Rozdiely medzi zmluvou a objednávkou pre živnostníkov
Zdravím, nedávno som si spravil živnosť kde som pracoval pod nemenovaných človekom na zmluvu. Po nejakej dobe som z určitých dôvodov odišiel a našiel si novú prácu. Práca avšak nie je na zmluvu ale na objednávku a ako nový živnostník sa v tom ešte veľmi nevyznam. Mám tam napisané koľko mám mať odpracovaných hodín do konca roka, celkovú sumu práce a taktiež cenu za odpracovanú hodinu. Jedná sa skôr o to či ma táto objednávka chráni rovnako ako zmluva. V objednávke nie je nič napísane o tom že pokiaľ by bola práca zle vykonana aké penále by boli udelené alebo čo sa týka formy úhrady. Pracujem teraz pre zahraničnú firmu v Belgicku tak preto sa radšej opýtam aj tu ak ma niekto v tomto skúsenosti.
Využívam aj zmluvy, aj objednávky. Zmluva býva podrobnejšia, rieši nielen predmet a cenu, ale aj práva, povinnosti, sankcie, riešenie sporov, trvanie, ukončenie. Dáva väčšiu právnu istotu, lebo obsahuje viac náležitostí. Využíva sa pri väčších, dlhodobých alebo komplikovanejších vzťahoch. Ja som viac za zmluvu. Avšak niekedy je veľmi komplikované podpísať zmluvu s veľkými firmami mimo tendra, preto ideme do objednávok. Ale aj tam sa snažím ošetriť všetky prípady, ktoré môžu nastať.
Ako chráni? Si podnikateľ. Ako SZČO ručíš celým svojim majetkom (aj tým súkromným v BSM, ak si ženatý). Ak spôsobíš škodu, tak ju proste zaplatíš či si vykonal prácu na zmluvu alebo na objednávku. Zmluva ťa nijak neochraňuje od toho, aby si neručil za škody celým svojim majetkom. Aj so zmluvou môže od teba obchodný partner vymáhať škodu súdnou cestou a ak išlo o pochybenie úmyselné, z nedbanlivosti či pod vplyvom nejakých látok, tak uspeje. Chránený je zamestnanec, tam je zákonom stanovená maximálna suma, akú môže zamestnávateľ od zamestnanca vymáhať. Pre SZČO nič také neexistuje. Si podnikateľ.

všetko čo chceš dať do zmluvy môžeš dopísať do objednávky pokiaľ nepodpisujete zmluvu - napr. spôsob platby či splatnosti.
ale čo sa týka penále to ti neviem poradiť…