icon

Robili by ste za 1 200 eur v administratíve ako živnostník?

8. mar 2023

Robili by ste v administrative za 1200€ mesacne ako zivnostnik? Na zaciatok.

Strana
z2
autor
8. mar 2023

@zero_hero Ja sama neviem… je to dost dilema, kedze som zodpovedna aj za dceru … ale ano je to na mne.. Snad neurobim chybu

zero_hero
8. mar 2023

Dcéra je aká stará? Ma kto pomôcť, keď bude chorá a pod.? Bavili ste sa na pohovore aj o ich predstave, čo sa týka pracovnej doby, ako sa vykryje, keď nebudete môcť prísť na pracovisko?

autor
8. mar 2023

@zero_hero dcera ma 16 rokov.. tak toto by bolo fajn

ibrunova
8. mar 2023

A máš živnosť? Máš predstavu o papieroch , čo so živnosťou súvisia? Teraz pracuješ?

autor
8. mar 2023

@ibrunova mam predstavu.. moj ex robil na zivnost. Teraz pracujem v obchode zatial.

jonnie
8. mar 2023

Mne sa to nepáči ze všade sa chcú vyzliecť z povinnosti. Je to závislá činnosť a bodka. Žiadna starosť...a fakt nie si slobodná, čo by som očakávala od živnosti. Taka dlhodobá PN alebo čiastočný invalidny je z takých odvodov problém.

asocial
8. mar 2023

Čakala som odpovede presne v duchu MK, kde sa všetci tvária, akoby zarábali 3000 mesačne .. Plat je ok, no ja veľké mínus vidím v živnosti. Žiadna dovolenka, gastrace... Muž robil ako živnostník, no mal na výber a aj ako živnostník mal zmluvu tak, že mal dovolenku ako zamestnanec. Toto si over. Ja by som to možno skúsila, pokiaľ je to seriózna firma..

autor
8. mar 2023

@jonnie pn a invalidny mam poriesenie v poistkach.. nikdy som sa nespoliehala na stat v tomto, lebo vieme ake to je v dnesnej dobe.

moonlight1210
8. mar 2023

Musis mat v zivnostenskom takyto typ prace, aby si mohla tu pracu potom fakturovat. Na to si daj pozor.

Ak bezne na tpp v tvojom okoli sa zarobi 800-900€ v hrubom na takej pozicii, tak 1200€ je fajn, kedze ti davaju sumu, aku by si ich beztak vysla (keby platili odvody oni. Davaju ti cenu prace.)
Ty ale odkladaj na dane, kedze preddavky za teba nikto neplati.

Oni takto ziskavaju vyhodu, ze nemusia viest niektore casovo narocne a neprijemne agendy okolo zamestnancov, mysliet na terminy, podania, vcasne uhrady, atd. Tebe totiz mozu “legalne” s platbou meskat (zrejme nebudes fakturovat s dph, tak ani terajsia novela ich trapit nebude).

Akurat si musia dat pozor na frflanie IP, preco szco, ked v podstate budes vykonavat pracu zamestnanca (ked hovoris o kariernom raste, atd.).

“Prepustenie” je lahke obratom ruky, ak treba. Ale i pre teba odchod, ak natrafis na vyhodnejsiu pracu.
Oboje zalezi na tom, ako je postavena zmluva.

A daj si pozor, aby na teba nepriamo nehodili nejaku dolezitejsiu zodpovednu agendu, kde neuplnost dokumentacie ma za nasledok pokuty, ktore by ti chceli potom zosobnit.
Akurat, ze ty nebudes mat prehlad, co vsetko to musi obsahovat, a tak lahko nieco prehliadnes.
Lebo nacitat vedomosti na webe stacit nebude a skolenie by si si musela zaplatit sama. A pristupy na poradenske portaly su 200-900€ rocne (podla typu).

Alebo aby na teba netlacili robit i pracu, co nemas v zmluve. Okrem šanonovej agendy zrazu budes sediet za uctovnym programom, ze len “nahadzat par faktur, pomoct uctovnicke” a zrazu to bude gro tvojej prace a zodpovednost za spravne zauctovanie.

Alebo ta budu posielat zaviest veci (vsak mas auto a mas to takmer cestou z prace s “malou” odbockou cez tri dediny.).
A ine pikosky.
Napriek tomu, ze si nova a budes sa obavat, ze s tebou ukoncia pitim zmluvu, musis sa odvazit a povedat, ze nic, co nie je v zmluve neurobis.

ropucha6
8. mar 2023

Nerobila urcite, vyhody su len pre zamestnavatela, nie pre teba. Ak nechce pristupit na TPP, pytala by som o dost vacsi plat.

autor
8. mar 2023

@ropucha6 na TPP by mi dali medzi 800-900€ v hrubom… co mozem ostat tam kde som s tym ze cas mi nevyhovuje az tak velmi.

cubo2
8. mar 2023

Ak ti na TPP ponúkajú 900 a na živnosť 1200 tak určite ber TPP. Živnosť je úplne iný vzťah, to je vzťah podnikateľ vs podnikateľ, nič zo zákonníka práce na teba platiť nebude. Žiadna dovolenka, žiadna OČR, žiadna podpora po výpovedi, teda pardon, po skončení spolupráce.. a navyše ručíš celým svojím majetkom za prípadné škody, čiže bacha aj na to. Okrem toho si musíš sama riešiť platenie daní a odvodov. Za tých pár stoviek to nestojí. Ja osobne som na živnosť, ale zarábam viac a viem čo robím. Má to svoje výhody (paušál), ale tebe to neodporúčam v tomto prípade .

ibrunova
8. mar 2023

ak ti navrhujú TP, ber ten, a čistá hlava, dovolenka, PN, stravné, si chránená pri výpovedi, sa ti divím, že váhaš.

simca06022011
8. mar 2023

nech ti daju 900eur v hrubom na tpp a ber to. Inak je ale rozhodnutie na tebe, ono zase, je s tym trochu roboty, ale ak vyberas ci pracovat tu alebo v obchode.. tak skus, do obchodu si pracu najdes...ak daco. len rezervu aby si mala, lebo fakt mozes ostat bez prace zo dna na den.

simca06022011
8. mar 2023

A zase dalsia vec ak ked si bude plait odvody bude mat aj pn, aj ocr, aj vsetko,len si ich musi platit... a ostatne veci sa daju osetrit zmluvne, len naozaj to treba urobit DOBRE a mysliet na vsetko. Aj napr. na to ze ochoriete a budes chybat 2t co s pracou? kto to urobi ako, budu ti to platit? ci prides urobit aj tak? ..

lucik194
8. mar 2023

na szco je to malo penazi, aspon 1500eur, lebo potrebujes z toho x veci platit

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
emjee
13. mar 2023

Nie. Tato ponuka vykazuje znaky nelegalnej prace. https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...

Strana
z2