icon

Šikana na pracovisku - stratené faktúry

oblivian
21. okt 2023

Asi potrebujem iba sa vyrozprávať, ale som zvedavá aj na rady alebo skúsenosti iných...

V septembri 2022 som sa stala riaditeľkou novovzniknutej materskej školy. Bola som neskúsená (predtým som niekoľko rokov učila na ZŠ) a učila som sa za pochodu. Veľmi som sa snažila a rok bol bezproblémový, aj kontroly boli v pohode a hlavne rodičia a deti boli veľmi spokojní. Ja som však venovala práci príliš veľa času na úkor rodiny a začali ma trápiť aj zdravotné problémy. Ponúkla som preto moje miesto mojej kolegyni a vzdala som sa funkcie pred novým školským rokom. Ja som si o tejto mojej kolegyni myslela, že je šikovná a zodpovedná, a mala aj potrebné vzdelanie, preto som ponúkla moje miesto práve jej. Kým som bola riaditeľkou, mala som pocit, že mi závidí. Komunikovali sme minimálne, lebo sme si ľudsky nesadli (pritom mám ďalšie tri kolegyne a stali sa z nás dobré kamarátky, ale s touto jednou nie), ale tolerovali sme sa. Vždy som bola ku nej milá. Odkedy sa však stala riaditeľkou, a ja bežnou učiteľkou, robí mi naschvál zle, zachádza to do šikany. Posledná kvapka v mojom pohári trpezlivosti bola, že som riaditeľke začiatkom septembra odovzdala moju dokumentáciu z minulého roka a okrem toho 3 obálky s bločkami a faktúrami + presný rozpis (príjem/výdavky) všetkého, čo sa kupovalo pre deti počas roka z peňazí pozbieraných na charitatívnych akciách (dary pre MŠ). Tieto peniaze som použila ja na nákup hračiek, knižiek a rôznych vecí pre deti, ktoré si pani uč. pýtali a viedla som o tom dokumentáciu. Odovzdávanie nebolo pred svedkom a nebol podpísaný ani odovzdávací protokol, lebo ja som o tom bohužiaľ ani nevedela, že takto by sa to malo robiť, a ani vo sne by mi nenapadlo, že neskôr budem mať problémy... Bolo to z mojej strany veľká chyba a z jej strany asi taktika... No už nikomu nebudem dôverovať, to je isté... :/
No a teraz sme sa rozprávali na porade o istej veci a pýtala som od riaditeľky jednu z obálok. A ona mi povie, že nemá ani jednu, o ničom nevie a mám si ich pohľadať doma, lebo určite som ich zobrala domov so svojimi ostatnými vecami, keď som odstúpila. Mňa oblial pot a neverila som vlastným ušiam. Povedala som jej, že si dobre pamätám, že som jej všetko odovzdala a potom som pred nou vložila obálky do uzamykateľného šuplíka + odovzdala jej kľúče od šuplíka. A ona tvrdí, že tam nič nie je... Stali sa aj iné veci...tvrdila, že mi oznámila rôzne záležitosti alebo jej pravidlá, ale v skutočnosti mi nič neoznámila...alebo naopak: ja som jej niečo povedala a ona na mna neskôr útočila s tým, že o ničom nevie a nech jej nabudúce oznámim takéto veci... Proste psycho...
Tak čo s takým človekom?! Moju prácu mám veľmi rada, aj deti...a tiez nie je veľmi na výber tu v okolí, čiže nechcela by som odísť. Ale takto fungovať a mat stres každý deň tiež nechcem...

Strana
z2
janage
21. okt 2023

Nechápem. Tie faktúry a bločky boli z akého obdobia? Vy ste nemali účtovníčku? To išlo mimo účtovníctva či ako?
Všetky doklady účtovné predsa musia byť zaevidovane majú svoje čísla atď. Žiadne, že v šuflíku mám.

janage
21. okt 2023

A ďalšia vec pokiaľ ona či ty nemáte písomný záznam či svedka je to tvrdenie proti tvrdeniu. Ak niečo chceš oznámiť atď tak s nou odteraz komunikuje písomne v týchto veciach napr. mailom

macekovam
21. okt 2023

@oblivian hlavne zachovajú pokoj... Si šikovná... Porozmýšľaj ako na ňu. Určite prídeš na rozumne riešenie tejto situácie.

deti95060810
21. okt 2023

chyba bola asi v danej mš zostať... bola si riad. a išla si dole... väčšinou sa z postu riad. odchádza úplne inde...

deti95060810
21. okt 2023

@macekovam ťahá za kratší koniec...😉

oblivian
autor
21. okt 2023

@janage Ide tu o 200 eur... Účtovníčka mi povedala, že to má ísť mimo účtovníctva, lebo sme dostávali isté neštátne kompenzácie ako novovzniknutá inštitúcia...no nebudem to tu vysvetľovať... Ale inak máš pravdu, teraz už viem, že som to mala riešiť inak a lepšie, len jednak som nepočítal s tým, že po roku odstúpim a ani s tým, že mi vlastná kolegyňa také problémy narobí...

oblivian
autor
21. okt 2023

@deti95060810 Áno, len ja tu škôlku, tie deti milujem. Je to...alebo bolo to...úžasné miesto. Ja som odstúpila nie preto, lebo som nebola spokojná s prácou alebo s miestom, ale preto, lebo som bola v práci od 7 ráno do 7 večer a potom pokračovala s prácou doma po nociach... Lebo som všetko zobrala na seba a žiadnu pomoc som od mojich zamestnancov nevyzadovala... a k tomu som mala (stále mám) vážnejší zdravotný problém, ktorý ma z času na čas potrápi.

janage
21. okt 2023

@oblivian napíšem len toľko, že absolútne nezdielam názor pani účtovníčky.

janage
21. okt 2023

@oblivian pokiaľ faktúry boli vystavené na škôlku neexistuje ich mat mimo účtovníctva. Na druhej strane ak vieš kedy boli vystavené a kým môžeš požiadať aspoň o ich kópie z účtovníctva strany čo ich vystavila.

januska12323
21. okt 2023

Kópie nie sú ani nikde v maile, worde, bankový prevod, nič? Veď to predsa nemohlo ísť z ruky do ruky.

janage
21. okt 2023

@januska12323 mňa by už ani to neprekvapilo, keby usúdili, že to cez účtovníctvo ísť nemusí lebo to nie sú štátne peniaze. Tak hurá suflikovy systém. Teraz základná otázka znie na koho boli faktúry vystavené a kde skončilo to čo sa za ne nakúpilo. A ako to preukážu.

oblivian
autor
21. okt 2023

@janage Kupovala som v bežných obchodoch ako napr. Dráčik, potom cez internet na moje meno a platila z vlastného účtu (kvôli vyššie spomínaného dôvodu, aby ta organizácia nevedela o tom, ze máme takýto vedľajší príjem - je to súkromná MŠ), alebo som napr. zaplatila 2x za bábkové divadlo a o tom bol vystavený výdavkový pokladničný doklad s pečiatkou divadla.
Už viem, že som bola naivná, to už nezmením. Chcem otvoriť ústa a riaditeľke povedať, aby prestala s klamaním, lebo vidím, čo robí ...a žiadať ju, aby mi dala tie obálky. Ale bude to tvrdenie voči tvrdeniu, ako si aj Ty písala. Neviem, ako na takýto typ ľudí... Ako sa oplati správať, ako ich "zlomiť"?

muchotrafka298
21. okt 2023

Zasadna chyba bola davat jej veci bez podpisania. Neurobila si si ani kopie, ona je teraz na koni, lebo je tvoja nadriadena. Isla po tvojom mieste a dostala ho. Davaj si pozor, aby ta nevyhodila aj z miesta ucitelky. Nepomozes si nijako, lebo je tvoja sefka.

eliska13
21. okt 2023

@oblivian ty si ešte príliš mladá, alebo doverciva?
Zo všetkého sa vždy robia kópie plus odovzdávajúci protokol.Ako si odovzdala funkciu?
Čo s takým človekom?čím skôr sa porúčať.A nech hľadá faktúry ty si jej ich odovzdala.Informuj majiteľa škôlky, pokým ta nepredbehne.

januska12323
21. okt 2023

Aj tak nerozumiem prečo to nešlo cez škôlku. Peniaze sa vyzbierali na akcii škôlky pre škôlku to akože majiteľ nevie koľko sa vyzbieralo? Ani o hračkách, vystúpení... A ak nevie tak načo bločky nechať ako dôkazy. Z toho by bol problém tak či tak.

hradnapani
21. okt 2023

s takou nepohnes, budete na noze stale. Na tvojom mieste by som do toho uz nevrtala, pokial tie faktury vyslovene nepotrebujes, lebo to este moze otocit proti tebe (lebo ty si realne pochybila, hoci na pokyn uctovnicky, ktora to moze tiez popriet).

lienka.7
21. okt 2023

@oblivian sorry, ale nechápem, že niekto môže byť tak naivny ako ty. Vedela si, aká je kolegyňa, ze chce tvoje miesto. A teraz chce dokázať, že si ho zaslúžila, lebo ty si prácu nezvládla. O tom svedčí aj to, ze z pozície riaditeľky si sa vrátila na nižšie miesto. Keď už tak, mala si odísť niekde inde. Lebo toto dobre nikdy nerobi. Aspoň máš poučenie do budúcna. A aj to, ze nemáš nič kupovať mimo účtovníctva.

nelca0510
22. okt 2023

Všetko musí ísť cez účtovníčku a nie cez suflik. Aj keď som platila 2 eura,tak všetko oficiálne zaevidované. Okrem iného,je nutné mať preberanie protokoly podpísané,aby bolo jasné,čo všetko dostala. Teraz je to všetko tvrdenie proti tvrdeniu a niekto môže veriť tebe,niekto jej.

janage
22. okt 2023

@januska12323 tak veru, niečo ako keď sa vykoná služba či nákup tovaru bez bločku. Jedným slovom černota.

janage
22. okt 2023

@nelca0510 ja som tiež nechápala ako je to možné. Toto je ten kreatívny prístup.

@oblivian u nás jediné, čo má len evidenčný charakter v škole je triedny fond, či transparentný účet kde rodicia fyzické osoby si vyzbieraju sami peniaze a sami alebo nimi poverený zástupca ich potom použije na nákup mydla, toaleťáku, veci čo by inak museli zaplatiť rodicia tak či tak plus deti spotrebujú. V prípade transparentného účtu napr.záloha za sálu. Ale to sú veci čo idú mimo školy.
Potom máš napr. príspevky ZRPŠ a tie už si musí to ZRPŠ účtovať. Lebo to je príjem združenia. Tak isto ak nejaký dar dostaneš ako škola škôlka hoci je od 3.osoby (teda neposkytol ho štát ani obec a pod)
To čo píšeš ty, ste proste chceli obíjst systém. Teraz si predstav, že ten čo vám tú "kompenzáciu" dával vyhlási, že vám nedal 200 ale 1200. A ešte niekde porozpravaj ako ste obišli systém. Účtovníčka poprie, že si sa jej niekedy niečo pýtala. Ona žiadne doklady nedostala, preto o ničom nevie a nič neúčtovala.
Boli v tých obálka ch len doklady, či tých 200e bola ešte hotovosť?

janage
22. okt 2023

@nelca0510 ale keď oni to nechceli oficiálne dat do príjmov tak jasne ze ani žiadny oficiálny protokol o odovzdaní evidencie príjmov a výdavkov k danej kompenzácii by nerobili. Povedali by autorke, že netreba.

janage
22. okt 2023

@oblivian keď ste prijali "kompenzaciu" 200e bez svedkov a dokladov a všetko si kupovala na svoje meno alebo bločky tak by ma fakt zaujímalo ako ti dokážu koľko a kedy si vôbec prijala peňazí.
Ako si teda tie peniaze prijala? Na ruku, na tvoj osobný účet či ako? Bol pri tom niekto, je pri prevode poznámka o čo ide a že sú to peniaze pre škôlku?
200e bola celková prijatá suma či zostatok po tvojich nákupoch?
Ak zostatok, akabola vyska ten kompenzacie? Teda kolko ste dostali? Ide o rok 2023, či predchádzajúci?

janage
22. okt 2023

@oblivian celá tvoja terajšia situácia pramení z toho, že si ako riaditeľka súhlasila s tým, aby štát, ktorý sa podieľal na vasom financovaní, nevedel o vašom ďalšom príjme.
Teraz sa už len držať pravdy a tvrdiť všade, že veci si odovzdala vtedy a vtedy tam a tam. Nevieš ako sa s nimi nakladalo ďalej. Bude to tvrdenie proti tvrdeniu.
Veľmi záleží na tom akým spôsobom a koľko si prijala. Lebo ty potom budeš musieť preukázať koľko a ako si minula. Ak nepreukážeš je to akoby si peniaze neminula a nechala si ich. Majiteľ vašej súkromnej škôlky o tejto kompenzacii a vašom kreatívnom prístupe k vykazovaniu príjmov a výdavkov, vie?

oblivian
autor
22. okt 2023

@janage Peniaze sa vyzbierali napr. na jarmoku predávaním koláčikov. Ľudia nákupom koláčikov podporili MŠ. Ja som po každej takejto akcii napísala do spoločného četu (čo vidia rodičia+zamestnanci), koľko sa pozbieralo a niektoré nákupy som im tiež ukázala - napr. hračky pod vianočným stromom - že sú to kúpené práve z tých peňazí. Spolu sa cez sk. rok vyzbieralo 200 eur. Do účtovníctva to nešlo preto, lebo ako novovzniknutá MŠ s vyuč. jaz. národnostnej menšiny nám jedna organizacia zo zahraničia preplacala určite veci. Napr. hracky na ihrisko. A oni by mohli namietať, že ak máme takýto príjem + 200 e, tak nepotrebujeme ich podporu. Proste boli tam určité podmienky. Ja som tie peniaze mala dat niekomu z rodičov, ktorý robí účtovníctvo a iba od neho si pýtať peniaze, keď sme ich potrebovali. Ja by som s rodičmi nemala problém, keby bolo treba, poviem im, čo si pamätám, že som kupovala a poviem, že sa stratili doklady. Mňa viac trápi, ako môže byť moja kolegyňa taká podlá... :/

janage
22. okt 2023

@oblivian v prípade kontroly by to veru podla mojho nazoru neobstalo.. Malo to ísť normálne ako dar, dobrovoľný príspevok.
Vieš vám nevadilo klamať tomu kto vás financoval a kolegyni zas nevadí klamať teraz.
Inak povedané byť podlý voči tomu čo vás sponzoruje nevadí, keď už to je voči tebe, to už je iné, to si nečakala, to je podraz.

janage
22. okt 2023

@oblivian vy, aby ste splnili podmienky na poskytnutie financií zo zahraničia, ste proste časť príjmu nepriznali, tie peniaze oficiálne neexistovali aj keď všetci o nich vedeli. Bločky a faktúry išli do šuflika a príjem v hotovosti asi tiež. A bolo. Prípadnej kontrole sa nik o sufliku nezmenil a všetci boli spokojní ako dobre ste to vyriešili.
Oprav ma ak sa mýlim.
Môj osobný názor. Mali ste to riešiť inak.

janage
22. okt 2023

@oblivian a už posledná vec, keď sa dáky nespokojný rodič pre niečo naštve a nahlási, že zistil, že vtedy a vtedy ste príjmy za to a za to určite mali a nikde neuviedli, nebude mať problém ani účtovníčka (lebo žiadne podklady oficiálne nedostala) ani terajšia riaditeľka(tá bude kludne tvrdiť že nevedela, že to nešlo oficiálne), ale ty ako vtedajšia riaditeľka. A keď je tá tvoja kolegyňa taká zákerná, porieš si to čím skôr.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
janage
22. okt 2023

@chodec15 ale tam kameň úrazu je, že nechceli aby o tom vedeli ti, ktorí stanovili určite podmienky. Preto všetko išlo cez súkromný účet a suflik autorky. Myslím, že súčasná riaditeľka veľmi dobre vedela, že prečo sa nič oficiálne neodovzdalo a "stratenie " dokladov má zrejme tiež nejaký význam. Stratené už totiž nemôžu byť oficiálne odovzdané. Keď nejestvujú, že áno.

lienka.7
22. okt 2023

@oblivian vysvetľuj si toto vaše "kseftovanie" akokoľvek chceš, ale jednoducho je to podvod, rozumies? Pokial vás chce niekto podporiť kúpou napr.hraciek , dá sa to urobiť uplne legálne. Vieš ako napr.? Obyčajnou darovacou zmluvou. Ja to tak robím bezne. Dohodnem sa s riaditeľkou ci a ako potrebujú, vopred zisti cenu a na tu sumu urobi darovaciu zmluvu a zaplatí za to oficiálne skolka. Detto, pokial by si niečo chcela skolke oficiálne darovať, dá sa to presne takto. Napr.drahe hojdačky. Jeden rodic vybavil hojdačky a bolo to presne takto. Takéto vaše "kreativne" účtovníctvo je neprípustné. Obzvlast aby za 200€ sa robili takto ofuky. Ak by sa do toho obul nejaký horlivejsi vyšetrovateľ, tak to pokojne natiahne aj na pranie špinavých peňazí. Cize na tvojom mieste by som veľmi opatrná. A z danej skolky za tejto situácie aj odišla. Lebo nová p.riadotelka ta skôr či neskôr "zadupe", tým si môžeš byť istá

Strana
z2