asi 5, v talianskych som v dvoch a sledujem. Takmer denne sú tam otázky ohľadom sťahovania, zamestnania a nájmov, alebo kúpy nehnuteľností. Človek sa z odpovedí dosť dozvie, samozrejme všetko treba ešte preveriť, občas ľudia vypustia nesprávne infošky. Ale keď si preštuduješ pár osobných skúseností, začneš sa aspoň orientovať

olimuc
Dnes o 10:04

Co sa tyka ES tam na HR len s AJ tazko. Vacsina nema uroven jazyka na to, aby ste sa dohovorili a na vyssi management … to je prilis malo prace. Predpokladam, ze by si zacinala v nejakej ETT a tam je miestny jazyk nevyhnutnost. Takisto potrebujes poznat predpisy, co sa tyka pracovnych viz a povoleni … to by si sa doucila … ale jazyk potrebujes C1. Rozhodni sa pre krajinu a daj si intenzivnu vyucbu jazyka pripadne chod na rok robit hocijaku pracu … anglictina ti na juhu nestaci. Max tak na Malte. Ked bides mat rec … smelo do toho. V ES pozor na oblasti Katalanska a Baskicka … tam mozu vyzadovat este katalancinu alebo euskera …

Strana
z2