Riešenie ukončenia pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mamky, potrebujem radu.
Po skončení RD nenastúpim do zamestnania. V práci o tom vedia a v mojom prípade máme 2 možnosti: 1. ukončenie PP dohodou a 2. ukončenie PP zo zdravotných dôvodov - od lekárky mám papier o nespôsobilosti na danú prácu.
Avšak neviem čo bude pre mňa výhodnejšie. V prvom prípade by som vedela mať maximálnu podporu v nezamestnanosti - to by sa malo riešiť takto - syn dovŕši 3 roky 5.5.2025. Tak 6.5. si vezmem deň dovolenky a 7.5. ukončime PP dohodou (HR je s tým ok). Správne? Ale nevzniká mi zrejme nárok na odstupné iba v prípade, ak by sme to do zmluvy uviedli. S tým už neviem či budú ok 🙂.
Druhý prípad. Je pravda, že v pokiaľ by sme ukončili PP zo zdravotných dôvodov, tak by aj pri postupe, ktorý som uviedla v prvom prípade, nevyšla maximálna dávka v nezamestnanosti? Tu by som mala 2 mesiace odstupné zo zákona a 50 % z vymeriavacieho základu dávku.
Čo vy na to? Poradíte? Prípadne ste tu nejaká mamka, ktorá sa vyzná?
Srdečne ďakujem za každý komentár. Čím viac sa v tom šprtám, tým sa mi zdá, že viac tomu nerozumiem.
Potrebujem ísť na dávku, keďže syn ide do MŠ od septembra a musím si nájsť aj novú prácu.
Na začiatok si ujasnime od akej lekárky a aký je to papier...
@julka93 druhý prípad záleží od tvojho platu resp. od výšky odstupného + od toho do kedy budeš čakať na potvrdenie lekárky že danú prácu nemôžeš vykonávať....
@mogaa to potvrdenie o spôsobilosti už mám, už ho majú aj v práci. Stačí im od všeobecnej dr. To je všetko ok. Výška platu bola v čistom v priemere niečo cez 1000€. Akurát neviem čo sa mi viac oplatí.
Na začiatok si ujasnime od akej lekárky a aký je to papier...
@draik lekársky posudok o zdravotnej spôsobilosti na prácu - vyplnené od všeobecnej lekárky. Zaslané zamestnávateľovi, ktorý navrhol 2 možnosti - buď výpoveď zo zdravotných dôvodov alebo dohodou. V utorok sa ideme stretnúť a dohodnúť sa akou formou sa rozviaze PP. Rada by som sa pripravila a navrhla pre mňa najlepšiu alternatívu. Zamestnávateľ mi pravdepodobne vyhovie v čerpaní dovolenky, už o tej prvej možnosti vie a je s tým ok. Treba ešte nejaké info doplniť?

@julka93 druhý prípad záleží od tvojho platu resp. od výšky odstupného + od toho do kedy budeš čakať na potvrdenie lekárky že danú prácu nemôžeš vykonávať....