icon

Rozdiely medzi finančným príspevkom na stravu a gastro kartou

27. nov 2025

Ahojte, nastupujem do novej práce a vypĺňam vstupný dotazník. Mám si vybrať medzi finančným príspevkom na stravné, alebo príspevkom na Gastrokartu. Je tam nejaký rozdiel finančný, že čo sa mne oplatí viac, alebo je to ako predpokladám ja, že príspevok je aj tak rovnaký, len je teda na mne, či je lepšie pre mňa zaplatiť si obed Gastokartou, alebo platobnou kartou. Ďakujem.

ibrunova
27. nov 2025

finančne je to úplne jedno, vyber si to, čo je pre teba praktickejšie.

chrobak7
27. nov 2025

@anonym_autor Na výšku príspevku to nemá vplyv. Rovnakú sumu dostaneš tak či tak. Len na gastrokartu si budeš prispievať aj ty. Ale škodovať nebudeš, lebo to, čo ti strhnú z výplaty, dostaneš na gastrokartu.

Použitie prostriedkov z gastrokarty má obmedzenia - môžeš platiť len vo vybraných zariadeniach, ktoré prijímajú gastro-kartu. Keď dostaneš príspevok na účet, tak s ním môžeš disponovať bez obmedzenia.

Aj pre zamestnávateľa je to jednoduchšie dať ti príspevok na účet a nie preúčtovávať sumy medzi zrážkami zo mzdy a gastro-účtom. Navyše - ak si vyberieš gastroúčet, tak firmu to stojí nejaký poplatok tej spoločnosti, čo spravuje gastrokartu.

Gastrokarta by mala zmysel len vtedy, keby si si chcela kontrolovať náklady na stravu cez ten gastroúčet.

autor
27. nov 2025

Ďakujem, takže ako som predpokladala.

katarinaba
27. nov 2025
@chrobak7

@anonym_autor Na výšku príspevku to nemá vplyv. Rovnakú sumu dostaneš tak či tak. Len na gastrokartu si budeš prispievať aj ty. Ale škodovať nebudeš, lebo to, čo ti strhnú z výplaty, dostaneš na gastrokartu.

Použitie prostriedkov z gastrokarty má obmedzenia - môžeš platiť len vo vybraných zariadeniach, ktoré prijímajú gastro-kartu. Keď dostaneš príspevok na účet, tak s ním môžeš disponovať bez obmedzenia.

Aj pre zamestnávateľa je to jednoduchšie dať ti príspevok na účet a nie preúčtovávať sumy medzi zrážkami zo mzdy a gastro-účtom. Navyše - ak si vyberieš gastroúčet, tak firmu to stojí nejaký poplatok tej spoločnosti, čo spravuje gastrokartu.

Gastrokarta by mala zmysel len vtedy, keby si si chcela kontrolovať náklady na stravu cez ten gastroúčet.

Suhlasim s @chrobak7 pekne to zhrnul. Financny prispevok je administrativne aj prakticky lepsie riesenie.
No na druhej strane - napr. ja mam u klienta zamestnanca, ktory takymto sposobom prispieva rodicom dochodcom. Kartu im odovzdal, pravidelne sa im dobija a oni si za to v potravinach kupia co potrebuju. On to povazuje za taku "krajsiu" pomoc rodicom ako im davat rovno peniaze. No gastro karta je naklad navyse pre zamestnavatela. Ako mzdarke mi je to uplne jedno.

anonym_7af1c8
27. nov 2025

@anonym_autor a este k vyssie popisanemu, najskor gastrokartu vyuzivaju koumaci, co maju exekuciu... na to sa im to podla vsetkeho nevztahuje (co by sa asi ano, ak by im to chodilo na ucet)... ale neviem...
Za mna je jednoznacne - prachy na ucet...

biba_18
27. nov 2025

my sme v práci mali taký zádrhel - že poskytovateľ stravy zvýhodňoval platbu gastrokartou ...

chrobak7
27. nov 2025
@katarinaba

Suhlasim s @chrobak7 pekne to zhrnul. Financny prispevok je administrativne aj prakticky lepsie riesenie.
No na druhej strane - napr. ja mam u klienta zamestnanca, ktory takymto sposobom prispieva rodicom dochodcom. Kartu im odovzdal, pravidelne sa im dobija a oni si za to v potravinach kupia co potrebuju. On to povazuje za taku "krajsiu" pomoc rodicom ako im davat rovno peniaze. No gastro karta je naklad navyse pre zamestnavatela. Ako mzdarke mi je to uplne jedno.

@katarinaba Presne ako píšeš. Gastro kartu používajú tí, ktorí na to majú nejaký dôvod - ako si uviedla, že gastro kartou prispieva rodičom. Iný zmysel používať gastro kartu nevidím, ak by si zamestnanec kupoval za to stravu.

maranco
27. nov 2025
@biba_18

my sme v práci mali taký zádrhel - že poskytovateľ stravy zvýhodňoval platbu gastrokartou ...

@biba_18 to je divné lebo gastrokarta je drahšia, pri peniazoch má jedáleň celú sumu pri platbe hotovosťou, alebo za 2% poplatok pri platbe bežnou platobnou kartou
platba gastro kartou stojí poplatok okolo 5-7%

@anonym_autor rozdiel je že nevyčerpané stravné z gastrokarty po čase prepadne/expiruje a keď firma skončí tak prídeš aj o zvyšné stravné
tiež € môžeš platiť v každom obchode a kúpiť hocičo, ale gastro kartou len vo vybraných predajniach a za vybraný tovar.

Gastrokarta je len zbytočný živený medzičlánok medzi tebou a jedlom, alebo tovarom ktorý chceš kúpiť.

Boj o vlastné peniaze: Na gastrokartách im ostali nevyužité stovky eur. Zamestnanci nevedeli, že spoločnosť končí
Firma aj úrady dávajú od problému ruky preč.
https://spravy.stvr.sk/2024/05/boj-o-vlastne-pe...

biba_18
27. nov 2025

@maranco tak to bolo, takže ja tam vidím skôr to že mali nejakú zmluvu so zamestnávateľom, či buď nejaké objemové zľavy alebo niečo ... keď sme platili gastrokartou obed stál povedzme 5,50 a keď sme platili hotovosťou, tak 5,90 ...