icon

Šéf mi zrušil dovolenku, čo robiť?

12. jún 2024

S muzom sme si nahlasili spolocne dovolenku sice kazdy robime v inej firme. Problem nastal ked som zistila, ze sef mi zrusil dovolenku v tom termine a nahodil mi pracu. Tak som sla za nim si to vydiskutovat a on mi s nezaujmom oznamil, ze moj problem je v tom, ze som slobodna a bezdetna len ja a kolega. Kolega to robit nemoze tak vybral mna. Tak som namietala, ze su tu aj ine zeny na co povedal, ze sice su ale maju deti ja nemam takze bohuzial. Som strasne znicena z toho. Robim rok bez dovolenky len aby som mala tuto jedinu s muzom. Pracujem tu 4 roky a nikdy nemam dovolenku kedy si ja nahlasim lebo nemam deti. Na vedeni vedia, ze sme cakali babatko ale prisli sme on. Nikdy mi neustupia lebo predsa nebudu uprednostnovat bezdetnu. Som z toho unavena pretoze ani jedny prazdniny som s muzom nemala spolocne. Nemozeme si nic naplanovat pretoze mi dovolenku zamietnu lebo Zuzana od vedlajsej kancelarie ma chore dieta, Jano ide na vylet s detmi na vychod atd. To ozaj som len dobra na to? A kedy ja si mam s muzom urobit dieta ked som nonstop v praci?

minenkak
12. jún 2024

Tak si nebrať dovolenku cez prázdniny,ja mám máj jeden týždeň,október jeden týždeň a december, jeden týždeň januar dva . Vybavené

peter0123
12. jún 2024

,,A kedy ja si mam s muzom urobit dieta ked som nonstop v praci?
Poznámka na margo: máš muža či si slobodná? Ozaj si nonstop v práci? Denne nadčasuješ? Keď ťa zdierajú odíď. Cintoríny sú plné nenahraditeľných zamestnancov.
Opravte ma ak mýlim ale pravdepodobne väčšina osadenstva koňa si nerobila deti počas pracovnej doby.
PS ak si mala schválenú dovolenku nie iba nahlasenú a zamestnávateľ ti ju zrušil požiadaj o preplatenie

nelca84
12. jún 2024

@peter0123 napisala, ze mala nahlasenu, nie schvalenu. A ak aj mala schvalenu, nepise, ze by mali zaplateny pobyt. Co si ma dat akoze preplatit?

tramtada31
12. jún 2024

No ale rodičia s detmi majú aj zo zákona vyhody na úpravu pracovného casu a teda sa im aj vychadza v ústrety skrz dovolenku. Ono je aj tazke vykryť tie dva mesiace prazdnin v lete. Mna napriklad v auguste vyjdu tabory na 1000eur, lebo s detmi nemá kto byt toľko.
Ja som napr jediná v time bola z Ba, takze som sviatky, Silvester trávila v office, lebo tam musel niekto zostat, tak som sa obetovala. Kolegovia mali home office a piekli si koláčiky, zatiaľ čo mna tam všetci bombardovali, ešte si pamatam, že aj z Ameriky mi volali a chceli to, čo som nemala odkiaľ vediet 😀

vyrovnanaosoba
12. jún 2024

. Ja som jeden rok urobila tak, že mi pani v cestovke (známa) urobila akože zmluvu o dovolenke kde som zaplatila (akože) 1000e zálohu. Zamestnávateľ nebol nadšený, ale po 5 rokoch som si hádam mohla aj ja vziat 2 týždne vkuse dovolenku, nie len vtedy keď jemu vyhovovalo.

nelca84
12. jún 2024

@vyrovnanaosoba mozes uviest na zaklade coho ti ma zamestnavatel dat polovicu dovolenky kedy ty chces? Lebo v zakonniku prace sa pise, ze dovolenku urcuje zamestnavatel a nikde sa nepise nic o systeme pol na pol.
Akoze tolko dezinformacii, co je v tomto vlakne som uz dlho necitala...

mircalla
12. jún 2024

Toto keby mi niekto urobil, v momente koncim. Za 30 rokov nik ziadny zamestnavatel ani nepipol, ze si nemozem zobrat dovolenku. Samozrejme som sa dohodla s kolegami predtym
.
Vacsinou si toto dovoluju pri nizkokvalifikovanych poziciach, kde su ludia lahko nahraditelni. Slovenske standardy. Najdi si normalneho zamestnavatela.

mamutka
12. jún 2024

Tak v lete je problém poriešiť prázdniny, ked ma človek deti. To nemôžete dovolenkovať s mužom v júni, v septembri? Mám kolegov čo oveľa radšej idú takto, lebo sa nepotkynaju všade o rodiny s deťmi. Nechce sa mi veriť, že si s mužom nikde nebola celý rok a len čakáte na leto, ked je vo firme boj o voľno.

simona20201309
12. jún 2024

Nemôžte sa vopred dohodnúť s kolegami ako si berú dovolenku?

rozculena
12. jún 2024

@sisska96 ako? A čo sem pletieš živnosť,prosím ťa 😀

ninusa221
13. jún 2024

Mala si mu povedať že máte zaplatenú dovolenku v zahraničí. A že tá to mrzí ale nedá sa ti moja mama to už robí 30 rokov a vždy pohode 😀😀

thirstymonk
13. jún 2024

Bože moj, to sa nevieš na taku firmu vyprdnuť? Však dnes robotu nájde človek za dva dni.

zmrzlinka2021
13. jún 2024

@rozculena nemusia, ak dovolenku neschvalili

zuzanaete
13. jún 2024

@rozculena Nahlasena neznamena automaticky schvalena. Ale tak to uz autorka vie, ako a kedy sa im schvaluju dovolenky.

aliaray1
13. jún 2024

@nelca84 u mna to bol preklep, aj som to uviedla.

Tak ak si myslis, ze rozumies podla toho co si do tohto komentu uviedla...rozumies aj co to znamena povinnost spravat sa voci zamestnancovi o.i. aj antidiskriminacne. Je viac pravidiel, ktore je zamestnavatel povinny aplikovat pri ne/schvalovani dovolenky...
Nie, nemoze si so zamestnancom a jeho dovolenkou zamestnavatel robit co len chce, nie je to holubnik.

nelca84
13. jún 2024

@aliaray1 predstav si, ze rozumiem, pracujem na inspektorate prace.
Stale dookoka tocis o pravidlach a o tom, ze to neni holubnik. Vsak uved, ake pravidlo mas na mysli. Ja nevidim ziadne porusenie zakona v tom, ako zamestnavatel postupoval.
Ak nemoze dat dovolenku naraz vsetkym, musi ju rozplanovat tak, aby pokryl pracu, ktoru potrebuje aby bola urobena. To by sa kazdy, kto nedostane dovolenku kedy chce mohol ohanat diskriminaciou... ale takto to nefunguje.

tamitamitami
13. jún 2024

Nerobila by som tam, ešte v ten istý deň by som mu šla zaniesť výpoveď.

petracandle
13. jún 2024

Ak je dovolenka oficiálne schválená a máte už zaplatený konkrétny "zájazd" a zamestnávateľ to zruší- vtedy máte nárok na preplatenie nákladov. Ale inak žiaľ nie. Ak si mala dovolenku len nahlásenú ale nie oficiálne schválenú, tak si nepomôžeš, nakoľko zamestnávateľ žiaľ disponuje s celou tvojou dovolenkou. Ale ten prístup k tebe je hrozný a diskriminačný, ja by som tam nepracovala

larisa
13. jún 2024

Prečo nedáš výpoveď. ? Ak dovolenku máš zaplatenú to teraz o peniaze prídeš? Takéto správanie k tebe je hrozne.

autor
13. jún 2024

Dovolenku som si pisala este v january sef s tym suhlasil. Dala som si ju s muzom pretoze on ma v tom case celozavodnu. Zostava mi uz len 10 dni dovolenky zvysok mi zobral sef. Snad aj ja mam narok si oddychnut?? Ci to ozaj len rodiny s detmi smu? Je to diskriminacia pre nas bezdetnych.
Som slobodna zatial ale uz mame termin svadby

melanta
13. jún 2024

1. Má šéf kompetenciu schvaľovať dovolenku? Lebo to, že s tým súhlasil nemusí nič znamenať. Ak tú kompetenciu má a máš schválenie písomne alebo v systéme, tak rieš to s jeho nadriadeným. Prípadne sa obráť na IP, či je v poriadku, že ti dovolenku zrušili z dôvodu, že si jediná, kto danú činnosť vie robiť a preto každé leto nemôžeš čerpať dovolenku.
2. Šéf ti zobral 10 dní dovolenky? Ako zobral? Akože si ich minula v termíne, kedy on stanovil? To ti ich nezobral, čerpala si ich, čiže sa mala priestor oddychovať.
3. Riešila si s vedením to, že si obmedzovaná, pretože so 6 ľudí viete niektoré veci iba 2 a z toho jeden je nespoľahlivý? Ak nie, tak to rieš. Toto je aj tvoja chyba, že to akceptuješ.

Áno, chápem, že si chcela mať dovolenku s mužom, ale zamestnávateľ nie je povinný dávať dovolenku vtedy, kedy to vyhovuje tvojmu mužovi. Píšeš, že sa toto deje 5 rokov? Pýtam sa - prečo tam pracuješ 5 rokov, keď ti nevyhovuje systém v práci? Ja nie som zástanca toho, aby boli zamestnanci s deťmi uprednosťňovaní tak, že bezdetní sú doslova diskriminovaní. Ale ak máte vedenie, ktoré k tomu pristupuje takto, je tvoje rozhodnutie, či v takej firme budeš alebo nebudeš robiť.

nelca84
13. jún 2024

Ak mas na mysli plan dovoleniek, to nie je "schvalenie dovolenky".

autor
13. jún 2024

U nas to funguje ze v januari sa vypise dovolenka na cely rok plus sa pise do kalendara. Sef potom pride a napise do knih dovolenky podla toho zoznamu. Ja mam 25 dni dovolenky ale 15 dni mi vzal lebo mi nevychadzali hodiny, sice nechapem ani kolegovia ako je to mozne ked som v praci nonstop. Od minuleho roka som nemala dovolenky tyzden vkuse. Vypoved chcem riesit az ked si najdem druhu pracu.

tim23
13. jún 2024

Ja som raz takto dopadla tiež. Zrušil mi dovolenku, tak som mu povedala že už je vyplatená, peniaze nevracajú v plnej sume tak či mi ju preplatí... (samozrejme dovolenka nebola zaplatená).. Hneď ako som sa opýtala či mi ju preplatí, tak zrazu vedel na moje miesto posadiť kolegyňu..

melanta
13. jún 2024

Ja mam 25 dni dovolenky ale 15 dni mi vzal lebo mi nevychadzali hodiny - žiadaj písomné odôvodnenie toho, prečo sa tak stalo. S tým choď na inšpektorát práce (IP). Ak ti písomné stanovisko nedajú, choď s tým na IP. A hľadaj si novú prácu. Sama sa nenájde. Za 5 rokov neverím, že si si nedokázala nájsť inú prácu. Proste si nehľadala, nie si spokojná, frfleš, ale reálne 5 rokov si neurobila nič, aby sa to zmenilo. Jedna vec je, že sa u vás robia nekalé praktiky. Druhá je tá, že sa robia aj preto, že to tolerujete.

lavender94
13. jún 2024

Ešte ten deň by mali na stole výpoveď. Jedna vec je, že maju na toto pravo, druhá, že je to diskriminácia. Ale jedno je pravda. Ty môžeš ísť na dovolenku aj v máji, júni, septembri… a ešte by to bolo aj lacnejšie a menej parchantov by ti vrieskalo pri lehátku. Reálne aj v zime sa dá ísť do Ázie. A so školopovinnými deťmi to nie je take jednoduché. Nie každý rodič je ochotný zobrať svoje dieťa na dva týždne zo školy

melanta
13. jún 2024

Ako prepáč, ale toto celé je len a len tvoja chyba. Zoberú ti 15 dní dovolenky, lebo vraj ti nesedia hodiny. Nechápeš tomu ani ty ani kolegovia, ale nič s tým nerobíš. Si 5 rokov nespokojná a nič s tým nerobíš.

tiika
13. jún 2024

Vyzeráš byt z toho celého riadne nešťastná. Vedz, že na tuto situáciu maju vplyv ďalšie fakty.

Ak si nonstop v práci, máš vela nadčasov? Ako to, že ti potom chýbajú hodiny? Pokial aj, nemá sa to vykrývať dovolenkou ale nariadením prace.
Potom si v situacii, že máš len 10 dni dovolenky, poriadne si si ani neoddychla a si z toho frustrovaná.

Šéf ti ma nariadiť dovolenku aspoň 14 dni vopred a aspoň jednu cast dva týždne. Na tom trvaj a keď ti oznámi dovolenku, treba sa dohodnúť ihneď s mužom.

Ako to, že od januára sa nevie, že vtedy keď budeš mat dovolenku ty, nema ta kto zastúpiť? Ti ostatní prišli na to, že potrebujú voľno až teraz? Tak to treba s nimi komunikovať, riešiť, pamätať na to.

Mám pocit, že ty sa radšej neozves, nechceš ísť do konfrontácie, radšej sa prispôsobis a potom si nešťastná. Lenže vidíš sama, že to vedie k takémuto výsledku. Ak chceš veci zmeniť, musis to urobit sama. Všetko, čo si tu napísala treba povedať a riešiť s nadriadeným a on nech navrhne niečo, aby si bola spokojná aj ty s mužom.

larisa
13. jún 2024

Keď to dovolíš a si ticho tak aj celú dovolenku si necháš zobrať vraj si stále v robote. Radšej držíš jazyk za zubami. Ako je možné že ti chýbajú hodiny keď máš veľa nadčasov. Môžeš si sama za to.

eleanor2510
13. jún 2024

@autorka, ty si svojpravna osoba? Lebo to tak nevyzera. Vies o tom, ze tvoj zamestnavatel hrubo porusuje zakonnik prace? Teda ak hovoris vsetky fakty a naozaj ti zobral 15 dni dovolenky za to, ze ti chybali hodiny. Keby si dovolil zobrat mi co len 1 den dovolenky za to, v ten den by bol podnet na inspektorate prace a vypoved na stole. A ty si to v pohodicke nechas? Tak potom tu nevyplakavaj, lebo si to za to mozes sama. Okamzite to ries, nikto iny to za teba nevyrieši, len ty.