icon

Rozhodovanie medzi data science a front end vývojom

lotuska97
3. máj 2025

Ahojte,
rada by som si vypočula názor niekoho, kto pracuje už nejaký piatok v oblasti IT. Momentálne som na materskej dovolenke a pomaly začínam uvažovať čo budem robiť až skončí a ak by som sa tejto oblasti chcela venovať, tak je najvyšší čas, aby som začala s kurzom a postupne si budovala aj vlastne portfólio.
A tím začína môj problém, že sa neviem rozhodnúť, akému smeru by som sa chcela venovať. Najviac sa zaujímam data science, viem si predstaviť žeby ma praca s datami bavila a aspoň pre začiatok mám celkom slušnú znalosť Excelu, na druhu stranu sa bojím, že na tento druh prace nemám dostatočne vyvinuté analytické myslenie. Druha možnosť je front end developer, už som mala možnosť trochu pracovať s JS a písanie kódu ma naozaj bavilo.
Tak by zaujimalo ktorá z týchto oblastí je viac žiadaná ?
Ktorá je jednoduchšia ? Respektíve sa dá v nej rýchlejšie orientovať ? Je možné si po jednom rekvalifikačnom kurze hľadať prácu ? Budem mať na to reálne vedomosti ?
A vedeli by ste odporučiť niekoho kto robí rekvalifikačné kurzy s naozaj dobrými osnovami a dokážu pripraviť na budúce zamestnanie ?
Budem veľmi vďačná za každú odpoved.

ipwoman
3. máj 2025

@lotuska97 Ahoj, obe zamerania su dobry napad, ciastocne mozu byt nahradzovane AI, ale stale by mohli byt zaujimave. Pozri si stranku www.ajtyvit.sk, maju viacero kurzov, ktore su cenovo dostupne a tie dlhodobejsie by mohli byt predpokladom na juniorsku poziciu. Viacero zien zacina ako testerky, aj to by mohlo byt pre teba zaujimave.

lotuska97
autor
3. máj 2025
@ipwoman

@lotuska97 Ahoj, obe zamerania su dobry napad, ciastocne mozu byt nahradzovane AI, ale stale by mohli byt zaujimave. Pozri si stranku www.ajtyvit.sk, maju viacero kurzov, ktore su cenovo dostupne a tie dlhodobejsie by mohli byt predpokladom na juniorsku poziciu. Viacero zien zacina ako testerky, aj to by mohlo byt pre teba zaujimave.

@ipwoman ďakujem krásne za tip, skúsim si o tom zistiť viac.
Je možné časom meniť zameranie ? Časom prehlbuješ vedomosti vo svojej vybranej oblasti alebo skôr sú vedomosti viac všeobecnejšie, že presahujú aj do iných odvetví ?

denkabemommy
3. máj 2025

Jednoduchšie je frontend, žiadanejšie data science. Najmä treba vziať do úvahy, že AI je tak za troch juniorov programátorov za pomerne lacný peniaz. Čiže tu cesta nevedie. Určite radšej DS ale jeden kurz ti stačiť nebude, začať však musíš. Na tvojom mieste by som však zvážila aj marketing, pripadne UX 🙂

ipwoman
3. máj 2025
@lotuska97

@ipwoman ďakujem krásne za tip, skúsim si o tom zistiť viac.
Je možné časom meniť zameranie ? Časom prehlbuješ vedomosti vo svojej vybranej oblasti alebo skôr sú vedomosti viac všeobecnejšie, že presahujú aj do iných odvetví ?

@lotuska97 Vacsina z nas sa specializuje, ale je dobre mat aj vseobecny zaklad. Myslim, ze ked vyskusas niektory kurz, uz pocas neho zistis, ci sa ti dana oblast paci. Vzdy sa da prejst aj inam, ale je to narocnejsie. Co sa tyka data science, tak sa to stale rozbieha, uplatnenie moze byt pre zaciatocnika jednoduchsie.

petamich
3. máj 2025

Roky pracujem v IT konzultacnej firme. V praxi som nezazila a ani neverim, ze je mozne stat sa Data Scientistom po jednom kurze, taky kurz naozaj neexistuje, ja mam opacny nazor, pre mna je Data Scientist nieco, co nie je na start a ako entry pozicia do sveta IT vhodne. A dnes junior DS vyrazne stazuje situaciu AI, Machine Learning, ktore su komplementarne k znalostiam a zrucnostiam sikovneho DS. Data Science je za mna komplexna rola, ktora si vyzaduje viac vzdelavania a aj predpokladov, aby si sa vedela ako junior niekde uplatnit. Viem si predstavit biznisoveho/technickeho analytika, ak rozumies datam do istej miery a mas silne analyticke myslenie a neskor to potom smerovat k DS.

Ja osobne podla toho co pises, by som sa vybrala by cestou FE, po Javistoch je stale dopyt.
Ale tiez by som pripadne zvazila UX ako pise Denka nado mnou, nastroje ako Figma, Sketch, Adobe napr.

nafka0483
3. máj 2025

Dovolim si tvrdit ze po jednom kurze data scientist nebudes.
Ak nemas vystudovanu matematiku, alebo informatiku a pod., ze by si uz mala nejaky zaklad a absolujes x dalsich vzdelavani, tak mozno... Mam kolegov ktori vyvijaju AI riesenia, ale vsetci data science studovali na VS, maju doktoraty... ak si v IT nerobila a chces zacat, tak zacni ako junior tester napr. Ak budes dobra, tak po roku-dvoch vo firme sa uz vies interne presuvat na ine pozicie, vies sa priucit inej oblasti, robit internu rekvalifikaciu...

Ale chciet byt rovno data scientist je az prilis odvazny plan. Ak si vyberas z tychto dvocj tak chod do frontend developmentu, najma ked s tym uz trosku skusenosti mas.

tiika
3. máj 2025

Skús pozrieť na YT rôzne videá na tému pozícii v IT napr. Engato. Alebo si vyskúšaj urobit nejaký základný kurz SQL (zadarmo), čo je taký zaklad pri práci s údajmi a databázami. Potom zistíš, či ta to oslovilo a ak áno, vieš na to krásne nadviazať. To portfólio i kurzy je fajn nápad. Keď tak pozri i nejaké prac.ponuky, nech sa trochu zorientujes ohľadom možnosti, požiadaviek, toho, kam by ta to viac ťahalo.
V akej oblasti si pracovala predtým? Prečo predpokladas problém s analytickým myslením?

ipwoman
3. máj 2025

@lotuska97 Dostala si viacero odporucani, za mna je najdolezitejsie, aby ta praca bavila. Trend je vsak taky, ze programatori kontrolujú kod, ktory im AI napise... takze ti nebudem odporucat robit developera... Niekde zacat treba, pre zenu na materskej asi nie je cesta skusat rozne oblasti, na to sa treba stale vela ucit a to nebudes mat cas. Chapem to tak, ze si vyberas smer, ktorym pojdes a mozes sa v nom zlepsovat. Zacat SQLkom je fajn, je jasne, ze nebudes hned data scientist, ale zase netvarme sa, ze vsetci data scientisti programuju AI. Najjednoduchsia cesta je zacat s testingom, alebo skusit UX, biznis analytika....

lotuska97
autor
3. máj 2025
@denkabemommy

Jednoduchšie je frontend, žiadanejšie data science. Najmä treba vziať do úvahy, že AI je tak za troch juniorov programátorov za pomerne lacný peniaz. Čiže tu cesta nevedie. Určite radšej DS ale jeden kurz ti stačiť nebude, začať však musíš. Na tvojom mieste by som však zvážila aj marketing, pripadne UX 🙂

@denkabemommy ďakujem za tip, môžem sa opýtať, marketingom myslíš nástroje ako whatagraph, google a Adobe analytics a podobne ?

tiika
3. máj 2025
@ipwoman

@lotuska97 Dostala si viacero odporucani, za mna je najdolezitejsie, aby ta praca bavila. Trend je vsak taky, ze programatori kontrolujú kod, ktory im AI napise... takze ti nebudem odporucat robit developera... Niekde zacat treba, pre zenu na materskej asi nie je cesta skusat rozne oblasti, na to sa treba stale vela ucit a to nebudes mat cas. Chapem to tak, ze si vyberas smer, ktorym pojdes a mozes sa v nom zlepsovat. Zacat SQLkom je fajn, je jasne, ze nebudes hned data scientist, ale zase netvarme sa, ze vsetci data scientisti programuju AI. Najjednoduchsia cesta je zacat s testingom, alebo skusit UX, biznis analytika....

@ipwoman nepotrebuješ sa ako biznis analytik najskôr vyznať v príslušnej oblasti?

Chapem to tak, že ty autorka si asi nemyslela hneď pozíciu data scientis, možno tu oblast a pozíciu nejakého dátového analytika, čo mi pride ako reálna cesta, samozrejme jeden kurz by bolo malo (no možno viac kurzov či ďalšie odbor. znalosti, jazyky atd zvýšia jej šancu).

mamina7070
3. máj 2025

biznis analytik potrebuje velmi dobre analyticke myslenie, znalost domeny nie je uplne klucova a tiez musi ovladat UML a mat znalosti v ramci IT
to urcite nie je pozicia pre zaciatocnika

petamich
3. máj 2025
@mamina7070

biznis analytik potrebuje velmi dobre analyticke myslenie, znalost domeny nie je uplne klucova a tiez musi ovladat UML a mat znalosti v ramci IT
to urcite nie je pozicia pre zaciatocnika

@mamina7070 pre biznis analytika je znalost domeny klucova, teda aspon u nas 🙂 ako moze niekto byt biznis analytik ak nerozumie biznisu, pre ktory tu biznis analyzu robi? ak si napr. biznis analytik v banke alebo poistovni alebo inej industry specifickej spolocnosti - ak mas mat pridanu hodnotu a nie len vytiahnut data, ktore ti niekto zada, tak predsa musis mat znalost biznisu (aspon teda nasi vsetci biznis analytici musia)

ale to je presne ono, ze ta napln prace sa moze znacne lisit v kazdej firme a v jednej je biznis analytik ten so znalostou biznisu a zaroven si vie data vytiahnut z databazy/zdroja, inde je to viac technicky clovek, ktory pripravuje data na dalsiu analyzu atd. atd. a preto mame kazda v tejto diskusii trosku iny nazor 🙂

hama_ba
3. máj 2025
@petamich

Roky pracujem v IT konzultacnej firme. V praxi som nezazila a ani neverim, ze je mozne stat sa Data Scientistom po jednom kurze, taky kurz naozaj neexistuje, ja mam opacny nazor, pre mna je Data Scientist nieco, co nie je na start a ako entry pozicia do sveta IT vhodne. A dnes junior DS vyrazne stazuje situaciu AI, Machine Learning, ktore su komplementarne k znalostiam a zrucnostiam sikovneho DS. Data Science je za mna komplexna rola, ktora si vyzaduje viac vzdelavania a aj predpokladov, aby si sa vedela ako junior niekde uplatnit. Viem si predstavit biznisoveho/technickeho analytika, ak rozumies datam do istej miery a mas silne analyticke myslenie a neskor to potom smerovat k DS.

Ja osobne podla toho co pises, by som sa vybrala by cestou FE, po Javistoch je stale dopyt.
Ale tiez by som pripadne zvazila UX ako pise Denka nado mnou, nastroje ako Figma, Sketch, Adobe napr.

Ja len mierne doplním @petamich, ktorá možno namiesto Javistov myslela Javascript (Java = BE)

mamina7070
3. máj 2025
@petamich

@mamina7070 pre biznis analytika je znalost domeny klucova, teda aspon u nas 🙂 ako moze niekto byt biznis analytik ak nerozumie biznisu, pre ktory tu biznis analyzu robi? ak si napr. biznis analytik v banke alebo poistovni alebo inej industry specifickej spolocnosti - ak mas mat pridanu hodnotu a nie len vytiahnut data, ktore ti niekto zada, tak predsa musis mat znalost biznisu (aspon teda nasi vsetci biznis analytici musia)

ale to je presne ono, ze ta napln prace sa moze znacne lisit v kazdej firme a v jednej je biznis analytik ten so znalostou biznisu a zaroven si vie data vytiahnut z databazy/zdroja, inde je to viac technicky clovek, ktory pripravuje data na dalsiu analyzu atd. atd. a preto mame kazda v tejto diskusii trosku iny nazor 🙂

@petamich viem ze robis v HR v IT spolocnosti
pre kvalitneho biznis analytika nie je dokonala znalost domeny klucova za tym si stojim, pracujem na tej pozicii roky viedla som a vediem aj teraz timy analytikov a presla si viacerymi domenami samozrejme mam certifikacie Togaf Archimate, UML a ine
kvalitny analytik neriesi cely zivot jednu domenu v ramci IT
postupy pri biznis analyze su standardizovane domenova znalost je skor typicka pre IT konzultantov

lalala94
3. máj 2025

Ja ti hlavne odporúčam overiť si, čoho je menej a s čím je väčšia šanca na uplatnenie. Tie časy, keď si hocikto urobil kurz a dostal sa ľahko na juniorskú IT pozíciu sú už dávno preč. Trh je presýtený juniormi, ktorí chcú v IT začať. Úrady práce húfne preplácali rekvalifikačné kurzy a reálne majú teraz tí ľudia problém zohnať prácu. Mám plný linkedin postov, ktoré sú lajkované mojimi kontaktmi, kde záujemcovia píšu, že po x absolvovaných IT kurzov nevedia nájsť prácu, pretože je málo ponúk (najčastejšie mi to vyskakuje od nádejných junior testerov/ developerov. Neodrádzam, len upozorňujem. Aby sa ti nestalo, že zabiješ čas, energiu a peniaze do niečoho, čo nebude mať zmysel.

petamich
3. máj 2025
@mamina7070

@petamich viem ze robis v HR v IT spolocnosti
pre kvalitneho biznis analytika nie je dokonala znalost domeny klucova za tym si stojim, pracujem na tej pozicii roky viedla som a vediem aj teraz timy analytikov a presla si viacerymi domenami samozrejme mam certifikacie Togaf Archimate, UML a ine
kvalitny analytik neriesi cely zivot jednu domenu v ramci IT
postupy pri biznis analyze su standardizovane domenova znalost je skor typicka pre IT konzultantov

@mamina7070 nerobim HR ale to je jedno 🙂 ja s tebou suhlasim aj nesuhlasim, vies ako to myslim

Kvalitny biznis analytik je castokrat domenovo nezavisly ako pises (a ty si asi taky sen vo svete, kde sa pohybujem 😀), na druhej strane u nas naozaj sa aspon bez nejakej znalosti domeny naozaj nepohnu (vacsina) - nemohli by robit napr. source to target mappingy pre novy core system alebo datovy sklad vymyslim si v telco, ak nerozumeju datam, "na ktore sa pozeraju" (ale zasa asi aj za to si klienti platia).

Kazdopadne ako vravis, jasne, ja to mozem vnimat optikou spolocnosti v akej posobim a v akych som posobila a cez firmy, pre ktore dodavame dnes.

lotuska97
autor
3. máj 2025

Moc ďakujem že všetky tipy, najviac sa mi asi páči UX/ UI designer. Ak si budem vyberať kurz, mám si vyberať rekvalifikačný ? Prihliadajú na to zamestnávatelia viac ? Alebo stači obyčajný kurz, kde dostanem certifikát ?
Tiež by zaujimalo či je dôležité kde si budem kurz robiť ? Či niektoré tie vzdelávacie platformy preferujú zamestnávatelia viac alebo ktorým je naopak lepšie sa vyhnúť ? A tiež by zaujimalo či z vašej skúsenosti je aj táto pozícia žiadaná ? Ďakujem krásne ❤️

denkabemommy
3. máj 2025
@lotuska97

@denkabemommy ďakujem za tip, môžem sa opýtať, marketingom myslíš nástroje ako whatagraph, google a Adobe analytics a podobne ?

@lotuska97 marketing je obsiahly, prešla som si viacerými pozíciami, skončila som pri ppc, čo ma baví najviac - trošku čísla, trošku kreatíva. 🙂 UX je tiež super, keby ma marketing omrzel, tak mením odbor tým smerom 😅

lila246
3. máj 2025

fakt, uprimne, ti velmi drzim palce! urcite potom niekedy daj vediet, ako si dopadla. 🙂
co tak sledujem, teraz je situacia v IT trochu narocnejsia. pred koronou brali firmy pomaly aj ludi, co ani nevedeli zapnut pocitac (obrazne), ale posledny rok je to uz fakt tazsie. bez praxe je problem najst si dobre platenu pracu, aj ked mas VS. firmy momentalne vacsinou nechcu juniorov, ale skor mid alebo seniorov, lebo ti vedia priniest hodnotu hned.

konkurencia je velka – kazdy rok konci vela studentov IT a vela ludi ide cez rekvalifikacie. preto chcu zamestnavatelia vidiet realne projekty, prakticke skusenosti, nie len ze vies teoriu.

ak sa rozhodnes do toho fakt ist, urcite si urob kvalitne portfolio (napr. na githube, alebo vlastnu webstranku), na ktore sa budes vediet na pohovore obratit. a skus sa zapajat do komunity – najdi si v okoli konferencie, meetupy - mozes tam stretnut super ludi a niekedy ti niekto mozno aj spravi referral do firmy.

co sa tyka vyberu smeru - data science je narocnejsia na vstup (viac matiky, analyticke myslenie, programovanie), frontend je trosku rychlejsie uchopitelny, hlavne ak ta bavi pisat kod. a ak ta zaujalo UX/UI, tak to je tiez velmi zaujimavy smer - najma ak mas cit pre dizajn a bavi ta vizualna stranka aplikacii a webov. dobre UX vie spravit velky rozdiel v tom, ako pouzivatel vnima produkt a to si firmy uvedomuju.