Sklamanie po návrate zo zahraničných štúdií na Slovensko
Anna študovala v Británii, vrátila sa s diplomom. Slovensko ju však sklamalo
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/980636-anna-s...
Zavery:
1.
"Nie je problém, že študenti odchádzajú, ale to, že neprídu späť. Práve na to by sme sa podľa odborníka mali ako krajina zamerať.
Štúdium v zahraničí prináša mladým skúsenosti a štátnu kasu nič nestojí."
2.
"Len 40 % Slovákov, ktorí študovali vysokú školu v zahraničí, sa vráti späť. A tí, čo sa vracajú, často nepatria medzi najúspešnejších"
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/980636-anna-s...
@eva8 ty si ta pani z videa? Ci preco to tak riesis? Btw vobec to nie je ako pises. Studium nie je o moc tazsie a ide vacsijou o solvent.
@anonym_2b8486 vsak prave, kvoli tomu "solventu" to maju tazsie. Plus, cudzi jazyk, cudzie prostredie, odkazanie uplne sameho na seba.
Benefit je spoznanie inych kultur, uzatvorenie priatelstiev, odburanie predsudkov
@eva8 Mňa celkom zaskočila tá posledná veta: “ Len 40 % Slovákov, ktorí študovali vysokú školu v zahraničí, sa vráti späť. A tí, čo sa vracajú, často nepatria medzi najúspešnejších.”
A takým by sa mali dávať nejaké úľavy? Veď to nemá logiku.
Ak su zamestnani a priemer, preco nie? Vsak na slovensku ti, ktori nie su najuspesnejsi, nevracaju skolne za studium na slovensjej VS.
Ale suhlas s tebou. Len v tomto clanku som sa stretla s navrhom na ulavy na daniach. Chceli tym motivovat asi tych sikovnejsich.
Ta posledna veta vo mne evokovala to, ze Slovensko je spokojne s nesikovnymi? Alebo tych sikovnych odradza? Co odradza tych sikovnych od Slovenska?
Mame uspesnych uz stredoskolakov. Udrzime si ich? Musime chciet aj my vytvorit nieco pre Slovensko. Ale aj mladi si potrebuju vytvorit zazemie pred zalozenim si rodiny
Ak su zamestnani a priemer, preco nie? Vsak na slovensku ti, ktori nie su najuspesnejsi, nevracaju skolne za studium na slovensjej VS.
Ale suhlas s tebou. Len v tomto clanku som sa stretla s navrhom na ulavy na daniach. Chceli tym motivovat asi tych sikovnejsich.
Ta posledna veta vo mne evokovala to, ze Slovensko je spokojne s nesikovnymi? Alebo tych sikovnych odradza? Co odradza tych sikovnych od Slovenska?
Mame uspesnych uz stredoskolakov. Udrzime si ich? Musime chciet aj my vytvorit nieco pre Slovensko. Ale aj mladi si potrebuju vytvorit zazemie pred zalozenim si rodiny
@eva8 táto téma je inak vždy ťažká na rozoberanie.
Pre mňa je aj plna paradoxov.
Na jednej strane majú mladi ľudia otvorené dvere pre štúdium. Môžu cestovať, objavovať, môžu chodiť na krátke výmenné pobyty do inych krajín, môžu ísť študovať na zahraničné školy- či už stredne alebo vysoké. Všetci ich v tom podporujeme a je to správne. Človek by mal podľa mňa okúsiť život v zahraničí, či už kvôli osamostatneniu sa, jazyku, spoznávaniu kultúr, iných možnosti.
No na druhu stranu chceme, aby sa takýto ľudia vrátili. No s tymi pobytmi v zahraničí, či už pracovnými alebo študijným sa spája aj to, že mladi ľudia si počas tohto obdobia vytvárajú vzťahy sukromne a aj pracovne, nájdu si tam životných partnerov, kontakty, väzby na nové prostredie. Vytvárajú si tam v podstate nové bydlisko.
No a potom chceme, aby sa vrátili.
A keď si toto všetko človek uvedomí, tak zistí, že to nie je iba o tom, že chceme niekoho prilákať na lepší plat. My od takého človeka žiadame, aby sa “odtrhol” od svojho prostredia, priateľov, partnerov, zamestnania, vlastne svojho života, ktorý si vytvoril niekde inde.
Domov sa podľa mňa vracajú ľudia so silnou väzbou na rodinu, bez partnerov, čo im zahranicie neucarovalo.
Čiže sa vlastne vrátia ti, ktorí tu žiť chcú. Prečo sa viac nezamerat na tých šikovných, ktoríych máme na Slovensku? Ak sa vracajú ti, čo sú priemerní, som za to rada, no skôr by bolo fajn podporovať šikovných slovenských študentov, aby ostali študovať tu a vytvorili sme im na svoj rozvoj vhodne prostredie.
Ale takto to vidim ja 🙂 nechcem nikomu brat názor, len že neraz som nad tým rozmýšľala, aké riešenie by bolo ideálne, a toto bolo jednoducho to, na čo som prišla, aby sme tu tých mladých a šikovných mali 🙂
@eva8 ja som inak prehliadla tu poslednú časť, čo si písala. Ten odsek, čo evokovala ta posledná veta.
Mne takto položený fakt (čo teda naozaj by som čakala, že nejak v článku rozpisu), evokovalo, že ti, čo sa vrátia a majú vyštudovanú zahraničnú školu, nijak nevynikajú oproti tým, čo vyštudovali tu. Môže to byt tým, že tu máme porovnateľne (ak nie lepšie) vzdelávanie, poprípade tu mame stále dostatočne veľké množstvo šikovných mladých ľudí, čo študovali tu a vynikajú 🙂)
Ja jej držím palce, čudujem sa, že sa sem vobec vracala. A na moje dieta budem tlačiť, nech zo slovenska odíde co najskôr.
s diplomom zo zurnalistiky si mysliet, ze wau teraz je za hviezdu?
Keby vystudovala nieco potrebne ako veda, medicina, tak by som pochopila jej sklamanie.
Uz len ked si zoberiem, ze na Slovensku je vela absolventov takychto odborov a mladi uz ovladaju jazyky/minimalne anglinu aj bez toho, aby studovali v zahranici, a teda mysliet si, ze ma vo vrecku nieco extra, lebo je to diplom zo zurnalistiky zo zahranicia, vtipne.
A za dalsie v SR je mentalita, mam 2 muklov, z kt.jeden je lacnejsi, a mam prepustat, hmmm koho asi prepustime?
s diplomom zo zurnalistiky si mysliet, ze wau teraz je za hviezdu?
Keby vystudovala nieco potrebne ako veda, medicina, tak by som pochopila jej sklamanie.
Uz len ked si zoberiem, ze na Slovensku je vela absolventov takychto odborov a mladi uz ovladaju jazyky/minimalne anglinu aj bez toho, aby studovali v zahranici, a teda mysliet si, ze ma vo vrecku nieco extra, lebo je to diplom zo zurnalistiky zo zahranicia, vtipne.
A za dalsie v SR je mentalita, mam 2 muklov, z kt.jeden je lacnejsi, a mam prepustat, hmmm koho asi prepustime?
@anonym_3e65cf prepustili ju, alebo sama odisla?
Pri prijimani do zamestnania nastava tiez niekedy dilema:
2 porovnatelne zivotopisy, motivacne listy, odporucania. Koho prijmem? Toho, koho poznam, ze je pracant (budem obvineny s "rodinkarstva) , alebo toho neznameho (moze sa zneho vyklut "kecalek")?
Ked sa priblizim k teme:
Prijmem toho so zahranicnym diplomom, alebo toho s nasim doplomom?
Ono už to teraz niektoré deti na stredných školách pri určitých odboroch počúvajú "po škole budete cenení zlatom". U muža v strojárstve chodia teraz na pohovor mladí muži po škole a ten plat, čo pýtajú hrôza. Nedajú si ani vysvetliť, ako musia najprv ukázať, čo ovládajú a dokážu. Odídu sklamaní, lebo na škole im hovorili, ako si môžu pýtať pekné peniaze.
@eva8 moje deti vyštudovali v zahraničí - technické a prírodovedné odbory. Školy neporovnateľne náročnejšie ako na Sk. Nevrátia sa , lebo: 1.nie sú tu pre nich adekvátne pracovné príležitosti 2. Aj ak niečo je, slabé platové ohodnotenie 3. Zlá pracovná kuktúra a politická situácia. Niekto vyššie písal, že sú nároční a že nemajú prax atd - ale v skutočnosti , tí čo študujú v zahraničí majú počas školy oveľa viac praktických skúsenosti, Tzn prichádzajú na pracovný trh výborne priroavení a často sú na tom oveľa lepšie ako dlhoroční sk zamestnanci. Okrem toho deti majú kamarátov lekárov , ktorí aj keď vyštudovali na Sk , odišli pracovať do Čiech , lebo pracovná atmosféra tu bola pre nich neznesiteľná - presne prreto, že och starší kolegovia sa k ním správali takto nadradene. Takže tak , som z toho smutná, ale nevidím riešenie ako toto , kam smeruje Slovensko zvrátiť
Ono už to teraz niektoré deti na stredných školách pri určitých odboroch počúvajú "po škole budete cenení zlatom". U muža v strojárstve chodia teraz na pohovor mladí muži po škole a ten plat, čo pýtajú hrôza. Nedajú si ani vysvetliť, ako musia najprv ukázať, čo ovládajú a dokážu. Odídu sklamaní, lebo na škole im hovorili, ako si môžu pýtať pekné peniaze.
@anonym_cec04f a okrem toho podľa mňa je to ok, že so pýtajú veľké platy. Čo majú robiť za smiešne peniaze ? Ved sa tu stále sťažujeme , že máme na sk malé platy - no ako och budeme mať vyššie , keď každý bude skromný a s tým spokojný? Ved oni potom potiahnu ak tych ostatných, čo prídu za nimi. Ale nie - my im závidíme ,(lebo my sme také nemali alebo stále nemáme ) tak im také platy nedáme a oni odídu …
@eva8 táto téma je inak vždy ťažká na rozoberanie.
Pre mňa je aj plna paradoxov.
Na jednej strane majú mladi ľudia otvorené dvere pre štúdium. Môžu cestovať, objavovať, môžu chodiť na krátke výmenné pobyty do inych krajín, môžu ísť študovať na zahraničné školy- či už stredne alebo vysoké. Všetci ich v tom podporujeme a je to správne. Človek by mal podľa mňa okúsiť život v zahraničí, či už kvôli osamostatneniu sa, jazyku, spoznávaniu kultúr, iných možnosti.
No na druhu stranu chceme, aby sa takýto ľudia vrátili. No s tymi pobytmi v zahraničí, či už pracovnými alebo študijným sa spája aj to, že mladi ľudia si počas tohto obdobia vytvárajú vzťahy sukromne a aj pracovne, nájdu si tam životných partnerov, kontakty, väzby na nové prostredie. Vytvárajú si tam v podstate nové bydlisko.
No a potom chceme, aby sa vrátili.
A keď si toto všetko človek uvedomí, tak zistí, že to nie je iba o tom, že chceme niekoho prilákať na lepší plat. My od takého človeka žiadame, aby sa “odtrhol” od svojho prostredia, priateľov, partnerov, zamestnania, vlastne svojho života, ktorý si vytvoril niekde inde.
Domov sa podľa mňa vracajú ľudia so silnou väzbou na rodinu, bez partnerov, čo im zahranicie neucarovalo.
Čiže sa vlastne vrátia ti, ktorí tu žiť chcú. Prečo sa viac nezamerat na tých šikovných, ktoríych máme na Slovensku? Ak sa vracajú ti, čo sú priemerní, som za to rada, no skôr by bolo fajn podporovať šikovných slovenských študentov, aby ostali študovať tu a vytvorili sme im na svoj rozvoj vhodne prostredie.
Ale takto to vidim ja 🙂 nechcem nikomu brat názor, len že neraz som nad tým rozmýšľala, aké riešenie by bolo ideálne, a toto bolo jednoducho to, na čo som prišla, aby sme tu tých mladých a šikovných mali 🙂
@akje ja mám také skúsenosti - od mojich detí aj ich kamarátov , že sa nevracajú preto lebo vonku vidia , ako tá spoločnosť môže fungovať lepšie - prídu sem nachvíľu a z toho, čo vidia zažijú - strašná frustrácia 😔 tak sa vrátia - Tzn ani veľmi nejde o to, že tam majú nejakú svoju komunitu od ktorej nechcu odísť . A je to smutné, že zo spolužiakov mojich deti z gympla ich na sk ostalo fakt málo
Prečo sklamalo? Zahraničný diplom "Môze" priniesť vyššiu mzdu, ale nikde nepíšu že musí!!!
Tak ak je čerstvo po škole, tu mzdu si treba aj vypracovať a nie že prídem, a dajte mi hneď toľko a toľko, lebo ja som študovala tam a tam....
@anonym_bd4838 To nie je o mzde. Ale o celkovom pocite z tejto krajiny. Mnohi mladi a vzdelani ludia aj stredna generacia sa za Slovensko hanbia. Bola som na Islande, z nasej skupinky sa vacsina ludi uz hanbila priznat, ked sa pytali, odkial sme. Slovensko je velmi negativne vnimane v Europe odkedy sa vratil Fico. Je vnimano ako skorumpovana krajina s nizkou zivotnou urovnou podporujuca Rusko. Mladi s tymto nechcu byt spajani, je tam aj psychologicko-eticky dovod. Takto to proste je, tie, co cestuju a maju prehlad, vedia
@eva8 Tzn toto nejaké “benefity”, pre tych , ktorí sa vrátia - by mohla vymyslieť nasa vláda tento problém nezaplátajú, to je problém spoločnosti
@alazala uz iste "benefity" boli pre vedcov vracajucich sa zo zahranicia - boli vyclenene peniaze na granty na projekty, ktore by vytvorili.
Alternativou k "ulavam" pre studentov vracajucich sa zo zahranicia pracovat na Slovensko je myslienka podmienky, ze mlady vystudovany na Slovensku by mal 2-3 roky robit na Slovensku, aby "splatil" svoje vysokoskolske studium. Alebo - po odchode do zahranicia splacat VS na Slovensku. Tak by sa to "spoplatnenie studia" vyrovnalo.
Niekto pisal, ze studium v zahranici je skor pre solventnych. Je pravda, ze na zaciatok je dobre nieco mat. Ale su aj rozne pozicky. Dieta nesolventnych rodicov popri studiu musi pracovat viac, ako bezny student, potom je unavene, nedokaze dosahovat excelentne vysledky, alebo sa az tak aktivne zapajat do mimoskolskych a skolskych cinnosti, co mu bude chybat v zivotopise pri uchadzani sa do zamestnania. Napriek tomu som pocula, ze plne "dotovane" deti rodicmi si skolu uzivaju, maju cas na zabavu, nie je studium pre nich prvorade. Zavisi to od studenta k studentovi
Stat v sucasnosti motivuje sikovnych studentov roznymi stipendiami, aby ostali studovat na Slovensku.
Aj sukromny zivot spada do toho studia - kedysi som sa zamyslala nad tym, ako v usa sa za pracou stahovalo medzi statmi a tak sa vztahy niekedy rozpadavali. A teraz je to tu aj v ramci studia v zahranici a naslednej pracovnej pozicie. Najst adekvatnu pracu v rovnakom meste pre oboch je narocne. A tak je niekedy na vyber - kariera, ci vztah, rodina, neustala pracovna neistota? Pochovat plany, ambicie? A este pocuvat necitlive narazky, ze si mladi myslia, ze ked maju zahranicnu skolu, tak su nieco viac... Ludia nie su stroje, maju city, nielen "pocity".

Zurnalistika je jednou z tych vysokych skol kde je na mrte absolventov a po ukonceni maju setsakramentsky problem sa uplatnit ti ludia. A nie nie je to specifikum len slovenska. Proste je tam aj vela intrusismo laboral - cize do fachu sa ti pchaju aj taki ludia co nemaju so zurnalistikou nic spolocne - nie je nic zvlastne vidiet a pocut cloveka s ukoncenou ekonomikou/pravom/medicinou/psychologiou/politickymi vedami etc pracovat v mediach. Bohuzial absolventi zurnalistiky su ako absolventi vo velkej nevyhode a musia mat poriadne siroke lakte aby sa prebili na pracovnom trhu. A tomu zodpovedaju aj tie platy